Ухвала
від 14.08.2022 по справі 916/131/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про завершення процедури погашення боргів боржника

та закриття провадження у справі про неплатоспроможність

"15" серпня 2022 р.м. Одеса Справа № 916/131/22Господарський суд Одеської області у складі судді Антощук Світлани Іванівни,

при секретарі судового засідання Ловзі І.С.

дослідивши матеріали справи

За заявою боржника: фізичної особи ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 )

про неплатоспроможність,

Учасники справи у судове засідання не з`явилися.

ВСТАНОВИВ:

Фізична особа ОСОБА_1 звернулась до Господарського суду Одеської області із заявою вх. ГСОО №147/22 від 20.01.2022р. про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність посилаючись на заборгованість перед кредиторами у розмірі 1 472 349, 32 грн. та положення Кодексу України з процедур банкрутства.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 20.04.2022р. було відкрито провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 , введено процедуру реструктуризації боргів боржника, керуючим реструктуризацією боргів боржника призначено арбітражного керуючого Пояркова Володимира Олександровича.

20.04.2022р. господарським судом в автоматизованій системі "Діловодство спеціалізованого суду" в електронній формі було сформовано оголошення про відкриття провадження у справі №916/131/22 про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 .

20.04.2022р. на офіційному сайті Вищого господарського суду України опубліковано повідомлення про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 (публікація №68623 від 20.04.2022р.).

Ухвалою попереднього засідання Господарського суду Одеської області від 22.06.2022р. визнано конкурсні грошові вимоги фізичної особи ОСОБА_2 до фізичної особи ОСОБА_1 у сумі 877 620, 00 грн.; визначено розмір та перелік визнаних господарським судом вимог конкурсних кредиторів для внесення керуючим реструктуризацією до реєстру вимог кредиторів.

Постановою Господарського суду від 13.07.2022р. визнано банкрутом фізичну особу ОСОБА_1 , введено відносно неї процедуру погашення боргів; керуючим реалізацією майна фізичної особи ОСОБА_1 призначено арбітражного керуючого Пояркова Володимира Олександровича.

15.08.2022р. до господарського суду від керуючого реалізацією майна фізичної особи ОСОБА_1 арбітражного керуючого Пояркова В.О. надійшов звіт, клопотання про завершення процедури погашення боргів Боржника та закриття провадження у справі. Також арбітражним керуючим подано клопотання про проведення судового засідання, призначеного на 15.08.2022р., без його участі.

Того ж дня до господарського суду надійшли клопотання Боржника та кредитора фізичної особи ОСОБА_2 про проведення судового засідання, призначеного на 15.08.2022р. без їх участі.

Дослідивши у судовому засіданні матеріали справи та звіт керуючого реалізацією майна фізичної особи ОСОБА_1 арбітражного керуючого Пояркова В.О., господарським судом встановлено наступне.

Частиною 1 ст. 3 Господарського процесуального кодексу України закріплено, що судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Частиною 6 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що Господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

21.10.2019р. набрав чинності Кодекс України з процедур банкрутства.

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства з дня введення в дію цього Кодексу визнано такими, що втратили чинність: Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., N 31, ст. 440 із наступними змінами); Постанову Верховної Ради України "Про введення в дію Закону України "Про банкрутство" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., N 31, ст. 441).

Згідно ч. 4 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства установлено, що з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

Частиною 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 113 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про неплатоспроможність боржника - фізичної особи, фізичної особи-підприємця здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб, з урахуванням особливостей, встановлених цією Книгою.

Згідно п. 1, 4 ч. 2 ст. 114 Кодексу України з процедур банкрутства, арбітражний керуючий у справі про неплатоспроможність фізичної особи зобов`язаний: організувати виявлення та складання опису майна боржника (проведення інвентаризації), визначити його вартість; погашати вимоги кредиторів згідно з черговістю у процедурі погашення боргів боржника.

Частиною 2 ст. 130 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що не пізніше 30 днів з дня введення процедури погашення боргів боржника керуючий реалізацією майна спільно з боржником проводить інвентаризацію майна боржника та визначає його вартість.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 Кодексу України з процедур банкрутства майно боржника, що підлягає реалізації у процедурі погашення боргів боржника, складає ліквідаційну масу.

Частиною 8 ст. 131 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що продаж майна банкрута здійснюється відповідно до умов та в порядку, визначених цим Кодексом для юридичних осіб.

Порядок задоволення вимог кредиторів визначено ст. 133 Кодексу України з процедур банкрутства.

Постановою Господарського суду Одеської області від 13.07.2022р. зобов`язано керуючого реалізацією майном Боржника, у строк до 12.08.2022р., спільно з боржником провести інвентаризацію майна боржника та визначати його вартість.

15.07.2022р. керуючим реалізацією майна Боржника арбітражним керуючим Поярковим В.О. видано наказ про проведення інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, дебіторської та кредиторської заборгованості, грошових коштів та розрахунків з перевіркою їх фактичної наявності та документального підтвердження. До складу інвентаризаційної комісії увійшли керуючий реалізацією майна Боржника арбітражний керуючий Поярков В.О. та фізична особа ОСОБА_1 .

Відповідно до результатів проведеної інвентаризації у власності ОСОБА_1 перебуває Ѕ квартири АДРЕСА_2 . Будь-яке інше майно, грошові кошти, та дебіторська заборгованість перед ОСОБА_1 відсутні. Розмір кредиторської заборгованості ОСОБА_1 складає 877 620, 00 грн.

Також у звіті керуючий реалізацію майна Боржника арбітражний керуючий Поярков В.О. зазначає, що з метою пошуку майна Боржника ним, у процедурі реструктуризації боргів Боржника, було направлено запити про надання інформації до установ та організацій, які ведуть реєстри майнових прав. Відповідно до отриманих відповідей, у власності Боржника перебуває Ѕ квартири АДРЕСА_2 , іншого майна за Боржником не зареєстровано. Загальна площа зазначеної вище квартири складає 38,3 кв.м. Вказана квартира є єдиним місцем проживання Боржника та членів її сім`ї.

Згідно ч. 2, 3 Кодексу України з процедур банкрутства до складу ліквідаційної маси включається все майно боржника, що перебуває у його власності, а також те, що буде отримано боржником у власність після визнання його банкрутом і до завершення процедури погашення боргів боржника, крім майна, визначеного частинами шостою і сьомою цієї статті та статтею 132 цього Кодексу. До складу ліквідаційної маси може бути включено майно, що є часткою боржника у спільній власності. У такому разі відбувається виділення частки боржника із спільного майна за правилами, передбаченими цивільним законодавством.

Частинами 6, 7 ст. 131 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що до складу ліквідаційної маси не включається житло, яке є єдиним місцем проживання сім`ї боржника (квартира загальною площею не більше 60 квадратних метрів або житловою площею не більше 13,65 квадратного метра на кожного члена сім`ї боржника чи житловий будинок загальною площею не більше 120 квадратних метрів) та не є предметом забезпечення, а також інше майно боржника, на яке згідно із законодавством не може бути звернено стягнення. До складу ліквідаційної маси не включаються кошти, що перебувають на рахунках боржника у пенсійних фондах та фондах соціального страхування.

Арбітражним керуючим Поярковим В.О. у звіті зазначено, що ліквідаційна маса не була сформована у зв`язку з відсутністю майна, за рахунок якого повинно здійснюватись погашення вимог кредитора.

З протоколу зборів кредиторів фізичної особи ОСОБА_1 від 12.08.2022р. вбачається, що керуючий реалізацією майна Боржника доповів кредитору про результати проведення процедури реалізації майна Боржника. Арбітражний керуючий зазначив, що майна та грошових коштів за рахунок якого можливо було б погасити вимоги кредиторів у ОСОБА_1 не виявлено.

Відповідно до протоколу зборів кредиторів фізичної особи ОСОБА_1 від 12.08.2022р. кредиторами вирішено затвердити звіт керуючого реалізацією майна Боржника, визнати його роботу задовільною та звернутися до господарського суду із клопотанням про завершення процедури погашення боргів Боржника та закриття провадження у справі.

Скарг на дії арбітражного керуючого Пояркова В.О. під час виконання повноважень керуючого реалізацією майна Боржника до Господарського суду Одеської області не надходило.

Господарський суд враховує, що завданнями процедури погашення боргів боржника є визначення вартості майна Боржника, формування ліквідаційної маси, за рахунок реалізації якої можливо буде відшкодувати витрати пов`язані із провадженням у справі про неплатоспроможність та задовольнити вимоги кредиторів.

Розглянувши звіт керуючого реалізацією майном Боржника, господарським судом встановлено повноту дій арбітражного керуючого Пояркова В.О. у процедурі реалізації майна Боржника спрямованих на виявлення майна боржника, проведення інвентаризації, встановлення факту відсутності майна банкрута та неможливості задоволення вимог кредитора.

З огляду на зазначені обставини, господарський суд вважає за належне завершити процедуру погашення боргів боржника та закрити провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 .

Відповідно до ч. 1 ст. 134 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд при постановленні ухвали про завершення процедури погашення боргів боржника та закриття провадження у справі про неплатоспроможність ухвалює рішення про звільнення боржника - фізичної особи від боргів.

Частиною 6 ст. 133 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що вимоги, не задоволені через недостатність майна боржника, вважаються погашеними, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч. 7 ст. 133 Кодексу України з процедур банкрутства вимоги до боржника щодо сплати аліментів, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю фізичної особи, щодо сплати страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, а також інші вимоги особистого характеру, які не були задоволені або погашені частково у процедурі задоволення вимог кредиторів, можуть бути заявлені після закінчення провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи в порядку, встановленому цивільним законодавством.

Відповідно до ч. 2 ст. 134 Кодексу України з процедур банкрутства фізична особа не звільняється від подальшого виконання вимог кредиторів після завершення судових процедур у справі про неплатоспроможність та обов`язку повернення непогашених боргів, а саме: 1) відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю фізичної особи; 2) сплати аліментів; 3) виконання інших вимог, які нерозривно пов`язані з особистістю фізичної особи. Такі вимоги, що не були повністю погашені у справі про неплатоспроможність, можуть бути заявлені після закінчення провадження у справі про неплатоспроможність у непогашеній частині.

Частинами 1, 2 ст. 135 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що протягом п`яти років після визнання фізичної особи банкрутом не може бути відкрито провадження у справі про неплатоспроможність за її заявою, крім випадку, якщо боржник погасив усі борги в повному обсязі у порядку, передбаченому цим Кодексом. Протягом п`яти років після визнання фізичної особи банкрутом така особа зобов`язана перед укладенням договорів позики, кредитних договорів, договорів поруки чи договорів застави письмово повідомляти про факт своєї неплатоспроможності інші сторони таких договорів. Фізична особа не може вважатися такою, яка має бездоганну ділову репутацію, протягом трьох років після визнання її банкрутом.

Керуючись ч. 6 ст. 133, ст.ст. 134, 135 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Завершити процедуру погашення боргів фізичної особи ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ).

2. Звільнити фізичну особу ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ) від боргів, що виникли до дати завершення процедури погашення боргів.

3. Фізична особа ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ) не звільняється від подальшого виконання вимог кредиторів після завершення судових процедур у справі про неплатоспроможність та обов`язку повернення непогашених боргів, а саме: відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю фізичної особи; сплати аліментів; виконання інших вимог, які нерозривно пов`язані з особистістю фізичної особи.

4. Вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений цим Кодексом строк або були відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню.

5. Припинити повноваження керуючого реалізацією майна фізичної особи ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ) арбітражного керуючого Пояркова Володимира Олександровича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №996 від 21.05.2013р.).

6. Дію мораторію на задоволення вимог кредиторів припинити.

7. Провадження у справі закрити.

Ухвала набрала законної сили 15.08.2022р. та може бути оскаржена у порядку, встановленому ст. 9 Кодексу України з процедур банкрутства та ст.ст. 254,255 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено 22.08.2022р.

Копію постанови надіслати: фізичній особі ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ); арбітражному керуючому Пояркову В.О. (ІНФОРМАЦІЯ_2 ); ОСОБА_2 (ІНФОРМАЦІЯ_3 ); Відділу банкрутства Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (bankrut@od.minjust.gov.ua); Управлінню виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області (od@fssu.gov.ua); Головному управлінню Пенсійного фонду України в Одеській області (upr@od.pfu.gov.ua); Іллічівському міському суду Одеської області (inbox@il.od.court.gov.ua); Чорноморському відділу державної виконавчої служби в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) (info@il.od.dvs.gov.ua); Приватному виконавцю виконавчого округу Одеської області Шуляченко М.Б. (ІНФОРМАЦІЯ_4 ).

Суддя С.І. Антощук

Дата ухвалення рішення14.08.2022
Оприлюднено24.08.2022
Номер документу105836689
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: неплатоспроможність фізичної особи

Судовий реєстр по справі —916/131/22

Ухвала від 30.11.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 29.11.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 14.08.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 14.08.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 28.07.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 13.07.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 21.06.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 06.06.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 22.05.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 19.04.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні