Ухвала
від 09.03.2021 по справі 607/18513/20
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09.03.2021 Справа №607/18513/20

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі головуючого судді Дзюбич В.Л., з участю секретаря судового засідання Комінярської О.М., позивача ОСОБА_1 , представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Боднар О.В., представника відповідача фермерського господарства Баворовського - Гарагуца І.Ф., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Тернополі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до фермерського господарства Баворовського з участю третіх осіб Вишнівецької селищної ради Збаразького району Тернопільської області, Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області про скасування запису про державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки, зобов`язання повернути земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області із позовом до фермерського господарства Баворовського з участю третіх осіб Вишнівецької селищної ради Збаразького району Тернопільської області, Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області про скасування запису про державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки, зобов`язання повернути земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

В обґрунтування позовних вимог ОСОБА_1 вказав, що йому на праві приватної власності належить земельна ділянка площею 2,8457 га, кадастровий номер 6125282300:01:001:0422, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Грабовецької сільської ради Тернопільського району, Тернопільської області, згідно Свідоцтва про право на спадщину за заповітом серії НОН 586924 від 23.06.2020, яке було видане приватним нотаріусом Тернопільського районного нотаріального округу Чопик І.Я.

Позивач у червні 2020 року, коли отримав Свідоцтво про право на спадщину за заповітом на вказану земельну ділянку після смерті своєї баби ОСОБА_2 , дізнався, що ця земельна ділянка була передана в оренду відповідачу Фермерському господарству Баворовського у строк до 09.01.2027.

На теперішній момент спірна земельна ділянка перебуває у користуванні відповідача на підставі Договору оренди земельної ділянки від 09.01.2017, Акту приймання-передачі земельної ділянки від 09.01.2017, на яких стоїть підпис відповідача та баби позивача ОСОБА_2 , яка на той момент була власником земельної ділянки.

Проте, позивач вважає, що вказаний договір оренди земельної ділянки не можна вважати укладеним, оскільки його покійна баба договір не підписувала, а підпис на договорі підроблений.

Так, в останні роки свого життя ОСОБА_2 через проблеми із здоров`ям потребувала постійного стороннього нагляду, не могла самостійно пересуватися. Так, ОСОБА_2 навіть видала на ім`я позивача довіреність, щоб останній отримував за неї пенсію. Тому, вважає, що між ОСОБА_2 та відповідачем в дійсності не був укладений договір оренди земельної ділянки.

Станом на сьогоднішній день в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно зареєстроване право орендного користування ФГ Баворовського на належну позивачу земельну ділянку, на підставі Договору оренди землі від 09.01.2017 та Акту приймання- передачі земельної ділянки від 09.01.2017, який фактично не підписувався орендодавцем.

Позивач вказав, що ФГ Баворовського , підробивши підпис ОСОБА_2 на договорі, незаконно здійснило державну реєстрацію зазначеного договору оренди землі в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Державна реєстрація права оренди на земельну ділянку здійснювалася 04.04.2018 державним реєстратором Вишнівецької селищної ради Миколайчуком Олегом Миколайовичем.

На підставі вищенаведеного позивач вважає, що відповідач неправомірно використовує належну позивачу земельну ділянку з кадастровим номером 6125282300:01:001:0422 зважаючи на те, що ОСОБА_2 ніколи не підписувала та нікого не уповноважувала на підписання Договору оренди земельної ділянки від 09.01.2018 та Акту приймання передачі земельної ділянки від 09.01.2017.

На даний час, позивач ОСОБА_1 бажає обробляти спірну земельну ділянку самостійно, а тому змушений звернутися за захистом свого права до суду.

Позивач вказав, що ФГ Баворовського користується земельними ділянками позивача без жодних правових підстав, а тільки на підставі підробленого договору оренди земельної ділянки.

На підставі вищенаведеного ОСОБА_1 вважає, що належним способом захисту порушеного права позивача буде подання негаторного позову про усунення перешкод у користуванні земельної ділянки. Таке відповідає правовій позиції Верховного Суду, яка висловлена у Постанові по справі № 145/2047/16-ц від 16.06.2020, згідно із якою ..зайняття земельних ділянок фактичним користувачем (тимчасовим володільцем) треба розглядати як таке, що не є пов`язаним із позбавленням власника його права володіння на цю ділянку. Тож, у цьому випадку ефективним способом захисту права, яке позивач як власник земельних ділянок, вважає порушеним, є усунення перешкод у користуванні належним йому майно, зокрема шляхом заявленя вимоги про повернення таких ділянок. Більше того, як вказав позивач, негаторний позов можна заявити впродовж усього часу тривання порушення прав законного володільця відповідних земельних ділянок .

Для захисту права на користування земельною ділянкою позивач вважає за необхідне: витребувати спірну земельну ділянку від відповідача внаслідок набуття без достатньої правової підстави та скасувати запис про державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки.

Із вказаних підстав позивач просить скасувати запис про державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки, укладеного між ОСОБА_2 та Фермерським господарством Баворовського на земельну ділянку площею 2,8457 га, кадастровим номером 6125282300:01:001:0422, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Грабовецької сільської ради Тернопільського району, Тернопільської області, від 04.04.2018 за номером запису про інше речове право 25621503 та зобов`язати фермерське господарство Баворовського повернути ОСОБА_1 земельну ділянку площею 2,8457 га, кадастровим номером 6125282300:01:001:0422, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Грабовецької сільської ради Тернопільського району, Тернопільської області, яка належить йому на підставі Свідоцтва про право на спадщину за заповітом серії НОН 586924 від 23.06.2020 року.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 та його представник - адвокат Боднар О.В. заявили клопотання про призначення у справі судової почеркознавчої експертизи. Вказали, що для з`ясування обставин справи, а саме того, чи дійсно на спірному Договорі оренди земельної ділянки та акту приймання-передачі земельної ділянки стоїть підпис баби позивача ОСОБА_2 , слід призначити у справі судову почеркознавчу експертизу на вирішення якої слід поставити питання про те, чи підпис від імені власника землі, ОСОБА_2 , в Договорі оренди земельної ділянки від 09.01.2017 року та у Акті приймання передачі земельної ділянки, щодо земельної ділянки площею 2,8457 га, кадастровим номером 6125282300:01:001:0422, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Грабовецької сільської ради Тернопільського району, Тернопільської області, було виконано особисто ОСОБА_2 ? Проведення експертизи просять доручити експертно-криміналістичному центру МВС.

Представник фермерського господарства Баворовського в судовому засіданні заперечив щодо призначення експертизи у справі. Вказав, що спірний договір є укладеним, оскільки померла ОСОБА_2 та позивач ОСОБА_1 отримували доходи на підставі спірного договору оренди земельної ділянки. Крім цього, позивач надавала відповідачу документи необхідні для підготовки проекту договору оренди земельної ділянки, який був підготовлений та наданий ОСОБА_2 для підписання. В подальшому такий договір був повернутий фермерському господарству із підписом ОСОБА_2 .

Представник відповідача заперечив щодо призначення у справі судової почеркознавчої експертизи, з тих підстав, що на даний час неможливо встановити справжність підпису померлої ОСОБА_2 . Додав, що вільні взірці підпису померлої ОСОБА_2 , які містяться у наданих позивачем документах, відрізняються один від одного.

Треті особи в судове засідання не з`явились, подали заяви про розгляд справи у їх відсутності.

Для забезпечення проведення у справі судової почеркознавчої експертизи, позивачем надано наступні документи:

-оригінал договору оренди земельної ділянки від 09.01.2017 року, укладений між ОСОБА_2 та ФГ Баворовського на якому міститься оригінал оспорюваного підпису ОСОБА_2 (а.с. 82);

-оригінал акту приймання-передачі земельної ділянки укладений між ОСОБА_2 та ФГ Баворовського на якому міститься оригінал оспорюваного підпису ОСОБА_2 (а.с. 83);

-копія паспорта громадянина України ОСОБА_2 на якому міститься копія вільного зразка підпису ОСОБА_2 (а.с. 84);

-оригінали довіреностей, які видані ОСОБА_2 в користь ОСОБА_1 , які містять оригінали вільних зразків підпису померлої ОСОБА_2 (а.с. 89-93);

-оригінал посвідчення члена сім`ї загиблого, яке видане на ім`я ОСОБА_2 , у якому міститься зразок вільного підпису ОСОБА_2 (а.с.97);

-оригінал посвідчення учасника війни, яке видане на ім`я ОСОБА_2 , у якому міститься зразок вільного підпису ОСОБА_2 (а.с.97).

Відповідно до положень п.1 ч.1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Суд, проаналізувавши клопотання про призначення експертизи, заслухавши пояснення сторін у справі вважає, що клопотання підлягає до задоволення у повному обсязі, оскільки для вирішення виниклого між сторонами спору необхідні спеціальні знання в галузі почеркознавства.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 102-104, 107, 108, п.12 ч.1 ст. 353 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання позивача ОСОБА_1 та його представника адвоката Боднар О.В. про призначення у цивільній справі №607/18513/20 судової почеркознавчої експертизи - задовольнити.

Призначити у цивільній справі № 607/18513/20 судову почеркознавчу експертизу.

На вирішення перед експертами поставити наступне запитання:

-Чи підпис від імені власника землі, ОСОБА_2 , в Договорі оренди земельної ділянки від 09.01.2017 року (а.с.82) та у Акті приймання передачі земельної ділянки, щодо земельної ділянки площею 2,8457 га, кадастровим номером 6125282300:01:001:0422, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Грабовецької сільської ради Тернопільського району, Тернопільської області (а.с.83), було виконано особисто ОСОБА_2 чи іншою особою ?

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за статтями 384, 385 КК України за давання завідомо неправдивого висновку і відмову від давання висновку.

Експертам направити для виконання копію ухвали та матеріали цивільної справи №607/18513/20.

Оплату вартості проведення експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ).

Проведення експертизи доручити експертам Тернопільського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (м. Тернопіль, вул. Степана Будного, 48).

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Учасники справи мають право подати апеляційну скаргу на ухвалу суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення в порядку, визначеному п. 15.5 Розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Головуючий суддяВ. Л. Дзюбич

СудТернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення09.03.2021
Оприлюднено10.03.2021
Номер документу95392576
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —607/18513/20

Рішення від 18.05.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

Ухвала від 17.01.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

Постанова від 08.09.2021

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 17.08.2021

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 30.07.2021

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 16.07.2021

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Рішення від 25.05.2021

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

Рішення від 25.05.2021

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

Ухвала від 09.03.2021

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

Ухвала від 09.11.2020

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні