Ухвала
від 03.08.2022 по справі 192/94/22
СОЛОНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 192/94/22

Провадження № 2/192/228/22

У Х В А Л А

04 серпня 2022 року Солонянський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Щербини Н. О.,

за участю секретаря судового засідання Короти Л. С.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача адвоката В`язового В. В.,

представника відповідача адвоката Коваленка В. С.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в смт Солоне Солонянського району Дніпропетровської області в порядку загального позовного провадження питання про прийняття до розгляду заяви про збільшення позовних вимог у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства зобмеженою відповідальністю«МЕРКУРІЙ-МИРОПІЛЬ»,Виконавчого комітетуМаломихайлівської сільськоїради про застосування наслідків нікчемного правочину, витребування земельної ділянки, стягнення компенсації за користування земельною ділянкою та моральної шкоди,

В С Т А Н О В И В:

18 січня 2022 року позивач звернувся до суду з позовом про застосування наслідків недійсності нікчемного правочину договору оренди земельної ділянки б/н від 04 листопада 2019 (2020) року та скасування рішення державного реєстратора про право оренди ТОВ «МЕРКУРІЙ-МИРОПІЛЬ» щодо земельної ділянки, яка належить позивачу. Також просить витребувати з незаконного володіння ТОВ «МЕРКУРІЙ-МИРОПІЛЬ» спірну земельну ділянку і стягнути з ТОВ «МЕРКУРІЙ-МИРОПІЛЬ» в якості відшкодування збитків моральну шкоду в розмірі 50000 гривень, збитків від незаконного зайняття земельної ділянки та внаслідок неодержання доходів позивачем за час невикористання земельної ділянки в розмірі по 38 141 гривні 92 копійки.

12липня 2022рокупредставник позивача адвокат В`язовий В. В. подав до суду заяву, згідно якої позовні вимоги були збільшені та позивач просить крім інших вимог стягнути з ТОВ «МЕРКУРІЙ-МИРОПІЛЬ» в якості відшкодування збитків моральну шкоду в розмірі 50000 гривень, збитків від незаконного зайняття земельної ділянки і внаслідок неодержання доходів позивачем за час невикористання земельної ділянки в розмірі по 120746 гривень 36 копійок.

Представник виконавчого комітету Маломихайлівської сільської ради в підготовче засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив, а згідно поданої заяви просив здійснювати розгляд справи без його участі.

З`ясувавши думку учасників справи суд постановив проводити судове засідання без участі представника виконавчого комітету Маломихайлівської сільської ради.

Судом з`ясовано, що представником позивача до суду 12 липня 2022 року подано заяву про збільшення позовних вимог, які є похідними від пред`явлених раніше вимог (а.с.215-222).

Вирішуючи питання про прийняття до розгляду вказаної заяви, суд вважає, що остання подана з додержанням вимогстатей 175-177 ЦПК України, віднесена до предметної, суб`єктної, інстанційної та територіальної юрисдикції суду. Підстави для залишення заяви без руху, її повернення - відсутні. Під час подання заяви були дотримані вимоги ч. 5 ст. 49 ЦПК України та надано суду докази направлення її копії іншим відповідачам.

З метою виконання вимог, передбачених ч. 1 ст. 189 ЦПК України, суд вважає за можливе розпочати підготовче провадження з урахуванням поданої заяви про збільшення позовних вимог від 11 липня 2022 року, у зв`язку з чим необхідно відкласти підготовчий розгляд справи.

Вирішуючи клопотання представника позивача про витребування від відділення дізнання відділення поліції № 9 ДРУП ГУНП в Дніпропетровській області з матеріалів кримінального провадження № 12021046570000071 копії договору б/н від 04 листопада 2019 (2020) року, суд зазначає що відповідно до вимог ст. 84 ЦПК України у клопотанні повинно бути зазначено, зокрема підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа, а також вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу. В той же час позивач в підготовчому засіданні пояснив суду, що самостійно отримав від начальника сектору дізнання відділення поліції № 9 ДРУП ГУНП в Дніпропетровській області копію договору б/н від 04 листопада 2019 (2020) року, яку надано до матеріалів справи, проте не надано доказів його надсилання відповідачам у справі у зв`язку з чим судом було роз`яснено положення ч. 9 ст. 83 ЦПК України. Також у клопотанні не вказано підстави, з яких випливає, що договір б/н від 04 листопада 2019 (2020) року міститься в матеріалах кримінального провадження № 12021046570000071. З огляду на вказані обставини в цій частині клопотання не підлягає задоволеною.

Вирішуючи клопотання представника позивача про витребування від ТОВ «МЕРКУРІЙ-МИРОПІЛЬ» оригіналу або засвідченої копії спірного договору, суд зазначає наступне.

Відповідно до вимог п. 3 ч. 2 ст. 84 ЦПК України у клопотанні про витребування доказів повинно бути зазначено підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа.

Оскільки в підготовчому засіданні з`ясовано, що керівник ТОВ «МЕРКУРІЙ-МИРОПІЛЬ» надав суду заяву свідка (а.с.180-184), згідно якої будучи попередженим про кримінальну відповідальність за ч. 1 ст. 384 КК України за здачу завідомо неправдивих показань, повідомив суд про відсутність витребуваних клопотанням позивача доказів, тому суд вважає, що клопотання задоволенню не підлягає.

Вирішуючи клопотання в частині витребування від виконавчого комітету Маломихайлівської сільської ради копій документів, які сканувалися під час державної реєстрації договору б/н від 04 листопада 2019 (2020) року суд вважає, що оскільки у клопотанні не вказано підстави, з яких випливає, що такі докази має відповідна особа, а також не вказано який доказ витребовується, та не надано докази звернення позивача як сторони договору до реєстратора з вимогою про надання сканованих документів, тобто не доведено наявність перешкод в отриманні доказів, тому в цій частині клопотання також не підлягає задоволеною.

Вирішуючи питанняпро викликв якостісвідка керівникаТОВ «МЕРКУРІЙ-МИРОПІЛЬ» ОСОБА_2 ,суд вважає,що оскількиузаяві про виклик свідка не зазначено обставини, які він може підтвердити, а в матеріалах справи міститься заява свідка, згідно якої будучи попередженим про кримінальну відповідальність за ч. 1 ст. 384 КК України за здачу завідомо неправдивих показань ОСОБА_2 надав відповідь на всі питання, вказані в позові ОСОБА_1 тому заява про виклик свідка також задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.83-84, 91, 182,183, 189, 212,260 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Прийняти до розгляду заяву ОСОБА_1 про збільшення позовних вимог від 11 липня 2022 року.

Відкласти проведення підготовчого засідання до 19 вересня 2022 року на 14 годину 30 хвилин.

У підготовче засідання викликати сторони.

Визначити відповідачам п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на уточнену позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Встановити позивачу строк до 05 вересня 2022 року для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам частини третьої-п`ятої ст. 178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачам строк до 12 вересня 2022 року для подання заперечення, яке має відповідати вимогам частини третьої-п`ятої ст. 178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Роз`яснити учасникам справи, що подання заяв по суті справи (позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву) є їхнім правом. У разі ненадання учасником розгляду заяви по суті справи у встановлений судом або законом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відмовити в задоволенні клопотання представника позивача адвоката В`язового В. В. про витребування доказів та виклик свідка.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя: Н. О. Щербина

СудСолонянський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення03.08.2022
Оприлюднено08.08.2022
Номер документу105582001
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них:

Судовий реєстр по справі —192/94/22

Ухвала від 31.08.2023

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 31.08.2023

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 27.12.2022

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 26.10.2022

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 05.10.2022

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 03.08.2022

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 27.04.2022

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 15.02.2022

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 14.02.2022

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 20.01.2022

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні