Ухвала
від 11.11.2022 по справі 700/94/22
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

11 листопада 2022 року

м. Київ

справа № 700/94/22

Провадження № 61-10460ск22

Верховний Суд у складі судді Касаційного цивільного суду Литвиненко І. В., розглянувши питання про прийняття до розгляду касаційної скарги ОСОБА_1 на постанову Черкаського апеляційного суду від 21 вересня 2022 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю агрофірма «Злагода» про розірвання договору оренди землі та зобов`язання повернути земельну ділянку,

ВСТАНОВИВ:

22 жовтня 2022 року ОСОБА_1 подав до Верховного Суду касаційну скаргу, в якій, посилаючись на неправильне застосування норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просить скасувати постанову Черкаського апеляційного суду від 21 вересня 2022 року, а рішення Лисянського районного суду Черкаської області від 29 квітня 2022 року залишити в силі.

Касаційна скарга не може бути прийнята до розгляду та підлягає залишенню без руху, виходячи з таких підстав.

Повний текст оскаржуваної постанови складено 21 вересня 2022 року. Останній день строку на касаційне оскарження, визначеного статтею 390 ЦПК України, припав на 21 жовтня 2022 року (п`ятниця). Касаційну скаргу подано 22 жовтня 2022 року, тобто, поза межами строку на касаційне оскарження.

Відповідно до вимог статті 390 ЦПК України касаційна скарга на судове рішення подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення.

Пунктом 2 частини четвертої статті 392 ЦПК України встановлено, що до касаційної скарги додаються докази, що підтверджують дату отримання копії оскаржуваного рішення суду апеляційної інстанції, - за наявності.

За змістом статті 81 ЦПК України доказування не може ґрунтуватися на припущеннях, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які посилається як на підставу своїх вимог чи заперечень.

Заявником не надано до суду заяву про поновлення строку на касаційне оскарження з обґрунтуванням поважності причин пропуску строку на касаційне оскарження, належним чином обґрунтованих доказами, а суд касаційної інстанції не уповноважений з власної ініціативи вирішувати такого роду процесуальні питання.

Враховуючи вищенаведену обставину, касаційна скарга не може бути прийнята до розгляду та з цієї підстави підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення вказаного недоліку.

Крім того, касаційна скарга не відповідає вимогам статті 392 ЦПК України.

За подання касаційної скарги не сплачений судовий збір.

Порядок сплати та розмір судового збору визначено Законом України від 08 липня 2011 року «Про судовий збір», який набрав чинності 01 листопада 2011 року, з подальшими змінами.

Згідно з статтею 4 Закону України «Про судовий збір» за подання касаційної скарги на рішення суду підлягає сплаті судовий збір у розмірі 200% ставки, яка підлягала сплаті при поданні позовної заяви, скарги.

Судовий збір за подання касаційної скарги до Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду має бути перераховано або внесено до ГУК у м. Києві/Печерс. р-н/22030102, ЄДРПОУ - 37993783, банк отримувача - Казначейство України (ЕАП), номер рахунку отримувача (стандарт IBAN) UA288999980313151207000026007, ККДБ - 22030102, найменування податку, збору, платежу - «Судовий збір (Верховний Суд, 055)».

З позовом ОСОБА_1 звернувся до суду у лютому 2022 року та заявив позовні вимоги немайнового та майнового характеру.

За правилами частини третьої статті 6 Закону України «Про судовий збір» за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Відповідно до вимог статті 4 Закону України «Про судовий збір» за подання фізичною особою позовної заяви немайнового характеру підлягає сплаті судовий збір, який дорівнює 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Законом України «Про державний бюджет на 2022 рік» станом на 01 січня 2022 року встановлено прожитковий мінімум для працездатних осіб у розмірі 2 481,00 грн.

Таким чином, за подання касаційної скарги в частині оскарження судового рішення щодо позовної вимоги немайнового характеру підлягає сплаті судовий збір у розмірі 1 984,80 грн.

Відповідно до вимог пункту 8 частини першої статті 176 ЦПК України ціна позову визначається у позовах про розірвання договору найму (оренди) або договору найму (оренди) житла - сукупністю платежів за користування майном або житлом протягом строку, що залишається до кінця дії договору, але не більше ніж за три роки.

Відповідно до вимог статті 4 Закону України «Про судовий збір» за подання фізичною особою позовної заяви майнового характеру підлягає сплаті судовий збір, який дорівнює 1% від ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Судові рішення у справі не містять відомостей про платежі, які підлягали сплаті за користування земельною ділянкою - предметом оспорюваного договору оренди, а до касаційної скарги не додано документів, які містять відомості про розмір орендної плати.

Враховуючи вищенаведене, суд касаційної інстанції в контексті положень статті 4 Закону України «Про судовий збір», а також статті 176 ЦПК України позбавлений можливості обчислити суму судового збору, яка підлягає сплаті за оскарження в касаційному порядку судового рішення в частині вимоги майнового характеру про розірвання договору оренди земельної ділянки.

Водночас, заявнику слід надати до суду докази розміру орендної плати, встановленої договором, а судовий збір у цій частині слід обчислити за формулою С=О х Р х 1% х 200%, де:

1. С - остаточна сума судового збору в частині майнової вимоги,

2. О - орендна плата,

3. Р - кількість років, які залишилися до кінця терміну дії договору, але не більше 3-ох років.

З врахуванням вищенаведеного остаточна сума судового збору, який підлягає сплаті за подання касаційної скарги слід обчислити заявнику та сплатити за формулою: 1 984,80 + (О х Р х 1% х 200%,).

На підтвердження сплати судового збору заявнику необхідно надати до суду документ, що підтверджує сплату ним судового збору за подання касаційної скарги, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Крім того, касаційна скарга оформлена з порушенням пункту першого частини четвертої статті 392 ЦПК України, за змістом якої до касаційної скарги додаються копії скарги та доданих до неї матеріалів відповідно до кількості учасників справи.

Заявник всупереч вищевказаній нормі не надав до суду копій касаційної скарги відповідно до кількості учасників справи.

Ураховуючи наведене, касаційна скарга не може бути прийнята до розгляду та в контексті вимог статті 393 ЦПК України підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

Керуючись статтями 185, 392, 393 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ :

Касаційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Черкаського апеляційного суду від 21 вересня 2022 року залишити без руху.

Надати для усунення зазначених вище недоліків строк, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення цієї ухвали.

У разі невиконання у встановлений строк вимог цієї ухвали до касаційних скарг застосовуються наслідки, передбачені цивільним процесуальним законодавством.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Суддя І. В. Литвиненко

СудКасаційний цивільний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення11.11.2022
Оприлюднено15.11.2022
Номер документу107291830
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —700/94/22

Постанова від 22.02.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Литвиненко Ірина Вікторівна

Ухвала від 26.01.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Литвиненко Ірина Вікторівна

Ухвала від 30.11.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Литвиненко Ірина Вікторівна

Ухвала від 11.11.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Литвиненко Ірина Вікторівна

Постанова від 20.09.2022

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 05.07.2022

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 22.06.2022

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 28.04.2022

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 28.04.2022

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 17.04.2022

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні