Ухвала
від 07.11.2023 по справі 480/8787/21
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

07 листопада 2023 року Справа № 480/8787/21

Сумський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді - Шевченко І.Г., розглянувши в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом Виконувача обов`язків керівника Роменської окружної прокуратури в інтересах держави до Андріяшівської сільської ради Роменського району Сумської області, Хоминцівської сільської ради Роменського району Сумської області, треті особи: ДП "Роменський агролісгосп", Сумське обласне комунальне агролісогосподарське підприємство "Сумиоблагроліс", Департамент захисту довкілля та природних ресурсів Сумської обласної державної адміністрації про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И В:

У провадженні суду перебуває адміністративна справа за позовом Виконувача обов`язків керівника Роменської окружної прокуратури в інтересах держави до Андріяшівської сільської ради Роменського району Сумської області, Хоминцівської сільської ради Роменського району Сумської області, треті особи: ДП "Роменський агролісгосп", Сумське обласне комунальне агролісогосподарське підприємство "Сумиоблагроліс", Департамент захисту довкілля та природних ресурсів Сумської обласної державної адміністрації, в якій Виконувач обов`язків керівника Роменської окружної прокуратури просить:

1) визнати протиправною бездіяльність Андріяшівської сільської ради Роменського району Сумської області щодо незабезпечення проведення робіт з винесення меж ботанічного заказника місцевого значення «Громадська дума»;

2) зобов`язати Андріяшівську сільську раду Роменського району Сумської області відповідно до вимог чинного законодавства України забезпечити проведення робіт з винесення меж ботанічного заказника місцевого значення «Громадська дума», закріплення їх в натурі (на місцевості) та встановлення інформаційно-охоронних знаків встановленого зразку.

Розгляд справи здійснюється за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (а.с.32).

Представником Андріяшівської сільської ради Роменського району Сумської області було подано відзив на позовну заяву (а.с.55-58), додаткові докази в обґрунтування заперечень проти позовних вимог (а.с.99-134) та письмове пояснення в обґрунтування заперечень проти позовних вимог (а.с.142-145), а від керівника Роменської окружної прокуратури - письмові пояснення (а.с.151-157), до яких, серед іншого, додано Положення про ботанічний заказник місцевого значення "Громадська дума", затвердженого наказом Департаменту захисту довкілля та природних ресурсів Сумської обласної державної адміністрації від 31.08.2023 №65-ОД (а.с.175-180).

Станом на сьогодні відзиву від Хоминцівської сільської ради до суду не надходило.

Також не надходило до суду пояснень від третіх осіб.

Перевіривши матеріали справи, судом з Положення про ботанічний заказник місцевого значення "Громадська дума", затвердженого наказом Департаменту захисту довкілля та природних ресурсів Сумської обласної державної адміністрації від 31.08.2023 №65-ОД встановлено, що землі спірного ботанічного заказника місцевого значення "Громадська дума" знаходяться в державній та комунальній власності, постійними землекористувачами яких є: 1) філія "Сумське лісове господарство" Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України", 2) Роменське дочірнє агролісогосподарське підприємство "Роменський агролісгосп" ОКАП "Сумиоблагроліс" та 3) Андріяшівська сільська рада.

При цьому, згідно договору про закупівлю від 26.09.2023 №21, укладеного за результатами проведених відкритих торгів (ідентифікатор закупівлі UA-2023-08-21-010998-а) між Департаментом захисту довкілля та природних ресурсів Сумської обласної державної адміністрації та Приватним підприємством "Землестройпроект" зі строком дії до 31 г р у д н я 2023 року, останній зобов`язується надати послуги із розроблення документації із землеустрою для територій та об`єктів природно-заповідного фонду (код за ЄЗС ДК 021:2015 код 71250000-5 Архітектурні, інженерні та геодезичні послуги), а Департамент захисту довкілля та природних ресурсів Сумської обласної державної адміністрації - прийняти та оплатити надані належним чином послуги у порядку та на умовах, що визначено цим Договором, обсяг та вартість послуг визначаються відповідно до Специфікації до цього Договору.

Так, специфікацією до вказаного Договору про закупівлю від 26.09.2023, серед іншого, визначено ботанічний заказник місцевого значення "Громадська дума" площею 72,4га на території Андріяшівської сільської ради Роменського району.

Таким чином, перевіривши надані сторонами пояснення та матеріали справи, суд зазначає, що відповідно до частини 2 статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Відтак, з урахуванням встановлених обставин справи, суд, приймаючи до уваги, що землекористувачем спірного ботанічного заказника є також філії "Сумське лісове господарство" Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України", дійшов висновку, що судове рішення у цій справі може вплинути на права та обов`язки вказаної філії, у зв`язку з чим вважає за необхідне залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача філію "Сумське лісове господарство" Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" (42355, Сумська обл., Сумський р-н, селище міського типу Низи, код ЄДРПОУ 45101776).

Крім того, суд зауважує, що згідно з п. 3 ч. 3 ст. 44 КАС України учасники справи мають право подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Також, відповідно до вимог ч. 4 ст. 9 КАС України суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Частиною 3 статті 77 КАС України передбачено, що докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду (ч.3, 6 ст.80 КАС України).

З огляду на вказане, з метою забезпечення прав учасників справи, суд вважає за необхідне встановити Андріяшівській сільській раді Роменського району Сумської області 10-денний строк з дня вручення/отримання копії даної ухвали для висловлення своїх доводів, міркувань або заперечень з урахуванням визначення Андріяшівської сільської ради Роменського району землекористувачем Ботанічного заказника місцевого значення "Громадська дума" Роменського району згідно Положення про ботанічний заказник місцевого значення "Громадська дума", затвердженого наказом Департаменту захисту довкілля та природних ресурсів Сумської обласної державної адміністрації від 31.08.2023 №65-ОД, а також витребувати у позивача письмове обґрунтування вимог в контексті розроблення Приватним підприємством "Землестройпроект" за договором про закупівлю від 26.09.2023 №21 документації із землеустрою Ботанічного заказника місцевого значення "Громадська дума" площею 72,4га на території Андріяшівської сільської ради Роменського району.

Керуючись ст. ст. 9, 44, 80, 49, 248, 256, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Залучити до участі у справі №480/8787/21 як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - філію "Сумське лісове господарство" Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" (42355, Сумська обл., Сумський р-н, селище міського типу Низи, код ЄДРПОУ 45101776).

Встановити філії "Сумське лісове господарство" Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" 15-денний строк з дня вручення цієї ухвали для надання пояснень щодо позову з викладенням своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти позову, які повинні відповідати вимогам ст.162 Кодексу адміністративного судочинства України, і документів, що підтверджують надіслання (надання) пояснень і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Встановити Андріяшівській сільській раді Роменського району Сумської області 10-денний строк з дня вручення/отримання копії цієї ухвали для висловлення своїх доводів, міркувань або заперечень з урахуванням визначення Андріяшівської сільської ради Роменського району землекористувачем Ботанічного заказника місцевого значення "Громадська дума" Роменського району згідно Положення про ботанічний заказник місцевого значення "Громадська дума", затвердженого наказом Департаменту захисту довкілля та природних ресурсів Сумської обласної державної адміністрації від 31.08.2023 №65-ОД.

Витребувати у Виконувача обов`язків керівника Роменської окружної прокуратури письмове обґрунтування вимог в контексті розроблення Приватним підприємством "Землестройпроект" за договором про закупівлю від 26.09.2023 №21 документації із землеустрою Ботанічного заказника місцевого значення "Громадська дума" площею 72,4га на території Андріяшівської сільської ради Роменського району.

Надіслати копію ухвали всім учасникам справи, філії "Сумське лісове господарство" Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" також копію ухвали про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі та копію позовної заяви.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та окремо не оскаржується. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Суддя І.Г. Шевченко

Дата ухвалення рішення07.11.2023
Оприлюднено09.11.2023
Номер документу114731783
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —480/8787/21

Ухвала від 07.11.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 03.10.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 11.09.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 17.07.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 15.05.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 26.04.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 31.01.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 13.12.2021

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 27.09.2021

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 13.09.2021

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні