Рішення
від 29.05.2022 по справі 160/4094/22
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 травня 2022 року Справа № 160/4094/22

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Юхно І. В.

розглянувши у письмовому провадженні у місті Дніпро адміністративну справу за позовною заявою Первинної профспілки працівників товариства з обмеженою відповідальністю «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» до Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області, третя особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: товариство з обмеженою відповідальністю «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» про визнання протиправним наказу та зобов`язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

22.02.2022 до Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Первинної профспілки працівників товариства з обмеженою відповідальністю «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» до Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області, в якій позивач просить:

- визнати наказ «Про утворення комісії зі спеціального розслідування групового нещасного випадку зі смертельними наслідками» щодо розслідування групового нещасного випадку зі смертельним наслідком, який трапився 19 січня 2022 року у м. Кривий Ріг з працівниками підприємства ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ КРИВБАС» протиправним, та зобов`язати Головне управління Держпраці у Дніпропетровській області включити до складу спеціальної комісії голову первинної профспілки працівників ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» ОСОБА_1 тел. НОМЕР_1 .

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивачем було зазначено, що 10.02.2020 первинна профспілка працівників ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ- КРИВБАС» була зареєстрована як юридична особа в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, що підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Визначено, що ОСОБА_1 є керівником та повноважним представником первинної профспілки працівників ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС». 12.02.2020 керівнику ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ- КРИВБАС» було направлено повідомлення про створення первинної профспілки працівників ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС».

Позивач вказує, що у відповідності до пункту 2.2.10 Статуту первинної профспілки працівників ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС», профспілка здійснює громадський контроль за додержанням законодавства про працю та про охорону праці, створенням безпечних і нешкідливих умов праці, належних виробничих та санітарно-побутових умов, забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям, іншими засобами індивідуального та колективного захисту. У разі загрози життю та здоров`ю працівників вимагає від роботодавця негайного припинення робіт на робочих місцях, виробничих дільницях та інших структурних підрозділах підприємства на час, необхідний для усунення загрози життю або здоров`ю працівників. Проводить незалежну експертизу умов праці, бере участь у розслідуванні причин нещасних випадків і профзахворювань на виробництві та дає свої висновки про них, що підтверджується копією Статуту

Позивачем зазначено, що на сайті Державної служби України з питань праці розміщена інформація від 20 січня 2022: «У м.Кривий Ріг під час ДТП стався груповий нещасний випадок із смертельнім наслідком. 19 січня у м.Кривий Ріг працівники підприємства ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» потрапили у дорожньо-транспортну пригоду. За попередньою інформацією, автомобіль, який прямував з працівниками підприємства на передачу зміни потрапив у ДТП. Водій автомобіля отримав перелом ноги, а охоронник - травми не сумісні з життям. Наразі Головним управлінням Держпраці в Дніпропетровській області вживаються заходи щодо утворення комісії та проведення розслідування нещасного випадку.». ОСОБА_1 , як голову первинної профспілки працівників ТОВ «ОХОРОНИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» не було повідомлено про груповий нещасний випадок. 24.01.2022 ОСОБА_1 звернувся до Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області з вимогою щодо негайного включення керівника первинної профспілки працівників ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ- КРИВБАС» ОСОБА_1 до комісії з розслідування групового нещасного випадку зі смертельним наслідком, який трапився 19 січня 2022 року у м. Кривий Ріг з працівниками підприємства ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ- КРИВБАС». Вказана вимога була направлена відповідачу новою поштою, проте відповіді на вимогу ОСОБА_1 не отримав взагалі.

Позивач вважає, що не включення до складу комісії щодо розслідування нещасного випадку на виробництві ОСОБА_1 , керівника первинної профспілки ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ- КРИВБАС» було зроблено навмисно, у зв`язку з чим звернувся з означеним позовом.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 01.03.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито спрощене позовне провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні); залучено товариство з обмеженою відповідальністю «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору; розгляд справи по суті вирішено розпочати з 01 квітня 2022 року; встановлено відповідачу 15-денний строк з дня вручення ухвали на подання відзиву на позов та доказів, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача; встановлено третій особі 10-денний строк з дня отримання копії ухвали для подання до суду пояснень щодо позову або відзиву; витребувано у відповідача додаткові докази по справі та встановлено строк для їх подання до 31.03.2022.

Копія ухвали направлена учасникам справи засобами поштового зв`язку на поштові адреси. Відповідно до наявного у матеріалах справи поштового повідомлення про вручення поштового відправлення копію ухвали про відкриття провадження з копією адміністративного позову отримано третьою особою 01.04.2022. Тобто строк на подання пояснень до 11.04.2022. Копію ухвали від 01.03.2022 з копією адміністративного позову отримано представником відповідача 07.04.2022, про що свідчить наявна у матеріалах справи розписка. Тобто, строк на подання відзиву на позов до 22.04.2022.

15.04.2022 від ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» засобами поштового зв`язку до суду надійшов відзив на позов (направлений 11.04.2022), у якому третя особа просила відмовити у задоволенні позовних вимог. Вказаний відзив на підставі положень ст.165 КАС України суд розцінює як пояснення третьої особи щодо позову.

Третьою особою було зазначено, що в лютому 2020 року Позивачем самостійно та без перемовин з ТОВ «ОХ-КРИВБАС» було створено ПЕРВИННУ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ТОВ «ОХ-КРИВБАС», самостійно обрано назву та неправомірно використано товарний знак та найменування ТОВ «ОХ-КРИВБАС». 18 лютого 2020 року вих. №2 та №3 звернувся до ТОВ «ОХ-КРИВБАС» письмово із запитом ПЕРВИННОЇ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ТОВ «ОХ-КРИВБАС» ОСОБА_1 , відносно забезпечення Профспілкового комітету приміщенням, необхідним для роботи та проведення зборів працівників, з усім необхідним обладнанням, зв`язком, опаленням, прибиранням, транспортом, охороною, та повідомлення про намір приступити до переговорів з розробки й укладання колективного договору на 2020-2021 роки. У відповідь ТОВ «ОХ-КРИВБАС» було направлено лист вих. №31 від 21.02.2020р., про те що роботодавець для організації та співпраці з ПЕРВИНОЮ ПРОФСПІЛКОЮ ПРАЦІВНИКІВ ТОВ «ОХ-КРИВБАС», належним чином не було повідомлено про її створення, та проханням надати документи щодо підстав створення Профспілкової організації. Лист було направлено засобами поштового зв`язку та через перевізника Нова Пошта, які не були отримані ОСОБА_1 ; на телефоні дзвінки від кур`єра не відповідав. ПРОФСПІЛКОВА ОРГАНІЗАЦІЯ була створена за юридичною адресою Підприємства: 50086, м. Кривий Ріг, вул. Галенка, буд.9 кім.25, але Профспілкова організація не укладала Договору оренди на зазначене приміщення і не сплачувала відповідні послуги. В лютому 2022 року було здійснено перереєстрацію юридичної адреси ПРОФСПІЛКОВОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ за адресою: Україна, 50101, Дніпропетровська обл., м. Кривий Ріг, вул. Героїв АТО, буд.30, 149. За вищевказаною адресою - ПЕРВИННОЇ ПРОФСПІЛКИ, як і самого ОСОБА_1 ніколи не було і на теперішній час не знаходиться, тільки - ТОВ «ОХ-КРИВБАС» . ОСОБА_1 працює на ТОВ «ОХ-КРИВБАС» старшим охоронником з січня 2020 року. З лютого 2020 року до січня 2022 року перебував у відпустці без збереження заробітної плати (на період дії карантину на території України), у лютому 2022 року у щорічній відпустці. З 25.02.2022 року на роботу не з`являється, документів щодо своєї відсутності не надавав. ТОВ «ОХ- КРИВБАС» працює у повному режимі. Простою немає. Позивач - ОСОБА_1 в особі Голови Профспілкової Організації, спілкуватися відмовлявся, на дзвінки та листи не відповідав, та за вказаною адресою Профспілкової Організації не знаходиться. ТОВ «ОХ-КРИВБАС» при створенні та реєстрації ПЕРВИННОЇ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ТОВ «ОХ-КРИВБАС», заздалегідь не було проінформовано та належним чином не повідомлено про її створення, з дотриманням вимог ЗУ «Про професійні спілки їх права, та гарантії діяльності», та порядку взаємодії з суб`єктами господарювання, юридичними та фізичними особами.

Крім того, третьою особою повідомлено, що 19 січня 2022 року у м. Кривий Ріг сталася дорожньо-транспортна пригода, внаслідок лобового зіткнення автомобіля «УАЗ» AC-U220695 П8 державний № НОМЕР_2 , який належить ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» з приватним автомобілем «Honda Accord» НОМЕР_3 . В наслідок дорожньо-транспортна пригоди потерпілі працівники ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» кількість потерпілих - 2 осіб, з них 1 - із смертельним наслідком. ТОВ «ОХ-КРИВБАС» відповідно до Постанови № 377 від 17.04.2019 року вчинено всі необхідні дії. Наказом Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області від 24 січня 2022 року № 44-Р, утворена комісія яка проводить спеціальне розслідування групового нещасного випадку, що стався у наслідку скоєння дорожньо-транспортної пригоди у місті Кривий Ріг Дніпропетровської області. Склад комісії визначається згідно переліку п.15 Постанови №377 від 17.04.2019 року. Таким чином, на думку третьої особи, ОСОБА_1 , як голова ПЕРВИНОЇ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС», не представляє інтересів колективу ТОВ «ОХ-КРИВБАС» в його ПРОФЕСІЙНУ СПІЛКУ працівники ТОВ «ОХ-КРИВБАС» не входять, внесків не сплачують, а потерпілі особи внаслідок ДТП не є членами цієї профспілки. ПЕРВИНА ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ ТОВ «ОХОРОННЙЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС», діє одноособово, є як стороння особа.

20.04.2022 від Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області засобами телекомунікаційного зв`язку на електронну пошту суду надійшло клопотання про продовження строку для надання копій витребуваних документів та відзиву на позов, з урахуванням дати його отримання, в обґрунтування якого зазначено, що копію ухвали суду від 01.03.2022 отримано після 01.04.2022 (початку розгляду справи по суті) та спливу строку на подання витребуваних доказів.

Крім того, 20.04.2022 засобами електронного зв`язку від відповідача надійшли додаткові докази по справі.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного від 22.04.2022 задоволено клопотання представника відповідача про продовження строку на подання відзиву та доказів в адміністративній справі №160/4094/22 за позовом Первинної профспілки працівників товариства з обмеженою відповідальністю «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» до Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: товариство з обмеженою відповідальністю «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» про визнання протиправним наказу та зобов`язання вчинити певні дії; продовжено Головному управлінню Держпраці у Дніпропетровській області строк на надання відзиву на позов та доказів, встановлений ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 01.03.2022 та встановлено Головному управлінню Держпраці у Дніпропетровській області строк на подання відзиву та доказів протягом 5-ти днів з дня отримання копії ухвали.

25.04.2022 засобами електронного зв`язку до суду надійшов відзив на позов, у якому Головне управління Держпраці у Дніпропетровській області позовні вимоги не визнало та просило суд відмовити у їх задоволенні.

В обґрунтування заявленої правової позиції відповідачем зазначено, що 19.01.2022 з ОСОБА_2 водієм автотранспортних засобів та ОСОБА_3 охоронником Товариства з обмеженою відповідальністю «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» (код ЄДРПОУ 43317222) стався груповий нещасний випадок зі смертельним наслідком. Відповідно до повідомлення ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» ОСОБА_2 отримав перелом гомілки правої ноги, а ОСОБА_3 в результаті нещасного випадку загинув. Відповідно до пунктів 10,14, 15, 31 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженим постановою КМУ від 17.04.2019 №337, наказом Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області від 24.01.2022 № 44-Р «Про утворення комісії із спеціального розслідування групового нещасного випадку» утворено комісію із спеціального розслідування у наступному складі: Голова комісії - Авдєєнко Андрій Ілліч - головний державний інспектор відділу нагляду в промисловості та за об`єктами підвищеної небезпеки у м. Кривий Ріг управління гірничого нагляду, нагляду в промисловості та на об`єктах підвищеної небезпеки Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області; Члени комісії Мінєнкова Наталія Михайлівна - страховий експерт з охорони праці відділу профілактики страхових випадків Криворізького відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області; Сидюк Наталія Григорівна - завідувач сектору з питань праці та соціально- трудових відносин Управління праці та соціального захисту населення виконкому Інгулецької районної у місті ради; Сливко Олександр Петрович - начальник служби з охорони праці ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС»; Матвієнко Наталія Анатоліївна - уповноважена найманими працівниками ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» особа з питань охорони праці; Довганенко Петро Васильович - головний технічний інспектор праці Дніпропетровського обласного об`єднання профспілок.

Відповідач наголошує, що Порядком №337 визначено, що до складу спеціальної комісії включається представник первинної організації профспілки, лише у тому разі, коли постраждалий працівник підприємства є членом цієї профспілки. В іншому разі до складу спеціальної комісії включається уповноважена найманими працівниками особа з питань охорони праці. Головним управлінням було отримано лист від 27.01.2022 вих. № 116 Товариства з обмеженою відповідальністю «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС», яким повідомлено, що ОСОБА_2 та ОСОБА_3 та інші працівники підприємства не перебувають в Первинній Профспілці Працівників ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ- КРИВБАС» та щомісячні внески з заробітної плати не утримуються. У зв`язку з тим, що ОСОБА_2 та ОСОБА_3 не є членами Первинній Профспілці Працівників ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС», Головним управлінням до складу спеціальної комісії було включено уповноважену найманими працівниками особу з питань охорони праці - Матвієнко Наталію Анатоліївну та дотримано вимоги щодо складу спеціальної комісії відносно інших членів, що визначені у пункті 15 Порядку.

Отже, на думку відповідача, позиція позивача стосовно того, що до складу комісії із спеціального розслідування повинно бути включено голову первинної профспілки працівників ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» є перекрученням та не відповідаю вимога пункту 15 Порядку.

Дослідивши матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються вимоги позову, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступні обставини справи.

ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» (код ЄДРПОУ 43317222; скорочена назва - ТОВ «ОХ-КРИВБАС») зареєстровано як юридична особа 30.10.2019, про що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесений запис №12271360000019489. Основним видом діяльності підприємства є: 80.10 Діяльність приватних охоронних служб.

Відповідно до протоколу загальних зборів трудового колективу ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» від 27.12.2021 №1 уповноваженим представником трудового колективу обрано ОСОБА_7 та створено комісію із соціального страхування ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» у відповідному складі.

10.02.2020 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань зареєстрована Первинна профспілка працівників товариства з обмеженою відповідальністю «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» (запис №12271020000019668). Керівником вказаної Профспілки з 02.02.2020 є ОСОБА_1 .

Відповідно до Статуту Первинної профспілки працівників товариства з обмеженою відповідальністю «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» (в новій редакції), затвердженого установчими зборами Первинної профспілки працівників товариства з обмеженою відповідальністю «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» від 02.01.2020 (протокол №1) та загальними зборами Первинної профспілки працівників товариства з обмеженою відповідальністю «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» від 25.02.2020 (протокол №1) Профспілка є добровільна, неприбуткова організація, що об`єднує на добровільних засадах без обмеження через походження, соціальний і майновий стан, громадянства, расову та національну приналежність, стать, мову, політичні погляди, релігійні переконання, рід і характер занять, місце проживання громадян, які працюють в товаристві з обмеженою відповідальністю «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС», які звільнилися з ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» або тимчасово не працюють та які визнають цей Статут і сплачують членські внески.

Основною метою діяльності Профспілки є здійснення представництва і захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів Профспілки (п.2.1 Статуту).

Згідно з положеннями п.2.2 Статуту завданням Профспілки є, зокрема, приймати участь у розслідуванні нещасних випадків на підприємстві.

Відповідно до пункту 3.2 Статуту прийом в члени та вибуття з членів (за власним бажанням) Профспілки здійснюється профкомітетом Профспілки. Підставою для вступу та вибуття з членів Профспілки є письмова заява кандидата.

Суд зазначає, що позивачем всупереч визначеного ч.1 ст.77 КАС України обов`язку доказування в ході судового розгляду до матеріалів справи не було надано списку членів Профспілки або іншого документа, який би дозволяв встановити суб`єктний склад членів вказаної Профспілки.

20.01.2022 об 11:40 год. ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДИНГ-КРИВБАС» поінформовано Головне управління Держпраці у Дніпропетровській області про груповий нещасний випадок, який стався 19.01.2022 о 18:30 год. з ОСОБА_2 водієм автотранспортних засобів (перелом гомілки правої ноги, ступінь тяжкості з`ясовується) та ОСОБА_3 охоронником (дата смерті - ІНФОРМАЦІЯ_1 ) Товариства з обмеженою відповідальністю «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС», в якому вказано на шляху слідування легкового пасажирського автомобіля AC-U 220695 П8 держ. № НОМЕР_4 , що належить ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДИНГ» на шляху слідування в Інгулецькому районі по проспекту Південний (поблизу 15 будинка) сталася дорожньо-транспортна пригода внаслідок лобового зіткнення з приватним автомобілем Honda Accord (держ. № НОМЕР_3 ).

У пункті 8 вказаного повідомлено третьою особою зазначено відомості про кандидатури представників підприємства, запропонованих до включення до складу комісії:

- Мінєнкова Наталія Михайлівна - страховий експерт з охорони праці відділу профілактики страхових випадків Криворізького відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області;

- Сидюк Наталія Григорівна - завідувач сектору з питань праці та соціально- трудових відносин Управління праці та соціального захисту населення виконкому Інгулецької районної у місті ради;

- Сливко Олександр Петрович - начальник служби з охорони праці ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС»;

- Матвієнко Наталія Анатоліївна - уповноважена найманими працівниками ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» особа з питань охорони праці;

- Довганенко Петро Васильович - головний технічний інспектор праці Дніпропетровського обласного об`єднання профспілок.

20.01.2022 на офіційному сайті Державної служби України з питань праці було опубліковано оголошення наступного змісту: « У м.Кривий Ріг під час ДТП стався груповий нещасний випадок із смертельним наслідком. 19 січня у м.Кривий Ріг працівники підприємства ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ КРИВБАС» потрапили у дорожньо-транспортну пригоду. За попередньою інформацією, автомобіль, який прямував з працівниками підприємства на передачу зміни потрапив у ДТП. Водій автомобіля отримав перелом ноги, а охоронник - травми не сумісні з життям. Наразі Головним управлінням Держпраці в Дніпропетровській області вживаються заходи щодо утворення комісії та проведення розслідування нещасного випадку» (https://dsp.gov.ua/info-accidents/u-m-kryvyi-rih-pid-chas-dtp-stavsia-hrupovyi-neshchasnyi-vypadok-iz-smertelnym-naslidkom/).

Наказом Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області від 24.01.2022 № 44-Р «Про утворення комісії із спеціального розслідування групового нещасного випадку» відповідно до п.п. 10, 14, 15, 31 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 №337, утворено комісію із спеціального розслідування у наступному складі:

- голова комісії - Авдєєнко Андрій Ілліч - головний державний інспектор відділу нагляду в промисловості та за об`єктами підвищеної небезпеки у м. Кривий Ріг управління гірничого нагляду, нагляду в промисловості та на об`єктах підвищеної небезпеки Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області;

- Члени комісії:

- Мінєнкова Наталія Михайлівна - страховий експерт з охорони праці відділу профілактики страхових випадків Криворізького відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області;

- Сидюк Наталія Григорівна - завідувач сектору з питань праці та соціально- трудових відносин Управління праці та соціального захисту населення виконкому Інгулецької районної у місті ради;

- Сливко Олександр Петрович - начальник служби з охорони праці ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС»;

- Матвієнко Наталія Анатоліївна - уповноважена найманими працівниками ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» особа з питань охорони праці;

- Довганенко Петро Васильович - головний технічний інспектор праці Дніпропетровського обласного об`єднання профспілок.

Головою Первинної профспілки працівників товариства з обмеженою відповідальністю «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» ОСОБА_1 на адресу Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області направлено Вимогу щодо негайного включення голови первинної профспілки працівників товариства з обмеженою відповідальністю «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» ОСОБА_1 до комісії з розслідування групового нещасного випадку зі смертельним наслідком, який трапився 19 січня 2021 року у м.Кривий Ріг з працівниками підприємства ТОВ«ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» від 24.01.2022 №139/1 (копія експрес-накладної про направлення засобами кур`єрської доставки Нова пошта від 24.01.2022 №59000786368139). Як зазначено позивачем, відповіді на вказану вимогу ним не отримано. Відповідачем вказані обставини спростовано не було.

Водночас, з матеріалів справи вбачається, що ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» на адресу в.о. начальника Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області Марії Брезіцької було направлено лист від 27.01.2022 №116, в якому повідомлено наступне:

- ОСОБА_1 працює на Підприємстві старшим охоронником з 01.01.2020 р.;

- з лютого 2020 р. перебував у відпустці без збереження заробітної плати, а з березня 2020р. по теперішній час перебуває у відпустці без збереження заробітної плати ч.3 ст.26 ЗУ « Про відпустки» (у зв`язку з карантином);

- в лютому 2020 р. ОСОБА_8 було створено Первинну Профспілку Працівників ГОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС»;

- Підприємство при створені та реєстрації Первинної Профспілки Працівників ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» заздалегідь не було проінформовано та належним чином не повідомлено про її створення, з дотриманням вимог ЗУ «Про професійні спілки їх права, та гарантії діяльності», та порядку взаємодії з суб`єктами господарювання, юридичними та фізичними особами;

- на сьогоднішній день ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та інші працівники Підприємства не перебувають в Первинній Профспілці Працівників ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» та щомісячні членські профспілкові внески з заробітної плати не утримуються.

Вважаючи протиправним наказ відповідача «Про утворення комісії зі спеціального розслідування групового нещасного випадку зі смертельними наслідками» щодо розслідування групового нещасного випадку зі смертельним наслідком, який трапився 19 січня 2022 року у м. Кривий Ріг з працівниками підприємства ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ КРИВБАС», позивач звернувся до суду з адміністративним позовом.

Надаючи правову оцінку відносинам, що виникли між сторонами, суд виходить з наступного.

Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

За приписами частини 1 статті 2 КАС України завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Згідно з частиною 2 зазначеної статті у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України; з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо (неупереджено); добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації; пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Отже, суд вважає за необхідне зазначити, що під час розгляду спорів щодо оскарження рішень (дій) суб`єктів владних повноважень, суд зобов`язаний незалежно від підстав, наведених у позові, перевіряти оскаржувані рішення (дії) на їх відповідність усім зазначеним вимогам.

Статтею 43 Конституції України встановлено, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

Основні положення щодо реалізації конституційного права працівників на охорону їх життя і здоров`я у процесі трудової діяльності, на належні, безпечні і здорові умови праці, регулює за участю відповідних органів державної влади відносини між роботодавцем і працівником з питань безпеки, гігієни праці та виробничого середовища і встановлює єдиний порядок організації охорони праці в Україні визначає Закон України від 14.10.1992 № 2694-XII «Про охорону праці» (далі - Закон №2694-ХІІ).

Державна політика в галузі охорони праці визначається відповідно до Конституції України Верховною Радою України і спрямована на створення належних, безпечних і здорових умов праці, запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням (ч.1 ст.4 Закону №2694-ХІІ).

Статтею 22 Закону №2694-ХІІ регламентовані питання розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій, відповідно до частини 1 якої роботодавець повинен організовувати розслідування та вести облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій відповідно до положення, що затверджується Кабінетом Міністрів України за погодженням з всеукраїнськими об`єднаннями профспілок.

Поряд із цим, відповідно до Основ законодавства України про загальнообов`язкове державне соціальне страхування визначає правові, фінансові та організаційні засади загальнообов`язкового державного соціального страхування, гарантії працюючих громадян щодо їх соціального захисту у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, охорони життя та здоров`я визначає Закон України від 23.09.1999 № 1105-XIV «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» (далі - Закон №1105-XIV).

У частині 1 статті 35 Закону №1105-XIV передбачено, що страхуванню від нещасного випадку підлягають:

1) особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, зокрема які є резидентами Дія Сіті, у тому числі в іноземних дипломатичних та консульських установах, інших представництвах нерезидентів, або у фізичних осіб, а також обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в інших органах, фізичні особи - підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню від нещасного випадку на інших підставах;

2) учні та студенти навчальних закладів, клінічні ординатори, аспіранти, докторанти, залучені до будь-яких робіт під час, перед або після занять; під час занять, коли вони набувають професійних навичок; у період проходження виробничої практики (стажування), виконання робіт на підприємствах;

3) особи, які утримуються у виправних закладах та залучаються до трудової діяльності на виробництві цих установ або на інших підприємствах за спеціальними договорами.

Відповідно до частини 2 статті 36 Закону №1105-XIV факт нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання розслідується в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України, відповідно до Закону України «Про охорону праці».

Кабінет Міністрів України постановою від 17 квітня 2019 № 337 затвердив Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, який визначає процедуру проведення розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, що сталися з особами, визначеними частиною першою статті 35 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» (далі - Порядок №337).

Вимоги цього Порядку поширюються на всіх юридичних і фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, та осіб, зазначених у пункті 1 цього Порядку (абз.1 п.2 Порядку №337).

У пункті 3 Порядку №337 надано визначення таким поняттям, як:

- груповий нещасний випадок - це нещасний випадок, що стався одночасно з двома та більше працівниками незалежно від ступеня тяжкості отриманих ними травм;

- нещасний випадок - це обмежена в часі подія або раптовий вплив на працівника небезпечного виробничого фактора чи середовища, що сталися у процесі виконання ним трудових обов`язків або в дорозі (на транспортному засобі підприємства чи за дорученням роботодавця), внаслідок яких заподіяно шкоду здоров`ю, зокрема від одержання поранення, травми, у тому числі внаслідок тілесних ушкоджень, гострого професійного захворювання (отруєння) та інших отруєнь, одержання сонячного або теплового удару, опіку, обмороження, а також у разі утоплення, ураження електричним струмом, блискавкою та іонізуючим випромінюванням, одержання інших ушкоджень внаслідок аварії, пожежі, стихійного лиха (землетрусу, зсуву, повені, урагану тощо), контакту з представниками тваринного та рослинного світу, які призвели до втрати працівником працездатності на один робочий день чи більше або до необхідності переведення його на іншу (легшу) роботу не менш як на один робочий день, зникнення тощо.

Поряд із цим, зазначено, що інші терміни вживаються у значенні, наведеному в Кодексі законів про працю України, Кодексі цивільного захисту України, Кримінальному процесуальному кодексі України, Законах України «Про охорону праці», «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування», «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування», «Про загальну безпечність нехарчової продукції».

Пунктом 10 Порядку №337 встановлено, що спеціальному розслідуванню підлягають: нещасні випадки із смертельними наслідками; групові нещасні випадки; випадки смерті працівників під час виконання ними трудових (посадових) обов`язків; гострі професійні захворювання (отруєння), що призвели до тяжких чи смертельних наслідків; нещасні випадки, факт настання яких встановлено у судовому порядку, а підприємство (установа, організація), на якому вони сталися, ліквідовано без правонаступника; нещасні випадки, що спричинили тяжкі наслідки, у тому числі з можливою інвалідністю потерпілого; випадки зникнення працівника під час виконання трудових (посадових) обов`язків; нещасні випадки з особами, які працюють на умовах цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, фізичними особами - підприємцями, особами, які провадять незалежну професійну діяльність, членами фермерського господарства; нещасні випадки, що сталися з особами, фактично допущеними до роботи без оформлення трудового договору (контракту).

Відповідно до положень пункту 14 Порядку №337 Держпраці та/або її територіальним органом утворюється комісія із спеціального розслідування (далі - спеціальна комісія).

Спеціальна комісія утворюється протягом одного робочого дня після отримання від роботодавця письмового повідомлення про нещасний випадок або за інформацією, отриманою з інших джерел (органу досудового розслідування, звернень потерпілого або членів його сім`ї чи уповноваженої ними особи, первинних організацій і територіальних об`єднань профспілок).

У пункті 15 Порядку №337 до складу спеціальної комісії входять:

посадова особа Держпраці та/або її територіального органу (голова комісії);

представник робочого органу Фонду;

представник уповноваженого органу чи наглядової ради підприємства (у разі її утворення) або місцевої держадміністрації чи органу місцевого самоврядування у разі, коли зазначений орган відсутній;

керівник (спеціаліст) служби охорони праці підприємства (установи, організації) або посадова особа, на яку роботодавцем покладено виконання функцій з охорони праці, а у разі її відсутності - представник роботодавця;

представник первинної організації профспілки, членом якої є постраждалий (у разі її відсутності - уповноважена найманими працівниками особа з питань охорони праці);

представник профспілкового органу вищого рівня або територіального профоб`єднання;

представник місцевої держадміністрації або органу місцевого самоврядування у разі, коли нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння) сталися з особами, які працюють на умовах цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, фізичними особами - підприємцями, особами, які провадять незалежну професійну діяльність, членами фермерського господарства;

лікар з гігієни праці територіального органу Держпраці (у разі настання гострого професійного захворювання (отруєння);

посадові особи органів Держпродспоживслужби, ДСНС (у разі потреби та за відповідним погодженням).

У разі настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) на території іншого підприємства (установи, організації) до складу спеціальної комісії включаються представники такого підприємства (установи, організації).

У разі потреби до складу комісії можуть включатися посадові особи Держпраці та/або її територіального органу за галузевим напрямом.

Аналіз наведених норм дає підстави для висновку про те, що до складу спеціальної комісії, зокрема, входять представник первинної організації профспілки, членом якої є постраждалий, а у разі її відсутності - уповноважена найманими працівниками особа з питань охорони праці.

Водночас, суд зазначає, що особливості правового регулювання, засади створення, права та гарантії діяльності професійних спілок визначені Законом України від 15.09.1999 №1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі - Закон №1045-XIV).

У статті 1 Закону №1045-XIV надано визначення таким поняття, як:

- професійна спілка (профспілка) - це добровільна неприбуткова громадська організація, що об`єднує громадян, пов`язаних спільними інтересами за родом їх професійної (трудової) діяльності (навчання);

- первинна організація профспілки - це добровільне об`єднання членів профспілки, які, як правило, працюють на одному підприємстві, в установі, організації незалежно від форми власності і виду господарювання або у фізичної особи, яка використовує найману працю, або забезпечують себе роботою самостійно, або навчаються в одному закладі освіти; член профспілки - це особа, яка входить до складу профспілки, визнає її статут та сплачує членські внески.

Стаття 7 Закону №1045-XIV регламентує питання членства у профспілках.

Так, членами профспілок можуть бути особи, які працюють на підприємстві, в установі або організації незалежно від форм власності і видів господарювання, у фізичної особи, яка використовує найману працю, особи, які забезпечують себе роботою самостійно, особи, які навчаються в закладі освіти.

Громадяни України вільно обирають профспілку, до якої вони бажають вступити. Підставою для вступу до профспілки є заява громадянина (працівника), подана в первинну організацію профспілки. При створенні профспілки прийом до неї здійснюється установчими зборами.

Ніхто не може бути примушений вступати або не вступати до профспілки.

В ході судового розгляду справи судом встановлено, що 19.01.2022 з працівниками ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДИНГ-КРИВБАС» ОСОБА_2 та ОСОБА_3 стався груповий нещасний випадок із смертельними наслідками, про що товариством було повідомлено Головне управління Держпраці в Дніпропетровській області.

Наказом Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області від 24.01.2022 № 44-Р «Про утворення комісії із спеціального розслідування групового нещасного випадку» відповідно до п.п. 10, 14, 15, 31 Порядку №337, утворено комісію із спеціального розслідування у наступному складі: голова комісії - Авдєєнко Андрій Ілліч (голова комісії) - головний державний інспектор відділу нагляду в промисловості та за об`єктами підвищеної небезпеки у м. Кривий Ріг управління гірничого нагляду, нагляду в промисловості та на об`єктах підвищеної небезпеки Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області; та членів комісії:

- Мінєнкова Наталія Михайлівна - страховий експерт з охорони праці відділу профілактики страхових випадків Криворізького відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області;

- Сидюк Наталія Григорівна - завідувач сектору з питань праці та соціально- трудових відносин Управління праці та соціального захисту населення виконкому Інгулецької районної у місті ради;

- Сливко Олександр Петрович - начальник служби з охорони праці ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС»;

- Матвієнко Наталія Анатоліївна - уповноважена найманими працівниками ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» особа з питань охорони праці;

- Довганенко Петро Васильович - головний технічний інспектор праці Дніпропетровського обласного об`єднання профспілок.

Суд зазначає, що позивачем до матеріалів справи не було надано жодних доказів на підтвердження факту членства потерпілих у вищевказаному нещасному випадку у Первинній профспілці працівників товариства з обмеженою відповідальністю «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» (списку членів, заяв про прийняття ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про вступ до Профспілки та відповідних рішень профкомітету Профспілки, доказів сплати вказаними особами членських внесків, тощо).

При цьому, ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» листом від 27.01.2022 вих. № 116 повідомило Головне управління Держпраці у Дніпропетровській області, що ОСОБА_2 та ОСОБА_3 та інші працівники підприємства не перебувають в Первинній Профспілці Працівників ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» та щомісячні внески з заробітної плати не утримуються.

З огляду на вищевикладене, оскільки у матеріалах справи відсутні докази членства ОСОБА_2 та/або ОСОБА_3 у Первинній профспілці працівників ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС», то у відповідача були відсутні правові підстави для включення ОСОБА_1 як голови Первинної профспілки працівників ТОВ «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» до складу спеціальної комісії розслідування вищевказаного нещасного випадку.

Таким чином, враховуючи, що на виконання п.15 Порядку Головним управління Держпраці у Дніпропетровській області було включено до складу спеціальної комісії уповноважену найманими працівниками особу з питань охорони праці - Матвієнко Наталію Анатоліївну , а інших доказів на порушення відповідачем процедури прийняття наказу від 24.01.2022 № 44-Р «Про утворення комісії із спеціального розслідування групового нещасного випадку» матеріали справи не містять, суд дійшов висновку, що відповідач під час прийняття оскаржуваного наказу діяв в порядку та у спосіб, визначені чинним законодавством.

Отже, у суду відсутні підстави для визнання протиправним та скасування наказу Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області від 24.01.2022 № 44-Р «Про утворення комісії із спеціального розслідування групового нещасного випадку».

При цьому, суд звертає увагу, що не надає оцінки правомірності створення та функціонування Первинної профспілки працівників товариства з обмеженою відповідальністю «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС», а також розгляду відповідачем звернення позивача від 24.01.2022 №139/1, оскільки вказані питання не є предметом спору.

За приписами частини 1 статті 9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідно до положень статті 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно з частинами 1 та 4 статті 73 КАС України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Відповідно до приписів статті 90 КАС України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні. Жодні докази не мають для суду наперед встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), що міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Частиною 1 статті 77 КАС України закріплено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Відповідно до частини 2 статті 77 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Аналогічна позиція стосовно обов`язку доказування була висловлена Європейським судом з прав людини у пункті 36 справи Суомінен проти Фінляндії (Suominen v. Finland) від 01 липня 2003 року №37801/97, в якому він зазначив, що хоча національний суд має певну свободу розсуду щодо вибору аргументів у тій чи іншій справі та прийняття доказів на підтвердження позицій сторін, орган влади зобов`язаний виправдати свої дії, навівши обґрунтування своїх рішень (рішення).

Із заявлених позовних вимог, на підставі системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення позовних вимог.

Відповідно до частини 1 статті 143 КАС України суд вирішує питання щодо судових витрат у рішенні, постанові або ухвалі.

Оскільки в задоволенні позову було відмовлено, то судові витрати в сулу вимог ст.139 КАС України розподілу не підлягають.

Керуючись статтями 9, 73-77, 139, 241-246, 255, 295 КАС України, суд, -

ВИРІШИВ:

У задоволенні адміністративного позову Первинної профспілки працівників товариства з обмеженою відповідальністю «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» (місцезнаходження: 50101, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Героїв АТО, буд.30, прим.149; код ЄДРПОУ 43502890) до Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області (місцезнаходження: 49107, м. Дніпро, вул. Казакова, 3; код ЄДРПОУ 39788766), третя особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: товариство з обмеженою відповідальністю «ОХОРОННИЙ ХОЛДІНГ-КРИВБАС» (місцезнаходження: 50101, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Героїв АТО, буд.30, прим.149; код ЄДРПОУ 43317222) про визнання протиправним наказу та зобов`язання вчинити певні дії - відмовити.

Відповідно до статті 255 КАС України рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Згідно з частиною 1 статті 295 КАС України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

На підставі положень статті 297 КАС України апеляційна скарга подається безпосередньо до Третього апеляційного адміністративного суду.

Суддя І.В. Юхно

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.05.2022
Оприлюднено15.08.2022
Номер документу105694426
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо праці, зайнятості населення, у тому числі праці

Судовий реєстр по справі —160/4094/22

Ухвала від 27.02.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мацедонська В.Е.

Ухвала від 23.01.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мацедонська В.Е.

Ухвала від 06.09.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єресько Л.О.

Ухвала від 30.08.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єзеров А.А.

Постанова від 17.07.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Добродняк І.Ю.

Ухвала від 25.11.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Добродняк І.Ю.

Ухвала від 25.11.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Добродняк І.Ю.

Ухвала від 24.10.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Добродняк І.Ю.

Ухвала від 01.09.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Добродняк І.Ю.

Рішення від 29.05.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні