Рішення
від 13.05.2009 по справі 2-326/09
КУЗНЕЦОВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №2-326/2009 р.

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 травня 2009 року м.Кузнецовськ

Кузнецовський міський с уд Рівненської області в осо бі:

головуючого - судді Горегл яд О.І.

з участю:

- секретаря судового засіда ння - Ковальчук І.Г.,

- - позивачки - ОСОБА_1,

- - відповідач а - ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому п опередньому судовому засіда нні в залі суду цивільну спра ву за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліме нтів на утримання повнолітнь ої дитини, яка продовжує навч ання, -

В С Т А Н О В И В:

08 квітня 2009 року ОСОБ А_1 звернулася в суд із позов ом до ОСОБА_2 про стягненн я аліментів на утримання пов нолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1, який навчає ться на першому курсі у Націо нальному технічному універс итеті України “Київський пол ітехнічний інститут”на денн ій формі навчання. Позивачка вказала у заяві, що на теперіш ній час в зв' язку з навчання м сина в університеті він пот ребує матеріальної допомоги зі сторони відповідача в роз мірі 1/4 (четвертої) частини всі х видів заробітку (доходу) щом ісячно до закінчення ним нав чання, тобто до липня 2012 року. ОСОБА_1 вважає відповідача ОСОБА_2 спроможним надава ти таку допомогу, оскільки ві н працює у відокремленому пі дрозділі „Рівненська АЕС” де ржавного підприємства Націо нальна атомна енергогенерую ча компанія „Енергоатом” і о тримує регулярний дохід у ви ді заробітної плати.

У попередньому судовому з асіданні позивачка ОСОБА_1 повністю підтримала позов ні вимоги, заявлені до ОСОБ А_2, і просила суд стягнути з відповідача в її користь на у тримання повнолітньої дитин и - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_ 1, який навчається на першом у курсі у Національному техн ічному університеті України “Київський політехнічний ін ститут”, аліменти в розмірі 1/4 (четвертої) частини заробітк у або іншого доходу відповід ача щомісячно, починаючи з дн я звернення з заявою в суд і до закінчення ним навчання в ун іверситеті. В якості обгрунт ування позовних вимог ОСОБ А_1 вказала на фінансову спр оможність відповідача надав ати необхідну матеріальну до помогу своїй повнолітній дит ині, яка навчається в універс итеті на денній формі і власн их доходів немає. Необхідніс ть встановлення аліментів в розмірі 1/4 (четвертої) частини заробітку або іншого доходу відповідача ОСОБА_1 поясн ила станом здоров' я і потре бами повнолітньої дитини О СОБА_3, викликаними навчанн ям в університеті, а також від сутністю у ОСОБА_2 інших у триманців.

Відповідач ОСОБА_2 повн істю визнав позовні вимоги ОСОБА_1 про стягнення аліме нтів на утримання повнолітнь ого сина ОСОБА_3, який навч ається в університеті, в розм ірі 1/4 (четвертої) частини свог о заробітку або іншого доход у щомісячно з моменту подачі позову в суд до закінчення ди тиною навчання в університет і. ОСОБА_2 пояснив, що інших утриманців, окрім повнолітн ього сина ОСОБА_3, він не ма є. Під час дачі пояснень відпо відач визнав факт постійного проживання ОСОБА_3 із мат ір' ю - позивачкою по справ і та факт відсутності у повно літньої дитини власного заро бітку або іншого доходу в пер іод його навчання в універси теті. ОСОБА_2 також підтве рдив, що після досягнення О СОБА_3 повноліття і до тепер ішнього часу він добровільно матеріальної допомоги повно літньому сину не надавав, оск ільки чекав вирішення цього питання в судовому порядку.

На підставі ч.4 ст.130, ч.4 ст.174 ЦПК України суд постановляє в да ному випадку рішення у попер едньому судовому засіданні в зв' язку із визнанням позов у відповідачем. Судом встано влено, що визнання ОСОБА_2 позовних вимог ОСОБА_1 пр о стягнення аліментів на утр имання повнолітньої дитини, яка продовжує навчання, не су перечить закону, не порушує п рав, свобод чи інтересів інши х осіб, тому підлягає прийнят тю.

Заслухавши пояснення стор ін, суд дослідив письмові док ази, наявні в матеріалах спра ви та оцінивши їх в сукупност і, прийшов до висновку, що позо в ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утри мання повнолітньої дитини, я ка продовжує навчання, підля гає задоволенню в повному об сязі.

Врахувавши обставини, зазн ачені в статті 182 СК України, а т акож можливість надання повн олітній дитині матеріальног о утримання зі сторони матер і дитини, суд вважає, що розмір аліментів, що підлягають щом ісячному примусовому стягне нню з ОСОБА_2 в користь О СОБА_1 на утримання повнолі тньої дитини - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, який продовжу є навчання, повинен становит и 1/4 (четверту) частину заробіт ку або іншого доходу відпові дача з моменту подачі позовн ої заяви в суд до закінчення д итиною навчання в університе ті.

До такого висновку суд прий шов з наступних підстав і мот ивів.

Згідно свідоцтва про народ ження серії НОМЕР_1, видан ого відділом ЗАГС виконавчог о комітету Кузнецовської міс ької ради Рівненської област і 05 травня 1991 року, актовий запи с №197, у ОСОБА_1 і ОСОБА_2 з а час їх спільного проживанн я в шлюбі ІНФОРМАЦІЯ_1 нар одився син - ОСОБА_3. На мо мент вирішення спору ОСОБА _3 є повнолітньою дитиною.

Довідка Національного тех нічного університету Україн и “Київський політехнічний і нститут” від 10 березня 2009 року №105 підтверджує, що син сторін - ОСОБА_3 навчається в ць ому навчальному закладі на д енній формі і закінчує навча ння у липні 2012 року.

Постійним місцем проживан ня ОСОБА_3 є квартира АДР ЕСА_1, де й проживає позивачк а. Вказана обставина визнана відповідачем у судовому зас іданні, тому відповідно до ви мог ч.1 ст.61 ЦПК України доказув анню не підлягає.

На теперішній час сто рони не перебувають у шлюбі, п ро що свідчить свідоцтво про розірвання шлюбу серії НОМ ЕР_2, видане відділом РАЦС Ку знецовського міського управ ління юстиції Рівненської об ласті 09 листопада 2006 року, акто вий запис вчинений 11 квітня 2006 року №45.

Після досягнення ОСОБА_3 повнолітнього віку відпові дач добровільно регулярної м атеріальної допомоги своїй п овнолітній дитині, яка продо вжує навчання в університеті , не надає. Цей факт підтвердже ний у судовому засіданні поя сненнями відповідача і згідн о з ч.1 ст.61 ЦПК України звільняє ться від доказування.

Визначаючи розмір алімент ів, окрім наведених обставин , суд також врахував матеріал ьне становище та стан здоров ' я сторін і їх повнолітньої дитини. Зокрема, суд прийняв д о уваги, що ОСОБА_3 на тепер ішній час ніде не працює і, окр ім добровільної матеріально ї допомоги зі сторони своєї м атері ОСОБА_1, інших доход ів не одержує.

За таких обставин, суд визна в, що в зв' язку із навчанням у Національному технічному ун іверситеті України “Київськ ий політехнічний інститут” ОСОБА_3 потребує матеріал ьного утримання зі сторони с вого батька.

Пояснення позивачки, які уз годжуються із письмовими док ази справи свідчать, що відпо відач ОСОБА_2 добровільно не надає належного і регуляр ного матеріального утриманн я своїй повнолітній дитині - с ину, ОСОБА_3, який продовжу є навчання в університеті, хо ча є працездатним і спроможн ий матеріально забезпечуват и свою дитину в період її навч ання.

Суд визнав відповідача фін ансовоспроможним регулярно , щомісячно сплачувати аліме нти на утримання повнолітньо ї дитини, ОСОБА_3 в розмірі 1/4 (четвертої) частини заробіт ку або іншого доходу. Судом вс тановлено, що відповідач пра цює у відокремленому підрозд ілі „Рівненська АЕС” державн ого підприємства „Національ на атомна енергогенеруюча ко мпанія „Енергоатом” і щоміся чно отримує заробітну плату в достатньому розмірі.

Окрім наведених обставин, п ри визначенні розміру алімен тів суд також врахував те, що м атеріали справи не містять д аних про наявність у відпові дача ОСОБА_2 інших утриман ців, окрім своєї повнолітньо ї дитини ОСОБА_3

Згідно з ст.199 СК України якщо повнолітні дочка, син продов жують навчання і у зв' язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов' яза ні утримувати їх до досягнен ня двадцяти трьох років за ум ови, що вони можуть надавати м атеріальну допомогу. Право н а утримання припиняється у р азі припинення навчання. Пра во на звернення до суду з позо вом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким прожив ає дочка, син, а також самі доч ка, син, які продовжують навча ння.

Відповідно до ст.200 СК Україн и суд визначає розмір алімен тів на повнолітніх дочку, син а у твердій грошовій сумі й (аб о) у частці від заробітку (дохо ду) платника аліментів з урах уванням обставин, зазначених у статті 182 цього Кодексу. При в изначенні розміру аліментів з одного з батьків суд бере до уваги можливість надання ут римання другим з батьків, сво їми дружиною, чоловіком та по внолітніми дочкою, сином.

Мінімальний розмір алімен тів на одну дитину згідно з ч.2 ст.182 СК України не може бути ме ншим, ніж 30 відсотків прожитко вого мінімуму для дитини від повідного віку, за винятком в ипадків, передбачених ст.184 ць ого Кодексу.

Ст.201 СК України передбачає, щ о до відносин між батьками і д очкою, сином щодо надання їм у тримання застосовуються нор ми статей 187, 189-192 і 194-197 цього Кодек су.

Враховуючи наведені обста вини, на підставі ст.ст.182, 199-201 СК України, керуючись ст.4, ч.1 ст.11, с т.60, ч.1 ст.61, п.4 ч.3 ст.81, ч.ч.1, 2 ст.88, ч.4 ст. 130, ч.4 ст.174, ч.3 ст.208, ч.ч.1, 2 ст.209, ст.ст.212-21 5, ч.1 ст.218, ч.ч.1, 2 ст.222, ч.1 ст.223, ч.1 ст.294, п. 1 ч.1 ст.367 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБ А_2 про стягнення аліментів на утримання повнолітньої д итини, яка продовжує навчанн я, задоволити повністю.

Стягнути з ОСОБА_2 в кори сть ОСОБА_1, аліменти на ут римання повнолітньої дитини - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 , який продовжує навчання, в р озмірі 1/4 (четвертої) частини з аробітної плати (доходу) відп овідача, але не менше ніж 30 (три дцять) відсотків прожитковог о мінімуму для дитини відпов ідного віку, щомісячно, почин аючи з 08 квітня 2009 року до закін чення повнолітньою дитиною н авчання в університеті, тобт о до 31 липня 2012 року.

Рішення суду в частині стяг нення аліментів в межах суми платежу за один місяць підля гає обов' язковому негайном у виконанню.

Звільнити сторони: ОСОБА _1 і ОСОБА_2 від сплати суд ового збору (державного мита ) згідно з п.п.5, 18 ч.1 ст.4 Декрету Ка бінету Міністрів України “Пр о державне мито” від 21 січня 1993 року №7-93.

Стягнути з ОСОБА_2 витра ти на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справ и в сумі 7 (сім) гривень 50 копійо к.

На рішення суду може бути по дана апеляція до апеляційног о суду Рівненської області ч ерез Кузнецовський міський с уд Рівненської області.

Заяву про апеляційне оскар ження рішення суду може бути подано протягом десяти днів з дня його проголошення. Апел яційна скарга на рішення суд у подається протягом двадцят и днів після подання заяви пр о апеляційне оскарження.

Головуючий суддя О.І.Горегляд

СудКузнецовський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення13.05.2009
Оприлюднено06.08.2010
Номер документу10558446
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-326/09

Рішення від 03.09.2009

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Татіщева Я. В.

Рішення від 24.06.2009

Цивільне

Криничанський районний суд Дніпропетровської області

Берелет В. В.

Ухвала від 21.05.2009

Цивільне

Кіровський районний суд м.Макіївки

Єжов В.А.

Рішення від 23.01.2009

Цивільне

Червоногвардійський районний суд м.Макіївки

Маркєлов Р. І.

Рішення від 13.01.2009

Цивільне

Джанкойський міськрайонний суд Автономної Республіки Крим

Кутанова Г.М.

Рішення від 13.05.2009

Цивільне

Кузнецовський міський суд Рівненської області

Горегляд Оксана Іванівна

Ухвала від 05.07.2010

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Постол Віктор Степанович

Ухвала від 30.12.2009

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Герасимчук Ніна Павлівна

Ухвала від 01.06.2010

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Щеняєва Ірина Борисівна

Рішення від 09.04.2009

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Панчук А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні