Ухвала
від 21.06.2022 по справі 916/131/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

попереднього засідання суду

"22" червня 2022 р.м. Одеса Справа № 916/131/22Господарський суд Одеської області у складі судді Антощук Світлани Іванівни,

при секретарі судового засідання Ловзі І.С.

дослідивши матеріали справи

За заявою боржника: фізичної особи ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 )

про неплатоспроможність,

Учасники справи у судове засідання не з`явилися.

ВСТАНОВИВ:

Фізична особа ОСОБА_1 звернулась до Господарського суду Одеської області із заявою вх. ГСОО №147/22 від 20.01.2022р. про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність посилаючись на заборгованість перед кредиторами у розмірі 1 472 349, 32 грн. та положення Кодексу України з процедур банкрутства.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 20.04.2022р. було відкрито провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 , введено процедуру реструктуризації боргів боржника, керуючим реструктуризацією боргів боржника призначено арбітражного керуючого Пояркова Володимира Олександровича.

20.04.2022р. господарським судом в автоматизованій системі "Діловодство спеціалізованого суду" в електронній формі було сформовано оголошення про відкриття провадження у справі №916/131/22 про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 .

20.04.2022р. на офіційному сайті Вищого господарського суду України опубліковано повідомлення про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 (публікація №68623 від 20.04.2022р.).

17.05.2022р. до Господарського суду Одеської області надійшла заява фізичної особи ОСОБА_2 з грошовими вимогами до фізичної особи ОСОБА_1 у сумі 877 620, 00 грн. За подання заяви Заявником сплачено судовий збір у розмірі 4 962 грн.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 07.06.2022р. заяву фізичної особи ОСОБА_2 прийнято та призначено справу №916/131/22 до розгляд у попередньому засіданні суду на 22.06.2022р.

10.06.2022р. керуючим реструктуризацією до суду надано звіт про перевірку декларації Боржника.

10.06.2022р. до господарського суду надійшло клопотання фізичної особи ОСОБА_1 про залучення до матеріалів справи уточнених декларації про майновий стан боржника за 2018-2021 роки.

14.06.2022р. до господарського суду учасниками справи подано клопотання про проведення судового засідання, призначеного на 22.06.2022р. без їх участі.

Розгляд заяви фізичної особи ОСОБА_2 з грошовими вимогами до фізичної особи ОСОБА_1 у сумі 877 620, 00 грн.

Стаття 1 Кодексу України з процедур банкрутства встановлює, що грошовим зобов`язанням є зобов`язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового правочину (договору) та на інших підставах, передбачених законодавством України. До грошових зобов`язань належать також зобов`язання щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загально-обов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування; зобов`язання, що виникають внаслідок неможливості виконання зобов`язань за договорами зберігання, підряду, найму (оренди), ренти тощо та які мають бути виражені у грошових одиницях. До складу грошових зобов`язань боржника, у тому числі зобов`язань щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції, визначені на дату подання заяви до господарського суду, а також зобов`язання, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю і здоров`ю громадян, зобов`язання з виплати авторської винагороди, зобов`язання перед засновниками (учасниками) боржника - юридичної особи, що виникли з такої участі. Склад і розмір грошових зобов`язань, у тому числі розмір заборгованості за передані товари, виконані роботи і надані послуги, сума кредитів з урахуванням відсотків, які зобов`язаний сплатити боржник, визначаються на день подання до господарського суду заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство, якщо інше не встановлено цим Кодексом. При поданні заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство розмір грошових зобов`язань визначається на день подання до господарського суду такої заяви.

Частиною 1 ст. 122 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що подання кредиторами грошових вимог до боржника та їх розгляд керуючим реструктуризацією здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для Юридичних осіб.

Відповідно до ч.6 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства заяви з вимогами конкурсних кредиторів або забезпечених кредиторів, подані в межах строку, визначеного частиною першою цієї статті, розглядаються господарським судом у попередньому засіданні суду. За результатами розгляду зазначених заяв господарський суд постановляє ухвалу про визнання чи відхилення (повністю або частково) вимог таких кредиторів.

Згідно ч. 2 ст. 47 Кодексу України з процедур банкрутства у попередньому засіданні господарський суд розглядає всі вимоги кредиторів, що надійшли протягом строку, передбаченого частиною першою статті 45 цього Кодексу, у тому числі щодо яких були заперечення боржника або розпорядника майна.

30.12.2019р. фізична особа ОСОБА_2 надала фізичній особі ОСОБА_1 у борг грошові кошти у розмірі 30 000 дол. США, які остання зобов`язувалась у строк до 10.12.2021р. повернути. Факт передачі грошових коштів та термін повернення позики засвідчено розпискою від 30.12.2019р., написаною ОСОБА_1 особисто у присутності фізичних осіб ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

У заяві з грошовими вимогами ОСОБА_2 зазначає, що станом на дату звернення до господарського суду грошові кошти ОСОБА_1 їй не повернуто.

Частиною 2 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що склад і розмір грошових вимог кредиторів визначаються в національній валюті України. Якщо зобов`язання боржника визначені в іноземній валюті, то склад і розмір грошових вимог кредиторів визначаються в національній валюті за курсом, встановленим Національним банком України на дату подання кредитором заяви з грошовими вимогами до боржника.

Станом на дату звернення Кредитора до господарського суду із заявою про визнання грошових вимог до боржника курс долара США складає 29,254 грн. Таким чином, ОСОБА_2 просить суд визнати її кредитором ОСОБА_1 у сумі 877 620, 00 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматись від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Пунктом 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України визначено, що цивільні права та обов`язки виникають, зокрема, на підставі договору.

Згідно ч. 1 ст. 1046 Цивільного кодексу України, за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов`язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості. Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

Відповідно до ч. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Частиною 1 ст. 629 Цивільного кодексу України передбачено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно ч. 1 ст. 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Частиною 1 ст. 530 Цивільного кодексу України встановлено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ч. 1 ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

У відзиві на заяву гр. ОСОБА_2 ОСОБА_1 визнає заявлені грошові вимоги у повному обсязі.

Відповідно до відзиву на заяву гр. ОСОБА_2 з грошовими вимогами до Боржника, керуючий реструктуризацією арбітражний керуючий Поярков В.О. заперечень щодо її визнання не має.

Дослідивши заяву гр. ОСОБА_2 з грошовими вимогами до ОСОБА_1 у сумі 877 620, 00 грн., господарським судом встановлено, що вона є обґрунтованою та підтвердженою належними та допустимими доказами.

Про існування заборгованості за вказаним Договором Боржником було також зазначено у заяві про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність.

Доказів, погашення заборгованості ОСОБА_1 перед ОСОБА_2 до господарського суду не надано.

Враховуючи наведене, господарським судом встановлено наявність простроченого зобов`язання ОСОБА_1 перед ОСОБА_2 за позикою від 30.12.2019р. у сумі 877 620, 00 грн. Вказані вимоги підлягають задоволенню у другу чергу задоволення вимог кредиторів.

Крім того, ч. 2 ст. 133 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що витрати, пов`язані з провадженням у справі про неплатоспроможність (витрати на оплату судового збору, сплату винагороди і відшкодування витрат арбітражного керуючого, пов`язаних з виконанням ним своїх повноважень, оплату послуг спеціалістів для проведення оцінки майнових об`єктів, що підлягають продажу, а також витрати на проведення аукціону), відшкодовуються у повному обсязі до задоволення вимог кредиторів.

Таким чином, судовий збір у розмірі 4 962 грн., сплачений кредитором за подання до суду заяви з грошовими вимогами підлягає включенню до першої черги задоволення вимог кредитора

Згідно ч. 4 ст. 122 Кодексу України з процедур банкрутства в ухвалі за результатами попереднього засідання суду, зокрема, зазначаються: 1) обов`язок керуючого реструктуризацією провести збори кредиторів, які мають відбутися не пізніше 14 днів з дня постановлення такої ухвали; 2) дата засідання господарського суду, яке має відбутися не пізніше 60 днів з дня постановлення такої ухвали, на якому буде розглянуто погоджений кредиторами план реструктуризації боргів або прийнято рішення про перехід до процедури погашення боргів чи про закриття провадження у справі.

Керуючись ст.ст. 45, 47, 48, 122, 123, 133 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 120, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Визнати конкурсні грошові вимоги фізичної особи ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_2 ; паспорт № НОМЕР_3 від 28.12.2019р.) до фізичної особи ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ) у сумі 877 620, 00 грн.

2. Визначити наступні розмір та перелік визнаних господарським судом вимог конкурсних кредиторів для внесення керуючим реструктуризацією до реєстру вимог кредиторів:

Перша черга задоволення вимог кредиторів:

ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_2 ; паспорт № НОМЕР_3 від 28.12.2019р.) - 4 962 грн. (судовий збір);

Друга черга задоволення вимог кредиторів:

ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_2 ; паспорт № НОМЕР_3 від 28.12.2019р.) - 877 620, 00 грн. (основний борг).

3. Зобов`язати керуючого реструктуризацією провести збори кредиторів, які мають відбутися не пізніше 14 днів з дня постановлення даної ухвали.

4. Призначити судове засідання на "13" липня 2022р. о 13:45 год.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Одеської області за адресою: м. Одеса, пр-т. Шевченка, 29, зал судового засідання № 9 тел. 0(482)307-997.

5. Явку учасників справи у судове засідання визнати не обов`язковою.

6. Зобов`язати керуючого реструктуризацією надати суду відомості щодо проведення зборів кредиторів фізичної особи ОСОБА_1 та прийнятого ними рішення, визначеного ч. 8 ст. 123 Кодексу України з процедур банкрутства.

Інформацію по справі можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua.

Ухвала набрала чинності 22 червня 2022 р. та може бути оскаржена у порядку, встановленому ст. 9, ч.3 ст. 47 Кодексу України з процедур банкрутства та ст.ст. 254, 255 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено 27 червня 2022 р.

Копію ухвали надіслати: фізичній особі ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ); арбітражному керуючому Пояркову В.О. (ІНФОРМАЦІЯ_2 ); ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ).

Суддя С.І. Антощук

Дата ухвалення рішення21.06.2022
Оприлюднено15.08.2022
Номер документу104987180
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: неплатоспроможність фізичної особи

Судовий реєстр по справі —916/131/22

Ухвала від 30.11.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 29.11.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 14.08.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 14.08.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 28.07.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 13.07.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 21.06.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 06.06.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 22.05.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 19.04.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні