Ухвала
від 05.09.2022 по справі 498/681/22
ВЕЛИКОМИХАЙЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №498/681/22

Провадження по справі №2-о/498/23/22

УХВАЛА

06 вересня 2022 року смт. Велика Михайлівка Одеської області

Великомихайлівський районний суд Одеської області в складі:

головуючої судді Ткачук О.Л.

за участю секретаря судового засідання Поліщук А.С.,

присяжних: Іванової О.В., Терлецької Т.В.,

заявниці ОСОБА_1 ,

особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_2 ,

розглянувши у закритому підготовчому засіданні в залі суду в смт. Велика Михайлівка, цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Великомихайлівської селищної ради Роздільнянського району Одеської області про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки

В С Т А Н О В И В:

16 серпня 2022 року ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Великомихайлівської селищної ради Роздільнянського району Одеської області звернулась до суду із заявою, в якій просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним та встановити йому опіку, призначивши її - ОСОБА_1 , опікуном. Свої вимоги заявник мотивує тим, що вона є матір`ю ОСОБА_2 , проживають за однією адресою. Син є інвалідом ІА групи внаслідок психічного розладу. Унаслідок психічної хвороби він не може висловлювати свої думки, бо не розмовляє, не може одягнутись, приготувати собі їжу, не розуміє обставин, що відбуваються навколо нього, не може дати оцінку своїм діям чи діям оточуючих, самостійно вийти з дому. У зв`язку з чим просить визнати сина недієздатним та призначити опікуна.

Ухвалою суду від 19 серпня 2022 року прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Великомихайлівської селищної ради Роздільнянського району Одеської області про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки, витребувано докази.

02.09.2022 року через канцелярію суду надійшли витребувані від комунального некомерційного підприємства «Великомихайлівська багатопрофільна лікарня» Великомихайлівської селищної ради Одеської області (код ЄДРПОУ 01998727, вулиця Центральна, 248 смт. Велика Михайлівка, Одеська область 67100) ухвалою суду від 19.08.2022 року докази: медичну карту амбулаторного хворого №226 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявник у підготовчому засіданні просила призначити судово-психіатричну експертизу.

Представник органу опіки та піклування виконавчого комітету Великомихайлівської селищної ради Роздільнянського району Одеської області у підготовче засідання не з`явився, надав через канцелярію суду клопотання, в якому зазначив, що проти позовних вимог не заперечують, просить провести підготовче засідання без його участі.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає необхідним задовольнити клопотання заявника виходячи з наступного.

Згідно посвідчення серії НОМЕР_1 , виданого Великомихайлівським УСЗН 22.02.2021 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 призначено групу інвалідності - перша А (інвалід з дитинства).

Відповідно висновку №13 лікарської комісії щодо необхідності постійного стороннього догляду за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, хворий ОСОБА_2 , 2000 року народження, інвалід ІА групи внаслідок психічного розладу, який проживає разом з ОСОБА_1 за адресою с.Полезне, за станом психічного здоров`я потребує постійного стороннього догляду.

У медичній карті амбулаторного хворого №226 комунального некомерційного підприємства «Великомихайлівська багатопрофільна лікарня» Департаменту охорони здоров`я Одеської облдержадміністрації на ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , наявні записи щодо проходження ним лікування з 2004 року, та зазначено заключний діагноз за 2004-2022 роки «розумова відсталість помірного ступеню».

Частиною 1статті 103 ЦПК Українивизначено, що суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Пунктом 2частини 1статі 105ЦПК Українивизначено,що призначенняекспертизи судомє обов`язковиму разізаявлення клопотанняпро призначенняекспертизи обомасторонами.Призначення експертизисудом єобов`язковим такожза клопотаннямхоча боднієї ізсторін,якщо усправі необхідновстановити , зокрема, психічний стан особи.

Частиною 1статі 298ЦПК Українитакож передбачено,що суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

У частині1статті 299ЦПК Українизазначено,що питанняпро викликфізичної особи,щодо якоїрозглядається справапро визнанняїї недієздатною,вирішується вкожному випадкусудомізурахуванням стануїїздоров`я. Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

Наведені вище медичні документи суд вважає достатніми даними про психічний розлад здоров`я у ОСОБА_2 , а тому наявні підстави призначити для встановлення його психічного стану судово-психіатричну експертизу.

У зв`язку з призначенням експертизи, провадження у справі необхідно зупинити на час проведення експертизи.

Керуючисьстаттями103-105, 252 ч. 1 п. 5, 253 ч. 1 п. 9,260, 298, 299 ЦПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Задовольнити клопотаннязаявника ОСОБА_1 про призначення судово-психіатричної експертизи.

Призначити судово-психіатричну експертизу, на розгляд якої поставити наступні питання:

1) Чи хворіє на психічну хворобу ОСОБА_2 , громадянин України, який народився ІНФОРМАЦІЯ_3 в селі Полезне Великомихайлівського району Одеської області, і зареєстрований за місцем проживання по АДРЕСА_1 ?

2) Чи розуміє ОСОБА_2 значення своїх дій та чи може керувати ними ?

3) Визначити фактичну можливість ОСОБА_2 з`явитися в судове засідання та особисто дати пояснення по суті справи.

В розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи, медичну карту амбулаторного хворого №226 комунального некомерційного підприємства «Великомихайлівська багатопрофільна лікарня» Департаменту охорони здоров`я Одеської облдержадміністрації на ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Проведення експертизи доручити експертам "Комунальногонекомерційногопідприємства«Одеський обласниймедичнийцентрпсихічного здоров`я»Одеськоїобласноїради» (КНП«ООМЦПЗ»ООР»), (65006, місто Одеса, вулиця Академіка Воробйова, 9).

Суд попереджає експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків за статтями 384 і 385 Кримінального кодексу України.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку через суд першої інстанції шляхом подачі в 15-денний строк з дня проголошення ухвали апеляційної скарги.

В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.Л.Ткачук

Присяжні О.В. Іванова

Т.В.Терлецька

Дата ухвалення рішення05.09.2022
Оприлюднено09.09.2022
Номер документу106105265
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки

Судовий реєстр по справі —498/681/22

Рішення від 28.12.2022

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Ткачук О. Л.

Рішення від 21.12.2022

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Ткачук О. Л.

Ухвала від 08.12.2022

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Ткачук О. Л.

Ухвала від 17.11.2022

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Ткачук О. Л.

Ухвала від 05.09.2022

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Ткачук О. Л.

Ухвала від 18.08.2022

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Ткачук О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні