Ухвала
від 22.05.2022 по справі 916/131/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про встановлення строку

на усунення недоліків заяви кредитора

"23" травня 2022 р.м. Одеса Справа № 916/131/22Господарський суд Одеської області у складі судді Антощук Світлани Іванівни, дослідивши матеріали заяви (вх. ГСОО №3-163/22 від 18.05.2022р.) ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; паспорт № НОМЕР_1 від 28.12.2019р.) з грошовими вимогами до боржника у справі

За заявою боржника: фізичної особи ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_2 )

про неплатоспроможність,

ВСТАНОВИВ:

Фізична особа ОСОБА_2 звернулась до Господарського суду Одеської області із заявою вх. ГСОО №147/22 від 20.01.2022р. про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність посилаючись на заборгованість перед кредиторами у розмірі 1 472 349, 32 грн. та положення Кодексу України з процедур банкрутства.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 20.04.2022р. відкрито провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_2 ; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів; введено процедуру реструктуризації боргів боржника; керуючим реструктуризацією боргів боржника призначено арбітражного керуючого Пояркова Володимира Олександровича.

20.04.2022р. господарським судом в автоматизованій системі "Діловодство спеціалізованого суду" в електронній формі було сформовано оголошення про відкриття провадження у справі №916/131/22 про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_2 .

20.04.2022р. на офіційному сайті Вищого господарського суду України опубліковано повідомлення про відкриття провадження у справі №916/131/22 про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_2 (публікація № 65623).

Відповідно до ч. 1 ст. 122 Кодексу України з процедур банкрутства, подання кредиторами грошових вимог до боржника та їх розгляд керуючим реструктуризацією здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб.

Частиною 1 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

18.05.2022р. до господарського суду надійшла заява фізичної особи ОСОБА_1 з грошовими вимогами до ОСОБА_2 у сумі 877 620, 00 грн.

Дослідивши матеріали заяви ОСОБА_1 , господарським судом встановлено наступне.

Частиною 1 ст. 3 Господарського процесуального кодексу України закріплено, що судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Частиною 6 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що Господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

21.10.2019р. набрав чинності Кодекс України з процедур банкрутства.

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства з дня введення в дію цього Кодексу визнано такими, що втратили чинність: Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., N 31, ст. 440 із наступними змінами); Постанову Верховної Ради України "Про введення в дію Закону України "Про банкрутство" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., N 31, ст. 441).

Згідно ч. 4 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства установлено, що з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

Частиною 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Частиною 1 ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що кредитор - юридична або фізична особа, а також контролюючий орган, уповноважений відповідно до Податкового кодексу України здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у межах своїх повноважень, та інші державні органи, які мають вимоги щодо грошових зобов`язань до боржника; забезпечені кредитори - кредитори, вимоги яких до боржника або іншої особи забезпечені заставою майна боржника; конкурсні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли до відкриття провадження у справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника; поточні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли після відкриття провадження у справі про банкрутство.

Згідно із п. 1 ч. 1 ст. 46 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд не пізніше п`яти днів з дня надходження заяви конкурсного кредитора здійснює перевірку її відповідності вимогам цього Кодексу.

Частиною 3 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що заява кредитора має містити: ім`я або найменування кредитора, його місцезнаходження або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків, або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті).

До заяви в обов`язковому порядку додаються докази сплати судового збору, докази надсилання копії заяви боржнику і розпоряднику майна, а також документи, що підтверджують грошові вимоги до боржника.

Господарським судом встановлено, що до заяви з грошовими вимогами не надано копій документів, що посвідчують особу заявника - паспорту та РНОКПП (за наявності). У тексті заяви з грошовими вимогами відсутні відомості щодо РНОКПП ОСОБА_1 , відомостей щодо відмови у його отриманні суду не надано. Доказів дадсилання копії заяви з грошовими вимогами керуючому реструктуризацією боргів боржника арбітражному керуючому Пояркову В.О. та доказів сплати судовго збору за подання заяви кредитора до господарського суду також не надано.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до ст. 7 Закону України "Про державний бюджет України на 2022 рік" прожитковий мінімум для працездатних осіб, станом на 1 січня 2022 року становить 2481грн.

Відповідно до пп. 10 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду заяви кредиторів, які звертаються з грошовими вимогами до боржника після повідомлення про визнання боржника банкрутом ставка судового збору складає 2 розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 4 962 грн.

Відповідно до абз. 2 ч. 1 ст. 46 Кодексу України з процедур банкрутства у разі якщо заяву конкурсного кредитора подано без дотримання вимог цього Кодексу, господарський суд письмово повідомляє заявника про недоліки заяви та строк, протягом якого він зобов`язаний їх усунути.

При цьому, у разі не усунення заявником зазначених недоліків, суд відповідно до ч. 2 ст. 46 Кодексу України з процедур банкрутства виносить ухвалу про повернення заяви.

Керуючись ст.ст. 45, 46 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 162, 164, 234 Господарського процесуального кодексу України суд -

УХВАЛИВ:

1. Встановити ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; паспорт № НОМЕР_1 від 28.12.2019р.) строк для усунення недоліків заяви з грошовими вимогами до фізичної особи ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_2 ) у сумі 877 620, 00 грн., ), що не перевищує 30 днів з дня скасування (припинення) воєнного стану в Україні, введеного указом Президента України №64/2022 від 24.02.2022р., затвердженого Законом України про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" № 2102-IX від 24.02.2022, (зі змінами і доповненнями до нього).

2. Зобов`язати ОСОБА_1 надати суду:

- належним чином засвідчені копії паспорту та РНОКПП (за наявності) ОСОБА_1 ;

- докази наплавлення заяви з грошовими вимогами керуючому реструктуризацією боргів боржника арбітражному керуючому Пояркову В.О.;

- докази сплати судового збору у розмірі 4 962 грн.

Інформацію по справі можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua

Ухвала набрала законної сили 23 травня 2022 р. та оскарженню не підлягає.

Копію ухвали надіслати: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ).

Суддя С.І. Антощук

Дата ухвалення рішення22.05.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу104442691
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/131/22

Ухвала від 30.11.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 29.11.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 14.08.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 14.08.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 28.07.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 13.07.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 21.06.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 06.06.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 22.05.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 19.04.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні