Рішення
від 28.12.2022 по справі 498/681/22
ВЕЛИКОМИХАЙЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №498/681/22

Провадження по справі №2-о/498/23/22

РІШЕННЯ

іменем України

21 грудня 2022 року с м т. Велика Михайлівка Одеської області

Великомихайлівський районний суд Одеської області у складі:

головуючої судді Ткачук О.Л.

присяжних Твердохлібенко Т.В., Іванової О.В.

за участю секретаря судового засідання Поліщук А.С.,

заявниці - ОСОБА_1 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Великомихайлівської селищної ради Роздільнянського району Одеської області про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник усерпні2022рокузвернуласьдо судуізвказаноюзаявою,вякій просить визнати недієздатним ОСОБА_2 , громадянина України, який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Полезне Великомихайлівського району Одеської області, реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 , зареєстрованого за місцем проживання по АДРЕСА_1 ; а також встановити над ним опіку та призначити її опікуном.

Свої вимогиобґрунтовує тим,що ОСОБА_2 буввизнаний інвалідомз дитинства І групи підгрупи А у зв`язкуз наявністюу нього хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого він не здатний усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, не може висловлювати свої думки, бо не розмовляє, не може одягнутись, приготувати собі їжу, не розуміє обставин, що відбуваються навколо нього, не може дати оцінку своїм діям чи діям оточуючих, самостійно вийти з дому.

Посилається на те, що вона є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого Полезненською сільською радою Великомихайлівського району Одеської області, на підставі актового запису №13 від 20.12.2000 року, де в графі мати вказано « ОСОБА_3 » та заочним рішенням Великомихайлівського районного суду Одеської області про розірвання шлюбу (справа №2-537/11) від 08.08.2011 року, згідно якого вона змінила шлюбне прізвище « ОСОБА_4 » на дошлюбне « ОСОБА_5 ».

У судовому засіданні заявник заявлені вимоги підтримала повністю та просила їх задовільнити.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування виконавчого комітету Великомихайлівської селищної ради Великомихайлівського району Одеської області в судове засідання не з`явився, в матеріалах справи наявна його заява про розгляд справи у їх відсутність, не заперечують щодо задоволення позовних вимог.

Дослідивши надані заявником та витребувані за її клопотанням докази, вислухавши доводи заявника, судом встановлено наступне.

Відповідно до свідоцтва про народження НОМЕР_3 , виданого на підставі запису № 13, складеного 20 грудня 2000 року виконкомом Полезненської сільської ради Великомихайлівського району Одеської області, ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 в селі Полезне Великомихайлівського району Одеської області Україна від батьків ОСОБА_6 і ОСОБА_3 .

Заочним рішенням Великомихайлівського районного суду Одеської області про розірвання шлюбу (справа №2-537/11) від 08.08.2011 року, шлюб ОСОБА_6 та ОСОБА_3 (дошлюбне прізвище - ОСОБА_5 ), зареєстрований 06 листопада 1998 року виконкомом Полезненської сільської ради Великомихайлівського району Одеської області, актовий запис № 4, розірвано. Неповнолітніх дітей: ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , залишено проживати з матір`ю. Після розірвання шлюбу ОСОБА_3 відновлено дошлюбне прізвище ОСОБА_5 .

Згідно посвідчення серії НОМЕР_4 , виданного Управлінням соціального захисту населення Великомихайлівської районного державної адміністрації Одеської області 22.02.2021 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , буввизнаний інвалідомз дитинства І групи підгрупи А, номер особової справи №609312.

Згідно висновку №13 лікарської комісії комунального некомерційного підприємства «Великомихайлівська багатопрофільна лікарня» Великомихайлівської селищної ради Одеської області щодо необхідності стороннього догляду за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, хворий ОСОБА_2 , 2000 року народження, інвалід ІА групи внаслідок психічного розладу проживає разом з ОСОБА_1 за адресою с.Полезне, за станом психічного здоров`я хворий ОСОБА_2 потребує постійного стороннього догляду.

За паспортом громадянина України (ІD картка) № НОМЕР_5 , виданого органом 5130 15.06.2021 року, ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Полезне Великомихайлівський район Одеська область та наявна інформація про РНОКПП: НОМЕР_1 .

Згідно довідки про реєстрацію місця проживання особи, виданої старостою с.Полезне ОСОБА_8 , за відомостями Великомихайлівської селищної ради Великомихайлівського району Одеської області, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце народження: село Полезне Великомихайлівський район Одеська область, громадянин України, унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі 20001013-04919, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 з 29.11.2018 року..

За паспортом громадянина України (ІD картка) № НОМЕР_6 , виданого органом 5130 15.03.2018 року, ОСОБА_1 народилась ІНФОРМАЦІЯ_5 в селі Кучурган Великомихайлівський район Одеська область та наявна інформація про РНОКПП: НОМЕР_7 .

Згідно довідки про реєстрацію місця проживання особи, виданої працівником з обліку населення Великомихайлівської селищної ради Великомихайлівського району Одеської області Волковим С.Д., №4127/02-16 від 30.11.2018 року, за відомостями Великомихайлівської селищної ради Великомихайлівського району Одеської області, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , місце народження: село Кучурган Великомихайлівського району Одеської області, громадянка України, унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі 1980122004467, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 з 13.07.1998 року..

Відповідно до складеного органом опіки та піклування 03 серпня 2022 року акту обстеження житлово-побутових умов та довідки № 203 від 03.08.2022 року, заявниця проживає однією сім`єю з ОСОБА_2 у будинку 65 кв.м., пов`язані спільним побутом. Присадибної ділянки та земельного паю не має.

За рішенням виконавчого комітету органу опіки та піклування від 04.08.2022 року №192-VIII на підставі висновку опікунської ради від 03.08.2022 року та письмової заяви заявника було затверджено подання про призначення заявника опікуном над ОСОБА_2 .

За висновком судово-медичних експертів №431 від 28.09.2022 року комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний медичний центр психічного здоров`я» Одеської обласної ради, ОСОБА_2 , громадянин України, який народився ІНФОРМАЦІЯ_3 в с.Полезне Великомихайлівського району Одеської області, і зареєстрований за місцем проживання по АДРЕСА_1 України, страждає на хронічний стійкий психічний розлад у вигляді «Помірної розумової відсталості резидуально-органічного ґенезу, складний тип олігофренічного дефекту» (що відповідає діагностичним критеріям рубрики F71.18 за Міжнародною класифікацією хвороб 10-го перегляду); за своїм психічним станом він не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними; за своїм психічним станом не здатний розуміти значення цивільного судочинства та свого цивільного положення, не здатний своїми діями здійснювати процесуальні права, виконувати процесуальні обов`язки та не здатний усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними, але його психічний стан такий, що не представляє небезпеки для життя та здоров`я оточуючих, тому протипоказань для його участі в судовому засіданні не має.

Оцінюючи зазначені вище встановлені фактичні обставини справи, суд виходить з наступних положень законодавства.

Частиною 1статті39ЦивільногокодексуУкраїни визначено,що фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Цим Кодексом також визначено, що суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування (ч. 1 ст. 60); опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника (ч.ч. 2-4 ст. 63).

За наявностіпідстав длявизнання ОСОБА_2 недієздатним,над нимнеобхідно встановитиопіку тапризначити опікуномзаявника,яка є фізичною особою з повною цивільною дієздатністю, її поведінка та інтереси не суперечать інтересам ОСОБА_2 , який потребує опіки, заявник перебуває у сімейних відносинах з ним та з урахуванням особистих стосунків між ними, може виконувати обов`язки опікуна.

На підставі викладеного та керуючись статтями 12, 81, 263-265, 268, 300 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Великомихайлівської селищної ради Роздільнянського району Одеської області про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки задовольнити.

Визнати недієздатним ОСОБА_2 , громадянина України, який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Полезне Великомихайлівського району Одеської області, реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 , зареєстрованого за місцем проживання по АДРЕСА_1 .

Встановити опікунад ОСОБА_2 і призначитийого опікуном ОСОБА_1 ,яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_7 в селіКучурган Великомихайлівськогорайону Одеськоїобласті,реєстраційний номероблікової карткиплатника податків НОМЕР_7 ,зареєстрована замісцем проживанняпо АДРЕСА_1 .

Строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним визначити тривалістю у два роки.

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування - виконавчому комітету Великомихайлівської селищної ради Роздільнянського району Одеської області, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання ОСОБА_2 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Одеського апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , (РНОКПП НОМЕР_7 ), місце проживання, зареєстроване у встановленому законом порядку: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Великомихайлівської селищної ради Роздільнянського району Одеської області (ЄДРПОУ 04379367), місцезнаходження: вул. Центральна, 123, смт. Велика Михайлівка, Роздільнянський район, 67100.

Повний текст рішення складено та підписано 28 грудня 2022 року.

Суддя О.Л.Ткачук

Присяжний Т.В.Твердохлібенко

Присяжний О.В. Іванова

Дата ухвалення рішення28.12.2022
Оприлюднено30.12.2022
Номер документу108160856
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —498/681/22

Рішення від 28.12.2022

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Ткачук О. Л.

Рішення від 21.12.2022

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Ткачук О. Л.

Ухвала від 08.12.2022

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Ткачук О. Л.

Ухвала від 17.11.2022

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Ткачук О. Л.

Ухвала від 05.09.2022

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Ткачук О. Л.

Ухвала від 18.08.2022

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Ткачук О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні