Постанова
від 19.05.2022 по справі 2307/1787/12
ЧЕРКАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

2307/1787/12

1/707/2/22

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 травня 2022 року м. Черкаси

Черкаський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

за участі секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

прокурора - ОСОБА_3 ,

підсудних: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

захисників: ОСОБА_7 , ОСОБА_8 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Черкаського районного суду Черкаської області клопотання про зняття арешту з майна та про вирішення долі речових доказів, що подані в рамках кримінальної справи за обвинуваченням ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 204 ,ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України , -

УСТАНОВИВ:

10січня 2022року доЧеркаського районногосуду Черкаськоїобласті ізКропивницького апеляційногосуду надійшлакримінальна справа№ 2307/1787/12за обвинуваченням ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 204 ,ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України.

Указана справа розглядається у порядку, передбаченому КПК України в редакції 1960 року.

22 лютого 2022 року від представника потерпілого Державногопідприємства спиртовоїта лікеро-горілчаноїпромисловості «Укрспирт» адвоката ОСОБА_9 засобами поштового зв`язку на адресу суду надійшло клопотання, у якому він просить суд зняти арешт з речового доказу по справі спирту етилового в кількості 29169,47 дал, що знаходиться на відповідальному зберіганні Косарського МПД ДП «Укрспирт», та повернути зазначений спирт його законному володільцеві ДП «Укрспирт», для подальшоїреалізації /т. 17, а.с. 191-197/ .

В обґрунтування даного клопотання представник посилається на норми статей 98, 100 у редакції КПК України 2012 року, а також зазначає, що наразі господарськими судами визнано, що ДП «Укрспирт» є власником сировини, з якої виготовлено спиртову продукцію, на яку накладено арешт. Відтак, підприємство не має нести негативних наслідків у вигляді втрати своєї продукції через порушення саме організації діяльності виробництва спирту керівництвом Косарського МПД ДП «Укрспирт».

При цьому, представник стверджує, що Косарське МПД при виробництві спирту в період з 20.03.2012 до 08.04.2012 не допустило жодних порушень вимог чинного законодавства, а отже вважає, що виготовлений протягом березня 2012 року квітня 2012 року Косарським МПД ДП «Укрспирт» спирт в об`ємі 29 169,47 дал, на який накладено арешт, є законною власністю ДП «Укрспирт» та має бути повернутий законному власнику в порядку п. 5 ч. 9 ст. 100 КПК України.

Крім того, 03 березня 2022 року від Косарського МПДДП «Укрспирт» до суду надійшло клопотання, у якому зазначено, що суд має вирішити питання щодо передачі речового доказу спирту етилового у кількості 29169,47 дал, Міністерству охорони здоров`я чи Управлінню охорони здоров`я Черкаської облдержадміністрації, для медичних потреб. Клопотання мотивовано тим, що на території України оголошено військовий стан і в разі ведення бойових дій на території села Косарі, де розмішується Косарське МПД ДП «Укрспирт», вказаний речовий доказ, який є вибухо- та вогненебезпечним, може заподіяти шкоди населеному пункту, ЗСУ, місцевим жителям і навколишньому середовищу. При цьому заявник вказує, що якщо рішення найближчим часом не буде прийнято, місцева територіальна оборона самовільно вирішить це питання, зокрема, зіллє спирт на поля фільтрації Косарського МПД.

До зазначеного клопотання додано лист старости села Косарі ОСОБА_10 № 29 від 01 березня 2022 року, адресований в.о. керівника Косарського МПД ДП «Укрспирт» ОСОБА_11 , у якому староста просить негайно організувати вивезення або знешкодження спирту, що знаходиться на території МПД як речовий доказ, та кислоти, які в разі бойових дій можуть створювати реальну небезпеку як солдатам ЗСУ, так і місцевим жителям /т. 17, а.с. 207, 208/.

03 березня 2022 року у зв`язку з неявкою всіх учасників справи та за клопотанням захисника адвоката ОСОБА_8 проведення розгляду справи відкладено до 13 квітня 2022 року.

Водночас, судом було зроблено запит на ім`я голови Черкаської обласної військової адміністрації з вимогою терміново повідомити суд про те: чи є наразі в Управління охорони здоров`я Черкаської обласної державної адміністрації медична потреба у спирті; чи є можливість в Управління охорони здоров`я Черкаської обласної державної адміністрації забезпечити зберігання спирту у кількості 29 169, 47 дал, якщо так, то на кого будуть покладені відповідні обов`язки; чи становить на даний час зберігання вказаного речового доказу реальну небезпеку для ЗСУ, жителів с. Косарі та навколишнього природнього середовища /т. 17, а.с. 212/.

Відповідь на вказаний запит на адресу суду не надходила.

Крім того, 09 березня 2022 року від прокурора Черкаськоїобласної прокуратури ОСОБА_3 до суду надійшло клопотання про вирішення долі речового доказу, обґрунтоване тим, що спирт етиловий, виявлений на території Косарського МПД та незаконно виготовлений із використанням потужностей і матеріальних ресурсів вказаного підприємства, належить державі. Разом з тим, 01 листопада 2021 року відбувся онлайн-аукціон з приватизації майна Косарського МПД та зберігання спирту ДП «Укрспирт» і визначено його переможця. Після підписання протоколу про результати аукціону і укладення договору купівлі-продажу процес приватизації майна Косарського МПД та зберігання спирту ДП «Укрспирт» буде завершено. Водночас, згідно отриманої прокурором інформації, на даний час ДП «Укрспирт» не має можливості продовжувати зберігати вказаний речовий доказ, а на території області відсутні суб`єкти господарювання, які мають вільні спиртосховища у обсягах, що могли б забезпечити подальше зберігання спирту. З урахуванням наведеного, а також зважаючи на введення на території України воєнного стану, просить суд спирт етиловий сортів «Люкс» та «Вищої очистки» у загальній кількості обох сортів 29 168,9 дал абсолютного алкоголю, в тому числі 2 301,12 дал сорту «Вищої очистки» та 26 867,78 дал сорту «Люкс», передати на потреби Збройних Сил України /т. 17, а.с. 224-225/.

16 березня 2022 року від представника потерпілого Державногопідприємства спиртовоїта лікеро-горілчаноїпромисловості «Укрспирт» адвоката ОСОБА_9 до суду надійшло чергове клопотання, у якому він просить суд зняти арешт зі спирту етилового у кількості 29 169,47 дал, що знаходиться на відповідальному зберіганні Косарського МПД ДП «Укрспирт», і повернути зазначений спирт його законному володільцеві ДП «Укрспирт», для подальшої передачіна потребиармії іоборони України та часткової реалізації з метою погашення заборгованості по заробітній платі працівникам ДП «Укрспирт» /т. 17, а.с. 230-236/.

В обґрунтування вказаного клопотання представник наводить ті ж аргументи, що викладені ним у клопотанні, яке надійшло на адресу суду 22 лютого 2022 року, додатково зазначаючи, що в умовах військової агресії Російської Федерації проти України, беручи до уваги необхідність збереження життя та здоров`я працівників ДП «Укрспирт», а також збереження майна підприємства, у тому числі спирту, який є речовим доказом у даній кримінальній справі, підприємством щоденно вживаються всі необхідні заходи, проте виробнича та будь-яка інша господарська діяльність підприємства призупинена. На сьогодні ДП «Укрспирт» не має надходжень грошових коштів на рахунки, що призвело до заборгованості перед працівниками по виплаті заробітної плати, яка за грудень 2021 року та січень 2022 року становить 20 825 834,17 грн. Працівники ДП «Укрспирт» та їхні сім`ї опинилися на межі голодної смерті, у зв`язку із неможливістю придбати собі мінімально необхідні харчі та медикаменти. Водночас, виплата заробітної плати працівникам підприємства та сплата відповідних податків і зборів є першочерговою необхідністю. Існуюча заборона щодо користування та розпоряджання законною власністю ДП «Укрспирт», а саме спиртом в об`ємі 29 169,47 дал, унеможливлює його передачу на потреби армії і оборони України та часткову його реалізацію для погашення заборгованості із заробітної плати перед працівниками підприємства, які добросовісно виконують свої посадові обов`язки.

У судовому засіданні, яке відбулося 13 квітня 2022 року, прокурор ОСОБА_3 зазначила, що згідно інформації, повідомленої їй захисником ОСОБА_7 , за розпорядженням Черкаської обласної військової адміністрації було вилучено у Косарського місця провадження діяльності ДП «Укрспирт» спирт, який є речовим доказом у даній кримінальній справі. За вказаних обставин, вважала неможливим розгляд клопотань про зняття арешту з майна та про вирішення долі речових доказів до перевірки судом зазначених відомостей.

Захисник ОСОБА_7 , а також підсудні ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 підтримали позицію прокурора.

З урахуванням наведеного, розгляд клопотань про зняття арешту з майна та про вирішення долі речових доказів було відкладено.

При цьому, 14 квітня 2022 року судом було здійснено запит на ім`я голови Черкаської обласної військової адміністрації з вимогою надати інформацію про те, чи ухвалювалося Черкаською обласною державною адміністрацією (військовим командуванням) рішення про примусове вилучення майна, а саме спирту етилового у кількості 29 169, 47 дал, що знаходиться на відповідальному зберіганні Косарського МПД ДП «Укрспирт», у зв`язку із запровадженням та виконанням заходів правового режиму воєнного стану /т. 17, а.с. 249/.

У відповідь на даний запит 03 травня 2022 року від Черкаської обласної військової адміністрації надійшли:

- копія розпорядження Черкаської обласної військової адміністрації № 106 від 10 березня 2022 року про вилучення у Косарського МПД ДП «Укрспирт» спирту у кількості 29 169,47 дал для забезпечення функціонування закладів охорони здоров`я в умовах воєнного стану та потреб Збройних Сил України;

- копія протоколу оперативної наради робочої групи з розгляду питань примусового відчуження або вилучення майна у зв`язку із виконанням заходів правового режиму та воєнного стану № 8 від 18 березня 2022 року, згідно з яким ухвалено: «відповідно до вказаного у розпорядженні Черкаської обласної військової адміністрації від 10 березня 2022 року № 106 майна (спирту), робочій групі здійснити примусове вилучення майна у зв`язку із запровадженням та виконанням заходів правового режиму воєнного стану з подальшою його передачею на відповідальне зберігання ТОВ «Золотоніський лікеро-горілчаний завод «ЗЛАТОГОР» з можливістюподальшого розподілу для забезпечення функціонування закладів охорони здоров`я в умовах воєнного стану та потреб Збройних Сил України.

Крім того, 21 квітня 2022 року від представника потерпілого Державногопідприємства спиртовоїта лікеро-горілчаноїпромисловості «Укрспирт» адвоката ОСОБА_9 до суду надійшла заява про примусове вилучення речового доказу, у якій він зазначив, що ДП «Укрспирт», як потерпіла сторона та цивільний позивач у даній справі, висловило своє ставлення до неї і просило суд скасувати арешт на спирт та передати його власнику ДП «Укрспирт» для подальшої реалізації. При цьому, представник зазначив, що відповідно до актів про примусове відчуження майна № 37/01/13-13-05 та № 52/01/13-13-05 від 18.03.2022, а також № 88/01/13-13-05 від 13.04.2022, начальником Черкаського обласного штабу оборони разом із іншими членами робочої групи з розгляду питань вилучення майна здійснено примусове вилучення з Косарського МПД ДП «Укрспирт» спирту етилового, що є речовим доказом у справі, в кількості 8 892,74 дал, 11 868,47 дал та 8 408,26 дал, відповідно, і передано його на відповідальне зберігання ТОВ «Золотоніський лікеро-горілчаний завод «Златогор» та ТОВ «ЧЗА», з можливістю подальшого розподілу з метою забезпечення функціонування закладів охорони здоров`я в умовах воєнного стану та для потреб Збройних Сил України. З урахуванням наведеного, повідомив суд про те, що ДП «Укрспирт» більше не здійснює охорону речового доказу та не несе відповідальності за належне зберігання речових доказів по даній справі.

До вказаної заяви долучено: копію розпорядження Черкаської обласної військової адміністрації № 96 від 04.03.2022 «Про внесення змін до складу Черкаського обласного штабу оборони»; копію розпорядження Черкаської обласної військової адміністрації № 106 від 10 березня 2022 року «Про вилучення майна»; копію протоколу оперативної наради робочої групи з розгляду питань примусового відчуження або вилучення майна у зв`язку із виконанням заходів правового режиму та воєнного стану № 8 від 18 березня 2022 року; копію листа голови Черкаської обласної військової адміністрації № 4671/01/01-57 від 18.03.2022 про погодження протокольного рішення робочої групи з розгляду питань примусового відчуження або вилучення майна у зв`язку із виконанням заходів правового режиму та воєнного стану (протокол № 8 від 18.03.22); копію акту про примусове відчуження або вилучення майна № 37/01/13-13-05 від 18.03.2022, відповідно до якого в уповноваженої особи Косарського МПД ДП «Укрспирт», наділеної правом відповідального зберігання, здійснено примусове вилучення спирту в кількості 8892,74 дал та передано на відповідальне зберігання ТОВ «Золотоніський лікеро-горілчаний завод «ЗЛАТОГОР», з можливістюподальшого розподілу для забезпечення функціонування закладів охорони здоров`я в умовах воєнного стану та потреб Збройних Сил України; копію акту про примусове відчуження або вилучення майна № 52/01/13-13-05 від 18.03.2022, відповідно до якого в уповноваженої особи Косарського МПД ДП «Укрспирт», наділеної правом відповідального зберігання, здійснено примусове вилучення спирту в кількості 11868,47 дал та передано на відповідальне зберігання ТОВ «ЧЗА», з можливістюподальшого розподілу для забезпечення функціонування закладів охорони здоров`я в умовах воєнного стану та потреб Збройних Сил України; копію акту про примусове відчуження або вилучення майна № 88/01/13-13-05 від 13.04.2022, відповідно до якого в уповноваженої особи Косарського МПД ДП «Укрспирт», наділеної правом відповідального зберігання, здійснено примусове вилучення спирту в кількості 8408,26 дал та передано на відповідальне зберігання ТОВ «Золотоніський лікеро-горілчаний завод «ЗЛАТОГОР», з можливістюподальшого розподілу для забезпечення функціонування закладів охорони здоров`я в умовах воєнного стану та потреб Збройних Сил України.

У судовому засіданні, яке відбулося 19 травня 2022 року, прокурор ОСОБА_3 підтримала подане нею клопотання про вирішення долі речового доказу та передачу спирту етилового сортів «Люкс» та «Вищої очистки» у загальній кількості обох сортів 29 168,9 дал абсолютного алкоголю, на потреби Збройних Сил України, і наполягала на його задоволенні, оскільки, на її переконання, підтверджено потребу Міністерства оборони України у етиловому спирті. До того ж, він фактично вибув із володіння особи, на відповідальне зберігання якої був переданий. У клопотанні Косарського МПД ДП «Укрспирт» просила відмовити, зазначивши, що воно подано не уповноваженою особою, оскільки Косарське МПД ДП «Укрспирт» не є юридичною особою. Клопотання представника потерпілого ДП «Укрспирт» адвоката ОСОБА_9 про зняття арешту з речового доказу по справі та повернення майна його законному володільцеві ДП «Укрспирт» для подальшої реалізації, отриманого судом 22 лютого 2022 року, просила залишити без задоволення, оскільки право власності заявника на даний речовий доказ наразі не доведено. Клопотання представника потерпілого ДП «Укрспирт» адвоката ОСОБА_9 про зняття арешту з речового доказу по справі та повернення майна його законному володільцеві ДП «Укрспирт», для подальшої передачі на потреби армії і оборони України та часткової реалізації з метою погашення заборгованості по заробітній платі працівникам ДП «Укрспирт», що надійшло до суду 16 березня 2022 року, вважала необхідним задовольнити в частині передачі речового доказу на потреби армії і оборони України.

Захисники ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , а також підсудні ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 просили суд у задоволенні клопотання ДП «Укрспирт», Косарського МПД ДП «Укрспирт» та прокурора відмовити, оскільки КПК України 1960 року не передбачав вирішення питання про вирішення долі речового доказу та зняття арешту до ухвалення вироку. Водночас, акцентували увагу суду на тому, що речовий доказ у даній справі вибув із контролю особи, на відповідальне зберігання якої був переданий, та наголосили, що докази ухвалення Черкаською обласною державною адміністрацією розпорядження про передачу на відповідальне зберігання ТОВ «ЧЗА» спирту в кількості 11868,47 дал у матеріалах справи відсутні.

Представник потерпілого Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт» адвокат ОСОБА_9 , будучи належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, у судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив.

Суд, заслухавши доводи прокурора, захисників та підсудних, дослідивши подані клопотання та долучені до них документи, дійшов наступних висновків.

У судовомузасіданні встановлено,що 11квітня 2012року слідчимз ОВССУ ДПСу Черкаськійобласті винесенопостанову проприєднання докримінальної справиречових доказівта поміщенняїх навідповідальне зберігання,згідно зякою спирту кількості29169,47дал абсолютногоалкоголю, вилучений відповідно до протоколу обшуку від 11 квітня 2012 року в приміщеннях Косарського місця провадження діяльності ДП «Укрспирт» за адресою: Черкаська область, Кам`янський район, с. Косарі, вул. Кірова, 1, визнано речовим доказом у даній справі та згідно з актом приймання-передачі на зберігання речових доказів від 13 квітня 2012 року передано на відповідальне зберігання на склад готової продукції Косарського МПД ДП «Укрспирт».

Ухвалою Кам`янського районного суду Черкаської області від 20 жовтня 2014 року зобов`язано старшого слідчого з ОВС СУ ДПС України в Черкаській області ОСОБА_12 перемістити речовий доказ, а саме спирт етиловий у кількості 29 169,47 дал абсолютного алкоголю, з 1 ємкості у 2 ємкість у кількості 13 498,9 дал абсолютного алкоголю, з 3 ємкості в 4 ємкість у кількості 2 301,12 дал абсолютного алкоголю.

Отже, місцем зберігання указаного речового доказу визначено склад готової продукції Косарського МПД ДП «Укрспирт».

Статтею 78 КПК України (у редакції 1960 року) передбачено, що речовими доказами є предмети, які були знаряддям вчинення злочину, зберегли на собі сліди злочину або були об`єктом злочинних дій, гроші, цінності та інші речі, нажиті злочинним шляхом, і всі інші предмети, які можуть бути засобами для розкриття злочину і виявлення винних або для спростування обвинувачення чи пом`якшення відповідальності.

Відповідно до частин першої та третьої статті 79 КПК України (у редакції 1960 року) речові докази повинні бути уважно оглянуті, по можливості сфотографовані, докладно описані в протоколі огляду і приєднані до справи постановою особи, яка провадить дізнання, слідчого, прокурора або ухвалою суду. Речові докази зберігаються при справі, за винятком громіздких предметів, які зберігаються в органах дізнання, досудового слідства і в суді або передаються для зберігання відповідному підприємству, установі чи організації. В окремих випадках речові докази можуть бути до вирішення справи в суді повернуті їх володільцям, якщо це можливо без шкоди для успішного провадження в справі.

Частиною 1 статті 80 КПК України (у редакції 1960 року) передбачено, що речові докази зберігаються до набрання вироком законної сили або до закінчення строку оскарження постанови чи ухвали про закриття справи.

За змістом статті 81 КПК України (у редакції 1960 року) питання про речові докази вирішується вироком, ухвалою чи постановою суду або постановою органу дізнання, слідчого, прокурора про закриття справи, при цьому:

1) знаряддя злочину, що належать обвинуваченому, конфіскуються;

2) речі, вилучені з обігу, передаються відповідним установам або знищуються;

3) речі, які не мають ніякої цінності і не можуть бути використані, знищуються, а у випадках, коли заінтересовані особи просять про це, можуть бути передані їм;

4) гроші, цінності та інші речі, нажиті злочинним шляхом, передаються в доход держави;

5) гроші, цінності та інші речі, які були об`єктом злочинних дій, повертаються їх законним володільцям, а якщо їх не встановлено, то ці гроші, цінності та речі переходять у власність держави.

У пункті 9 Перехідних положень КПК України 2012 року вказано, що запобіжні заходи, арешт майна, відсторонення від посади, застосовані під час дізнання та досудового слідства до дня набрання чинності цим Кодексом, продовжують свою дію до моменту їх зміни, скасування чи припинення у порядку, що діяв до набрання чинності цим Кодексом.

Статтею 126 КПК України (у редакції 1960 року) передбачено, що накладення арешту на майно скасовується постановою слідчого, коли в застосуванні цього заходу відпаде потреба. Якщо арешт на майно було накладено в межах кримінального провадження, порушеного до набрання чинності КПК 2012 року, і справа на цей час не надійшла до суду, питання щодо скасування такого заходу забезпечення вирішується слідчим. Після надходження кримінальної справи до суду питання щодо скасування арешту може бути вирішено судом під час винесення вироку.

З урахуванням наведеного, суд констатує, що КПК України 1960 року не передбачав вирішення питання про зняття арешту, накладеного органом досудового розслідування, з моменту надходження кримінальної справи до суду до ухвалення вироку чи прийняття іншого остаточного судового рішення у справі.

Наразі в даній кримінальній справі не розпочато дослідження доказів, як і прийнятих під час проведення досудового слідства процесуальних рішень, а тому суд позбавлений можливості надати об`єктивну оцінку обставинам, наведеним у клопотанях представника потерпілого адвоката ОСОБА_9 .

Питання, які порушує представник потерпілого у своїх клопотаннях, зокрема, щодо допущення чи недопущення посадовими особами Косарського МПД ДП «Укрспирт» у період з 20.03.2012 до 08.04.2012 порушення вимог чинного законодавства, яке регулює виробництво спирту, здійснення чи нездійснення ними своєчасного і повного оприбуткування отриманого від постачальників зерна та списання сировини на виробництво, а також щодо визначення власника виготовленої за даний час спиртової продукції, відповідно до вимог статті 324 КПК України можуть бути вирішені судом лише у нарадчій кімнаті за наслідками розгляду справи по суті.

При цьому суд зауважує, що наявність у ДП «Укрспирт» заборгованості перед працівниками по виплаті заробітної плати і бажання підприємства реалізувати речовий доказ із метою погашення такої заборгованості, не є визначеною законом підставою для зняття арешту з такого речового доказу.

Надаючи оцінку доводом прокурора про те, що стаття 80 КПК України (у редакції 1960 року) допускає можливість прийняття рішення щодо долі речових доказів, зокрема, у разі неможливості їх подальшого зберігання, до кінцевого вирішення справи, суд зазначає, що вони не узгоджуються з вимогами законодавства, що підлягає застосуванню до спірних правовідносин.

Так, частиною 4 статті 80 КПК України (у редакції 1960 року) визначено, що речові докази, які можуть швидко зіпсуватися і які не можуть бути повернуті володільцеві, негайно здаються відповідним державним або кооперативним організаціям для реалізації. Коли потім виникне необхідність у поверненні речових доказів, то організації, які їх одержали, повертають взамін такі самі речі або сплачують їх вартість по державних цінах, що існують в момент повернення.

Спирт етиловий до речових доказів, які можуть швидко зіпсуватися, не належить, а твердження прокурора про те, що на території області відсутні суб`єкти господарювання, які мають вільні спиртосховища у обсягах, що могли б забезпечити подальше зберігання спирту, спростовуються наданими суду актами про примусове відчуження майна № 37/01/13-13-05, № 52/01/13-13-05 від 18.03.2022 та № 88/01/13-13-05 від 13.04.2022, відповідно до яких здійснено примусове вилучення з Косарського МПД ДП «Укрспирт» усієї кількості спирту етилового, що є речовим доказом у справі, а саме 29 169,47 дал, і передано його на відповідальне зберігання ТОВ «Золотоніський лікеро-горілчаний завод «Златогор» та ТОВ «ЧЗА», обоє з яких знаходяться у межах Черкаської області.

Крім того, вирішуючи клопотання про зняття арешту з майна та про вирішення долі речових доказів, що подані в рамках даної кримінальної справи, слід виходити з наступного.

Статтею 64 Конституції України передбачена можливість введення в Україні воєнного або надзвичайного стану. При цьому можуть встановлюватися певні обмеження прав і свобод людини із зазначенням строку дії цих обмежень.

Згідно зі статтею 1 Закону України "Про правовий режим воєнного стану", воєнний стан це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

24 лютого 2022 року відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України та Закону України "Про правовий режим воєнного стану", Указом Президента України № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» постановлено ввести в Україні воєнний стан строком на 30 діб. Указом Президента України від 14.03.2022 № 133/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 26 березня 2022 року строком на 30 діб. Указом Президента України від 18.04.2022 № 259/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 25 квітня 2022 року строком на 30 діб.

Згідно з вимогами статті 12-2 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" в умовах правового режиму воєнного стану суди, органи та установи системи правосуддя діють виключно на підставі, в межах повноважень та в спосіб, визначені Конституцією України та законами України. Повноваження судів, органів та установ системи правосуддя, передбачені Конституцією України, в умовах правового режиму воєнного стану не можуть бути обмежені.

Частиною 1 статті 4 цього Закону визначено, що на територіях, на яких введено воєнний стан, для забезпечення дії Конституції та законів України, забезпечення разом із військовим командуванням запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, оборони, цивільного захисту, громадської безпеки і порядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян можуть утворюватися тимчасові державні органи військові адміністрації.

Пунктом 4 частини 1 та частиною 2 статті 8 вказаного Закону передбачено, що в Україні або в окремих її місцевостях, де введено воєнний стан, військове командуванняразом ізвійськовими адміністраціями (у разі їх утворення) можуть самостійно або із залученням органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування запроваджувати та здійснювати в межах тимчасових обмежень конституційних прав і свобод людини і громадянина, а також прав і законних інтересів юридичних осіб, передбачених указом Президента України про введення воєнного стану, зокрема, такі заходи правового режиму воєнного стану: примусово відчужувати майно, що перебуває у приватній або комунальній власності, вилучати майно державних підприємств, державних господарських об`єднань для потреб держави в умовах правового режиму воєнного стану в установленому законом порядку та видавати про це відповідні документи встановленого зразка. У місцевостях, де ведуться бойові дії, запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану покладається безпосередньо на військове командування та військові адміністрації (у разі їх утворення).

Пунктом 2 частини 1 статті 1 Закону України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану» визначено, що вилученням майна є позбавлення державних підприємств, державних господарських об`єднань права господарського відання або оперативного управління індивідуально визначеним державним майном з метою його передачі для потреб держави в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану.

За змістом статті 4 даного Закону, примусове відчуження або вилучення майна у зв`язку із запровадженням та виконанням заходів правового режиму воєнного стану здійснюється за рішенням військового командування, погодженим відповідно з Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласною, районною, Київською чи Севастопольською міською державною адміністрацією або виконавчим органом відповідної місцевої ради. У місцевостях, де ведуться бойові дії, примусове відчуження або вилучення майна здійснюється за рішеннямвійськового командування без погодження з органами, зазначеними у частині першій цієї статті.

З наведеного слідує, що суд не наділений повноваженнями вирішувати питання про вилучення майна в умовах правового режиму воєнного стану, а представник потерпілого Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт» - адвокат ОСОБА_9 , в.о. керівника Косарського МПД ДП «Укрспирт» ОСОБА_11 , староста села Косарі ОСОБА_10 та прокурор не є особами, які уповноважені визначати необхідність застосування тих чи інших заходів правового режиму воєнного стану.

Водночас, слід зазначити, що Черкаська обласна військова адміністрація перед прийняттям розпорядження № 106 від 10 березня 2022 року «Про вилучення майна» та подальшим безпосереднім здійсненням примусового вилучення у Косарського МПД ДП «Укрспирт» спирту етилового, що є речовим доказом у даній справі, з відповідним клопотанням про скасування арешту майна до суду не зверталася. За вказаних обставин, вилучення майна військовою адміністрацією не є визначеною законом підставою для зняття арешту з речового доказу.

З урахуванням наведеного, суд дійшов висновку, що клопотання представника потерпілого Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт» ОСОБА_9 , в.о. керівника Косарського МПД ДП «Укрспирт» ОСОБА_11 та клопотання прокурора Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_3 не підлягають задоволенню.

При цьому, суд відхиляє твердження прокурора про те, що клопотання Косарського МПД ДП «Укрспирт» подано не уповноваженої особою, як необґрунтоване та недоведене.

На підставі викладеного, керуючись статтями 2, 78-81, 126, 313, 330 КПК України (у редакції 1960 року), суд,-

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання представника потерпілого Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт» адвоката ОСОБА_9 про зняття арешту з речового доказу по справі та повернення майна його законному володільцеві ДП «Укрспирт» для подальшої реалізації відмовити.

У задоволенні клопотання в.о. керівника Косарського МПД ДП «Укрспирт» ОСОБА_11 про вирішення питання щодо передачі речового доказу по справі спирту етилового у кількості 29169,47 дал до Міністерства охорони здоров`я чи Управління охорони здоров`я Черкаської облдержадміністрації для медичних потреб відмовити.

У задоволенні клопотання прокурора Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_3 про вирішення долі речового доказу та передачу спирту етилового сортів «Люкс» та «Вищої очистки» у загальній кількості обох сортів 29168,9 дал абсолютного алкоголю на потреби Збройних Сил України відмовити.

У задоволенні клопотання представника потерпілого Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт» адвоката ОСОБА_9 про зняття арешту з речового доказу по справі та повернення майна його законному володільцеві ДП «Укрспирт», для подальшої передачі на потреби армії і оборони України та часткової реалізації з метою погашення заборгованості по заробітній платі працівникам ДП «Укрспирт» відмовити.

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя: ОСОБА_1

СудЧеркаський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення19.05.2022
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу104375945
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —2307/1787/12

Постанова від 14.09.2023

Кримінальне

Черкаський районний суд Черкаської області

Суходольський О. М.

Постанова від 12.06.2023

Кримінальне

Черкаський районний суд Черкаської області

Миколаєнко Т. А.

Постанова від 13.09.2022

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Белах А. В.

Постанова від 12.09.2022

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Белах А. В.

Ухвала від 15.08.2022

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Ятченко М. О.

Ухвала від 15.08.2022

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Ятченко М. О.

Ухвала від 13.06.2022

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Биба Ю. В.

Постанова від 19.05.2022

Кримінальне

Черкаський районний суд Черкаської області

Миколаєнко Т. А.

Постанова від 11.01.2022

Кримінальне

Черкаський районний суд Черкаської області

Миколаєнко Т. А.

Ухвала від 21.12.2021

Кримінальне

Кропивницький апеляційний суд

Ремез П. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні