Ухвала
від 03.10.2022 по справі 752/8012/22
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 752/8012/22 № апеляційного провадження: 22-ц/824/10311/2022 Головуючий у суді першої інстанції: Чередніченко Н.П. Доповідач у суді апеляційної інстанції:Семенюк Т.А. У Х В А Л А

03 жовтня 2022 року Київський апеляційний суд у складі колегії суддів Судової палати з розгляду цивільних справ:

Головуючого судді - Семенюк Т.А.,

Суддів - Рейнарт І.М., Кирилюк Г.М.,

перевіривши виконання вимог ст. ст. 354, 356, 357 ЦПК України за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «Системний Електронний Експорт» на ухвалу Голосіївського районного суду міста Києва від 13 липня 2022 року за заявою ОСОБА_1 про забезпечення позову до подачі позовної заяви,-

В С ТА Н О В И В :

Ухвалою Голосіївського районного суду міста Києва від 13 липня 2022 року заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову до його подачі, задоволено.

Накладено арешт на рухоме майно - транспортний засіб «Toyota Land Cruiser 200», 4461 куб.см, 2020 року випуску, шасі № НОМЕР_1 , який належить ТОВ «Системний електронний експорт», із забороною вчинення будь-яких дій по відчуженню зазначеного рухомого майна.

Не погоджуючись з ухвалою суду, 17 серпня 2022 року Сікоріна С.В. в інтересах ТОВ «Системний Електронний Експорт»подала апеляційну скаргу, в якій просить ухвалу скасувати та постановити нове рішення, яким відмовити в задоволенні заяви про забезпечення позову в повному обсязі, вважаючи, що при ухваленні оскаржуваного рішення судом порушено норми процесуального права, не враховано обставини, які мають суттєве значення для справи.

Крім того, скаржник просила поновити строк на апеляційне оскарження ухвали Голосіївського районного суду міста Києва від 13 липня 2022 року вказуючи, що отримано під розписку 08 серпня 2022 року.

Ухвалою Київського апеляційного суду від 05 вересня 2022 року апеляційну скаргу залишено без руху та надано строк п`яти днів з дня вручення даної ухвали для подачі заяви про поновлення строку на апеляційне оскарження ухвали із підтвердження щодо отримання скаржником оскаржуваної ухвали та подання документа, що підтверджує сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі.

З матеріалів справи вбачається, що вказану ухвалу суду скаржник ТОВ «Системний Електронний Експорт» отримало 12 вересня 2022 року, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, строк визначений ухвалою від 05 вересня 2022 року закінчився 19 вересня 2022 року.

Станом на 03 жовтня 2022 року скаржник не подав заяви про поновлення строку на апеляційне оскарження ухвали, недоліки апеляційної скарги не усунув, що визначені ухвалою Київського апеляційного суду від 05 вересня 2022 року, провадженням у справі не цікавиться.

Клопотання про продовження строку на усунення недоліків апеляційної скарги з підстав неможливості вчинення процесуальної дії від скаржника не надходило.

Згідно ч. 1 ст.126 ЦПК України право на вчинення процесуальної дії втрачається із закінченням строку, встановленого законом або судом.

Листом Верховного Суду України від 25 січня 2006 року №1-5/45 визначені категорії оцінювання розумності строку розгляду справи, якими серед іншого є складність справи та поведінка заявника.

Відповідно до правової позиції, яка міститься у рішенні Європейського суду з прав людини у справі Каракуця проти України, будь-яке порушення права доступу до суду відсутнє, якщо особа не виявила належної зацікавленості у розгляді його справи.

Апеляційний суд звертає увагу на те, що в своєму рішенні по справі «Юніон Аліментаріа Сандерс С.А. проти Іспанії» Європейський суд з прав людини вказав на те, що заявник зобов`язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що його безпосередньо стосуються, утримуватися від використання методів, які пов`язані зі зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання.

Частинами 3, 4 ст. 357 ЦПК України визначено, що протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку. Якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження будуть визнані неповажними, суд відмовляє у відкритті апеляційного провадження у порядку, встановленому ст. 358 цього Кодексу.

Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 358 ЦПК України суд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження у справі, якщо скаржником у строк, визначений судом, не подано заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження або наведені підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження визнані судом неповажними.

Відповідно до висновків Великої Палати Верховного Суду, викладених у постанові від 28 квітня 2021 року у справі №640/3393/19, до поданої з пропуском строку скарги (без клопотання про його поновлення чи з визнанням судом вказаних у ньому підстав неповажними), яка, крім цього, має інші недоліки, і ці недоліки скарги після залишення її судом без руху не усунуто, слід застосовувати імперативні приписи процесуального закону, які зобов`язують суд, у разі якщо особою у визначений строк не буде подано заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження або у поданій заяві будуть наведені підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження, визнані судом неповажними, відмовити у відкритті апеляційного провадження.

Такий підхід обумовлений тим, що право на оскарження судового рішення обмежене встановленим у законі строком на апеляційне оскарження, покликаним на дотримання принципу правової визначеності як одного з елементів верховенства права.

Керуючись ст.ст. 185, 354, 356, 357 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

У відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «Системний Електронний Експорт» на ухвалу Голосіївського районного суду міста Києва від 13 липня 2022 року - відмовити.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена протягом тридцяти днів в касаційному порядку до Верховного суду, шляхом подання касаційної скарги.

Головуючий

Судді

СудКиївський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення03.10.2022
Оприлюднено07.10.2022
Номер документу106623043
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них завданої майну фізичних або юридичних осіб

Судовий реєстр по справі —752/8012/22

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Кордюкова Ж. І.

Ухвала від 10.07.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Ухвала від 03.10.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Семенюк Тетяна Анатоліївна

Ухвала від 04.09.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Семенюк Тетяна Анатоліївна

Ухвала від 12.07.2022

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні