Ухвала
від 15.05.2022 по справі 480/8787/21
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

16 травня 2022 року Справа № 480/8787/21

Суддя Сумського окружного адміністративного суду Шевченко І.Г., розглянувши в приміщенні суду в м. Суми клопотання представника позивача у адміністративній справі за позовом виконувача обов`язків керівника Роменської окружної прокуратури в інтересах держави до Андріяшівської сільської ради Роменського району Сумської області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И В:

Виконувач обов`язків керівника Роменської окружної прокуратури в інтересах держави звернувся до Сумського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Андріяшівської сільської ради Роменського району Сумської області, в якій просив:

1) визнати протиправною бездіяльність відповідача щодо незабезпечення проведення робіт з винесення меж ботанічного заказника місцевого значення «Громадська дума»;

2) зобов`язати відповідача відповідно до вимог чинного законодавства України забезпечити проведення робіт з винесення меж ботанічного заказника місцевого значення «Громадська дума», закріплення їх в натурі (на місцевості) та встановлення інформаційно-охоронних знаків встановленого зразку.

Ухвалою суду від 13.09.2021 було прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, ухвалено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

Ухвалою суду від 27.09.2021 відмовлено у задоволенні клопотання керівника Роменської окружної прокуратури про розгляд даної справи за правилами загального позовного провадження.

Представником відповідача було подано відзив на позовну заяву, при цьому, ухвалою суду від 13.12.2021 визнано поважною причину пропуску строку подання представником відповідача відзиву на позовну заяву та продовжено такий строк.

При цьому, у відзиві на позовну заяву представник, крім іншого, вказав, що Андріяшівська сільська рада Роменського району Сумської області не є належним відповідачем, оскільки на даний час процес перетворення (злиття, приєднання) реального відповідача - Хоминцівської сільської ради, не відбувся, бо відсутня дата державної реєстрації припинення цієї юридичної особи.

Ухвалою суду від 31.01.2022 у відповідача витребувано доказ надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Ухвалою суду від 27.04.2022 до участі у справі залучено як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - ДП "Роменський агролісгосп" та Сумське обласне комунальне агролісогосподарське підприємство "Сумиоблагроліс" та встановлено їм строк для подання пояснень на позовну заяву; встановлено позивачу строк для висловлення своїх доводів, міркувань або заперечень щодо позиції представника відповідача про неналежного відповідача та залучення належного відповідача у справі, а також повторно витребувано у відповідача додаткові докази у справі.

Так, від позивача до суду надійшло письмове пояснення, в якому керівник Роменської окружної прокуратури просив залучити Хоминцівську сільську раду до участі у справі як співвідповідача, з огляду на те, що ботанічний заказник місцевого значення «Громадська дума» знаходиться на території Хоминцівської сільської ради, а державної реєстрації припинення Хоминцівської сільської ради як юридичної особи не проведено станом на 09.05.2022.

Перевіривши матеріали справи, суд зазначає наступне.

Предметом позову у даній справі є забезпечення проведення робіт з винесення меж ботанічного заказника місцевого значення «Громадська дума», закріплення їх в натурі (на місцевості) та встановлення інформаційно-охоронних знаків встановленого зразку.

Як вбачається із матеріалів справи, ботанічний заказник місцевого значення «Громадська дума» знаходиться на території Хоминцівської сільської ради (а.с.23-26).

При цьому, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 12.06.2020 №723-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Сумської області» Хоминцівська територіальна громада входить до Андріяшівської об`єднаної територіальної громади.

Рішенням сесії Андріяшівської сільської ради від 26.11.2020 постановлено розпочати процедуру реорганізації юридичної особи Хоминцівської сільської ради Роменського району Сумської області (ЄДРПОУ 04389041), розташованої за адресою: вул. Кооперативна, 3 с.Хоминці, Роменського району, Сумської області шляхом приєднання до Андріяшівської сільської ради Роменського району Сумської області (ЄДРПОУ 04391167). Крім того, згідно вказаного рішення, Андріяшівська сільська рада Роменського району Сумської області є правонаступником всього майна, прав та обов`язків Хоминцівської сільської ради Роменського району Сумської області з дня набуття повноважень Андріяшівської сільської ради Роменського району Сумської області.

Разом з тим, станом на сьогодні до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців не внесено запису про припинення Хоминцівської сільської ради як юридичної особи.

Відповідно до ч.3 ст. 48 КАС України якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

Згідно з ч.5 ст.48 КАС України під час вирішення питання про залучення співвідповідача чи заміну належного відповідача суд враховує, зокрема, чи знав або чи міг знати позивач до подання позову у справі про підставу для залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Згідно з ч. 4 ст. 48 КАС України, якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. У разі відмови у задоволенні позову до такого відповідача понесені позивачем витрати відносяться на рахунок держави.

Відповідно до ч.6 ст.48 КАС України після заміни сторони, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

Таким чином, однією з підстав для заміни первісного відповідача належним відповідачем є встановлення факту звернення позивача з позовом не до тієї особи, яка повинна відповідати за таким позовом. При цьому, в силу положень ч. 3 ст. 48 КАС України заміна первісного відповідача належним відповідачем допускається лише за згодою позивача. Однак, як встановлено судом, такої згоди позивачем надано не було. Разом з тим, позивач просив залучити Хоминцівську сільську раду як другого відповідача.

Відтак, суд дійшов висновку про необхідність залучення до участі у розгляді справи Хоминцівської сільської ради як другого відповідача із встановленням строків учасникам справи для подання заяв по суті спору.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 46, 48, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання представника позивача про залучення другого відповідача - задовольнити.

Залучити до участі у розгляді справи №480/8787/21 в якості другого відповідача Хоминцівську сільську раду Роменського району Сумської області (вул.Кооперативна, 3 с.Хоминці, Роменський район, Сумська область, 42060, код ЄДРПОУ 04389041).

Встановити Хоминцівській сільській раді Роменського району Сумської області 15-денний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 162 КАС України, і всіх письмових та електронних доказів (які можливо доставити до суду), висновків експертів і заяв свідків, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення проти позову, якщо такі докази не надані позивачем, а також документів, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву Хоминцівської сільської ради Роменського району Сумської області для подання відповіді на відзив, який повинен відповідати вимогам ст. 162 КАС України, з наданням документів, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Встановити Хоминцівській сільській раді Роменського району Сумської області п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, які повинні відповідати вимогам ст. 162 КАС, з наданням документів, що підтверджують надіслання (надання) заперечення і доданих до них доказів іншим учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з дня її прийняття та оскарженню не підлягає.

Суддя І.Г. Шевченко

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.05.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу104313255
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу охорони навколишнього природного середовища, зокрема щодо особливої охорони природних територій та об’єктів, визначених законом

Судовий реєстр по справі —480/8787/21

Ухвала від 07.11.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 03.10.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 11.09.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 17.07.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 15.05.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 26.04.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 31.01.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 13.12.2021

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 27.09.2021

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 13.09.2021

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні