Рішення
від 05.09.2022 по справі 533/225/22
КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

06.09.2022 рокуКОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙСУД ПОЛТАВСЬКОЇОБЛАСТІ

Справа № 533/225/22

Провадження № 2-о/533/17/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 вересня 2022 року селище Козельщина

Козельщинський районний суд Полтавської області у складі:

головуючої судді Козир В.П.,

присяжних - Стеценко О.В. та Тристан Т.Г.,

за участю:

секретаря судового засідання Лобач М.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: виконавчий комітет Кременчуцької міської ради, орган опіки та піклування виконавчого комітету Новогалещинської селищної ради, управління соціального захисту населення та питань АТО виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи,

УСТАНОВИВ:

26 квітня 2022 року заявник ОСОБА_1 звернувся до Козельщинського районного суду Полтавської області зі заявою про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у якій просив суд обмежити цивільну дієздатність своєї бабусі ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку з її неможливістю у повній мірі розуміти значення своїх дій і керувати ними.

На обґрунтування заяви заявник зазначав, що він постійно проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Разом з ним проживає його бабуся ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка не зареєстрована разом з ним за цією адресою, але проживає там постійно. На теперішній час бабуся страждає на хвороби, пов`язані з похилим віком. Проживаючи за місцем своєї реєстрації у Харківській області, вона перебувала на обліку, як особа, що страждає на деменцію, але у зв`язку з її переїздом, пов`язаним з російською агресією, документи, які б підтверджували цей факт, не збереглися. Хвороба бабусі свідчить про хронічний, стійкий розлад здоров`я, оскільки вона не усвідомлює у повній мірі наслідків своєї поведінки, не орієнтується у життєвих ситуаціях, потребує постійного нагляду та турботи. Бабуся не може у повній мірі розуміти значення своїх дій і керувати ними.

Ухвалою суду від 27.04.2022 заяву ОСОБА_1 було залишено без руху та надано заявнику строк для усунення виявлених судом недоліків.

10.05.2022 на адресу суду від ОСОБА_1 надійшла уточнена заява та докази сплати судового збору, на виконання вимог ухвали суду від 27.04.2022. В уточненій заяві заявник також просив суд призначити по справі судову психіатричну експертизу для з`ясування психічного стану здоров`я ОСОБА_2 , та у процесі підготовки справи до розгляду - витребувати від органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області висновок про доцільність призначення заявника піклувальником ОСОБА_2 , у разі обмеження її цивільної дієздатності.

Ухвалою Козельщинського районного суду Полтавської області від 11 травня 2022 року відкрито провадження у даній справі. Постановлено розгляд справи проводити у порядку окремого провадження у складі одного судді і двох присяжних. Призначено судове засідання для розгляду справи на 26 травня 2022 року.

Цією ж ухвалою витребувано з КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Пришибської сільської ради» історію хвороби та амбулаторну картку ОСОБА_2 .

Управління соціального захисту населення Автозаводського району Департаменту соціального захисту населення Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області у листі від 20.05.2022 повідомило, що заявник ОСОБА_1 та особа, щодо якої вирішується питання обмеження цивільної дієздатності, ОСОБА_2 , на території м. Кременчука та Кременчуцької міської територіальної громади не зареєстровані та фактично не проживають, не отримують ніяких видів державних соціальних допомог, що свідчить про відсутність правових підстав для підготовки висновку щодо доцільності призначення опікуна (піклувальника) органом опіки та піклування Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області. Вважало за доцільне залучати до участі у справі орган опіки та піклування за місцем проживання майбутнього опікуна (піклувальника). Просили суд розглядати справу без участі представника управління.

Ухвалою суду від 26.05.2022 залучено до участі у справі у якості заінтересованої особи - орган опіки та піклування виконавчого комітету Новогалещинської селищної ради, який зобов`язано підготувати та надати висновок про доцільність призначення ОСОБА_1 піклувальником ОСОБА_2 , повторно витребовано з КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ЦЕНТР ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ ПРИШИБСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ» історію хвороби та амбулаторну картку громадянки ОСОБА_2 , частково задоволено клопотання заявника ОСОБА_1 призначено судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручено КОМУНАЛЬНОМУ ПІДПРИЄМСТВУ «ОБЛАСНИЙ ЗАКЛАД З НАДАННЯ ПСИХІАТРИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ», провадження у справі до закінчення проведення експертизи зупинено.

29.07.2022 року до суду надійшов акт судово-психіатричної експертизи та матеріали справи.

18серпня 2022року ухвалою Козельщинськогорайонного судуПолтавської області поновлено провадження у цивільній справі та призначено судове засідання на 06 вересня 2022 року.

Заявник у судове засідання не з`явився, був належним чином повідомлений про місце, дату та час судового засідання. Представник заявника - адвокат Чупілко Марина Валентинівна не змогла взяти участь у судовому засіданні у зв`язку з оголошенням повітряної тривоги, подала заяву про розгляд справи без її участі та участі представника.

Заінтересована особа виконавчий комітет Кременчуцької міської ради належним чином повідомлена про дату, час та місце судового розгляду, у судове засідання представника не забезпечила, раніше подала заяву про розгляд справи без участі представника виконавчого комітету Кременчуцької міської ради.

Заінтересована особа управління соціального захисту населення та питань АТО виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області належним чином повідомлена про дату, час та місце судового розгляду, у судове засідання представника не забезпечила, раніше подала заяву про розгляд справи без участі представника управління.

Заінтересована особа орган опіки та піклування виконавчого комітету Новогалещинської селищної ради належним чином повідомлена про дату, час та місце судового розгляду, у судове засідання представника не забезпечила, про причини не явки у судове засідання суду не повідомила.

Особа, відносно, якої розглядається справа про визнання її обмежено дієздатною, - ОСОБА_2 у судовому засіданні участі не брала, зважаючи на висновок експерта про наявність такого ступеню психічного розладу, що істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Суд, вислухавши пояснення заявника та дослідивши письмові докази по справі, встановив таке.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є громадянкою України (паспорт серії НОМЕР_1 , виданий Лозівським МРВ УМВС України в Харківській області 25 жовтня 2001 року, реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 ) зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 (а.с. 10-11).

Згідно висновку КНП «ЦЕНТР ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ ПРИШИБСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ» про наявність порушення функцій організму, через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі, від 19.04.2022 № 51 ОСОБА_2 рекомендовано соціальні послуги: догляд вдома (а.с. 4).

Згідно консультаційного висновку спеціаліста Новогалещинської амбулаторії загальної практики-сімейної медицини від 24.05.2022 № 68 ОСОБА_2 не здатна до самостійного пересування (а.с. 51).

Згідно амбулаторної картки ОСОБА_2 потребує догляду вдома терміном до 19.04.2023 (а.с. 62-64).

З висновку опікунської ради при виконавчому комітеті Новогалещинської селищної ради від 23.06.2022 (а.с. 75-76), затвердженого рішенням виконавчого комітету Новогалещинської селищної ради від 28.06.2022 № 67 (а.с. 74), вбачається, що заявник ОСОБА_1 може бути опікуном. Опікунська рада при виконавчому комітеті Новогалещинської селищної ради дійшла висновку про доцільність призначення громадянина ОСОБА_1 піклувальником ОСОБА_2 в разі обмеження її цивільної дієздатності.

Згідно даного висновку заявник ОСОБА_1 має стабільний дохід, умови проживання, на момент відвідування сім`ї відповідають встановленим вимогам, його дружина ОСОБА_3 не заперечує щодо призначення ОСОБА_1 піклувальником ОСОБА_2 , протипоказань за станом здоров`я, психіатричних та наркологічних у громадянина ОСОБА_1 не виявлено, до кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи непогашеної судимості не має (а.с. 76).

Актом судово-психіатричного експерта від 14.07.2022 № 221 підтверджується, що ОСОБА_2 на даний час виявляє ознаки психічного розладу у вигляді розладу особистості органічного походження (гіпертонічна, атеросклеротична дисциркуляторна енцефалопатія); ступінь наявного у ОСОБА_2 психічного розладу є таким, що істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними на даний час (а.с. 79-83).

Також судом встановлено, що згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , виданого 05 липня 2002 року відділом реєстрації громадянського стану Лозівського міського управління юстиції Харківської області батьками ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є ОСОБА_4 та ОСОБА_5 (а.с. 7).

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 , виданого 15 листопада 1961 року Краснопавлівським селищним бюро записів актів громадянського стану Лозівського району Харківської області ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є донькою ОСОБА_7 та ОСОБА_2 (а.с. 8).

Згідно свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_5 , виданого 30 листопада 1990 року міським відділом записів актів громадянського стану м. Лозова Харківської області, між ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , укладено шлюб 30 листопада 1990 року, актовий запис № 605. Після укладення шлюбу дружині присвоєно прізвище « ОСОБА_8 » (а.с. 9).

Отже, заявник ОСОБА_1 є онуком ОСОБА_2 .

Згідно довідки виконавчого комітету Новогалещинської селищної ради № 184/02-29 від 15.04.2022 місце фактичного проживання (без реєстрації) ОСОБА_1 , є: АДРЕСА_1 , та він дійсно являється онуком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 12-14).

Згідно довідки виконавчого комітету Новогалещинської селищної ради від 18.04.2022 № 185/02-29 за адресою: АДРЕСА_3 , проживає без реєстрації ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , які пов`язані спільним побутом (а.с. 15).

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 30 Цивільного кодексу України цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання.

Відповідно до ч. 2 ст. 30 Цивільного кодексу України обсяг цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цим Кодексом і може бути обмежений виключно у випадках і в порядку, встановлених законом.

Згідно ст. 36 Цивільного кодексу України суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок обмеження цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України. Цивільна дієздатність фізичної особи є обмеженою з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Відповідно до ч. 1 ст. 37 ЦК України над фізичною особою, цивільна дієздатність якої обмежена, встановлюється піклування.

Відповідно до ст. 55 ЦК України опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Частиною 1 статті 59 ЦК України встановлено, що піклування встановлюється над неповнолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, цивільна дієздатність яких обмежена.

Згідно ч. 2 - ч. 5 ст. 63 ЦК України опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

Згідно ч. 1 ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Відповідно до положень ст. 62 ЦК України та п. 2.4 Правил опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства освіти України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року № 34/166/131/88, опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Відповідно до ч. 2 ст. 60 ЦК України суд встановлює піклування над фізичною особою у разі обмеження її цивільної дієздатності і призначає піклувальника за поданням органу опіки та піклування.

Отже, враховуючи вищевикладене, суддя вважає, що заява заявника ОСОБА_1 про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи - своєї бабусі ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку з її неможливістю у повній мірі розуміти значення своїх дій і керувати ними підлягає задоволенню, оскільки суду надано достатньо доказів, що громадянка ОСОБА_2 підлягає обмеженню цивільної дієздатності та потребує призначення піклувальника.

Суд погоджується з висновком опікунської ради при виконавчому комітеті Новогалещинської селищної ради від 23.06.2022, затвердженого рішенням виконавчого комітету Новогалещинської селищної ради від 28.06.2022 № 67, та вважає за можливе призначити заявника ОСОБА_1 піклувальником його бабусі ОСОБА_2 .

На підставі вищенаведеного, керуючись статтями 30, 36, 37, 55, 59, 62, 63 ЦК України, ст. 4, 7, 18, 258-259, 264-265, 268, 273, 295-300, 352, 354-355 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: виконавчий комітет Кременчуцької міської ради, орган опіки та піклування виконавчого комітету Новогалещинської селищної ради, управління соціального захисту населення та питань АТО виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, про обмеженняцивільної дієздатностіфізичної особи задовольнити повністю.

Обмежити цивільнудієздатність ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 .

Встановити над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , піклування та призначити її піклувальником ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Копію рішення суду після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Рішення суду може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду шляхом подання через Козельщинський районний суд Полтавської області апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга в електронній формі подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (місце фактичного проживання: АДРЕСА_3 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_6 ).

Заінтересована особа: виконавчий комітет Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області (місцезнаходження: площа Перемоги, буд. 2, м. Кременчук, Полтавська область, 39600, ідентифікаційний код 04057287).

Заінтересована особа: управління соціального захисту населення та питань АТО виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області (місцезнаходження: просп. Свободи, буд. 66, м. Кременчук, Кременчуцький район, Полтавська область, 39623, ідентифікаційний код 26218015).

Заінтересована особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Новогалещинської селищної ради (місцезнаходження: вул. Центральна, буд. 95, селище Нова Галещина, Кременчуцький район, Полтавська область, 39140, ідентифікаційний код 05384784).

Повний текст рішення складено 06 вересня 2022 року.

Суддя В.П. Козир

Присяжні:

Стеценко О.В.


Тристан Т.Г.


СудКозельщинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення05.09.2022
Оприлюднено08.09.2022
Номер документу106084262
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —533/225/22

Рішення від 05.09.2022

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 17.08.2022

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 25.05.2022

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 17.05.2022

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 10.05.2022

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 26.04.2022

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні