Ухвала
від 11.09.2022 по справі 147/362/22
ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 147/362/22

Провадження № 2/147/211/22

У Х В А Л А

12 вересня 2022 року смт Тростянець

Тростянецький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Натальчук О.А.,

із секретарем Свистун А.П.,

розглянувши в підготовчому засіданні в порядку загального позовного провадження в приміщенні Тростянецького районного суду Вінницької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товаристваз обмеженоювідповідальністю "Україна-Т" проусунення перешкодв користуванніземельною ділянкою,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Тростянецького районного суду Вінницької області перебуває цивільна справаза позовом ОСОБА_1 доТовариства зобмеженою відповідальністю"Україна-Т"проусунення перешкодв користуванніземельною ділянкою.

Ухвалою Тростянецького районного суду Вінницької області від 09.05.2022 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження та призначено підготовче засідання.

25.05.2022 від представника позивача надійшло клопотання про витребування доказів, у якому він просить витребувати у відповідача оригінал договору оренди землі б/н від 16.06.2008 та додаткової угоди до договору оренди землі від 16.06.2008 року, укладеної 27.07.2015 між орендодавцем ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю "Україна-Т" щодо передачі в оренду земельної ділянки площею 2,8273 га кадастровий номер 0524155100:01:002:0184.

Ухвалою суду від 13.06.2022 витребувано від Товаристваз обмеженоювідповідальністю "Україна-Т"(вул. Соборна, 91, смт. Тростянець Вінницька область) оригінал договору оренди землі б/н від 16.06.2008 року та додаткової угоди до договору оренди землі від 16.06.2008 року, укладеної 27.07.2015 року між орендодавцем ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю "Україна-Т" щодо передачі в оренду земельної ділянки площею 2,8273 га кадастровий номер 0524155100:01:002:0184.

27.06.2022 р. від представника позивача, адвоката Олійника А.М., надійшло клопотання про призначення у справі судової почеркознавчої експертизи, скільки договір оренди земельної ділянки ОСОБА_1 не підписував. Проведення експертизи просив доручити ТОВ «Експертно-юридична фірма «Соломон» та на вирішення експертизи просив поставити наступне питання: Чи виконаний підпис в графі орендодавець в договорі оренди земельної ділянки №б/н від 16 червня 2008 року, укладеного між ОСОБА_1 та ТОВ «Україна-Т» щодо оренди земельної ділянки площею 2,8276 га, кадастровий номер 0524155100:01:002:0184, ОСОБА_1 чи іншою особою?

Представник позивача в підготовче засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи без його участі. Окрім того, адвокатом Олійником А.М. було подано клопотання про долучення до матеріалів справи документів, в яких містяться підписи позивача.

В підготовче засідання представник відповідача не з`явився, подав заяву про проведення судового засідання 12.09.2022 без його участі. У разі призначення експертизи, просив експерту установу визначити поза межами Вінницької області.

Відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в підготовче засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши клопотання та матеріали цивільної справи, дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Згідно з п. 3ст. 129 Конституції України, однією з основних засад судочинства є змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, а відповідно дост. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободтаке конституційне право повинно бути забезпечене судовими процедурами, які повинні бути справедливими.

У відповідності до ч. 1ст.103 ЦПК України, для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності, суд призначає експертизу у справі.

Призначення експертизи є частиною дослідження обставин по справі та, у сукупності з іншими обставинами, дозволить суду максимально повно з`ясувати обставини по справі, сприятиме встановленню істини.

Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

Згідно ч. 1ст. 107 ЦПК Україниматеріали, необхідні для проведення експертизи, надає суд, якщо експертиза призначена судом.

Відповідно до роз`яснень, що містяться в науково-методичних рекомендаціях з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженихнаказом МЮУ 08.10.1998 № 53/5 (у редакції наказу МЮУ 26.12.2012№1950/5) (далі Рекомендацій) основним завданням почеркознавчої експертизи є ідентифікація виконавця рукописного тексту, обмежених за обсягом рукописних записів (літерних та цифрових) і підпису.

Об`єктом почеркознавчої експертизи є почерковий матеріал, в якому відображені ознаки почерку певної особи у тому обсязі, в якому їх можна виявити для вирішення поставлених завдань.

Відповідно п.1.3. Рекомендацій для проведення дослідження саме орган, який призначив експертизу (у даному випадку суд), повинен надати експерту вільні, умовно-вільні та експериментальні зразки почерку (цифрових записів, підпису) особи, яка підлягає ідентифікації.

Вільними зразками є рукописні тексти, рукописні записи (літерні та цифрові), підписи, достовірно виконані певною особою до відкриття кримінального провадження, провадження у справах про адміністративні правопорушення, цивільних, адміністративних чи господарських справах і не пов`язані з їх обставинами; умовно-вільними є зразки почерку та (або) підпису, виконані певною особою до відкриття провадження у справі, але пов`язані з обставинами цієї справи або виконані після відкриття провадження у справі та є як пов`язаними зі справою, так і не пов`язаними з її обставинами; експериментальні зразки почерку та (або) підпису, що виконані за завданням органу (особи), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), у зв`язку з призначенням такої експертизи.

Згідно п.п.1.3., 1.7 п.1 Розділу І Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженихНаказом Міністерства юстиції України 08.10.1998№ 53/5, для проведення досліджень орган (особа), який призначив експертизу (залучив експерта), повинен надати експерту вільні, умовно-вільні та експериментальні зразки почерку (цифрових записів, підпису) особи, яка підлягає ідентифікації. Експериментальні зразки посвідчуються органом (особою), який призначив експертизу (залучив експерта). У посвідчувальному написі зазначаються прізвище, ім`я та по батькові виконавця, а також особливості зразка (написані лівою рукою, спеціальним шрифтом тощо).

Виходячи із системного аналізу змісту вищенаведених норм можна дійти висновку, що збирання та надання експерту матеріалів для проведення експертизи наділений той орган, який призначив експертизу.

Таким чином у позивача необхідно відібрати експериментальні зразки підпису, виконані звичайною до письма ручкою на білих аркушах паперу в положенні сидячи та в положенні стоячи, правою та лівою рукою, для направлення експерту для проведення експертизи.

Окрім того, експертній установі необхідно направити документи, в яких містяться довільні зразки підпису ОСОБА_1 , а саме договір №155908 за банківським продуктом Національна карта від 08.07.2011, в якому у графі підпис клієнта міститься підпис ОСОБА_1 та договір оренди земельної частки (паю) від 01.04.2000, в якому в графі «орендодавець» міститься підпис ОСОБА_1 .

Копію трудової книжки, яка надана представником позивача, для направлення експерту, суд не приймає до уваги, оскільки для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються лише оригінали документів. Клопотання про витребування оригіналу трудової книжки ОСОБА_1 , у разі її відсутності в останнього, до суду не надходило.

Згідно зі ч.3 ст. 130 ЦПК України, при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

Таким чином, суд вважає доцільним призначити у даній справі експертизу, оскільки для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у галузі почеркознавства, та на вирішення якої поставити питання виконання підпису в договорі оренди землі, яка є предметом позовних вимог самим ОСОБА_1 чи іншою особою?

Однак, у зв`язку з тим, що між сторонами не досягнуто взаємної згоди щодо визначення установи, якій слід доручити проведення експертизи, суд вважає за необхідне проведення експертизи доручити експертам Хмельницького відділення Київського НДІСЕ (29013, м. Хмельницький, вулиця Володимирська, 109, електронна адреса: khmelnytsky@kndise.gov.ua).

Згідно положень п. 5 ч. 1ст. 252 ЦПК Українисуд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках: призначення судом експертизи.

Враховуючи позиції сторін, суд вважає, що для з`ясування обставин, що мають значення у справі, необхідні спеціальні знання, тому клопотання позивача підлягає задоволенню, а провадження у справі зупиненню до отримання висновку експертизи, оскільки з`ясування даних обставин має визначальне значення для подальшого розгляду цивільної справи.

Керуючись ст. 5,12, 103, 107, 130, 247, 252, 259,260 ЦПК України, суд -

п о с т а н о в и в:

Клопотання представника позивача про призначення експертизи, задовольнити.

Призначити у справі за позовом ОСОБА_1 до Товаристваз обмеженою відповідальністю "Україна-Т" про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою, судову почеркознавчу експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання: Чи виконаний підпис в графі «орендодавець» у договорі оренди землі №б/н від 16.06.2008, укладеного між ОСОБА_1 та ТОВ «Україна-Т» щодо оренди земельної ділянки площею 2,8276 га, кадастровий номер 0524155100:01:002:0184, ОСОБА_1 чи іншою особою?

Проведення експертизи доручити експертам Хмельницького відділення Київського НДІСЕ (29013, м. Хмельницький, вулиця Володимирська, 109, електронна адреса: khmelnytsky@kndise.gov.ua), попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

В розпорядження експертів надати:

- цивільну справу №147/362/22;

- оригінал договору оренди землі №б/н від 16.06.2008, який міститься в конверті №1;

- експериментальні зразки підпису ОСОБА_1 , які містяться в конверті №1;

- договір №155908 за банківським продуктом Національна карта від 08.07.2011, в якому у графі підпис клієнта міститься підпис ОСОБА_1 (конверт №1);

- договір оренди земельної частки (паю) від 01.04.2000, в якому в графі «орендодавець» міститься підпис ОСОБА_1 (конверт №1).

Витрати, пов`язані з проведенням експертизи, покласти на позивача ОСОБА_1 .

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Ухвала може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 15-ти днів з дня її проголошення.

Суддя О.А. НАТАЛЬЧУК

СудТростянецький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення11.09.2022
Оприлюднено14.09.2022
Номер документу106198359
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —147/362/22

Ухвала від 19.04.2023

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Натальчук О. А.

Ухвала від 28.03.2023

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Натальчук О. А.

Ухвала від 28.03.2023

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Натальчук О. А.

Ухвала від 02.02.2023

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Натальчук О. А.

Ухвала від 16.11.2022

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Натальчук О. А.

Ухвала від 14.11.2022

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Натальчук О. А.

Ухвала від 25.10.2022

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Натальчук О. А.

Ухвала від 11.09.2022

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Натальчук О. А.

Ухвала від 06.07.2022

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Натальчук О. А.

Ухвала від 26.06.2022

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Натальчук О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні