Ухвала
від 17.07.2022 по справі п/857/8/22
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

18 липня 2022 року

м. Київ

справа №П/857/8/22

адміністративне провадження №А/990/12/22

Верховний Суд у складі судді Касаційного адміністративного суду Губської О.А., перевіривши апеляційну скаргу політичної партії «Опозиційна платформа - За життя» на рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду від 20 червня 2022 року у справі №П/857/8/22 за позовом Міністерства юстиції України до політичної партії «Опозиційна платформа - За життя», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача - Служба безпеки України про заборону діяльності політичної партії,

в с т а н о в и в:

Міністерство юстиції України звернулося до Восьмого апеляційного адміністративного суду, як суду першої інстанції, з позовом до Політичної партії «Опозиційна платформа - За життя», у якому просило суд:

- заборонити діяльність політичної партії «Опозиційна платформа - За життя»;

- призначити комісію з припинення (ліквідаційну комісію) політичної партії, її структурних утворень, які мають статус юридичної особи;

- передати майно, кошти та інші активи політичної партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень у власність держави.

Рішенням Восьмого апеляційного адміністративного суду від 20 червня 2022 року позов задоволено: заборонено діяльність політичної партії «Опозиційна платформа - За життя»; передано майно, кошти та інші активи політичної партії «Опозиційна платформа - За життя», її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень у власність держави.

13 липня 2022 року до Верховного Суду, як суду апеляційної інстанції надійшла апеляційна скарга від політичної партії «Опозиційна платформа - За життя», яка підписана співголовою - Бойко Ю.А., на рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду від 20 червня 2022 року у справі №П/857/8/22.

За правилами частини першої статті 300 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) за відсутності підстав для залишення апеляційної скарги без руху, повернення апеляційної скарги чи відмови у відкритті апеляційного провадження суд апеляційної інстанції постановляє ухвалу про відкриття апеляційного провадження у справі.

Перевіряючи апеляційну скаргу на відповідність вимогам процесуального закону, суд дійшов висновку про залишення її без руху з огляду на таке.

Статтею 296 КАС України встановлено вимоги до форми та змісту апеляційної скарги.

Відповідно до пункту 6 частини другої статті 296 КАС в апеляційній скарзі зазначаються обґрунтування вимог особи, яка подала апеляційну скаргу, із зазначенням того, у чому полягає неправильність чи неповнота дослідження доказів і встановлення обставин у справі та (або) застосування норм права.

Водночас зміст апеляційної скарги свідчить, що скаржник фактично висловлює свою незгоду із оскарженим судовим рішенням, зазначає те, що судове рішення є протиправним, не конкретизуючи, у чому саме полягало порушення норм права та яким чином такі порушення вплинули на законність та обґрунтованість оскарженого судового рішення, і чому ці порушення можуть бути підставою для скасування апеляційним судом рішення суду першої інстанції.

Крім того, суд наголошує на тому, що відповідно до пункту 12 постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2022 року №364 протягом дії воєнного стану припинено доступ користувачів до єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в межах адміністративно-територіальних одиниць, перелік яких затверджується Міністерством юстиції, зокрема, Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Відповідно у суду відсутня можливість перевірити повноваження Бойка Ю.А. щодо підписання апеляційної скарги від імені політичної партії «Опозиційна платформа - За життя».

Згідно із частиною другою статті 298 КАС України до апеляційної скарги, яка не оформлена відповідно до вимог, установлених статтею 296 цього Кодексу, застосовуються положення статті 169 цього Кодексу.

Положеннями статті 169 КАС України визначено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання встановлених вимог, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, у якій зазначаються недоліки позовної заяви, встановлюється спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення цієї ухвали.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Оскільки апеляційна скарга не відповідає вимогам статей 296, 298 КАС України і виявлені судом недоліки перешкоджають її прийняттю до провадження, то така скарга підлягає залишенню без руху.

З метою усунення недоліків апеляційної скарги скаржнику необхідно протягом десяти днів з моменту отримання копії цієї ухвали викласти апеляційну скаргу в редакції, яка б містила зазначення, у чому конкретно, на думку скаржника, полягають порушення норм права судом першої інстанції та яким чином вони вплинули на законність і обґрунтованість оскаржуваного рішення суду, а також чому ці порушення можуть бути підставою для скасування судом апеляційної інстанції рішення суду першої інстанції та надати докази, що підтверджують повноваження Бойка Ю.А. на підписання апеляційної скарги від імені політичної партії «Опозиційна платформа - За життя».

Суд звертає увагу на те, що відповідно до вимог частини четвертої статті 169 КАС України апеляційна скарга повертається скаржнику, якщо він не усунув зазначені недоліки.

Керуючись статтями 133, 169, 248, 295, 298, 321, 325 КАС України, суд

у х в а л и в:

Апеляційну скаргу політичної партії «Опозиційна платформа - За життя» на рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду від 20 червня 2022 року у справі №П/857/8/22 залишити без руху.

Надати скаржнику десятиденний строк з дня вручення копії цієї ухвали, для усунення недоліків апеляційної скарги, які зазначені в мотивувальній частині ухвали.

Роз`яснити скаржнику, що у разі невиконання вимог цієї ухвали в установлений судом строк апеляційна скарга разом із доданими до неї матеріалами буде повернута скаржнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя О.А. Губська

Дата ухвалення рішення17.07.2022
Оприлюднено19.07.2022
Номер документу105290504
СудочинствоАдміністративне
Сутьзаборону діяльності політичної партії

Судовий реєстр по справі —п/857/8/22

Ухвала від 23.11.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Постанова від 14.09.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Губська О.А.

Постанова від 14.09.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Губська О.А.

Ухвала від 02.08.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Губська О.А.

Ухвала від 02.08.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Губська О.А.

Ухвала від 17.07.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Губська О.А.

Рішення від 19.06.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Ухвала від 15.06.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Ухвала від 15.06.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Рішення від 19.06.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні