Ухвала
від 07.06.2022 по справі 752/11857/15-к
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/11857/15-к

Провадження №: 1/752/23/22

П О С Т А Н О В А

07.06.2022 року м. Київ

Голосіївський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4

підсудного ОСОБА_5 ,

в ході розгляду кримінальної справи по обвинуваченню ОСОБА_5 у вчиненні злочинів, передбачених ст. ст. 190 ч. 4, 358 ч. 2, 358 ч. 3, 209 ч. 2, 384 ч. 2 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Голосіївського районного суду міста Києва перебуває вказана кримінальна справа по обвинуваченню ОСОБА_5 у вчиненні злочинів, передбачених ст. ст. 190 ч. 4, 358 ч. 2, 358 ч. 3, 209 ч. 2, 384 ч. 2 КК України.

ОСОБА_5 обвинувачується за ст. 190 ч. 4 КК України, а саме - у незаконному заволодінні чужим майном шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство), вчиненому повторно, в особливо великих розмірах - заволодінні грошовими коштами потерпілого ОСОБА_6 на загальну суму 16 500 000 доларів США (згідно з офіційний курсом НБУ станом з 28.02.2008 року по 22.04.2008 року - 83 325 000 гривень), що у шістсот і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян на момент вчинення злочину.

Крім того, ОСОБА_5 обвинувачується за ст. 209 ч. 2 КК України, а саме - в укладанні угод з коштами, одержаними внаслідок учинення суспільно-небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, вчиненими у великому розмірі, у період часу з 29.05.2008 року до 06.02.2009 року з грошовими коштами у сумі 2 279 053 гривні 23 копійки, що перевищує шість тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Крім того, ОСОБА_5 обвинувачується за ст. 358 ч. 2 КК України, а саме - у підробленні документу, який видається установою і який надає права, з метою використання його як підроблювачем, так і іншою особою, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, - наданні невстановленій слідством особі своїх анкетних даних для виготовлення підробленого диплому про вищу освіту на ім`я ОСОБА_5 та його подальшого використання.

Крім того, ОСОБА_5 обвинувачується за ст. 358 ч. 3 КК України, а саме - у використанні завідомо підобленого документа, який видається установою і який надає права, з метою використання його як підроблювачем, так і іншою особою - використанні підробленого диплому серії НОМЕР_1 на ім`я ОСОБА_5 .

Крім того, ОСОБА_5 обвинувачується за ст. 384 ч. 2 КК України, а саме - у наданні завідомо неправдивих показань зі штучним створенням доказів обвинувачення, вчиненому з корисливих мотивів, з метою уникнення від кримінальної відповідальності.

В ході судового слідства представник державного обвинувачення - прокурор ОСОБА_3 звернулась до суду з клопотанням про повернення справи на додаткове розслідування з мотивів неповноти досудового слідства, яка не може бути усунута в судовому засіданні.

В обгрунтування вказаного клопотання зазначила, що як вбачається з постанови про пред`явлення обвинувачення та обвинувального висновку, при описанні фактичних обставин вчинення злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, орган досудового слідства зазначив, що ОСОБА_5 незаконно заволодів майном потерпілих ОСОБА_6 та ОСОБА_7 шляхом обману та зловживання довірою, при цьому не вказано, в чому саме проявлявся обман або зловживання довірою, з боку підсудного до потерпілих.

Крім того, органом досудового слідства не конкретизовані кваліфікуючі ознаки об`єктивної сторони вказаного складу злочину, лише зазначено, що підсудний заволодів чужим майном шляхом обману чи зловживання довірою, тобто було пред`явлено некоректне обвинувачення, оскільки не вказано спосіб заволодіння обвинуваченим чужим майном.

Зазначила,що на досудовому слідстві ОСОБА_5 неодноразово стверджував, що ніколи не отримував від ОСОБА_6 та від ОСОБА_8 грошові кошти, а з ОСОБА_8 ніколи не зустрічався.

Досудовимслідством небуло здобутооригіналів документівщодо передачі ОСОБА_6 та ОСОБА_8 грошових коштівв розмірі16500000доларів США ОСОБА_5 ,а відтак-не проведеновідповідних почеркознавчихекспертиз щодосправжності підписів ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_5 .

Також досудовимслідством не було перевірено достовірність доводів,викладених узаяві ОСОБА_6 про належність йому грошовихкоштів,якими заволодівза версієюобвинувачення ОСОБА_5 ,не було перевірено наявність джерела отримання коштів ОСОБА_6 , підстав переміщення коштів у вказаному розмірі на територію України громадянином іншої держави та нерезидентом України.

В основуобвинувачення заст.190ч.4КК Українипокладено покази свідка ОСОБА_9 та потерпілого ОСОБА_6 .

У своїх показах (т.2а.с.75-77) ОСОБА_8 стверджує,що передавав ОСОБА_5 грошові кошти уперіод з28.02.2008року по22.04.2008року вбудинку,що належить ОСОБА_6 , який розташований за адресою: АДРЕСА_1 . В той же час, потерпілий ОСОБА_6 стверджує (т.1а.с157-179,183-186),що вцей жеперіод отримував грошові кошти у свого брата ОСОБА_8 та передавав їх ОСОБА_5 за вищевказаною адресою.

Досудовим слідствомне булоперевірено показизазначених осібз оглядуна те,що згідновідповіді Державної прикордонної службиУкраїни від18.08.2010року (т.2,а.с.85), ОСОБА_8 не знаходивсяна територіїУкраїни уперіод з28.02.2008року по 22.04.2008 року у період, коли він, згідно його показів (т. 2, а.с.75-77)передавав ОСОБА_5 та ОСОБА_6 грошові кошти усумі 16 мільйонів 500 тисяч доларів США.

Крім того, потерпілий ОСОБА_7 звернувся до суду із заявою, в якій зазначив, що ОСОБА_5 не вчиняв щодо нього шахрайських дій, а між ним мають місце цивільно-правові відносини.

Під чассудового слідствабуло встановлено,що на момент порушення кримінальної справи ОСОБА_6 відступив своє право вимоги іншій особі, що вбачається із протоколу показів свідка ОСОБА_10 від 20.04.2010р.(т.1а.с. 206-207, 213-218).

Зазначила, що вказана неповнота та неправильність досудового слідства не може бути усунута в ході судового слідства по справі, зважаючи на необхідність проведення значного обсягу слідчих дій, спрямованих на збирання нових доказів, а саме:

- перевірити, чи дійсно була укладена Угода про співробітництво №001/28- 02/2008 від 28.02.2008р, а також Додаткок № 1 від 03.09.2008 року до неї;

- встановити місцезнаходження оригіналів документів, які підтверджують надання ОСОБА_5 грошових коштів, зокрема боргових розписок;

-провести судово-почеркознавчу експертизу щодо встановлення справжності підписів ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_8 ;

-встановити місцезнаходження ОСОБА_8 та повторнодопитати йогоз приводуотримання коштів, передачі, підстав переміщення коштіву такомурозмірі натериторію України,їх оформлення нерезидентом, встановити обставини передачі грошових коштів ОСОБА_5 ;

-встановити, чи дійсно було заподіяно матеріальну шкоду потерпілому ОСОБА_6 , якщо так - то в якому розмірі;

-провести очнуставку між ОСОБА_5 та ОСОБА_8 з метою усунення протирічь між їх показами;

-встановитимісце знаходженнята допитати ОСОБА_11 , який бувприсутнім назустрічах ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , брав участь у підготовці та підписанні документів за результатами переговорів;

-встановити місцезнаходження вищевказаного оригіналу договору переуступки права вимоги ОСОБА_10 та провести судово-почеркознавчу експертизу з метою підтвердження/спростування наявності підписів та почерку ОСОБА_10 та ОСОБА_6 ;

Захисник підсудного ОСОБА_5 - адвокат ОСОБА_4 підтримав клопотання прокурора.

Підсудний ОСОБА_5 також підтримав клопотання прокурора.

Представники потерпілого ОСОБА_6 - адвокати ОСОБА_12 , ОСОБА_13 в судове засідання не з`явились, однак звернулись до суду із заявами, згідно яких останні не можуть приймати участь в судових засіданнях у вказаній кримінальній справі, оскільки після смерті потерпілого ОСОБА_6 їх повноваження, як представників - закінчились.

Заслухавши клопотання прокурора, з`ясувавши думки сторін, суд надходить до наступних висновків.

Так, в ході судового засідання судом було постановлено рішення щодо відмови у задоволенні раніше заявленого клопотання адвоката ОСОБА_13 про визнання ОСОБА_14 потерпілою у вказаній кримінальній справі, оскільки вказана особа не може брати участь у розгляді кримінальної справи в якості потерпілої, у зв`язку з тим, що потерпілою визнається особа, якій злочином заподіяно моральну, фізичну або майнову шкоду, однак жодних доказів про те, що ОСОБА_14 було заподіяно моральної, фізичної або майнової шкоди в рамках вказаної кримінальної справи, у розпорядження суду не надано, а відтак вона не може бути визнана потерпілою у вказаній кримінальній справі.

Крім того, у матеріалах справи відсутні документи, які б свідчили про прийняття спадщини ОСОБА_14 після смерті потерпілого ОСОБА_6 , тобто вказана особа, в подальшому не позбавлена права звернутися до суду в порядку цивільного судочинства.

У зв`язку з чим, суд надходить до висновку про необхідність розгляду клопотання прокурора про повернення вказаної кримінальної справи на додаткове розслідування за відсутності адвокатів ОСОБА_12 та ОСОБА_13 , як представників потерпілого, оскільки їх повноваження закінчились.

Так, відповідно до ст. 281 КПК України 1960 року повернення справи на додаткове розслідування з мотивів неповноти або неправильності досудового слідства може мати місце лише тоді, коли ця неповнота або неправильність не може бути усунута в судовому засіданні.

На підставі викладеного, суд надходить до висновку про те, що клопотання прокурора є законним та обгрунтованим, у зв`язку з тим, що в ході судового слідства було встановлено, що органом досудового слідства було допущено неповноту розслідування, яку необхідно усунути при проведенні додаткового розслідування, оскільки ця неповнота не може бути усунута в судовому засіданні.

Виходячи з викладеного та беручи до уваги те, що не з`ясовані обставини є істотними для справи і для їх з`ясування та усунення неповноти досудового слідства необхідно провести значний обсяг слідчих дій, які не можна здійснити безпосередньо в судовому засіданні чи шляхом надання судових доручень, справа підлягає направленню прокурору Київської міської прокуратури для проведення додаткового розслідування, а саме:

- перевірити, чи дійсно була укладена Угода про співробітництво №001/28- 02/2008 від 28.02.2008р, а також Додаткок № 1 від 03.09.2008 року до неї;

- встановити місцезнаходження оригіналів документів, які підтверджують надання ОСОБА_5 грошових коштів, зокрема боргових розписок;

-провести судово-почеркознавчу експертизу щодо встановлення справжності підписів ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_8 ;

-встановити місцезнаходження ОСОБА_8 та повторнодопитати йогоз приводуотримання коштів, передачі, підстав переміщення коштіву такомурозмірі натериторію України,їх оформлення нерезидентом, встановити обставини передачі грошових коштів ОСОБА_5 ;

-встановити, чи дійсно було заподіяно матеріальну шкоду потерпілому ОСОБА_6 , якщо так - то в якому розмірі;

-провести очнуставку між ОСОБА_5 та ОСОБА_8 з метою усунення протирічь між їх показами;

-встановитимісце знаходженнята допитати ОСОБА_11 , який бувприсутнім назустрічах ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , брав участь у підготовці та підписанні документів за результатами переговорів;

-встановити місцезнаходження вищевказаного оригіналу договору переуступки права вимоги ОСОБА_10 та провести судово-почеркознавчу експертизу з метою підтвердження/спростування наявності підписів та почерку ОСОБА_10 та ОСОБА_6 .

На підставі здобутих доказів органу досудового слідства необхідно надати належну правову кваліфікацію діям підсудного.

Керуючись ст. 281 КПК України 1960 року,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника державного обвинуваченння - прокурора ОСОБА_3 - задовольнити.

Кримінальну справу по обвинуваченню ОСОБА_5 у вчиненні злочинів, передбачених ст. ст. 190 ч. 4, 358 ч. 2, 358 ч. 3, 209 ч. 2, 384 ч. 2 КК України, направити прокурору Київської міської прокуратури для проведення додаткового розслідування.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Голосіївський районний суд м. Києва протягом семи діб з дня проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.06.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу104780853
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —752/11857/15-к

Ухвала від 07.06.2022

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Первушина О. С.

Ухвала від 19.07.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Первушина О. С.

Ухвала від 26.11.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Первушина О. С.

Ухвала від 22.03.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Первушина О. С.

Ухвала від 18.02.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Первушина О. С.

Постанова від 10.10.2018

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Новов Сергій Олександрович

Ухвала від 13.03.2018

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Юрдига Ольга Степанівна

Вирок від 10.04.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Бондаренко Г. В.

Ухвала від 13.03.2018

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Юрдига Ольга Степанівна

Ухвала від 07.11.2017

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Рудик І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні