Ухвала
від 25.05.2022 по справі 533/225/22
КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

26.05.2022 рокуКОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙСУД ПОЛТАВСЬКОЇОБЛАСТІ

Справа № 533/225/22

Провадження № 2-о/533/17/22

УХВАЛА

26 травня 2022 року селище Козельщина

Козельщинський районний суд Полтавської області у складі:

головуючої судді - Козир В.П.,

присяжних - Стеценко О.В. та Тристан Т.Г.,

за участю:

секретаря судового засідання Жилінської Н.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опікита піклуванняв особівиконавчого комітетуКременчуцької міськоїради Кременчуцькогорайону Полтавськоїобласті,управління соціальногозахисту населеннята питаньАТО виконавчогокомітету Кременчуцькоїміської радиКременчуцького районуПолтавської області, про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи,

В С Т А Н О В И В :

26 квітня 2022 року заявник ОСОБА_1 звернувся до Козельщинського районного суду Полтавської області із заявою про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у якій просив обмежити цивільну дієздатність ОСОБА_2 у зв`язку з її неможливістю у повній мірі розуміти значення своїх дій і керувати ними.

Ухвалою суду від 27.04.2022 заяву ОСОБА_1 залишено без руху та надано строк на усунення недоліків.

Заявник у строк, встановлений ухвалою суду, недоліки усунув.

Подав уточнену заяву, у якій просив суд призначити по справі судову психіатричну експертизу для з`ясування психічного стану здоров`я ОСОБА_2 , та у процесі підготовки справи до розгляду - витребувати від органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області висновок про доцільність призначення заявника піклувальником ОСОБА_2 , у разі обмеження її цивільної дієздатності.

Ухвалою Козельщинського районного суду Полтавської області від 11 травня 2022 року відкрито провадження у даній справі. Постановлено розгляд справи проводити у порядку окремого провадження у складі одного судді і двох присяжних. Призначено судове засідання для розгляду справи на 26 травня 2022 року.

Цією ж ухвалою витребувано з КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Пришибської сільської ради» історію хвороби та амбулаторну картку ОСОБА_2

КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Пришибської сільської ради» ухвалу суду не виконало, витребувану документацію не надало, про причини ненадання витребуваних документів суд не повідомило.

У судове засідання 26.05.2022 заявник ОСОБА_1 та його представник не з`явилися, належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду справи. Представником заявника подано заяву про розгляд справи за відсутності заявника та його представника. Подане раніше клопотання підтримали.

Представники заінтересованих осіб у судове засідання не з`явилися, були належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду справи.

23.05.2022 на адресу суду від Управління соціального захисту населення Автозаводського району Департаменту соціального захисту населення Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області (ідентифікаційний код 26218015) надійшли заяви, за текстом яких зазначено, що заявник ОСОБА_1 та особа, щодо якої вирішується питання обмеження цивільної дієздатності, ОСОБА_2 , на території м. Кременчука та Кременчуцької міської територіальної громади не зареєстровані та фактично не проживають, не отримують ніяких видів державних соціальних допомог, що свідчить про відсутність правових підстав для підготовки висновку щодо доцільності призначення опікуна (піклувальника) органом опіки та піклування Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області. Вважало за доцільне залучати до участі у справі орган опіки та піклування за місцем проживання майбутнього опікуна (піклувальника). Просили суд розглядати справу без участі представника управління.

Згідно ч. 1 ст. 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

У відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Керуючись ч. 1 ст. 223, ч. 2 ст. 247 ЦПК України суд провів судове засідання за відсутності учасників справи та без фіксування судового засідання технічними засобами.

26.05.2022 представником заявника подано клопотання про призначення судової психолого-психіатричної експертизи, яку заявник просить доручити Полтавській обласній клінічній психіатричній лікарні ім. О.Ф. Мальцева, що розташована за адресою: вулиця Медична, буд. 1, місто Полтава, Полтавська область, 36013, та на вирішення експерту просила поставити такі питання:

- чи є у ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вікові та індивідуальні особливості, що містять у собі ознаки психічного чи психологічного розладу ?

- чи має ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ознаки стійкого психічного розладу, чи має можливість розуміти значення своїх дій та керувати ними стосовно вчинків, дій направлених на самостійне життєзабезпечення?

Розглянувши клопотання заявника, суд дійшов таких висновків.

Згідно ч. 1, 4, 5 ст.103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

Окрім того, відповідно до ч. 1 ст. 104 ЦПК України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Відповідно до ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричнуекспертизу. У виняткових випадках, коли особа, щодо якої відкрито провадження у справі про обмеження її у цивільній дієздатності чи визнання її недієздатною, явно ухиляється від проходження експертизи, суд у судовому засіданні за участю лікаря-психіатра може постановити ухвалу про примусове направлення фізичної особи на судово-психіатричну експертизу.

Крім того, у відповідності до п. 3 ч. 1 ст. 299 ЦПК України для визначення фактичної можливості особи з`явитися у судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

Для з`ясування обставин, що мають значення у даній справі, необхідні спеціальні знання, а заявником не надані відповідні висновки експертів.

Так, заявник стверджує, що ОСОБА_2 не може у повній мірі розуміти значення своїх дій і керувати ними, а її хвороби свідчить про хронічний, стійкий розгляд здоров`я, оскільки вона не усвідомлює у повній мірі наслідків своєї поведінки, не орієнтується у життєвих ситуаціях, потребує постійного нагляду та турботи. Разом з тим, матеріали справи не містять достатніх даних про психічний розлад здоров`я особи, цивільну дієздатність якої заявник намагається обмежити, а тому у справі слід призначити судово-психіатричну експертизу.

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках, зокрема, призначення судом експертизи.

Пунктом 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України передбачено, що провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених, зокрема, пунктом 5 частини першої статті 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи.

Отже, провадження у справі слід зупинити на час проведення експертизи.

Крім того, згідно ч. 1 ст. 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатностіфізичної особичи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування.

Як вбачається із заяви ОСОБА_1 , він та ОСОБА_2 проживають за адресою: АДРЕСА_1 . Тобто належною заінтересованою особою у справі буде орган опіки та піклування за місцем проживання заявника та особи, яка потребує піклування, а саме орган опіки та піклування виконавчого комітету Новогалещинської селищної ради, який суд уважає за необхідне залучити до участі у справі та зобов`язати орган опіки та піклування надати висновок про доцільність призначення заявника піклувальником над особою, щодо якої вирішується питання про обмеження дієздатності.

Крім того, суд уважає за необхідне повторно витребувати від КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Пришибської сільської ради» історію хвороби та амбулаторну картку ОСОБА_2 .

На підставі вищенаведеного, керуючись статтями 103-105, 252-253, 258-260, 298, 353 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В :

1.Залучити до участі у справі у якості заінтересованої особи орган опіки та піклування виконавчого комітету Новогалещинської селищної ради (39140, Полтавська область, Кременчуцький район, с. Нова Галещина, вул.Центральна, буд.95).

2.Зобов`язати орган опіки та піклування виконавчого комітету Новогалещинської селищної ради підготувати та надати висновок про доцільність призначення ОСОБА_1 піклувальником ОСОБА_2 .

3.Витребувати з КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ЦЕНТР ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ ПРИШИБСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ» (місцезнаходження: вулиця Центральна, буд. 29, с. Пришиб, Кременчуцький район, Полтавська область, 39750; ідентифікаційний код 40586166) історію хвороби та амбулаторну картку громадянки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце фактичного проживання: АДРЕСА_1 .

4.Зобов`язати КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО «ЦЕНТР ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ ПРИШИБСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ» надати історію хвороби та амбулаторну картку громадянки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , негайно, але не пізніше п`яти днів з дня отримання ухвали суду, або повідомити суд про неможливість виконання ухвали суду зі зазначенням причин.

5.Клопотання заявника ОСОБА_1 про призначення судово-психіатричної експертизи задовольнити частково.

6.Призначити у цивільній справі судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити КОМУНАЛЬНОМУ ПІДПРИЄМСТВУ «ОБЛАСНИЙ ЗАКЛАД З НАДАННЯ ПСИХІАТРИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ» (місцезнаходження: вулиця Медична, буд. 1, місто Полтава, Полтавська область, 36013; ідентифікаційний код 01999075).

7.На вирішення експертизи поставити питання:

- чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічне захворювання чи інші захворювання, які не дозволяють їй у повній мірі розуміти значення своїх дій і керувати ними (якщо так, то на які саме)?

- яка ступінь психічного захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , якщо вона на таке страждає?

- чи є у ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вікові та/або будь-які індивідуальні особливості, що містять у собі ознаки психічного чи психологічного розладу?

- чи здатна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в силу свого психічного стану здоров`я розуміти значення своїх дій та керувати ними, а також надавати пояснення в судовому засіданні, та чи потребує вона за станом свого здоров`я піклування?

8.Копію ухвали, матеріали цивільної справи направити для виконання експертизи надіслати до експертної установи.

9.Попередити експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладеного на нього обов`язків.

10.Провадження у справі до закінчення проведення експертизи зупинити.

11.Копію ухвали направити учасникам справи та експертній установі.

12.Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за вебадресою: https://court.gov.ua/sud1611/.

13.Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її оголошення шляхом подачі апеляційної скарги до Полтавського апеляційного суду через Козельщинський районний суд Полтавської області.

14.Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Повна ухвала суду складена 26 травня 2022 року.

Суддя В.П. Козир

Присяжні:

Стеценко О.В.


Тристан Т.Г.


Дата ухвалення рішення25.05.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу104470711
СудочинствоЦивільне
Сутьобмеження цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —533/225/22

Рішення від 05.09.2022

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 17.08.2022

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 25.05.2022

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 17.05.2022

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 10.05.2022

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 26.04.2022

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні