Ухвала
від 08.12.2022 по справі 373/1351/22
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залучення третьої особи

08 грудня 2022 року справа № 373/1351/22

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Кушнової А.О., за участю секретаря судового засідання Кудінової В.О., розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Української православної церкви парафії на честь преподобної Параскеви Бориспільської єпархії с. Вовчків Київської області до Переяславської міської ради, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Виконавчий комітет Переяславської міської ради, на стороні позивача - Громадська організація "Правозахисна організація "Боротьба з корупцією в Україні", про визнання неправомірним та нечинним рішення в частині,

в с т а н о в и в:

До Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області звернувся настоятель релігійної громади на честь преподобної Параскеви Бориспільської єпархії УПЦ с.Вовчків Київської області ОСОБА_1 з позовною заявою до Переяславської міської ради, в якому позивач просить суд:

- визнати незаконним та не чинним рішення Переяславської міської ради №01-32-VІІІ від 19.05.2022 в частині застосування формулювання Українська православна церква, до якої належить парафія на честь преподобної Парескеви Української православної церкви, яка є суб`єктом правовідносин, у яких було застосовано це рішення;

- визнати незаконним та не чинним рішення Переяславської міської ради №01-32-VІІІ від 19.05.2022 в частині заборони у межах Переяславської міської територіальної громади діяльності Української православної церкви, до якої відноситься парафія на честь преподобної Парескеви;

- стягнути з Переяславської міської ради на користь парафії на честь преподобної Параскеви Української православної церкви судові витрати, пов`язані з розглядом справи.

Ухвалою Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області від 16.08.2022 адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Переяславської міської ради, треті особи: Виконавчий комітет Переяславської міської ради, Громадська організація "Правозахисна організація "Боротьба з корупцією в Україні" про оскарження рішення Переяславської міської ради №01-32-VІІІ від 19.05.2022 передано за підсудністю до Київського окружного адміністративного суду.

13.09.2022 матеріали адміністративної справи №373/1351/22 надійшли на адресу Київського окружного адміністративного суду та в результаті автоматизованого розподілу судової справи між суддями були передані для розгляду судді Кушновій А.О.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 19.09.2022 позовну заяву залишено без руху та встановлено десятиденний строк усунення недоліків позову, протягом якого позивачу необхідно було надати до суду уточнену позовну заяву (у кількості примірників відповідно до кількості учасників справи), з урахуванням вказаних судом зауважень, а саме із зазначенням реєстраційного номеру облікової картки платника податків ОСОБА_1 , адреси місця проживання позивача, адреси електронної пошти позивача, адреси офіційної електронної пошти відповідача та третіх осіб; конкретизувати прохальну частину позову (із зазначенням, в якій саме частині позивач не погоджується із оспорюваним рішенням чи з окремими його формулюваннями); надати копію всіх заповнених сторінок паспорта громадянина України - ОСОБА_1 ; надати докази сплати судового збору у розмірі 1984,80 грн. за подання даного адміністративного позову (оригінал платіжного документу або докази звільнення від сплати судового збору, сплаченого на рахунок Київського окружного адміністративного суду); надати письмове обґрунтування щодо залучення третіх осіб до участі у справі із зазначенням, на стороні якої зі сторін у справі має бути залучена третя особа та на які права, свободи, інтереси або обов`язки третіх осіб може вплинути рішення у справі.

07.10.2022 на адресу суду від позивача надійшли докази усунення недоліків позову, зокрема, уточнена позовна заява від 07.10.2022.

Так, в уточненій позовній заяві від 07.10.2022 позивачем є Українська православна церква парафії на честь преподобної Параскеви Бориспільської єпархії с. Вовчків Київської області, яка звертається до суду із позовом до Переяславської міської ради з вимогами:

- визнати неправомірним та не чинним формулювання "у тому числі Української православної церкві" вказаного у вступній частині рішення Переяславської міської ради №01-32-VІІІ від 19.05.2022, формулювання "у тому числі Київської митрополії УПЦ" вказаного в пункті три та формулювання "врахувати керівників Української православної церкві" вказаного в підпункті 1 пункту 5 резолютивній частині рішення.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 14.10.2022 відкрито провадження в адміністративній справі. Вирішено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розпочато підготовку справи до судового розгляду. Призначено підготовче засідання на 15.11.2022.

Також ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 14.10.2022 залучено до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Виконавчий комітет Переяславської міської ради (адреса місцезнаходження: 08400, Київська область, Бориспільський район, м. Переяслав, вул. Богдана Хмельницького, б. 27/25; ідентифікаційний код 33201806; ел.адреса: ua907@ukr.net); та на стороні позивача - Громадську організацію "Правозахисна організація "Боротьба з корупцією в Україні" (адреса місцезнаходження: 04210, м. Київ, вул. Маршала Малиновського, буд. 25-А/62; ідентифікаційний код 39479976).

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 14.10.2022 покладено на відповідача обов`язок опублікувати оголошення про розгляд судом справи про визнання неправомірним та не чинним формулювання "у тому числі Української православної церкві" вказаного у вступній частині рішення Переяславської міської ради №01-32-VІІІ від 19.05.2022, формулювання "у тому числі Київської митрополії УПЦ" вказаного в пункті три та формулювання "врахувати керівників Української православної церкві" вказаного в підпункті 1 пункту 5 резолютивній частині рішення, а саме у виданні, в якому ці акти були або мали бути офіційно оприлюднені, докази чого надати суду у 5-денний строк з дня отримання даної ухвали, з дотриманням вимог ч.ч. 4-6 ст.264 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 15.11.2022 витребувано докази у справі від Київської обласної державної адміністрації, відкладено підготовче судове засідання на 08.12.2022.

У підготовче судове засідання, призначене на 08.12.2022, з`явились представники відповідача та третьої особи-2, представник позивача та третьої особи-1 явку уповноваженого представника не забезпечили, про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином.

У підготовчому судовому засіданні 08.12.2022 суд поставив питання щодо необхідності залучення до участі у справі як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - керівника юридичної особи з кодом ЄДРПОУ 33488346 - Романенка Володимира Івановича (адреса місцезнаходження: АДРЕСА_1 ).

Так, предметом розгляду даної справи є визнання неправомірним та не чинним формулювання "у тому числі Української православної церкві", вказаного у вступній частині рішення Переяславської міської ради №01-32-VІІІ від 19.05.2022, формулювання "у тому числі Київської митрополії УПЦ" вказаного в пункті три та формулювання "врахувати керівників Української православної церкві" вказаного в підпункті 1 пункту 5 резолютивній частині рішення.

Згідно із Статутом релігійної громади парафії на честь преподобної Параскеви Бориспільської єпархії УПЦ с.Вовчків Переяслав-Хмельницького району Київської області, вказана релігійна громада є юридичною особою з кодом ЄДРПОУ 33488346, керівником якої згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань є Романенко Володимир Іванович , в той час як позовна заява підписана ОСОБА_1 , як настоятелем парафії на честь преподобної Параскеви.

Таким чином, суд вважає, що рішення у даній справі може вплинути на права, інтереси або обов`язки керівника юридичної особи - релігійної громади парафії на честь преподобної Параскеви Бориспільської єпархії УПЦ с.Вовчків Переяслав-Хмельницького району Київської області із кодом ЄДРПОУ 33488346 - Романенка Володимира Івановича.

Відповідно до ч.ч. 2, 5 ст.49 Кодексу адміністративного судочинства України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Необхідною умовою залучення третіх осіб є той факт, що судове рішення у справі може вплинути на права, свободи, інтереси або обов`язки осіб, які не є стороною у справі.

З огляду на положення вказаних норм та враховуючи те, що рішення, прийняте у даній справі, може вплинути на права та обов`язки керівника юридичної особи - релігійної громади парафії на честь преподобної Параскеви Бориспільської єпархії УПЦ с.Вовчків Переяслав-Хмельницького району Київської області із кодом ЄДРПОУ 33488346 - Романенка Володимира Івановича, суд з метою всебічного, повного та об`єктивного розгляду справи вважає за необхідне залучити вказану особу до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, проти чого присутні учасники процесу не заперечували.

Згідно із пунктом 3 частини 2 статті 181 Кодексу адміністративного судочинства України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках, зокрема, в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 180 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Беручи до уваги викладене, з урахуванням неявки представника відповідача, залучення третьої особи, суд вважає за необхідне відкласти підготовче судове засідання на іншу дату.

Відповідно до ч.2 ст.44 Кодексу адміністративного судочинства України учасники справи зобов`язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Згідно з п.3 ч.5 ст.44 Кодексу адміністративного судочинства України учасники справи зобов`язані з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою.

Враховуючи вищевказане, суд також вважає за необхідне визнати явку у підготовче судове засідання представника третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Виконавчого комітету Переяславської міської ради обов`язковою.

В судовому засіданні 08.12.2022 проголошено вступну та резолютивну частину ухвали, повний текст ухвали суду складено 12.12.2022.

Керуючись статтями 44, 49, 181, 240, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

у х в а л и в:

1. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача:

- керівника юридичної особи з кодом ЄДРПОУ 33488346 - Романенка Володимира Івановича (адреса місцезнаходження: 08411, Київська область, Переяслав-Хмельницький район, с. Вовчків, вул. Молодіжна, буд. 11; тел. НОМЕР_1 ).

2. Зобов`язати позивача невідкладно направити на адресу третьої особи копію позовної заяви із усіма доданими до неї документами, докази чого надати суду (чеки про відправку рекомендованого поштового відправлення тощо) протягом 5 днів з дня отримання копії даної ухвали.

3. Запропонувати третій особі у 10-денний термін з дня отримання копії позовної заяви надати письмові пояснення по суті позову.

4. Визнати явку представника третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Виконавчого комітету Переяславської міської ради обов`язковою.

5. Відкласти підготовче судове засідання у справі на 10 січня 2023 року о 13:30 год.

6. Викликати для участі у підготовчому судовому засіданні учасників справи (їх представників).

7. Копію ухвали суду надіслати (вручити, надати) учасникам справи (їх представникам) зокрема, шляхом направлення тексту ухвали електронною поштою, факсимільним повідомленням (факсом, телефаксом), телефонограмою.

Ухвала суду набирає законної сили негайно після її проголошення. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або у судовому засіданні у разі неявки учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання.

Суддя Кушнова А.О.

Дата ухвалення рішення08.12.2022
Оприлюднено15.12.2022

Судовий реєстр по справі —373/1351/22

Ухвала від 14.04.2023

Адміністративне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Залеська А. О.

Ухвала від 23.03.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 24.03.2023

Адміністративне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Залеська А. О.

Ухвала від 08.03.2023

Адміністративне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Залеська А. О.

Ухвала від 21.02.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 21.02.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 08.12.2022

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 08.12.2022

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 15.11.2022

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 14.10.2022

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні