Постанова
від 13.07.2010 по справі 21/462
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 липня 2010 р. № 21/462

Вищий господарський суд У країни у складі: суддя Селі ваненко В.П. - головуючий, суд ді Бенедисюк І.М. і Львов Б.Ю. ,

розглянувши касаційну ска ргу товариства з обмежено ю відповідальністю "Страбіс" , м. Київ,

на ухвалу господарсько го суду міста Києва від 16.12.2009

та постанову Київськог о апеляційного господарсько го суду від 11.05.2010

зі справи № 21/462

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Консалтингова компанія "Сід кон" (далі - Компанія), м. Київ,

до товариства з обмежен ою відповідальністю "Страбіс " (далі - Товариство)

про припинення дій, що по рушують авторські права, заб орону використання твору та стягнення 850 000 грн. компенсації ,

за участю представників ст орін:

позивача - Руденка В.Б. ,

відповідача - Гримашев ич О.О.,

ВСТАНОВИВ:

Компанія звернулася д о господарського суду міста Києва з позовом про: припинен ня порушення Товариством май нових авторських прав позива ча на твір (комп' ютерну прог раму); заборону використання спірної програми; стягнення 850 000 грн. компенсації.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 16.12.2009 (суддя П алій В.В.), залишеною без змін п остановою Київського апеляц ійного господарського суду в ід 11.05.2010 (колегія суддів у склад і: Дикунська С.Я. - голову ючий суддя, судді Євграфова Є .П., Калатай Н.Ф.), призначено ком плексну комісійну додаткову та нову судові експертизи зі справи, проведення яких дору чено Харківському науково-до слідному інституту судових е кспертиз, та зупинено провад ження у справі на підставі пу нкту 1 частини другої статті 79 Господарського процесуальн ого кодексу України (далі - Г ПК України).

У прийнятті зазначених суд ових рішень попередні судові інстанції виходили з необхі дності застосування спеціал ьних знань для правильн6ого в ирішення наявного спору, що п отребує призначення відпові дного експертного досліджен ня та зупинення провадження у справі.

У касаційній скарзі до Вищо го господарського суду Украї ни Товариство просить оскарж увані судові рішення зі спра ви скасувати внаслідок їх пр ийняття з порушенням норм пр оцесуального права. Своє про хання скаржник мотивує безпі дставністю призначення місц евим судом судових експертиз з огляду на наявність у матер іалах справи відповідних ріш ень Шевченківського та Печер ського районних судів міста Києва, які містять необхідні відповіді з приводу питань, щ о потребують роз' яснення ек спертів.

Відзив на касаційну скаргу не надходив.

Учасників судового процес у відповідно до статті 1114 ГПК У країни належним чином повідо млено про час і місце розгляд у касаційної скарги.

Перевіривши правильність застосування попередніми су довими інстанціями норм проц есуального права, заслухавши представників сторін, Вищий господарський суд України д ійшов висновку про відсутніс ть підстав для задоволення к асаційної скарги з урахуванн ям такого.

Відповідно до частин першо ї та другої статті 41 ГПК Украї ни для роз' яснення питань, щ о виникають при вирішенні го сподарського спору і потребу ють спеціальних знань, госпо дарський суд призначає судов у експертизу.

Згідно з частиною третьою с татті 42 ГПК України у випадках недостатньої ясності чи неп овноти висновку судового екс перта господарський суд може призначити додаткову судову експертизу.

Частиною першою статті 86 ГП К України встановлено, що якщ о господарський спір не вирі шується по суті (відкладення розгляду справи, зупинення, п рипинення провадження у спра ві, залишення позову без розг ляду тощо), господарський суд виносить ухвалу.

Відповідно до частин перши х статей 106 та 11113 ГПК України ухв али місцевого та апеляційног о господарського суду можуть бути оскаржені в апеляційно му або касаційному порядку у випадках, передбачених цим К одексом та Законом України "П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом".

У статті 41 ГПК України та ін ших нормах цього Кодексу не п ередбачено можливості самос тійного оскарження судового рішення про призначення суд ової експертизи.

Отже, ухвала суду першої ін станції в частині призначенн я судової експертизи не підл ягає перегляду ні в апеляцій ному, ані в касаційному поряд ку.

Водночас суд першої інстан ції, призначивши судову експ ертизу, правомірно зупинив п ровадження зі справи на підс таві пункту 1 частини другої с татті 79 ГПК України, яка надає йому відповідні повноваженн я.

З огляду на наведене перед бачені законом підстави для задоволення вимог касаційно ї скарги відсутні.

Водночас доводи скаржника щодо змісту судових рішень Ш евченківського і Печерськог о районних судів міста Києва та з приводу інших наявних у с праві доказів мають бути дос ліджені місцевим господарсь ким судом і враховані ним у пр ийнятті рішення по суті спор у з дотриманням приписів ста тті 35 та частини п' ятої статт і 42 ГПК України.

Керуючись статтями 1119 - 11111, 1111 3 ГПК України, Вищий господарс ький суд України

ПОСТАНОВИВ:

Ухвалу господарськог о суду міста Києва від 16.12.2009 та п останову Київського апеляці йного господарського суду ві д 11.05.2010 зі справи № 21/462 залиш ити без змін, а касаційну скар гу товариства з обмеженою ві дповідальністю "Страбіс" - б ез задоволення.

Згідно з статтями 125, 129 Консти туції України та рішенням Ко нституційного Суду України в ід 11.03.2010 № 8-рп/2010 постанова Вищого господарського суду України касаційному оскарженню не п ідлягає.

Суддя В.Селіва ненко

Суддя І.Бенедисюк

Суддя Б.Львов

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення13.07.2010
Оприлюднено21.07.2010
Номер документу10425944
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/462

Ухвала від 04.01.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Огороднік К.М.

Ухвала від 22.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шевченко Е.О.

Ухвала від 01.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шевченко Е.О.

Ухвала від 30.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Прокопенко Л.В.

Ухвала від 18.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Прокопенко Л.В.

Постанова від 19.04.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Борисенко І.В.

Ухвала від 08.07.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Львов Б. Ю.

Ухвала від 19.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Постанова від 13.07.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Львов Б. Ю.

Ухвала від 25.06.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Львов Б. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні