Ухвала
від 20.10.2022 по справі 200/3220/20-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про витребування доказів

20 жовтня 2022 року Справа №200/3220/20-а

суддя Донецького окружного адміністративного суду Голубова Л.Б., розглянувши в порядку письмового провадження матеріалами справи за позовом приватного акціонерного товариства «Новокраматорський машинобудівний завод» до офісу великих платників податків ДПС, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет позову на стороні відповідача: Сіверсько-Донецьке басейне управління водних ресурсів про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення рішення № 0000185413 від 13.03.2020 року,-

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство «Новокраматорський машинобудівний завод» звернулося до суду з позовом до офісу великих платників податків ДПС, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет позову на стороні відповідача: Сіверсько-Донецьке басейне управління водних ресурсів про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення рішення № 0000185413 від 13.03.2020 року на суму 915336,73 гривень.

Рішенням Донецького окружного адміністративного суду від 28 липня 2020 року, залишеним без змін постановою Першого апеляційного адміністративного суду від 30 листопада 2020 року, позов задоволено.

Визнано протиправним та скасовано податкове повідомлення рішення Офісу великих платників податків ДПС від 13 березня 2020 року № 0000185413.

Постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 03 серпня 2022 року рішення Донецького окружного адміністративного суду від 28 липня 2020 року та постанову Першого апеляційного адміністративного суду від 30 листопада 2020 року у справі № 200/3220/20-а за скасовано.

Справу направлено на новий розгляд до Донецького окружного адміністративного суду.

12 серпня 2022 року справа надійшла до Донецького окружного адміністративного суду. За наслідком автоматичного розподілу вказаної судової справи, справу передано на розгляд судді Голубовій Л.Б.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 16 серпня 2022 року прийняти до провадження адміністративну справу № 200/3220/20-а.

З 24 лютого 2022 року в Україні введено воєнний стан у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, який станом на 20 жовтня 2022 року продовжує діяти.

Донецький окружний адміністративний суд розташований в м. Слов`янськ Донецької області.

У зв`язку з активізацією проведення бойових дій на території Донецької області та прилеглих областей, системних ракетних обстрілів населених пунктів області, у тому числі м. Слов`янськ, які в свою чергу створюють суттєву загрозу життю та здоров`ю людей, керівництвом Донецького окружного адміністративного суду задля збереження життя та здоров`я працівників та відвідувачів суду прийнято рішення про подальшу організацію роботи установи в дистанційному режимі.

При цьому, ураховуючи рекомендації Ради суддів України від 02.03.2022, у зв`язку з введенням воєнного стану, постійними обстрілами міста Слов`янська та веденням активних бойових дій на території Донецької області, з метою недопущення випадків загрози життю, здоров`ю і безпеці учасників справи:

- на час існування небезпеки для учасників справи, пов`язаної з перебуванням останніх у приміщенні Донецького окружного адміністративного суду, судові засідання за особистої участі учасників судового процесу не проводяться;

- учасники справи надсилають документи, що стосуються розгляду судових справ через особистий кабінет в системі «Електронний суд», а у разі неможливості надсилання через систему «Електронний суд» електронною поштою на е-mail: inbox@adm.dn.court.gov.ua.

Станом на 20 жовтня 2022 року приватним акціонерним товариством «Новокраматорський машинобудівний завод» не надано суду документи, які суд просив надати та зазначав про це в ухвалі про прийняття до провадження адміністративної справи від 16 серпня 2022 року.

Завданням адміністративного судочинства відповідно до ч. 1 ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Частиною 1 ст. 9 Кодексу адміністративного судочинства України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

В силу вимог ч. 4 ст. 9 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Відповідно до статті 72 Кодексу адміністративного судочинства України, доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно ч. 1 ст. 77 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Частиною 3 ст. 77 Кодексу адміністративного судочинства України, докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Згідно з ч. 1 ст. 73 Кодексу адміністративного судочинства України належними є докази, які містять інформацію щодо предмету доказування.

Статтею 80 Кодексу адміністративного судочинства України, встановлено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу. Суд може витребувати докази також до подання позову в порядку, встановленому статтями 114 - 117 цього Кодексу. Суд може уповноважити на одержання таких доказів заінтересовану особу. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом. У разі неподання суб`єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

З огляду на вищевикладене, з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи по суті, заявлених позовних вимог, суд вважає за необхідне витребувати у приватного акціонерного товариства «Новокраматорський машинобудівний завод» документи, які були зазначені в ухвалі про прийняття до провадження адміністративної справи від 16 серпня 2022 року.

Керуючись статтями 9, 72, 73, 77, 80, 241, 242, 248, 256, 294, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Витребувати у приватного акціонерного товариства «Новокраматорський машинобудівний завод»:

- письмові пояснення та докази в їх обґрунтування, яким чином здійснюється облік підземних вод, використаних для усунення шкідливості дії води, зважаючи на те, що переведення свердловин в режим відкачки води здійснювалося шляхом встановлення секційних перегородок після лічильника води, з огляду на що вся скинута вода обліковувалась у відповідних лічильниках;

- письмові пояснення та докази в їх обґрунтування, щодо правомірності використання саме позивачем як суб`єктом, якому надано дозвіл на спеціальне використання води, підземних вод для усунення шкідливої дії вод та правомірності оформлення цієї процедури актами за підписом співробітників позивача.

Витребувані докази надіслати через особистий кабінет в системі «Електронний суд», а у разі неможливості надсилання через систему «Електронний суд» електронною поштою на е-mail: inbox@adm.dn.court.gov.ua протягом семи днів з дня отримання ухвали про витребування доказів, із посиланням на номер справи 200/3220/20-а.

У разі не можливості подати витребувані докази у встановлений строк, повідомити про це суд із зазначенням причин протягом трьох днів з дня отримання даної ухвали.

Попередити приватне акціонерне товариство «Новокраматорський машинобудівний завод», що за неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд може постановити ухвалу про стягнення з відповідної особи в дохід Державного бюджету України штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Л.Б. Голубова

Дата ухвалення рішення20.10.2022
Оприлюднено24.10.2022
Номер документу106853634
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо адміністрування окремих податків, зборів, платежів, з них рентної плати, з них рентної плати за спеціальне використання води;

Судовий реєстр по справі —200/3220/20-а

Ухвала від 05.12.2022

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аляб'єв І.Г.

Ухвала від 29.11.2022

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голубова Л.Б.

Ухвала від 25.11.2022

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голубова Л.Б.

Ухвала від 20.10.2022

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голубова Л.Б.

Ухвала від 15.08.2022

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голубова Л.Б.

Постанова від 30.11.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Постанова від 30.11.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Ухвала від 13.10.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Ухвала від 13.10.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Ухвала від 13.10.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні