Постанова
від 25.05.2009 по справі 15/398
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТ ИВНИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

Вн. № < Внутрішній Номер сп рави >

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

25 травня 2009 року 11:25 № 15/398

Окружний адміністратив ний суд міста Києва у складі г оловуючого судді Мазур А.С., суддів Качура І.А., Літвіно вої А.В., при секретарі судовог о засідання Бистрик О.С., за у частю:

позивача - ОСОБА_1

представника відповідача - Лифар Д.В.

розглянувши у відкритом у судовому засіданні адміні стративну справу

за позовом ОСОБА_1

до Державної податкової адм іністрації України

про виплату надбавки за безпе рервну службу,

На підставі частини 3 стат ті 160 КАС України в судовому за сіданні 25 травня 2009 року прогол ошено вступну та резолютивну частини постанови.

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулась д о суду з позовом до Державної податкової адміністрації Ук раїни про виплату надбавки з а безперервну службу.

Під час розгляду справи О СОБА_1 подала уточнення до п озовних вимог в яких просила : зобов' язати ДПА України пр овести перерахунок розміру в ихідної допомоги з урахуванн ям надбавки за безперервну с лужбу; зобов' язати відповід ача скерувати копію Наказу п ро встановлення надбавки за безперервну службу, оновлени й грошовий атестат при звіль нені зі служби та довідку про додаткові види грошового ут римання до органу Пенсійного фонду для перерахунку розмі ру довічної пенсії з моменту її призначення; зобов' язат и орган Пенсійного фонду (Упр авління пенсійного забезпеч ення військовослужбовців та деяких інших категорій гром адян Головного управлін ня Пенсійного фонду в м. Києві 04053, м. Київ, вул. Воровського, 16) п ровести перерахунок пенсії ОСОБА_1 з 01.01.2008 р. з врахування м встановленої надбавки за б езперервну службу з виплатою різниці недоотриманої суми пенсії за весь період.

На обґрунтування позовних вимог, позивачка посилаєтьс я на те, що відповідно до наказ у Державної податкової адмін істрації України від 29.12.2007 р. № 79- о/д її, підполковника податко вої міліції - старшого оперу повноваженого з особливо важ ливих справ Головного уп равління податкової міліції ДПА України було звільнено з податкової міліції за пункт ом 65 підпунктом «б»(через хвор обу) - згідно Положення про п роходження служби рядовим і начальницьким складом орган ів внутрішніх справ Українсь кої РСР, затвердженим Постан овою КМ УРСР від 29.07.1991 р. та згідн о Постанови КМУ від 30.10.1998 р. «Про проходження служби особами начальницького складу подат кової міліції та обчислення їм вислуги років, призначенн я та виплати пенсій і грошово ї допомоги». Разом з тим, в ден ь звільнення її з органів под аткової міліції, вона дізнал ась про порушення своїх зако нних прав та інтересів, а саме про те, що їй як працівнику по даткової міліції повинні бул и встановити доплати відпові дно до Указу Президента Укра їни від 24.04.2003 р. № 370/2003 «Про надбавк и військовослужбовцям Служб и безпеки України та працівн икам органів внутрішніх спра в України за безперервну слу жбу», чинність якого поширюв алась на осіб начальницького складу податкової міліції з гідно Указу Президента Украї ни «Про поширення чинності У казу Президента України від 24.04.2003 р. № 370/2003 на осіб начальницьк ого складу міліції»від 12.07.2003 р. № 595, яким передбачено встанов лювати та виплачувати щоміся чні надбавки за перервну слу жбу у відсотках до грошового забезпечення особам, які маю ть високі результати у служб овій діяльності залежно від стажу служби, а тому просила с уд свої позовні вимоги задов ольнити.

Представник відповідача проти позову заперечував та у судовому засіданні поясни в, що відповідно до пункту 1 Ук азу Президента України від 24.0 4.2003 р. № 370/2003 «Про надбавки військ овослужбовцям Служби безпек и України та працівникам орг анів внутрішніх справ Україн и за безперервну службу»Голо вам відповідних міністерств (відомств) надано право встан овлювати щомісячні надбавки за безперервну службу у відс отках грошового забезпеченн я, які мають високі результат и у службовій діяльності, зал ежно від стажу служби, а тому в важає, що зазначена надбавка не є обов' язковою та встано влюється за поданням безпосе реднього керівника до Голови , в даному випадку ДПА України . Також зазначив, що після розг ляду зазначеного подання Гол ова визначає доцільність вст ановлення чи не встановлення такої надбавки. У позивача за значена надбавка не була вст ановлена, оскільки Голова ДП А України не погодив відпові дне подання, в зв' язку з чим п росив у задоволенні позову в ідмовити. Крім того представ ник відповідача посилається на те, що позивачем пропущено строк звернення до адмініст ративного суду.

Розглянувши подані сторон ами документи і матеріали, за слухавши пояснення сторін, в себічно і повно з' ясувавши всі фактичні обставини справ и, на яких ґрунтується позов, о б' єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і виріше ння спору по суті, суд вважає п озовні вимоги такими, що не пі длягають задоволенню з насту пних підстав.

Абзацом 2 статті 19 Конституц ії України визначено, що орга ни державної влади та органи місцевого самоврядування, ї х посадові особи зобов' язан ні діяти лише на підставі, в ме жах повноважень та у спосіб, щ о передбачені Конституцією т а законами України.

Згідно з пунктом 1 Указу Пре зидента «Про надбавки військ овослужбовцям Служби безпек и України та працівникам орг анів внутрішніх справ Україн и за перервну служби»від 24.04.2003 р . № 370/2003, чинного на час проходже ння служби позивачкою (Указ в тратив чинність з 01.01.2008 р. згідн о Указу від 18.12.2007 р. № 1234/2007) Голові С лужби безпеки України та Мін істрові внутрішніх справ Укр аїни надано право встановлюв ати відповідно військовослу жбовцям Служби безпеки Украї ни і працівникам органів вну трішніх справ України щоміся чні надбавки за безперервну службу в органах безпеки і ор ганах внутрішніх справ у від сотках до грошового забезпеч ення, які мають високі резуль тати у службовій діяльності, залежно від стажу служби. Умо ви даного Указу поширені на о сіб начальницького складу по даткової міліції Указом През идента України від 12.07.2003 р. № 595/2003 « Про поширення чинності Указу Президента України від 24.04.2003 р. № 370 на осіб начальницького ск ладу податкової міліції».

Аналіз зазначених положен ь Указу свідчить про те, що кер івникам податкових органів н адано право, а не покладено на них обов' язок установлюват и доплати у межах асигнувань , що виділяються на утримання органу податкової міліції. У даному випадку керівник под аткового органу наділений ди скреційним повноваженням, то бто приймаючи рішення щодо в становлення щомісячної надб авки він наділений повноваже ннями, які він може здійснюва ти з певною свободою розсуду , враховуючи при цьому високі результати працівників у сл ужбовій діяльності та стаж р оботи.

За таких обставин суд дійшо в висновку, що відповідач дія в в межах повноважень та у спо сіб встановлений законодавс твом.

Що ж стосується доводів від повідача щодо пропуску позив ачкою строку звернення до су ду, то вони є необґрунтованим и, оскільки позивачка була зв ільнена у грудні 2007 року, а до с уду за захистом свого права з вернулась у жовтні 2008 року, тоб то в межах встановленого Код ексом адміністративного суд очинства України річного стр оку звернення до суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених ст. 72 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 2 ст. 71 КАС Укр аїни в адміністративних спра вах про протиправність рішен ь, дій чи бездіяльності суб' єкта владних повноважень обо в' язок щодо доказування пра вомірності свого рішення, ді ї чи бездіяльності покладаєт ься на відповідача, якщо він з аперечує проти адміністрати вного позову.

Згідно із частиною 1 статті 11 КАС України розгляд і виріше ння справ в адміністративних судах здійснюється на засад ах змагальності сторін та св ободи в наданні ними суду сво їх доказів і у доведенні пере д судом їх переконливості.

Оцінивши докази, які є у спр аві за своїм внутрішнім пере конанням, що ґрунтується на ї х безпосередньому, всебічном у, повному та об'єктивному дос лідженні, суд прийшов до висн овку, що в задоволенні позовн их вимог слід відмовити повн істю.

Керуючись статтями 69, 70, 71 та 158- 163, 167 Кодексу адміністративног о судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

У задоволені позовних в имог відмовити повністю.

Постанова відповідно до ча стини 1 статті 254 Кодексом адмі ністративного судочинства У країни набирає законної сили після закінчення строку под ання заяви про апеляційне ос карження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не б уло подано.

Постанова може бути оскар жена до суду апеляційної інс танції протягом десяти днів за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни шляхом подання через суд п ершої інстанції заяви про ап еляційне оскарження з наступ ним поданням протягом двадця ти днів апеляційної скарги. А пеляційна скарга може бути п одана без попереднього подан ня заяви про апеляційне оска рження, якщо скарга подаєтьс я у строк, встановлений для по дання заяви про апеляційне о скарження.

Повний текст постанови скл адено та підписано 1 червня 2009 р оку.

Головуючий суддя А.С. Мазур

Судді І.А. Качур

А.В. Літві нова

Дата ухвалення рішення25.05.2009
Оприлюднено03.08.2010
Номер документу10543049
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —15/398

Ухвала від 13.07.2011

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Димерлій О.О.

Ухвала від 13.07.2011

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Димерлій О.О.

Постанова від 10.05.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Клепай З.В.

Ухвала від 14.04.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Клепай З.В.

Ухвала від 07.09.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Желтобрюх І.Л.

Постанова від 25.05.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

Постанова від 12.03.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Борденюк Є.М.

Ухвала від 19.02.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Борденюк Є.М.

Рішення від 17.11.2008

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лаврова Л.С.

Постанова від 16.12.2008

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Антонік С.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні