Рішення
від 19.06.2022 по справі п/857/8/22
ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 червня 2022 рокуЛьвівСправа № П/857/8/22 пров. № П/857/8/22

Восьмий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів (далі Суд):

головуючого судді Сеника Р.П.,

суддів: Онишкевича Т.В., Судової-Хомюк Н.М.,

за участю:

секретаря судового засідання Кахнич Г.П.,

представників позивача Росоха С.В., Адам Ю.В.,

представника відповідача Котенко Ю.Ю.,

представника третьої особи Сучкова А.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у режимі відеоконференції у місті Львові адміністративну справу № П/857/8/22 за позовом Міністерства юстиції України до Політичної партії «Опозиційна платформа - За життя», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача Служба безпеки України про заборону діяльності політичної партії,-

ВСТАНОВИВ:

Міністерство юстиції України звернулося до Восьмого апеляційного адміністративного суду, як суду першої інстанції, з адміністративним позовом до Політичної партії «Опозиційна платформа - За життя» (далі ПП «ОПЗЖ», Партія, Відповідач) про заборону діяльності політичної партії, у якому просить:

- заборонити діяльність Політичної партії «Опозиційна платформа - За життя»;

- призначити комісію з припинення (ліквідаційну комісію) політичної партії, її структурних утворень, які мають статус юридичної особи;

- передати майно, кошти та інші активи політичної партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень у власність держави.

Позовні вимоги обгрунтовує тим, що діяльність політичної партії може бути заборонена лише за рішенням суду та за допущені порушення, передбачені статтею 21 Закону України Про політичні партії в Україні (далі - Закон №2365-ІІІ).

Указом Президента України від 19.03.2022 № 153/2022 введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України (далі РНБО України) від 18.03.2022 Щодо призупинення діяльності окремих політичних партій.

Вказане рішення прийняте в умовах прямої військової агресії з боку Російської Федерації, з урахуванням антиукраїнської політичної та організаційної діяльності, пропаганди війни, публічної заяви та закликів до зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, реальної загрози порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підриву її безпеки, а також дій, спрямованих на незаконне захоплення державної влади, демонстрації проявів колабораціонізму, насильства, зважаючи на програмні та статутні цілі, що містять антиукраїнську позицію, поширення відомостей про виправдування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України окремими політичними партіями.

Також вказаним рішенням доручено Міністерству юстиції України вжити в установленому порядку вичерпних заходів щодо заборони діяльності політичних партій, зокрема, ПП «ОПЗЖ», а відповідно до статті 289-3 Кодексу адміністративного судочинства України, означене міністерство є належним позивачем про заборону політичної партії.

Як процесуальною нормою так і нормами Закону №2365-ІІІ передбачено, що у разі задоволення позову суд може прийняти рішення про заборону політичної партії та передачу майна, коштів та інших активів політичної партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень у власність держави. Також означеним Законом передбачено право суду призначити комісію з припинення (ліквідаційну комісію) політичної партії, її структурних утворень, які мають статус юридичної особи.

Підставою для застосування до політичних партій заходів адміністративного впливу є в установленому порядку задокументовані факти її (партії) діяльності, що направлені на зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, на розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров`я населення, пропаганду комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їх символіки.

Виявлення порушень Конституції України та законів України у діяльності політичних партій здійснюється відповідними правоохоронними органами.

На адресу Міністерства юстиції надійшов лист Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України від 26.03.2022 № 5/1-229 Щодо призупинення діяльності політичних партій із повідомленням про виявлення фактів антиукраїнської діяльності, зокрема, ПП «ОПЗЖ».

Із наявних відомостей, на думку позивача, вбачається, що діяльність вказаної політичної партії спрямована, зокрема, на порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, пропаганду війни, насильства, на розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров`я населення з одночасним поширенням відомостей, що містять виправдування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України.

Позивач зазначає, що у кінці липня 2018 року з Партією об`єдналася ГО олігарха та кума ОСОБА_1 «Український вибір».

ОСОБА_2 входить до керівництва Партії, займаючи позицію голови Політради партії і голови Стратегічної ради політичної партії.

Відповідач фактично ретранслює офіційну позицію країни-агресора щодо України та негативно впливає на свідомість населення у вигідному для РФ інформаційному руслі (в т.ч. через підконтрольні ОСОБА_3 телеканали «NewsOne», « ІНФОРМАЦІЯ_1 », « ІНФОРМАЦІЯ_2 », « ІНФОРМАЦІЯ_3 »).

При цьому окремі представники ПП «ОПЗЖ» демонстративно підтримують та популяризують агресивну антиукраїнську політику РФ.

Зокрема, 22.09.2021 на офіційному партійному сайті ПП «ОПЗЖ» ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІНН НОМЕР_1 ) привітав голову російської провладної політичної партії «Единая Россия» ОСОБА_5 з перемогою на парламентських виборах (режим доступу: https://stopcor.org/opzzh-pryvitaly-yedynu-rosiyu-z-peremogoyu-na-vyborah/, на сьогодні доступ закритий).

Водночас останній є підозрюваним/фігурантом у щонайменше 9 кримінальних провадженнях, 4 з яких відкриті за наступними кваліфікаціями кримінальних правопорушень:

-частина перша статті 110 Кримінального кодексу України (далі КК України) (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);

-частина перша статті 111 КК України (державна зрада);

-частина перша статті 2583 КК України (створення терористичної групи чи терористичної організації).

Так, ОСОБА_3 оголошено дві підозри за двома епізодами:

- у скоєнні злочинів, передбачених ст.ст. 111 («Державна зрада») та 438 («Порушення законів та звичаїв війни», в частині «розграбування національних цінностей на окупованій території») КК України;

- у скоєнні злочинів, передбачених ст.ст. 111 («Державна зрада») та 258-3 («Створення терористичної групи чи терористичної організації», в частині «організаційного чи іншого сприяння створенню або діяльності терористичної групи чи терористичної організації») КК України.

В рамках підозри ОСОБА_3 Печерським районним судом м. Києва був обраний запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

При цьому згідно з повідомленнями Міністерства внутрішніх справ України 27.02.2022 ОСОБА_6 порушив застосований до нього Печерським районним судом м. Києва запобіжний захід у вигляді домашнього арешту та переховувався від органів досудового розслідування саме після початку повномасштабної агресії РФ.

Окрім того, 18.03.2022 Личаківським районним судом м. Львова обрано запобіжний захід ОСОБА_7 у вигляді тримання під вартою.

Вже 12.04.2022 підозрюваного у численних кримінальних правопорушення ОСОБА_8 затримано правоохоронними органами при спробі приховано покинути межі України.

На сьогодні ОСОБА_6 перебуває під вартою відповідно до обраного щодо нього запобіжного заходу.

Окрім того, рішенням РНБО України від 19.02.2021 «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» (введене в дію Указом Президента України від 19.02.2021 року № 64/2021) стосовно народного депутата України від ПП «ОПЗЖ» ОСОБА_3 застосовано санкції.

Указом Президента України № 43/2021 від 02.02.2021 введено в дію рішення РНБО України від 02.02.2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» стосовно наближеного до ОСОБА_8 народного депутата України від ПП «ОПЗЖ» ОСОБА_9 та пов`язаних з ним юридичних осіб, а саме: ТОВ «Аріадна ТВ», (код ЄДРПОУ 37771216), ТОВ «Новий формат ТВ» (код ЄДРПОУ 37771169), ТОВ «ТВ Вибір», (код ЄДРПОУ 37717618), ТОВ «Телерадіокомпанія « 112-ТВ» (код ЄДРПОУ 38590676), ТОВ «Лідер ТВ» (код ЄДРПОУ 37725945), ТОВ «Партнер ТВ» (код ЄДРПОУ 37717583), ТОВ «Новини 24 години» (код ЄДРПОУ 33786517), ТОВ «ТРК «Нові комунікації» (код ЄДРПОУ 34047881).

17.03.2014 Сполучені Штати Америки ввели персональні санкції проти переліку осіб, серед яких ОСОБА_10 , які загрожують миру, безпеці, стабільності, суверенітету та територіальній цілісності України та за підрив демократичних інститутів і процесів в Україні.

Також, одним з внутрішньопартійних осіб, які публічно виголошують позицію Партії, є громадянин України та колишній народний депутат України ОСОБА_11 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , ІПН НОМЕР_2 ).

07.02.2021 колишній народний депутат України від ПП «ОПЗЖ» ОСОБА_12 на своєму телеграм-каналі (режим доступу t.me/The_Kyva) публічно привітав президента країни-агресора РФ ОСОБА_13 з днем народження, ідеалізуючи його антиукраїнську діяльність. Відповідно, 23.10.2021 Офісом Генерального прокурора зареєстровано кримінальне провадження за ознаками вчинення ОСОБА_14 кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 111 («Державна зрада») КК України. Також, напередодні військового вторгнення РФ ОСОБА_15 закликав ОСОБА_13 «звільнити Україну» (режим доступу t.me/The_Kyva).

Окрім того, відповідно до загальнодоступної інформації 24.02.2022 Ілля Кива в ефірі пропагандистських програм на Першому каналі Російської Федерації заявив, що «Україна просякнута нацизмом, а українському народу потрібне звільнення», фактично закликаючи країну-агресора до прямої широкомасштабної військової агресії проти України.

14.03.2022 ОСОБА_15 в ефірі пропагандистського шоу Російської Федерації « 60 хвилин» звернувся до президента країни-агресора Путіна з проханням ліквідувати Президента України ОСОБА_16 та його оточення, пояснюючи, що «єдина можливість припинити це божевілля ліквідація терористів».

Разом із тим позивач зазначає, що висловлювання та діяльність ОСОБА_17 стала підставою для оголошення останньому підозри за наступними кваліфікаціями кримінальних правопорушень:

-частина перша статті 110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);

-частина перша статті 111 КК України (державна зрада).

Документування протиправної діяльності Іллі Киви здійснюється в рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні № 420200000000005461 від 12.03.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого статтями 110 («Посягання на територіальну цілісність і недоторканість України»), 111 («Державна зрада») та 4361 («Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського тоталітарних режимів) КК України.

У рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42021000000000545 від 12.03.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого статтею 110 («Посягання на територіальну цілісність і недоторканість України») КК України, здійснюється документування протиправної діяльності ОСОБА_18 .

08.10.2021 у м. Москва співголова ПП «ОПЗЖ» ОСОБА_19 ( ІНФОРМАЦІЯ_6 , ІПН НОМЕР_3 ) провів зустріч із заступником керівника Адміністрації Президента РФ, куратором т.зв. «українського напрямку» Дмитром Козаком, у ході якої були обговорені проблеми загострення російсько-українських відносин та відкритих кримінальних проваджень стосовно ОСОБА_8 через призму критичної оцінки політики діючої української влади в інтересах країни-агресора (режим доступу: https://zagittya.com.ua/ua/news/novosti/vadim_rabinovich_dovel_do_kozaka_poziciju__opzzh__po_kljuchevym_voprosam_vneshnej_i_vnutrennej_politiki.html, на сьогодні доступ до сайту закритий).

З початку військового вторгнення РФ на територію України значна частина представників ПП «ОПЗЖ», у т.ч. депутатів місцевих рад, підтримали російську агресію щодо України.

Окрім того, напередодні повномасштабного вторгнення Російської Федерації в інтерв`ю російському інтернет-виданню «Газета.ru» (режим доступу: https://www.gazeta.ru/politics/2022/02/24/14570437.shtml) співголова ОСОБА_20 зазначив, що народні депутати від Партії не голосували ані за визнання Росії агресором, ані за санкції проти депутатів Держдуми (постанова Верховної Ради України від 23.02.2022 № 2095-ІХ «Про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)»).

У цьому ж інтерв`ю ОСОБА_21 звинуватив офіційну владу України у невиконанні Мінських домовленостей та виправдовував визнання ОСОБА_22 так званих «Л/ДНР».

Раніше співголова Партії співголова фракції «Опозиційна платформа За життя» у Верховній Раді України оприлюднив заяву про готовність членів фракції вести переговори із самопроголошеними «ЛНР» та «ДНР» (режим доступу:

ОСОБА_23 в інтерв`ю від 23.02.2022 звернув увагу на нібито «антиросійський тренд» в українському суспільстві, звинувачував чинну владу у дискримінації російськомовного населення України, активізації спроб викорінення російської мови. Також зазначав, що Відповідач єдина фракція в Парламенті, яка відстоює інтереси відновлення відносин з Росією.

Відтак, загалом Партія пропагує проросійську позицію та підтримує російсько-українську війну.

Тому, на підставі вищенаведеного, просить задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

Третя особа подала пояснення щодо позовної заяви, у яких викладено обставини аналогічні до викладених у позові.

У відзиві на позовну заяву Відповідач заперечив проти позовних вимог та зазначив таке.

ПП «ОПЗЖ» рішуче засуджує збройну агресію Російської Федерації проти України - суверенної і незалежної, демократичної, соціальної правової Держави. Діяльність Партії ніколи не була спрямована на порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, пропаганду війни, насильства на розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров`я населення. Відповідач ніколи не поширював відомості, які містять виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України. Викладені у позовній заяві твердження Позивача про зворотнє є вигаданими, надуманими та абсолютно безпідставними.

Програма Партії, була затверджена XIX З`їздом Політичної партії «Всеукраїнське об`єднання «ЦЕНТР» 26.02.2017 року, і залишається незмінною по сьогодні (незалежно від змін кадрового складу керівних органів Партії). Так, програма передбачає, що фундаментальною основою Партії є такі цінності, як справедливість, свобода і рівність.

Метою Партії є побудова справедливого суспільства рівності вільних людей в незалежній Україні.

Вибором Партії є проукраїнська політика, позаблоковий статус та міжнародне партнерство.

Відповідно до Програми Відповідача незалежна, вільна та благополучна Україна - це гарантія спільного майбутнього, збереження національної ідентичності у всьому її різноманітті.

Програма не містить жодних положень, які підпадають під заборони, встановлені статтею 5 Закону України «Про політичні партії в Україні», до неї немає жодних зауважень у державних органів.

Відповідач вважає, що позивач не навів жодного доказу, що Програма чи інші партійні документи Відповідача містять положення, які підпадають під заборони, встановлені статтею 5 Закону України «Про політичні партії в Україні».

Будь-які дії ОСОБА_4 , які на думку правоохоронних органів можуть створювати загрозу державному суверенітету можуть бути предметом незалежного кримінального провадження і судового розгляду.

Посилання лише на наявність певних кримінальних проваджень (навіть у підозрі за такими особливо тяжкими кримінальними провадженнями) чи застосування щодо ОСОБА_4 персональних санкцій не підтверджує того, що саме Партія вчинила дії, які відповідно до статті 5 Закону України «Про політичні партії в Україні» ведуть до заборони її діяльності.

Більше того, часові події інкримінованих кримінальних правопорушень датуються слідством 2014-2016 роки у період, коли ОСОБА_4 не був членом Партії та не входив до керівних органів Партії.

Партія засуджує висловлювання та діяльність колишнього народного депутата України Іллі Киви.

Його позиція суперечить позиції та ідеології Партії, іде всупереч думки членів Партії.

Позивач не навів доказів вчинення ОСОБА_24 дій, які посягають на територіальну цілісність і недоторканість України і пов`язаність із такими діями Партії.

Відповідно до усіх партійних програмних документів основною метою Партії є досягнення миру в Україні. Партія готова вчиняти усі необхідні кроки для того, щоб в Україні через військові дії перестали гинути люди (в тому числі, вести перемовини з усіма учасниками війни, зокрема Російською Федерацією).

ПП «ОПЗЖ» та її члени допомагають зміцнювати обороноздатність України, всіляко підтримують осіб, постраждалих від збройної агресії РФ.

Орім того, Венеціанська комісія у Керівних принципах щодо заборони і розпуску політичних партій та подібних заходів, ухвалені на 41 пленарній сесії (Венеція, 10-11 грудня 1999 року), наполягає, що: «Жодна політична партія не повинна нести відповідальність за поведінку її членів. Будь-який обмежувальний захід, вжитий щодо політичної партії на підставі поведінки її членів, повинен бути підтверджений доказами, що відповідна особа діяла за підтримки цієї партії або що така поведінка була наслідком партійної програми чи політичних цілей. Якщо такий взаємозв`язок відсутній або не може бути встановлений, уся відповідальність повинна покладатися цілком лише на членів партії».

Таким чином, позовні вимоги є безпідставними не ґрунтуються на належних та допустимих доказах.

18 травня 2022 року на адресу Восьмого апеляційного адміністративного суду надійшла та зареєстрована позовна заява Міністерства юстиції України. Разом з позовною заявою Міністерством юстиції України подано заяву про забезпечення позову.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 18 травня 2022 року для розгляду цієї справи визначено склад колегії суддів: Сеник Р.П. (головуючий суддя), Онишкевич Т.В., Судова-Хомюк Н.М.

Суд ухвалою від 20 травня 2022 року заяву Міністерства юстиції України про забезпечення позову задовольнив.

20 травня 2022 року на адресу Восьмого апеляційного адміністративного суду надійшло клопотання Міністерства юстиції України про забезпечення позову.

Суд ухвалою від 20 травня 2022 року заяву Міністерства юстиції України про забезпечення позову задовольнив.

Суд ухвалою від 23 травня 2022 року відкрив провадження у справі, про що надіслав повідомлення Міністерству юстиції України та зобов`язав останнє опублікувати оголошення про відкриття провадження у адміністративній справі в порядку, передбаченому ч.5 ст.289-3 КАС України.

Суд ухвалою від 23 травня 2022 року призначив судове засідання на 16 червня 2022 року о 10:00, у приміщенні Восьмого апеляційного адміністративного суду за адресою: м.Львів, вул. Саксаганського,13 у залі судових засідань №1, про що повідомив позивача та зобов`язав його опублікувати оголошення про призначення судового засідання в адміністративній справі в порядку, передбаченому ч.5 ст.289-3 КАС України.

27 травня 2022 року на адресу суду надійшло клопотання ОСОБА_25 про проведення трансляції судових засідань у справі в мережі Інтернет на «YouTube» каналі «Судова влада України», порталі «Судова влада України» або на офіційному «YouTube» каналі Восьмого апеляційного адміністративного суду.

06 червня 2022 року на адресу суду надійшов відзив на позовну заяву, клопотання Відповідача про огляд електронних доказів, клопотання Відповідача про виключення із числа доказів висновку експертів від 29.03.2022 № 5998/22-61/5949/22-39/6274-6284/22-39 за результатами проведення комплексної судової психолого-лінгвістичної експертизи у кримінальному провадженні № 42022000000000375 та заява Співголови ОСОБА_26 не призначати його до складу Комісії з припинення (ліквідаційної комісії) або ліквідатором політичної партії «Опозиційна платформа За життя», її структурних утворень, які мають статус юридичної особи.

10 червня 2022 року на адресу суду надійшло клопотання представника Міністерства юстиції України про трансляцію судового засідання.

13 червня 2022 року на електронну адресу суду надійшло клопотання представника Відповідача про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Суд ухвалою від 13 червня 2022 року клопотання представника Відповідача про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції повернув без розгляду у зв`язку з тим, що таке подано у спосіб, який не передбачений чинним процесуальним законодавством.

13 червня 2022 року на адресу Суду надійшло клопотання представника Відповідача про призначення судової лінгвістичної експертизи.

13 червня 2022 року на адресу Суду надійшли пояснення третьої особи щодо позовної заяви.

13 червня 2022 року через Електронний Суд подано клопотання представника Відповідача про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Суд ухвалою від 14 червня 2022 року відмовив у задоволенні клопотання Відповідача про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у зв`язку з тим, що таке подано пізніше, ніж за 5 днів до судового засідання.

14 червня 2022 року на адресу Суду надійшло клопотання представника третьої особи про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, подане засобами поштового зв`язку.

Суд ухвалою від 14 червня 2022 року задовольнив клопотання представника третьої особи про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

14 червня 2022 року на адресу суду надійшло клопотання представника Відповідача про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, подане засобами поштового зв`язку.

Суд ухвалою від 14 червня 2022 року задовольнив клопотання представника Відповідача про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Суд протокольною ухвалою від 16 червня 2022 року відповідно до вимог ч.2 ст. 167 КАС України повернув без розгляду клопотання ОСОБА_25 про проведення трансляції судових засідань у зв`язку із тим, що зазначена особа не є учасником справи.

Суд протокольною ухвалою від 16 червня 2022 року відмовив у задоволенні клопотання Міністерства юстиції України про проведення трансляції судових засідань.

Суд протокольною ухвалою від 16 червня 2022 року відмовив у задоволенні клопотання Відповідача про виключення із числа доказів висновок експертів від 29.03.2022 № 5998/22-61/5949/22-39/6274ч6284/22-39 за результатами проведення комплексної судової психолого-лінгвістичної експертизи у кримінальному провадженні № 42022000000000375.

Суд протокольною ухвалою від 16 червня 2022 року приєднав подані представником Міністерства юстиції України докази опублікування на офіційному сайті Міністерства юстиції України та Верховної Ради України повідомлення про розгляд справи.

В судовому засіданні представник позивача подав клопотання про відмову від позовних вимог у частині призначення комісії з припинення (ліквідаційної комісії) політичної партії, її структурних утворень, які мають статус юридичної особи.

Суд ухвалою від 16 червня 2022 року прийняв відмову позивача від частини позовних вимог та закрив провадження у цій частині.

Ухвалою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 16 червня 2022 року у задоволенні клопотання представника політичної партії «Опозиційна платформа За життя» Бойка Ю.А. про призначення судової лінгвістичної експертизи відмовлено.

Суд протокольною ухвалою від 16 червня 2022 року оголосив перерву у розгляді справи до 20 червня 2022 року.

16 червня 2022 року на адресу суду надійшло клопотання представника Відповідача про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, подане через Електронний суд.

Суд ухвалою від 16 червня 2022 року задовольнив клопотання представника Відповідача про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

17 червня 2022 року на адресу суду надійшло клопотання представника третьої особи про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Суд ухвалою від 20 червня 2022 року задовольнив клопотання представника третьої особи про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Суд протокольною ухвалою від 20 червня 2022 року частково задовольнив клопотання Відповідача про огляд електронних доказів.

У судовому засіданні представники позивача у повній мірі підтримали доводи, наведені у позовній заяві, та просили її задовольнити.

Представник третьої особи у судовому засіданні підтримала доводи ,наведені у позовній заяві, поясненнях до позовної заяви та просила задовольнити позовні вимоги.

Представник Відповідача у судовому засіданні проти позовних вимог заперечила, підтримала доводи, наведені у відзиві на позовну заяву, та просив у задоволенні позовних вимог відмовити.

Суд, з`ясувавши обставини, на які позивач посилається як на підставу своїх вимог, дослідивши докази, якими вони обґрунтовуються, встановив такі фактичні обставини та відповідні їм правовідносини.

Установчою конференцією від 03.10.1999 прийнято рішення про створення політичної партії «Всеукраїнське об`єднання «Центр»

XІХ позачерговим З`їздом політичної партії «Всеукраїнське об`єднання «ЦЕНТР» від 26.02.2017 прийнято рішення про зміну найменування політичної партії «Всеукраїнське об`єднання «ЦЕНТР» на політичну партію «За життя».

Позачерговим ХХІ З`їздом політичної партії «За життя» від 23.12.2018 прийнято рішення про зміну найменування політичної партії «За життя» на політичну партію «Опозиційна платформа За життя».

Згідно з відомостями Єдиного реєстру громадських формувань ПП «ОПЗЖ» зареєстрована Міністерством юстиції України 09.12.1999, свідоцтво № 1276, ідентифікаційний код юридичної особи 21709375, співголови Партії: Рабінович Вадим Зіновійович та Бойко Юрій Анатолійович, місцезнаходження: 01024, м. Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 23Б.

Відповідно до листа Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України від 26.03.2022 № 5/1-229 «Щодо призупинення діяльності політичних партій» Міністерство юстиції України повідомлено про виявлення фактів антиукраїнської діяльності, зокрема, ПП «ОПЗЖ».

З мотивів наведеного Міністерство юстиції України звернулося з цим позовом до суду.

При вирішенні спору суд керувався таким.

Відповідно до статті 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Статтею 64 Конституції України встановлено, що в умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень.

Відповідно до частини другої статті 102 Конституції України Президент України є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина.

Частиною третьою статті 106 Конституції України Президент України на основі та на виконання Конституції і законів України видає укази і розпорядження, які є обов`язковими до виконання на території України.

Відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 Про введення воєнного стану із змінами, внесеними Указом Президента України від 14.03.2022 № 133/202 Про продовження строку дії воєнного стану в Україні, та Закону України Про затвердження Указу Президента України Про введення воєнного стану в Україні у зв`язку із повномасштабним вторгненням Російської Федерації на території України запроваджено воєнний стан.

Згідно з пунктом 3 вказаного Указу Президента у зв`язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, зокрема, можуть вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України Про правовий режим воєнного стану (далі - Закон № 389-VIII).

Водночас, пунктом 9 частини першої статті 8 Закону № 389-VIII встановлено, що в Україні або в окремих її місцевостях, де введено воєнний стан, військове командування разом із військовими адміністраціями (у разі їх утворення) можуть самостійно або із залученням органів виконавчої влади, порушувати у порядку, визначеному Конституцією та законами України, питання про заборону діяльності політичних партій, громадських об`єднань, якщо вона спрямована на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, на розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров`я населення.

Відповідно до статті 2 Закону України Про політичні партії в Україні (далі також - Закон №2365-ІІІ) політична партія - це зареєстроване згідно з законом добровільне об`єднання громадян - прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, що має своєю метою сприяння формуванню і вираженню політичної волі громадян, бере участь у виборах та інших політичних заходах.

Згідно зі статтею 3 Закону №2365-ІІІ політичні партії провадять свою діяльність відповідно до Конституції України, цього Закону, а також інших законів України та згідно із партійним статутом, прийнятим у визначеному цим Законом порядку.

Обмеження щодо утворення і діяльності політичних партій визначені статтею 5 Закону №2365-ІІІ, згідно з якою утворення і діяльність політичних партій забороняється, якщо їх програмні цілі або дії спрямовані на:

1) ліквідацію незалежності України;

2) зміну конституційного ладу насильницьким шляхом;

3) порушення суверенітету і територіальної цілісності України;

4) підрив безпеки держави;

5) незаконне захоплення державної влади;

6) пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової чи релігійної ворожнечі;

7) посягання на права і свободи людини;

8) посягання на здоров`я населення;

9) пропаганду комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їх символіки;

10) виправдування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії проти України, у тому числі шляхом представлення збройної агресії Російської Федерації та/або Республіки Білорусь проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, заперечення тимчасової окупації частини території України;

11) глорифікацію, виправдання дій та/або бездіяльності осіб, які здійснювали або здійснюють збройну агресію проти України, представників збройних формувань Російської Федерації, незаконних збройних формувань, банд, найманців, створених та/або підпорядкованих, та/або керованих, та/або фінансованих Російською Федерацією, а також представників окупаційної адміністрації Російської Федерації, яку складають її державні органи та інші структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України, та представників підконтрольних Російській Федерації самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України, у тому числі шляхом їх визначення як повстанці, ополченці, ввічливі люди тощо.

Згідно зі статтею 21 Закону №2365-ІІІ у разі виявлення порушення вимог щодо створення і діяльності політичних партій, встановлених Конституцією України, цим Законом та іншими законами України, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації (легалізації) об`єднань громадян, інших громадських формувань, невідкладно звертається до суду з адміністративним позовом про заборону політичної партії, у тому числі в разі виявлення фактів вчинення політичною партією дій, спрямованих на:

- ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, на розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров`я населення;

- порушення рівноправності громадян залежно від їх раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками;

- поширення відомостей, що містять виправдування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України.

Окрім того, відповідно до пунктів 3-5 Керівних принципів заборон і розпуску політичних партій, прийнятих Венеціанською комісією 10-11 грудня 1999, заборона або насильницький розпуск політичних партій може бути виправданий тільки в тому випадку, якщо ці партії проповідують насильство чи повалення демократичного конституційного ладу, тим самим підриваючи права і свободи, які гарантуються Конституцією.

Згідно з пунктом 10 Пояснювального меморандуму до Керівних принципів заборони політичних партій і аналогічних заходів заборона або розпуск політичних партій можуть здійснюватися тоді, коли є конкретні докази, що партія займається діяльністю, яка несе загрозу демократії та основоположним свободам.

Указом Президента України від 19.03.2022 № 153/2022 введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18.03.2022 Щодо призупинення діяльності окремих політичних партій.

Вказане рішення прийняте в умовах прямої військової агресії з боку Російської Федерації, з урахуванням антиукраїнської політичної та організаційної діяльності, пропаганди війни, публічної заяви та закликів до зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, реальної загрози порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підриву її безпеки, а також дій, спрямованих на незаконне захоплення державної влади, демонстрації проявів колабораціонізму, насильства, зважаючи на програмні та статутні цілі, що містять антиукраїнську позицію, поширення відомостей про виправдування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України окремими політичними партіями.

Так, пунктом 2 вказаного рішення Міністерству юстиції України доручено вжити в установленому порядку вичерпних заходів щодо заборони діяльності політичних партій, зазначених у пункті 1 цього рішення, зокрема ПП «ОПЗЖ».

Відповідно до абзацу 2 частини першої статті 289-3 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) право звернутися з адміністративним позовом про заборону політичної партії має центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації (легалізації) об`єднань громадян, інших громадських формувань.

Підпунктом 83-15 пункту 4 Положення про Міністерство юстиції України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.07.2014 № 228 (далі - Положення), встановлено, що Міністерство юстиції України, зокрема, вживає визначених законом заходів у разі порушення політичними партіями Конституції та законів України, звертається до суду з поданням про анулювання реєстраційного свідоцтва політичної партії або про заборону політичної партії.

Відповідно до частини четвертої статті 21 Закону №2365-ІІІ у разі заборони судом політичної партії майно, кошти та інші активи політичної партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень переходять у власність держави, про що зазначається у рішенні суду. Перехід такого майна, коштів та інших активів у власність держави забезпечує центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації (легалізації) об`єднань громадян, інших громадських формувань, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Подібне передбачено пунктом 8-1 частини другої статті 245 КАС України яким встановлено, що у разі задоволення позову суд може прийняти рішення про заборону політичної партії та передачу майна, коштів та інших активів політичної партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень у власність держави.

Підставою для застосування до політичних партій заходів адміністративного впливу є в установленому порядку задокументовані факти її (партії) діяльності, що направлені на зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, на розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров`я населення, пропаганду комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їх символіки.

Виявлення порушень Конституції та законів України у діяльності політичних партій здійснюється відповідними правоохоронними органами.

На адресу Міністерства юстиції України надійшов лист Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України від 26.03.2022 № 5/1-229 Щодо призупинення діяльності політичних партій із повідомленням про виявлення фактів антиукраїнської діяльності, зокрема, ПП «ОПЗЖ» (Том 2 а.с.1-12, 1).

Відповідно до частини першої статті 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Вимогами статті 72 КАС України визначено, що доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами:

1) письмовими, речовими і електронними доказами;

2) висновками експертів;

3) показаннями свідків.

Відповідно до частини 1 статті 73 КАС України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Вимогами статті 94 КАС України визначено, що письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору.

Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Учасники справи мають право подавати письмові докази в електронних копіях, посвідчених електронним підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до закону. Електронна копія письмового доказу не вважається електронним доказом.

Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством.

Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу.

Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Відповідно до матеріалів справи, протоколом Установчої конференції політичної партії «Всеукраїнське об`єднання «Центр» від 03.10.1999 року ухвалено створити політичну партію та затвердити її назву політична партія «Всеукраїнське об`єднання «Центр»; затвердити Статут та Програму Партії; обрано Голову Партії та членів Ревізійної комісії Партії.

07.10.1999 року засновники ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 звернулися із заявою до Міністерства юстиції України та подали установчі документи на реєстрацію політичної партії «Всеукраїнське об`єднання «Центр», що поширює свою діяльність на території України.

Міністерством юстиції України 09.12.1999 року видано свідоцтво про реєстрацію об`єднання громадян № 1276.

XІХ позачерговим З`їздом політичної партії «Всеукраїнське об`єднання «ЦЕНТР» від 26.02.2017 прийнято рішення про зміну найменування політичної партії «Всеукраїнське об`єднання «ЦЕНТР» на політичну партію «За життя», а керівником обрано ОСОБА_18 .

У кінці липня 2018 року з партією об`єдналося ГО «Український вибір».

Позачерговим ХХІ З`їздом політичної партії «За життя» від 23.12.2018 прийнято рішення про зміну найменування політичної партії «За життя» на політичну партію «Опозиційна платформа За життя», співголовами партії обрано ОСОБА_18 та ОСОБА_30 .

На підставі рішення другого етапу Позачергового ХХІІІ З`їзду Партії від 11.06.2019 року, заяви політичної партії, поданої до Міністерства юстиції України 11.06.2019 року, Міністерством юстиції України складено правовий висновок від 12.06.2019 року про відповідність вимогам Конституції та законів України документів, поданих для державної реєстрації змін до відомостей про ПП «ОПЗЖ» та прийнято рішення про державну реєстрацію змін до відомостей про ПП «ОПЗЖ» від 12.06.2019 року №291/19.4.

Відповідно до правового висновку Міністерства юстиції України Програма та Статут ПП «ОПЗЖ» відповідають вимогам Конституції та законів України.

Листом Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України від 26.03.2022 № 5/1-229 «Щодо призупинення діяльності політичних партій» Міністерство юстиції України повідомлено про виявлення фактів антиукраїнської діяльності, зокрема, ПП «ОПЗЖ».

Суд не приймає до уваги посилання представника відповідача на те, що відповідно до правового висновку Міністерства юстиції України Програма та Статут ПП «ОПЗЖ» відповідають вимогам Конституції та законів України, оскільки правовою підставою звернення із цим позовом до суду є дії політичної партії спрямовані на ліквідацію незалежності України; зміну конституційного ладу насильницьким шляхом; порушення суверенітету і територіальної цілісності України; пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової чи релігійної ворожнечі, а не невідповідність вимогам Конституції України чи законам України її статутних документів.

Відповідно до листа Державного бюро розслідувань від 01.04.2022 № 10-5-05-435 у межах досудового розслідування у кримінальних провадженнях, що здійснюється щодо народних депутатів України ПП «ОПЗЖ», проведено ряд слідчих та процесуальних дій, під час яких встановлено факти заперечення її окремими членами незалежності України, суверенітету і її територіальної цілісності, які створюють загрозу безпеці держави, пропагандують війну, насильство, розпалюють міжетнічну, расову та релігійну ворожнечу. Тому подальша діяльність цієї партії може становити реальну загрозу для сучасної незалежної української державності, створювати сприятливий грунт для мобілізації та об`єднання антиукраїнських сил, які прагнуть зруйнувати демократичний конституційний лад та незалежність України.

Вимогами статті 101 КАС України визначено, що висновок експерта - це докладний опис проведених експертом досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, поставлені перед експертом, складений у порядку, визначеному законодавством.

Предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань.

Предметом висновку експерта не можуть бути питання права.

Висновок експерта може бути наданий на замовлення учасника справи або на підставі ухвали суду про призначення експертизи.

Висновок експерта викладається у письмовій формі і приєднується до справи.

Суд має право за заявою учасників справи або з власної ініціативи викликати експерта для надання усних пояснень щодо його висновку.

У висновку експерта повинно бути зазначено: коли, де, ким (ім`я, освіта, спеціальність, а також, за наявності, свідоцтво про присвоєння кваліфікації судового експерта, стаж експертної роботи, науковий ступінь, вчене звання, посада експерта), на якій підставі була проведена експертиза, хто був присутній при проведенні експертизи, питання, що були поставлені експертові, які матеріали експерт використав. Інші вимоги до висновку експерта можуть бути встановлені законодавством.

У висновку експерта має бути зазначено, що він попереджений (обізнаний) про відповідальність за завідомо неправдивий висновок, а у випадку призначення експертизи судом - також про відповідальність за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Відповідно до статті 108 КАС України висновок експерта для суду не має заздалегідь встановленої сили і оцінюється судом разом із іншими доказами за правилами, встановленими статтею 90 цього Кодексу. Відхилення судом висновку експерта повинно бути мотивованим у судовому рішенні.

У матеріалах справи наявний висновок експертів від 29.03.2022 року № № 5998/22-61/5949/22-39/6274ч6284/22-39 складений на виконання постанови старшого слідчого ОВК Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань Бацанова О.В. про проведення комплексної судової психолого- лінгвістичної експертизи у кримінальному провадженні № 42022000000000375 від 14.03.2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України.

Відповідно до висновку експертів від 29.03.2022 року № № 5998/22-61/5949/22-39/6274ч6284/22-39 у текстах новин, опублікованих на сайті ПП «ОПЗЖ» https://zagittya.com.ua/, зафіксованих у матеріалах, що надані на дослідження, містяться висловлювання, які маніпулюють суспільною свідомістю, зокрема поширюють інформацію та формують у суспільства думку про наявність в Україні націонал-соціалістичного (нацистського) режиму, його підтримки владою, про геноцид російськомовного населення та жителів Луганської та Донецької областей, мають пропагандистський характер, формують у суспільства антиукраїнські настрої та містять ознаки інформаційного впливу, спрямованого на підрив української державності.

Окрім того, експерти прийшли до висновку, що висловлювання, які містяться у мовленні особи-президента Російської Федерації ОСОБА_22 у публікації «Putin-Обращение Президента Российской Федерации (24.02.22)» за посиланням https://www.youtube.com/watch?v =taYTXHsUU5w, є схожими за внутрішнім психологічним змістом до висловлювань у текстах новин, опублікованих на сайті ПП «ОПЗЖ» https://zagittya.com.ua/.

Суд відхиляє доводи представника відповідача, що висновок експерта зроблено на виконання постанови старшого слідчого ОВК Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань Бацанова О.В., який не надав дозвіл на його розголошення, оскільки відповідно до листа Державного бюро розслідувань від 01.04.2022 № 10-5-05-435 зазначено, що в порядку статті 222 КПК України надано дозвіл на розголошення відомостей досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42022000000000375 від 14.03.2022 року в обсязі визначеному у цьому листі та додатку до нього, а саме висновку експертів.

Окрім того, Суд враховує, що експерти ОСОБА_31 та ОСОБА_32 попередженні про кримінальну відповідальність за статтями 384, 385 КК України, що підтверджується їхніми підписами у висновку експертів від 29.03.2022 № 5998/22-61/5949/22-39/6274ч6284/22-39.

Відповідно до матеріалів справи з червня 2019 року ОСОБА_4 перебуває на посаді Голови Стратегічної Ради та Політичної Ради Політичної партії.

Водночас останній є підозрюваним/фігурантом у щонайменше 9 кримінальних провадженнях, 4 з яких відкриті за наступними кваліфікаціями кримінальних правопорушень:

-частина перша статті 110 Кримінального кодексу України (далі КК України) (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);

-частина перша статті 111 КК України (державна зрада);

-частина перша статті 2583 КК України (створення терористичної групи чи терористичної організації).

Окрім того, ОСОБА_3 оголошено дві підозри за двома епізодами:

- у скоєнні злочинів, передбачених ст.ст. 111 («Державна зрада») та 438 («Порушення законів та звичаїв війни», в частині «розграбування національних цінностей на окупованій території») КК України;

- у скоєнні злочинів, передбачених ст.ст. 111 («Державна зрада») та 258-3 («Створення терористичної групи чи терористичної організації», в частині «організаційного чи іншого сприяння створенню або діяльності терористичної групи чи терористичної організації») КК України.

Суд не приймає до уваги посилання представника відповідача, що часові події інкримінованих кримінальних правопорушень датуються слідством 2014-2016 роки у період, коли ОСОБА_4 не був членом Партії та не входив до керівних органів Партії, оскільки члени Партії, обираючи ОСОБА_4 до керівних органів, були проінформовані щодо діяльності останнього, його поглядів та зв`язку з країною-агресором.

08.10.2021 у м. Москва співголова ПП «ОПЗЖ» ОСОБА_19 провів зустріч із заступником керівника Адміністрації Президента РФ, куратором т.зв. «українського напрямку» ОСОБА_33 , у ході якої були обговорені проблеми загострення російсько-українських відносин та відкритих кримінальних проваджень стосовно ОСОБА_8 через призму критичної оцінки політики діючої української влади в інтересах країни-агресора (режим доступу: https://zagittya.com.ua/ua/news/novosti/vadim_rabinovich_dovel_do_kozaka_poziciju__opzzh__po_kljuchevym_voprosam_vneshnej_i_vnutrennej_politiki.html , на сьогодні доступ до сайту закритий).

Суд враховує, що факт спілкування співголови партії ОСОБА_24 із ОСОБА_33 відбувся після окупації частини території України та визнання Росії країною-агресором.

Вимогами статті 99 КАС України визначено, що електронними доказами є інформація в електронній (цифровій) формі, що містить дані про обставини, що мають значення для справи, зокрема, електронні документи (текстові документи, графічні зображення, плани, фотографії, відео- та звукозаписи тощо), веб-сайти (сторінки), текстові, мультимедійні та голосові повідомлення, метадані, бази даних та інші дані в електронній формі. Такі дані можуть зберігатися, зокрема на портативних пристроях (картах пам`яті, мобільних телефонах тощо), серверах, системах резервного копіювання, інших місцях збереження даних в електронній формі (в тому числі в мережі Інтернет).

Електронні докази подаються в оригіналі або в електронній копії, засвідченій електронним підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України Про електронні довірчі послуги. Законом може бути визначено інший порядок засвідчення електронної копії електронного доказу.

Учасники справи мають право подавати електронні докази в паперових копіях, посвідчених в порядку, визначеному законом. Паперова копія електронного доказу не вважається письмовим доказом.

Вимогами статті 219 КАС України визначено, що речові та електронні докази оглядаються судом, а також подаються для ознайомлення учасникам справи, а в разі необхідності - також експертам, спеціалістам і свідкам. Особи, яким подані для ознайомлення речові та електронні докази, можуть звернути увагу суду на ті чи інші обставини, пов`язані з доказом та його оглядом.

Електронні письмові документи досліджуються в порядку, передбаченому для дослідження письмових доказів.

В судовому засіданні учасники справи дійшли згоди про те, що з урахуванням обмежених технічних можливостей та обізнаністю обох сторін та третьої особи із електронними доказами достатнім буде дослідження скріншотів веб-сторінок у паперовій формі наявних у матеріалах справи.

Відповідно до долученого до матеріалів справи скірншоту веб-сторінки (режим доступу: https://stopcor.org/opzzh-pryvitaly-yedynu-rosiyu-z-peremogoyu-na-vyborah/ ) ПП «ОПЗЖ» 21.09.2021 року привітала голову російської провладної політичної партії «Единая Россия» ОСОБА_5 з перемогою на парламентських виборах (Том 2, а.с. 13-15).

Відповідно до долученого до матеріалів справи скірншоту веб-сторінки ( режим доступу: https://www.gazeta.ru/politics/2022/02/24/14570437.shtml ) напередодні повномасштабного вторгнення Російської Федерації в інтерв`ю російському інтернет-виданню «Газета.ru» співголова ОСОБА_20 зазначив, що народні депутати від Партії не голосували ані за визнання Росії агресором, ані за санкції проти депутатів Держдуми.

Окрім того, у цьому ж інтерв`ю ОСОБА_21 звинуватив офіційну владу України у невиконанні Мінських домовленостей та виправдовував визнання ОСОБА_34 так званих Л/ДНР (Том 2, а.с. 16-20).

Відповідно до долученого до матеріалів справи скірншоту офіційної сторінки (телеграм-каналу) Маріупольської міської ради (режим доступу: t.me/mariupolrada/9139) інформації від 05.04.2022 депутати Маріупольської міської ради від ОПЗЖ сприяли гуманітарній катастрофі, яка зараз є у місті Маріуполь.

Так повідомляється, що: «Вони не просто підтримали окупантів, виступали інформаторами ворожої армії та фактично корегували обстріл критичної цивільної інфраструктури. З перших днів війни окупанти прицільним вогнем знищували об`єкти життєзабезпечення міста. Комунальні підприємства та техніку. Склади з продовольством та медикаментами. Вежі мобільних операторів та лінії електропередачі. Насосні станції та магістральний водопровід з резервного водосховища. Було спалено всі міські автобуси, підготовлені для евакуації населення. Місце зборів надзвичайного штабу міських служб досить швидко дискредитувалося і також зазнавало обстрілів. Виявилося, що самі зрадники-депутати з ОПЗЖ допомогли росіянам швидко паралізувати місто та створити гуманітарну катастрофу. Зараз посібники геноциду в Маріуполі активно сприяють створення окупаційної адміністрації. Усі матеріали щодо колаборантів уже передано до СБУ…» Також оприлюднено прізвища цих представників Партії у м. Маріуполь, а саме: ОСОБА_35 , ОСОБА_36 , ОСОБА_37 , ОСОБА_38 , ОСОБА_39 . (Том 2, а.с. 21).

Відповідно до долученого до матеріалів справи скірншоту офіційної сторінки (телеграм-каналу) Маріупольської міської ради (режим доступу: t.me/mariupolrada) опубліковано інформацію про затримання працівниками Державного бюро розслідувань керівника фракції ОПЗЖ Маріупольської міськради, який здійснював антиукраїнську інформаційну кампанію на підтримку країни-агресора.

Вказана інформація підтверджена на офіційному сайті Державного бюро розслідувань у статті від 14.04.2022 «ДБР викрило очільника фракції партії ОПЗЖ Маріупольської міської ради на можливому сприянні країні-агресору» на веб-сайті (режим доступу: https://dbr.gov.ua/news/dbr-vikrilo-ochilnika-frakcii-partii-opzzh-mariupolskoi-miskoi-radi-na-mozhlivomu-spriyanni-kraini-agresoru ) (Том 2, а.с. 22-23).

Відповідно до долученого до матеріалів справи скірншоту веб-сторінки (режим доступу: https://nv.ua/ukr/ukraine/events/energodar-deputat-vid-opzzh-andriy-shevchik-pishov-na-spivpracyu-z-okupantami-novini-ukrajini-50228776.html ) в Енергодарі депутат міськради від партії «ОПЗЖ» ОСОБА_40 пішов на співпрацю з російськими окупантами і заявив, що створив «раду самоорганізації міста», яка виконуватиме функції міської ради (Том 2, а.с. 24-25).

Відповідно до долученого до матеріалів справи скірншоту веб-сторінки (режим доступу: https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3461038-sbu-viavila-ponad-25-tisaci-kolaborantiv-iz-momentu-nabranna-cinnosti-vidpovidnim-zakonom-deputat.html ) З моменту набрання чинності закону про колаборантів Служба безпеки України виявила понад 2,5 тисячі осіб, які підпадають під цю категорію. Близько ста з них уже затримані (Том 3, а.с.178-179).

Під час судового розгляду представник відповідача не змогла підтвердити належну реакцію Партії зазначених випадків співпраці членів ПП «ОПЗЖ» та їх місцевих осередків з представниками країни-агресора.

9 березня 2022 року співголова ПП «ОПЗЖ» ОСОБА_26 підписав розпорядження про створення гуманітарних штабів регіональних та місцевих організацій ПП «ОПЗЖ», серед основних завдань яких тісна координація роботи штабів з органами державної влади, підрозділами територіальної оборони, волонтерськими організаціями, допомога в евакуації громадян та інше.

Суд приходить до переконання, що підписання розпорядження про створення гуманітарних штабів регіональних та місцевих організацій ПП «ОПЗЖ» не спростовує фактів антиукраїнської діяльності Партії. Разом з тим Суду не надано доказів того, що такі штаби реально були створені та надавали допомогу.

Щодо перерахунку Одеською регіональною організацією ПП «ОПЗЖ» 31 березні 2022 року 1 337 500 гривень на потреби оборони, безпеки та підтримки населення, то Суд зазначає, що перерахування коштів є одноразовою ініціативою лише одного місцевого осередку ПП «ОПЗЖ», що не підтверджує позиції Партії в цілому (платіжні доручення № 139, 140, 141 від 31.03.2022 року, Том 3, а.с. 167-169).

Відповідно до долученого до матеріалів справи скірншоту веб-сторінки (режим доступу:

https://interfax.com.ua/news/general/809545.html ) 08.03.2022 року співголова фракції "Опозиційна платформа За життя" ОСОБА_21 заявив, що "ОПЗЖ" засуджує агресію РФ проти України та робитиме все необхідне для допомоги українським громадянам (Том 3, а.с. 175-177).

Відповідно до долученого до матеріалів справи скірншоту веб-сторінки (режим доступу: https://ukranews.com/ua/news/848159-opzzh-zayavyla-pro-peredachu-produktiv-harchuvannya-yak-zsu-tak-i-tysyacham-myrnyh-gromadyan ) політична партія "Опозиційна платформа - За життя" (ОПЗЖ) надала допомогу продуктами харчування та іншими необхідними речами як бійцям Збройних сил України (ЗСУ), так і тисячам мирних громадян, які страждають від війни (Том 3, а.с. 222-228).

Відповідно до долученого до матеріалів справи скірншоту веб-сторінки (режим доступу: https://www.pravda.com.ua/news/2022/03/8/7329509/ ) народні депутати лояльної до РФ партії "ОПЗЖ" заявили, що допомагатимуть владі, а деякі члени партії запишуться до територіальної оборони. Бойко в соцмережі заявив, що вони "захищатимуть Україну". Пряма мова Бойка: "Ми засуджуємо агресію російської армії проти нашої країни. Члени ОП-ЗЖ масово записуються у територіальну оборону, щоб охороняти об`єкти критичної інфраструктури, житло громадян та боротися з мародерами" (Том 3, а.с. 229-243).

Доводи представника відповідача про наявність фактів співпраці з окупантами представників інших політичних сил не спростовують правових підстав для відмови у задоволенні позовних вимог щодо ПП «ОПЗЖ», наведених фактів антидержавної діяльності членів ПП «ОПЗЖ» та їх місцевих осередків, а також відсутності належної реакції зі сторони керівництва Партії щодо такої діяльності.

Доводи представника відповідача про допомогу ПП «ОПЗЖ» владі у захисті України є голослівними, оскільки не підтверджені реальними фактами надання такої допомоги від Партії в цілому з наведенням відповідних доказів.

Відповідно до долучених до матеріалів справи актів огляду інтернет-ресурсу від 30.05.2022, складених консультантом-експертом (з оперативних питань) ДЗНД СБ України, проведено огляд Telegram-каналу Іллі Ківи за посиланням: https://t.me/illykyva» , на яких відображено такі висловлювання ОСОБА_41 :

-відеопублікацію російського телеканалу « ІНФОРМАЦІЯ_7 » з виступом ОСОБА_41 тривалістю 08.33 хв, а також коментарем до відео, під час якого Ілля Ківа піддає жорсткій критиці вище керівництво державою, звинувачуючи їх в економічний кризі та заклики до зміни влади (публікація від 24.07.2021 року, Том 4, а.с. 121-124);

- Зеленський фашист (публікація від 26.04.2021 року, Том 4, а.с. 129-130);

-епоха бідності закінчилася, почалася епоха голоду і жебрацтва (публікація від 16.07.2021 року, Том 4 , а.с. 133-134);

-Україна знову стала колискою фашизму (публікація від 19.07.2021 року, Том 4, а.с. 135-136);

-на відео Ілля Ківа з автоматичною зброєю, візуально схожою на автомат Калашникова, зазначив: «сьогодні велике свято, сьогодні день фашистських загарбників, і ми, члени організації антифашистського руху патріоти за життя вирішили це свято почати святкувати» (публікація від 10.01.2022 року, Том 4, а.с. 137-139);

-сьогодні наша країна стала колискою фашизму, але ми зробимо все можливе, щоб це зупинити; зазначає, що влада є пособником фашизму (публікація від 19.08.2021 року, Том 4, а.с. 140-147);

-Путін для українців має бути Богом (публікація від 08.02.2022 року, Том 4, а.с. 148-149);

-українці це не галичани, не западенці, які миють туалети полякам і німцям, це російська нація і слов`янські брати (публікація від 23.02.2022 року, Том 4, а.с. 150-153);

-щиро вважає Львівський регіон ворожим, який не любить Україну, а просто ненавидить росіян (публікація від 01.07.2021 року, Том 4, а.с. 156-157);

-привітав партію «Єдина Россія» з перемогою на виборах (публікація від 21.09.2021 року, Том 4, а.с. 158-159);

-любить і поважає Росію , Україні бачить в союзі з Росією (публікація від 17.02.2021 року, Том 4, а.с. 164-);

-публічно привітав президента країни-агресора РФ ОСОБА_13 з днем народження, ідеалізуючи його антиукраїнську діяльність (публікація від 07.10.2021 року, Том 4, а.с. 166-168).

Суд вважає, що вказані публікації та відеозаписи містять елементи маніпулювання суспільною свідомістю, спрямовані на дестабілізацію суспільно-політичного життя, закликають до повалення діючої влади, формують негативне ставлення до дій держави в цілому.

Наявність перерахованих публікацій Суд ухвалив визнати загальновідомою та такою, що була досліджена і перевірена судом у судовому засіданні.

Відповідно до витягу з протоколу зборів депутатської фракції ПП «ОПЗЖ» у Верховній Раді України дев`ятого скликання від 26.02.2022 року народного депутата України ОСОБА_12 виключено зі складі фракції політичної партії «Опозиційна платформа за життя» (Том 3, а.с. 156-157).

Разоі з тим, Судом під час розгляду справи з`ясовано, що на момент постановлення рішення суду ОСОБА_12 є членом ПП «ОПЗЖ».

Водночас, відповідно до загальнодоступної інформації 24.02.2022 Ілля Кива в ефірі пропагандистських програм на Першому каналі Російської Федерації заявив, що «Україна просякнута нацизмом, а українському народу потрібне звільнення», фактично закликаючи країну-агресора до прямої широкомасштабної військової агресії проти України.

14.03.2022 Ілля Кива в ефірі пропагандистського шоу Російської Федерації « 60 хвилин» звернувся до президента країни-агресора Путіна з проханням ліквідувати Президента України ОСОБА_16 та його оточення, пояснюючи, що «єдина можливість припинити це божевілля ліквідація терористів».

Разом з тим варто зазначити, що висловлювання та діяльність особи Іллі Киви стала підставою для оголошення останньому підозри за наступними кваліфікаціями кримінальних правопорушень:

-частина перша статті 110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);

-частина перша статті 111 КК України (державна зрада).

Документування протиправної діяльності Іллі Киви здійснюється в рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні № 420200000000005461 від 12.03.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого статтями 110 («Посягання на територіальну цілісність і недоторканість України»), 111 («Державна зрада») та 436-1 («Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського тоталітарних режимів) КК України.

Щодо посилань представника відповідача, що політична партія засуджує висловлювання та діяльність колишнього народного депутата України Іллі Киви, то Суд звертає увагу , що такі засудження відбулися лише після виключення його зі складу фракції політичної партії «Опозиційна платформа за життя». Однак, матеріали справи підтверджують його антиукраїнську та проросійську діяльність задовго до цього. Разом з тим, політична партія жодним чином не реагувала на таку тривалу діяльність, що свідчить про мовчазну згоду партії щодо такої поведінки та позиції свого члена.

Відповідно до частини 1 статті 90 КАС України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні.

Підсумовуючи наведеного, Суд приходить до переконання, що ПП «ОПЗЖ» пропагує проросійську позицію, а її діяльність шкодить інтересам держави.

09.04.2015 Верховна Рада ухвалила закон про заборону пропаганди комуністичного й нацистського режимів в Україні. Ним заборонено прославляти комунізм, публічно заперечувати злочинний характер комуністичного й нацистського режимів, використовувати символіку відповідних партій і популяризувати їхніх героїв.

Разом з тим, постановою Верховної Ради України Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об`єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБОЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором від 27.01.2015 № 129-VIII Верховна Рада України визнала Російську Федерацію державою-агресором. Підстава - збройна агресія та окупація частини території України, зокрема АР Крим та частини Луганської і Донецької областей.

В подальшому, 21.02.2022, президент країни-агресора ОСОБА_22 підписав укази про визнання незалежності та суверенітету створених Росією маріонеткових терористичних псевдоугруповань Л/ДНР, і згідно із текстом указів Росія офіційно направила свої війська на окуповану територію України 24.02.2022.

Україна є стороною як Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (Конвенція надалі), яка була ратифікована у 1997 році, так і інших основних міжнародних договорів з прав людини. Закон України Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) передбачає, зокрема, що Суди застосовують при розгляді справ Конвенцію та практику Суду як джерело права.

Європейський суд з прав людини визначив умови, дотримання яких (згідно з Конвенцією) надає захист політичним партіям:

…захист політичним партіям надається їм за дотримання двох умов: 1) засоби, що використовуються партіями з метою зміни законодавства чи конституційного ладу, є законними і демократичними з усіх точок зору і 2) пропоновані зміни мають узгоджуватися із фундаментальними демократичними принципами.

Отже, політичні партії, лідери та члени яких закликають до застосування насильства чи вимагають змін, котрі насправді не сумісні з однією чи декількома засадами демократії або мають на меті знищити демократію чи обмежити права інших, не можуть посилатися на ст. 11 Конвенції як засіб захисту права на свободу об`єднання.

Однією із правомірних підстав для заборони політичної партії, на думку ЄСПЛ, є те, що остання здійснює діяльність або просуває цілі, несумісні з фундаментальними демократичним принципами (справу Refah Partisi (The Welfare Party) and Others v. Turkey, 2003). Таким чином, концепція демократії, що здатна сама себе захистити полягає в тому, що демократія толерантна до усіх політичних ідей, окрім однієї коли демократія має бути скасована. Одним із підтверджень імплементації концепції у практику ЄСПЛ є позиція Суду у відомій справі Зданока проти Латвії:

…для того, щоб забезпечити стабільність і ефективність демократичного ладу, держава може вживати конкретні заходи для його захисту… Європейський суд визнав правомірність думки демократії, яка здатна сама себе захистити [у справі Vogt v. Germany (1995)]… Європейський суд також заявив, що плюралізм і демократія ґрунтуються на компромісі, що вимагає деяких поступок з боку громадян, які мають у деяких випадках сприймати обмеження деяких наявних у них свобод для того, щоб забезпечити більшу стабільність країни в цілому… Завдання в цьому випадку полягає в тому, щоб існувала точна рівновага між вимогами захисту демократичного суспільства з одного боку і вимогами охорони особистих прав з іншого….

ЄСПЛ під час розгляду справ щодо заборони політичних партій також здійснює сукупну оцінку, яка полягає у визначенні того, чи була об`єктивна соціальна потреба захисту демократичного суспільства та чи було втручання у свободу об`єднань пропорційним. Наприклад, сукупна оцінка у справі Refah Partisi (The Welfare Party) and Others v. Turkey зводилась до такого:

(1) чи існували достатні докази ризику для демократії, чи свідчили ці докази про невідворотність (велику ймовірність) такої загрози; (2) чи належні виступи та дії керівників і членів партії до партії в цілому; (3) чи такі виступи та дії від імені партії формують цілісну картину розбудови політики (моделі суспільства), несумісної з концепцією демократичного суспільства.

ЄСПЛ неодноразово підкреслював, що заборона політичних партій є найрадикальнішим заходом з-поміж інших, не може вважатися правомірною, наприклад, коли підставою заборони виступають виключно формальні або процедурні підстави. Цим міркуванням повністю відповідає позиція Венеціанської комісії, яка зазначає, що заборона чи розпуск політичної партії у демократичному суспільстві є винятковим заходом. Якщо належні державні органи приймають рішення звернутися до суду з позовом щодо заборони політичної партії, вони повинні мати достатні докази існування реальної загрози конституційному ладу чи основним правам і свободам громадян.

Жодна політична партія не повинна нести відповідальність за поведінку її членів. Будь-який обмежувальний захід, вжитий щодо політичної партії на підставі поведінки її членів, повинен бути підтверджений доказами, що відповідна особа діяла за підтримки цієї партії або, що така поведінка була наслідком партійної програми чи політичних цілей. Якщо такий взаємозв`язок відсутній або не може бути встановлений, уся відповідальність повинна покладатися цілком лише на членів партії.

На підставі наявних у матеріалах справи доказах, Суд приходить до переконання, що члени ПП ОПЗЖ, за мовчазної згоди Партії, схвалюють та сприяють діям держави-агресора, спрямованим на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом та порушення державного суверенітету, що є порушенням Конституції України, Закону України «Про політичні партії в Україні», а також інших законів України.

З огляду на викладене, ураховуючи пряму військову агресію з боку Російської Федерації, зважаючи на антиукраїнську політичну та організаційну діяльність, пропаганду війни, реальні загрози порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підриву її безпеки, а також дії, спрямовані на незаконне захоплення державної влади, демонстрацію проявів колабораціонізму, насильства, поширення відомостей про виправдування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, діяльність відповідача має бути заборонена.

На думку Суду, в матеріалах справи є достатні докази, аналіз яких проведено вище, про існування реальної загрози зі сторони Політичної партії «Опозиційна платформа - За життя» конституційному ладу та основним правам і свободам громадян України, позаяк поведінка і заклики її членів не викликали осуду зі сторони керівництва партії, а навпаки - мала місце мовчазна згода. Всупереч вимог Статуту Партії не вживались заходи впливу до вказаних вище членів партії, коли згідно цього ж Статуту члени партії зобов`язані дотримуватись його вимог, Програми та інших внутрішніх документів Партії.

Відтак, Судом формується висновок, що виступи і дії членів Партії стосуються до Партії в цілому і формують цілісну картину розбудови політики, несумісної з концепцією демократичного суспільства.

Також Суд акцентує увагу, на тому, що при вирішенні спірних відносин береться до уваги військовий стан у державі Україна та пряма військова агресія з боку Росії. Тому в забороні діяльності вказаної Партії була об`єктивна соціальна потреба з метою захисту демократичного суспільства та захисту прав і свобод громадян. Вказане обмеження наявних у Партії свобод, націлене на забезпечення стабільності країни в цілому, а тому, застосований крайній захід впливу щодо Партії є виправданим.

Заборона діяльності Партії в умовах воєнного стану має на меті завадити зусиллям, спрямованим на розкол українського суспільства та підштовхування до співпраці з ворогом. Це рішення унеможливить дії тих політиків-колабораціоністів, які протягом всієї своєї діяльності сповідують проросійську позицію і поділяють фашистську ідеологію русского мира.

Важливо звернути увагу на те, що встановлені судом факти з досліджених правовідносин щодо порушень, вчинених членами Партії та ПП «ОПЗЖ» в цілому, виникли ще до набрання чинності Законом України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій - 18 травня 2022 року та продовжують існувати на час постановлення рішення.

Пунктом 8-1 частини другої статті 245 КАС України встановлено, що у разі задоволення позову суд може прийняти рішення про заборону політичної партії та передачу майна, коштів та інших активів політичної партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень у власність держави.

Згідно із частинами третьою, четвертою статті 21 Закону №2365-ІІІ у разі якщо в рішенні суду про заборону діяльності політичної партії не призначена комісія з припинення (ліквідаційна комісія) політичної партії, її структурних утворень, які мають статус юридичної особи, в рішенні про припинення політичної партії, її структурних утворень визначається як голова комісії з припинення (ліквідаційної комісії) політичної партії, її структурних утворень керівник органу управління або особа, яка згідно з відомостями, внесеними до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, має право вчиняти юридичні дії від імені юридичної особи без довіреності, якщо інше не встановлено рішенням суду.

У разі заборони судом політичної партії майно, кошти та інші активи політичної партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень переходять у власність держави, про що зазначається у рішенні суду. Перехід такого майна, коштів та інших активів у власність держави забезпечує центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації (легалізації) об`єднань громадян, інших громадських формувань, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Беручи до уваги наведене та приймаючи рішення про заборону діяльності ПП «ОПЗЖ», підлягає до задоволення також як похідна вимога передачі майна, коштів та інших активів даної Партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень у власність держави, позаяк, подібне прямо передбачено законодавчими нормами.

Можливість заборони партій і їх діяльності була предметом розгляду Конституційним Судом України в рішенні від 16.07.2019 № 9-р/2019 (щодо конституційності т.зв. закону про декомунізацію), який наголосив, що політична партія, в установчих, програмних та інших офіційних документах якої міститься заперечення засад конституційного ладу України, права Українського народу на власну незалежну державу, заклики до ліквідації української незалежної держави, порушення її територіальної цілісності або ж до іншої мети, що не відповідає демократичній сутності змісту Конституції України, не може бути легітимною, а для її легалізації в Україні немає юридичного підґрунтя.

Отже, як зазначив Конституційний Суд України, з огляду на історію становлення української незалежної держави, історичний контекст та загрози, що постали перед нею у зв`язку з тимчасовою окупацією частини її території, Україна має право обстоювати конституційні принципи, у тому числі й шляхом заборони пропаганди тоталітарних режимів та використання їхньої символіки.

Суд зауважує, що частиною 2 статті 6 КАС України та статтею 17 Закону України Про виконання рішень і застосування практики Європейського Суду з прав людини передбачено застосування судами Конвенції та практики ЄСПЛ як джерела права.

Європейський суд з прав людини, інтерпретуючи положення статті 11 Конвенції, в ряді своїх рішень зазначав, що права і свободи громадян на створення і діяльність політичних партій, як форму об`єднань з іншими особами, може зазнавати обмежень задля забезпечення захисту демократії і державного ладу країни.

В своїй послідовній практиці ЄСПЛ, зокрема, вказав, що політична партія, лідери якої підбурюють до насильства або висувають політику, яка не поважає демократію, або яка спрямована на знищення демократії та зневагу визнаних у демократії прав і свобод, не може претендувати на захист Конвенції від законодавчих обмежень, застосовуваних на цих підставах (Язар і інші проти Туреччини, § 49).

Суд також вказував, що програма політичної партії не є єдиним критерієм визначення її цілей та намірів; зміст програми повинен порівнюватися з діями лідерів партії та позиціями, які вони відстоюють. Разом ці дії та позиції можуть бути доречними в провадженні про заборону політичної партії, оскільки вони можуть розкрити її дійсні цілі та наміри (Партія добробуту і інші, § 101; Еррі Батасуна та Батасуна проти Іспанії, § 80).

Аналізуючи питання обсягу дослідження доводів позивача та їх відображення у судовому рішенні, питання вичерпності висновків суду ґрунтується на висновках, що їх зробив Європейський суд з прав людини у справі Проніна проти України (Рішення ЄСПЛ від 18.07.2006).

Зокрема, ЄСПЛ у своєму рішенні зазначив, що п. 1 ст. 6 Конвенції зобов`язує суди давати обґрунтування своїх рішень, але це не може сприйматись як вимога надавати детальну відповідь на кожен аргумент. Межі цього обов`язку можуть бути різними в залежності від характеру рішення. Крім того, необхідно брати до уваги різноманітність аргументів, які сторона може представити в суд, та відмінності, які існують у державах-учасницях, з огляду на положення законодавства, традиції, юридичні висновки, викладення та формулювання рішень. Таким чином, питання, чи виконав суд свій обов`язок щодо подання обґрунтування, що випливає зі статті 6 Конвенції, може бути визначено тільки у світлі конкретних обставин справи.

У даній справі суд дійшов висновку про вичерпну відповідь на всі істотні питання, що виникають при кваліфікації спірних відносин як у матеріально-правовому, так і у процесуальному аспектах з урахуванням заявлених вимог, та визначеного у зв`язку з цим предметом доказування.

Чинним законодавством України не встановлений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спорів, що витікають з правовідносин, які становлять предмет даного позову.

Крім того, згідно висновку викладеного в рішенні Конституційного Суду України від 09.07.2002 №15-пр/2002 у справі №1-2/2002 (про досудове врегулювання спорів): обрання певного засобу правового захисту, у тому числі і досудового врегулювання спору, є правом, а не обов`язком особи, яка добровільно, виходячи з власних інтересів, його використовує.

Згідно з пунктом 2 частини другої статті 22 КАС України апеляційному адміністративному суду в апеляційному окрузі, що включає місто Київ, як суду першої інстанції підсудні адміністративні справи про заборону політичної партії, передбачені статтею 289-3 цього Кодексу.

Водночас пунктом 4 Розділу VII Перехідні положення КАС України встановлено, що в умовах воєнного стану адміністративні справи про заборону політичної партії відповідно до статті 289-3 цього Кодексу як суду першої інстанції підсудні апеляційному адміністративному суду в апеляційному окрузі, що включає місто Львів.

Відповідно до частини першої статті 132 КАС України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Пунктом 19 частини другої статті 3 Закону України Про судовий збір передбачено, що судовий збір не справляється, зокрема, за подання позовної заяви у справах про заборону політичної партії.

Згідно із частиною 8 статті 289-3 КАС України за подання до адміністративного суду, зокрема, позовних заяв у справах, визначених цією статтею, судовий збір не сплачується.

Суду не надано доказів понесення стороною позивача витрат, пов`язаних з розглядом справи, відтак питання про повернення таких не є актуальним.

Керуючись статями 139, 241- 246, 255, 289-3, 295, пунктом 4 Розділу VII Перехідні положення Кодексу адміністративного судочинства України, Восьмий апеляційний адміністративний суд,-

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов Міністерства юстиції України задовольнити.

Заборонити діяльність Політичної партії «Опозиційна платформа - За життя» (ЄДРПОУ: 21709375, адреса : Велика Васильківська, 23Б, м. Київ, 01004).

Передати майно, кошти та інші активи Політичної партії «Опозиційна платформа - За життя», її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень у власність держави.

Рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду може бути подана до Верховного Суду протягом двадцяти днів з дня його оприлюднення на офіційних веб-сайтах Міністерства юстиції України і Верховної Ради України.

Головуючий суддя Р. П. Сеник судді Т. В. Онишкевич Н. М. Судова-Хомюк Повне судове рішення складено 27.06.2022 року

Дата ухвалення рішення19.06.2022
Оприлюднено02.07.2022
Номер документу104951849
СудочинствоАдміністративне
Сутьзаборону діяльності політичної партії

Судовий реєстр по справі —п/857/8/22

Ухвала від 23.11.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Постанова від 14.09.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Губська О.А.

Постанова від 14.09.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Губська О.А.

Ухвала від 02.08.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Губська О.А.

Ухвала від 02.08.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Губська О.А.

Ухвала від 17.07.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Губська О.А.

Рішення від 19.06.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Ухвала від 15.06.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Ухвала від 15.06.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Рішення від 19.06.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні