Ухвала
від 25.11.2022 по справі 200/3220/20-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про поновлення строку

25 листопада 2022 року Справа №200/3220/20-а

суддя Донецького окружного адміністративного суду Голубова Л.Б., розглянувши клопотання приватного акціонерного товариства «Новокраматорський машинобудівний завод» про продовження строку для виконання ухвали суду за позовом приватного акціонерного товариства «Новокраматорський машинобудівний завод» до офісу великих платників податків ДПС, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет позову на стороні відповідача: Сіверсько-Донецьке басейне управління водних ресурсів про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення рішення № 0000185413 від 13.03.2020 року,-

В С Т А Н О В И В:

Приватне акціонерне товариство «Новокраматорський машинобудівний завод» звернулося до суду з позовом до офісу великих платників податків ДПС, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет позову на стороні відповідача: Сіверсько-Донецьке басейне управління водних ресурсів про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення рішення № 0000185413 від 13.03.2020 року на суму 915336,73 гривень.

Рішенням Донецького окружного адміністративного суду від 28 липня 2020 року, залишеним без змін постановою Першого апеляційного адміністративного суду від 30 листопада 2020 року, позов задоволено.

Визнано протиправним та скасовано податкове повідомлення рішення Офісу великих платників податків ДПС від 13 березня 2020 року № 0000185413.

Постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 03 серпня 2022 року рішення Донецького окружного адміністративного суду від 28 липня 2020 року та постанову Першого апеляційного адміністративного суду від 30 листопада 2020 року у справі № 200/3220/20-а за скасовано.

Справу направлено на новий розгляд до Донецького окружного адміністративного суду.

12 серпня 2022 року справа надійшла до Донецького окружного адміністративного суду. За наслідком автоматичного розподілу вказаної судової справи, справу передано на розгляд судді Голубовій Л.Б.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 16 серпня 2022 року прийнято до провадження адміністративну справу № 200/3220/20-а та зобов`язано приватне акціонерне товариство «Новокраматорський машинобудівний завод» надати: 1) письмові пояснення та докази в їх обґрунтування, яким чином здійснюється облік підземних вод, використаних для усунення шкідливості дії води, зважаючи на те, що переведення свердловин в режим відкачки води здійснювалося шляхом встановлення секційних перегородок після лічильника води, з огляду на що вся скинута вода обліковувалась у відповідних лічильниках; 2) письмові пояснення та докази в їх обґрунтування, щодо правомірності використання саме позивачем як суб`єктом, якому надано дозвіл на спеціальне використання води, підземних вод для усунення шкідливої дії вод та правомірності оформлення цієї процедури актами за підписом співробітників позивача.

Приватним акціонерним товариством «Новокраматорський машинобудівний завод» не надано зазначені в ухвалі суду від 16 серпня 2022 року пояснення та докази.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 20 жовтня 2022 року витребувано у приватного акціонерного товариства «Новокраматорський машинобудівний завод»: 1) письмові пояснення та докази в їх обґрунтування, яким чином здійснюється облік підземних вод, використаних для усунення шкідливості дії води, зважаючи на те, що переведення свердловин в режим відкачки води здійснювалося шляхом встановлення секційних перегородок після лічильника води, з огляду на що вся скинута вода обліковувалась у відповідних лічильниках; 2) письмові пояснення та докази в їх обґрунтування, щодо правомірності використання саме позивачем як суб`єктом, якому надано дозвіл на спеціальне використання води, підземних вод для усунення шкідливої дії вод та правомірності оформлення цієї процедури актами за підписом співробітників позивача.

15 листопада 2022 року приватним акціонерним товариством «Новокраматорський машинобудівний завод» надано суду клопотання про продовження строку подачі пояснень та доказів на строк дії воєнного стану на території України.

Суд ознайомившись з клопотанням про продовження строку подачі пояснень та доказів на виконання ухвали суду, зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Також, суд зауважує, що кожна особа, яка звернулася за судовим захистом, розпоряджається своїми вимогами на свій розсуд, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Таким правом користуються й особи, в інтересах яких подано позовну заяву, за винятком тих, які не мають адміністративної процесуальної дієздатності. Суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи. (ч.3,4 КАС України).

З 24 лютого 2022 року в Україні введено воєнний стан у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, який станом на 25 листопада 2022 року продовжує діяти.

Відповідно до ст. 12-2 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12 травня 2015 року № 389-VIII, в умовах правового режиму воєнного стану суди, органи та установи системи правосуддя діють виключно на підставі, в межах повноважень та в спосіб, визначені Конституцією України та законами України.

Рішенням Ради суддів України від 24 лютого 2022 року № 9, з урахуванням положень статті 3 Конституції України про те, що людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю рекомендовано зборам суддів, головам судів, суддям судів України у випадку загрози життю, здоров`ю та безпеці відвідувачів суду, працівників апарату суду, суддів оперативно приймати рішення про тимчасове зупинення здійснення судочинства певним судом до усунення обставин, які зумовили припинення розгляду справ.

Постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання організації роботи державних службовців та працівників державних органів у період воєнного стану» від 12 квітня 2022 року №440 відповідно до статті 60-2 Кодексу законів про працю України, статті 12-1 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» та статті 17 Закону України «Про державну службу» Кабінетом Міністрів України установлено, що у період воєнного стану для державних службовців та працівників державного органу, які перебувають на території України, за рішенням керівника державної служби в державному органі може запроваджуватися дистанційна робота у разі наявності організаційних і технічних можливостей для виконання їх посадових обов`язків.

Згідно з опублікованими Радою суддів України 02.03.2022 Рекомендаціями щодо роботи судів в умовах воєнного стану року, судам України рекомендовано за можливості відкладати розгляд справ (за винятком невідкладних судових розглядів) та знімати їх з розгляду, зважати на те, що велика кількість учасників судових процесів не завжди мають змогу подати заяву про відкладення розгляду справи через залучення до функціонування критичної інфраструктури, вступ до лав Збройних сил України, територіальної оборони, добровольчих воєнних формувань та інших форм протидії збройної агресії проти України, або не можуть прибути в суд у зв`язку з небезпекою для життя.

Згідно п. 4 опублікованих 02.03.2022 року Радою суддів України Рекомендацій щодо роботи судів в умовах воєнного стану, судам України рекомендовано усіх доступних працівників, по можливості, перевести на дистанційну роботу.

В таких умовах керівництвом Донецького окружного адміністративного суду задля збереження життя та здоров`я працівників та відвідувачів суду прийнято рішення про подальшу організацію роботи установи в дистанційному режимі.

При цьому, ураховуючи рекомендації Ради суддів України від 02.03.2022, у зв`язку з введенням воєнного стану, постійними обстрілами міста Слов`янська та веденням активних бойових дій на території Донецької області, з метою недопущення випадків загрози життю, здоров`ю і безпеці учасників справи:

- на час існування небезпеки для учасників справи, пов`язаної з перебуванням останніх у приміщенні Донецького окружного адміністративного суду, судові засідання за особистої участі учасників судового процесу не проводяться;

- учасники справи надсилають документи, що стосуються розгляду судових справ через особистий кабінет в системі «Електронний суд», а у разі неможливості надсилання через систему «Електронний суд» електронною поштою на е-mail: inbox@adm.dn.court.gov.ua.

Донецький окружний адміністративний суд продовжує свою роботу у дистанційному режимі.

Відповідно до ч. 2 ст. 121 КАС України встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

З метою надання позивачу права на доступ до правосуддя, ефективного захисту своїх прав та інтересів, з урахуванням розумного строку для вирішення справи по суті та не виконанням вимог ухвали про витребування доказів, суд дійшов висновку про часткове задоволення клопотання позивача та продовження строку для виконання ухвали Донецького окружного адміністративного суду від 20 жовтня 2022 року про витребування доказів протягом десяти днів з дня отримання даної ухвали.

Керуючись ст. ст. 121, 243, 248, 256, 294 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання приватного акціонерного товариства «Новокраматорський машинобудівний завод» про продовження строку для виконання ухвали суду про витребування доказів задовольнити частково.

Продовжити приватному акціонерному товариству «Новокраматорський машинобудівний завод» строк для виконання ухвали Донецького окружного адміністративного суду від 20 жовтня 2022 року про витребування доказів протягом десяти днів з дня отримання ухвали з питань продовження строку від 25 листопада 2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Л.Б. Голубова

Дата ухвалення рішення25.11.2022
Оприлюднено28.11.2022
Номер документу107510970
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування податкового повідомлення рішення № 0000185413 від 13.03.2020 року

Судовий реєстр по справі —200/3220/20-а

Ухвала від 05.12.2022

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аляб'єв І.Г.

Ухвала від 29.11.2022

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голубова Л.Б.

Ухвала від 25.11.2022

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голубова Л.Б.

Ухвала від 20.10.2022

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голубова Л.Б.

Ухвала від 15.08.2022

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голубова Л.Б.

Постанова від 30.11.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Постанова від 30.11.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Ухвала від 13.10.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Ухвала від 13.10.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Ухвала від 13.10.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні