Рішення
від 18.05.2022 по справі 607/18513/20
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Д О Д А Т К О В Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19.05.2022 Справа №607/18513/20

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі: головуючого судді Дзюбича В.Л. за участю секретаря судового засідання Кочмар С.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Тернополі питання про ухвалення додаткового рішення у справі за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства «Баворовського» з участю третіх осіб Вишнівецької селищної ради Збаразького району Тернопільської області, Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою, -

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області перебувала цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства «Баворовського» з участю третіх осіб Вишнівецької селищної ради Збаразького району Тернопільської області, Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою.

Рішенням Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 25 травня 2021 року позов задоволено. Скасовано запис про державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки, укладеного 09.01.2017 року між ОСОБА_2 та Фермерським господарством «Баворовського» на земельну ділянку площею 2,8457 га, кадастровий номер 6125282300:01:001:0422, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Грабовецької сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, від 04.04.2018 року за номером запису про інше речове право 25621503. Зобов`язано фермерське господарство «Баворовського» повернути ОСОБА_1 земельну ділянку площею 2,8457 га, кадастровий номер 6125282300:01:001:0422, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Грабовецької сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, яка належить йому на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом серії НОН 586924 від 23.06.2020 року. Стягнуто із Фермерського господарства «Баворовського» в користь ОСОБА_1 840,80 гривень сплаченого позивачем судового збору та 900 (Дев`ятсот) гривень 48 коп. понесених витрат на проведення судової почеркознавчої експертизи.

Від представника позивача - адвоката Боднар О. В. 07 лютого 2022 року надійшла до суду заява про ухвалення додаткового рішення у справі №607/18513/20, за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства «Баворовського» з участю третіх осіб Вишнівецької селищної ради Збаразького району Тернопільської області, Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою, в якій представник позивача просить припинити право оренди Фермерського господарства «Баворовського» на земельну ділянку площею 2,8457 га, кадастровий номер 6125282300:01:001:0422, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Грабовецької сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, від 04.04.2018 року за номером запису про інше речове право 25621503, оскільки без вирішення питання про припинення права оренди на земельну ділянку Фермерського господарства «Баворовського» неможлива реєстрація судового рішення державним реєстратором у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, який зобов`язаний, відповідно до закону, його виконати.

Представник позивача ОСОБА_1 - адвоката Боднар О. В. у судове засідання не з`явилася, однак направила до суду заяву про розгляд справи за її відсутності, заяву про ухвалення додаткового рішення підтримує та просить задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача ФГ «Баворовського» - адвокат Гарагуц І.Ф. у судове засідання не з`явився, про день та час розгляду справи повідомлялись належним чином.

Інші учасники справи в судове засідання не з`явилися.

За змістом статті 18 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» перелік документів, необхідних для державної реєстрації прав, та порядок державної реєстрації прав визначаються Кабінетом Міністрів України у Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, а державній реєстрації підлягають виключно заявлені речові права на нерухоме майно та їх обтяження, за умови їх відповідності законодавству і поданим документам.

Відповідно до статті 11 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» державний реєстратор самостійно приймає рішення за результатом розгляду заяв у сфері державної реєстрації прав. Втручання, крім випадків, передбачених цим Законом, будь-яких органів влади, їх посадових осіб, юридичних осіб, громадян та їх об`єднань у діяльність державного реєстратора під час проведення реєстраційних дій забороняється і тягне за собою відповідальність згідно із законом.

Законом України від 05 грудня 2019 року № 340-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству», який набрав чинності з 16 січня 2020 року, статтю 26 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» викладено у новій редакції.

Відповідно до пунктів 1, 2, 3 частини третьої статті 26 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» відомості про речові права, обтяження речових прав, внесені до Державного реєстру прав, не підлягають скасуванню та/або вилученню. У разі скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав на підставі судового рішення чи у випадку, передбаченому підпунктом "а" пункту 2 частини шостої статті 37 цього Закону, а також у разі визнання на підставі судового рішення недійсними чи скасування документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, скасування на підставі судового рішення державної реєстрації прав, державний реєстратор чи посадова особа Міністерства юстиції України (у випадку, передбаченому підпунктом "а" пункту 2 частини шостої статті 37 цього Закону) проводить державну реєстрацію набуття, зміни чи припинення речових прав відповідно до цього Закону. Ухвалення судом рішення про скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав, визнання недійсними чи скасування документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, а також скасування державної реєстрації прав допускається виключно з одночасним визнанням, зміною чи припиненням цим рішенням речових прав, обтяжень речових прав, зареєстрованих відповідно до законодавства (за наявності таких прав).

За змістом наведеної норми у чинній редакції на відміну від положень статті 26 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» у попередній редакції, яка передбачала такі способи судового захисту порушених прав як скасування записів про проведену державну реєстрацію прав та скасування документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, наразі способами судового захисту порушених прав та інтересів особи є судове рішення про скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав; судове рішення про визнання недійсними чи скасування документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав; судове рішення про скасування державної реєстрації прав. При цьому, з метою ефективного захисту порушених прав законодавець уточнив, що ухвалення зазначених судових рішень обов`язково має супроводжуватися одночасним визнанням, зміною чи припиненням цим рішенням речових прав, обтяжень речових прав, зареєстрованих відповідно до законодавства (за наявності таких прав).

Зазначені висновки викладені у Постанові ВС від 09.06.2021 року у справі №569/15704/18 р.

Відповідно до ст. 16 ЦК України способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути, зокрема, припинення дії, яка порушує право; припинення правовідношення.

Згідно вимог ч. 1 ст. 317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Відповідно до п.п.1, 2 ч.1 ст.270 ЦПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо: стосовно певної позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення; суд, вирішивши питання про право, не зазначив точної грошової суми, присудженої до стягнення, або майно, яке підлягає передачі, або дії, що треба виконати.

Отже, приймаючи до уваги те, що судом ухвалено рішення про скасування запису про державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки, укладеного 09.01.2017 року між ОСОБА_2 та ФГ «Баворовського» на земельну ділянку площею 2,8457 га, кадастровий номер 6125282300:01:001:042, а також зобов`язання ФГ «Баворовського» повернути ОСОБА_1 вказану земельну ділянку, однак не вирішено питання про припинення права оренди Фермерського господарства «Баворовського» на земельну ділянку з кадастровим номером 6125282300:01:001:042, площею 2,8457 га, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Грабовецької сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, від 04.04.2018 року за номером запису про інше речове право 25621503, в той час, як відповідно до положень ст. 26 Закону України «про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» ухвалення судом рішення про скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав, визнання недійсними чи скасування документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, а також скасування державної реєстрації прав допускається виключно з одночасним визнанням, зміною чи припиненням цим рішенням речових прав, обтяжень речових прав, зареєстрованих відповідно до законодавства (за наявності таких прав), а тому у справі слід ухвалити додаткове рішення з приводу припинення права оренди Фермерського господарства «Баворовського» на спірну земельну ділянку.

Керуючись наведеним, ст.270 ЦПК України суд, -

УХВАЛИВ:

Ухвалити додаткове рішення у цивільній справі № 607/18513/20 за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства «Баворовського» з участю третіх осіб Вишнівецької селищної ради Збаразького району Тернопільської області, Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою.

Припинити право оренди Фермерського господарства «Баворовського» на земельну ділянку з кадастровим номером 6125282300:01:001:0422, площею 2,8457 га, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Грабовецької сільської ради Тернопільського району Тернопільської області (за номером запису про інше речове право 25621503 від 04.04.2018 року).

Копію додаткового рішення направити учасникам справи.

Додаткове рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційної скарги не було подано.

У разі подання апеляційної скарги додаткове рішення суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на додаткове рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду.

Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину додаткового рішення суду або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного додаткового судового рішення.

Учасник справи, якому повне додаткове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження додаткового рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного додаткового рішення суду.

Реквізити учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 : АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код: НОМЕР_1 ;

Відповідач: Фермерське господарство «Баворовського»: с. Грабовець, Тернопільського району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 25346403;

Третя особа: Вишнівецька селищна рада Збаразького району Тернопільської області: смт. Вишнівець, вул.. Грушевського, 6, Збаразького району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 04396420;

Третя особа: Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області: м. Тернопіль, вул.. Лисенка, 20А, код ЄДРПОУ 39766192.

Головуючий суддяВ. Л. Дзюбич

СудТернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення18.05.2022
Оприлюднено04.07.2022
Номер документу105019204
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про ухвалення додаткового рішення

Судовий реєстр по справі —607/18513/20

Рішення від 18.05.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

Ухвала від 17.01.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

Постанова від 08.09.2021

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 17.08.2021

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 30.07.2021

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 16.07.2021

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Рішення від 25.05.2021

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

Рішення від 25.05.2021

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

Ухвала від 09.03.2021

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

Ухвала від 09.11.2020

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні