Ухвала
від 02.04.2010 по справі 11/22-10
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ С УД УКРАЇНИ

УХВАЛА

02 квітня 2010 р. № 11/22-10

Колегія суддів Вищого го сподарського суду України у складі:

головуючого: Першикова Є.В.,

суддів: Данилової Т.Б.,

Муравйова О.В.,

розглянувши

касаційну скаргу фізичної особи - підприєм ця ОСОБА_4 (далі - Підприє мець)

на ухвалу господарського суду Вінни цької області

від 18.01.10

у справі № 11/22-10

господарського суду Вінницької області

за позовом виконавчого комітету Вінн ицької міської ради

(далі - Виконком)

до Підприємця

про примусове звільнення орен дованого приміщення,

ВСТАНОВИЛА:

Особливості процедур и розгляду господарських спр ав в касаційному порядку пер едбачені розділом ХІІ1 Госпо дарського процесуального ко дексу України.

Отже, відповідна скарга мож е бути розглянута в касаційн ому порядку за умови дотрима ння вимог, викладених у розді лі ХІІ1 Господарського проце суального кодексу України.

Підприємець звернувся до В ищого господарського суду Ук раїни з касаційною скаргою б /н від 02.03.10 на ухвалу від 18.01.10 госп одарського суду Вінницької о бласті, якою в порядку, визнач еному ст.ст. 64, 65, 86 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни, порушено провадження у даній справі, яку призначено до розгляду у судовому засід анні, та визначено заходи по п ідготовці справи до розгляду .

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України врах овує, що ст. 129 Конституції Укра їни встановлює основні засад и судочинства, до яких віднес ено забезпечення апеляційно го та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, в становлених законом.

Зазначена конституційна н орма конкретизована законод авцем у ст. 12 Закону України "Пр о судоустрій України", згідно з якою учасники судового про цесу та інші особи у випадках і порядку, передбачених проц есуальним законом, мають пра во на апеляційне та касаційн е оскарження судового рішенн я.

Отже, реалізація конституц ійного права на апеляційне т а касаційне оскарження судов ого рішення названим Законом ставиться у залежність від

положень процесуального з акону.

Тобто, Господарський проце суальний кодекс України пови нен містити імперативні норм и про те, в яких випадках учасн ики судового процесу та інші особи мають право на апеляці йне та касаційне оскарження ухвал суду першої та апеляці йної інстанцій.

Відповідно до приписів ч. 1 с т. 11113 Господарського процесуа льного кодексу України ухвал и місцевого або апеляційного господарського суду можуть бути оскаржені у касаційному порядку у випадках, передбач ених цим Кодексом та Законом України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Таким чином, оскарженню під лягають лише ті ухвали, про мо жливість оскарження яких пря мо зазначено у відповідній с татті Господарського процес уального кодексу України або Закону України "Про відновле ння платоспроможності боржн ика або визнання його банкру том".

Приписами ст.ст. 64, 65 Господар ського процесуального кодек су України не передбачено мо жливості оскарження ухвал су ду, якими вирішено питання пр о порушення провадження у сп раві та вчинення дій щодо під готовки справи до розгляду.

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України наго лошує, що відповідно до ст. 8 Ко нституції України в Україні визнається і діє принцип вер ховенства права. Звернення д о суду для захисту конституц ійних прав і свобод людини і г ромадянина безпосередньо на підставі Конституції Україн и гарантується.

Статтею 55 Основного Закону регламентовано, що права і св ободи людини і громадянина з ахищаються судом. Кожному га рантується право на оскаржен ня в суді рішень, дій чи бездія льності органів державної вл ади, органів місцевого самов рядування, посадових і служб ових осіб. Кожен має право буд ь-якими не забороненими зако ном засобами захищати свої п рава і свободи від порушень і протиправних посягань.

Разом з тим, за змістом ст. 22 Г осподарського процесуально го кодексу України сторони м ають право, зокрема, оскаржув ати судові рішення господарс ького суду в установленому ц им Кодексом порядку. При цьом у, встановлено, що сторони зоб ов'язані добросовісно корист уватися належними їм процесу альними правами, виявляти вз аємну повагу до прав і охорон юваних законом інтересів дру гої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'є ктивного дослідження всіх об ставин справи.

Крім того, колегія суддів Ви щого господарського суду Укр аїни враховує роз'яснення, ро зміщені у п. 12 постанови Плену му Верховного Суду України "П ро незалежність судової влад и" від 13.06.07 № 8, яким передбачено, щ о оскарження ухвал або інших процесуальних актів суду, як ими не завершується провадже ння у справі, крім випадків, пр ямо передбачених процесуаль ним законом, не допускається .

Також, колегія суддів Вищог о господарського суду Україн и звертає увагу на інформаці йний лист Верховного Суду Ук раїни від 10.09.08 № 3.2-2008, яким визначе но, що у разі подання касаційн ої скаргу на ухвалу місцевог о або апеляційного господарс ького суду, яку не може бути ос каржено, відповідному місцев ому або апеляційному господа рському суду, до якого надісл ано скаргу, слід відмовляти у прийнятті такої скарги з пос иланням на ч.ч. 1, 4 ст. 11113 Господар ського процесуального кодек су України.

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України наго лошує, що згідно положень ст.с т. 6, 19 Конституції України прав овий порядок в Україні ґрунт ується на засадах, відповідн о до яких ніхто не може бути пр имушений робити те, що не пере дбачено законодавством. Орга ни державної влади та органи місцевого самоврядування, ї х посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межа х повноважень та у спосіб, що п ередбачені Конституцією та з аконами України.

Разом з тим, колегія суддів Вищого господарського суду У країни звертає увагу на те, щ о дії особи, яка всупереч поло жень процесуального закону о скаржує судові рішення, що не підлягають оскарженню, можу ть бути розцінені як такі, що с керовані на затягування розг ляду справи, а отже є такими, щ о підпадають під визначення ст. 13 Цивільного кодексу Украї ни "зловживання правом". При ць ому, колегія суддів Вищого го сподарського суду України за значає, що ч.ч. 3, 6 вказаного пра вового положення встановлен о недопустимість дій особи щ одо зловживання правом, та на ділено суд повноваженнями що до зобов'язання такої особи п рипинити зловживання своїми правами, а також застосувати інші наслідки, встановлені з аконом.

Водночас, колегія суддів Ви щого господарського суду Укр аїни наголошує, що правильні сть застосування норм процес уального права судом першої інстанції може бути предмето м перевірки апеляційним чи к асаційним судом під час пере гляду рішення, прийнятого мі сцевим судом за результатами розгляду спору по суті.

Враховуючи викладене, керу ючись ст. 86, ч. 1 ст. 11113 Господарськ ого процесуального кодексу У країни, колегія суддів Вищог о господарського суду Україн и

у х в а л и л а :

Відмовити у прийнятті до розгляду касаційної скар ги фізичної особи - підприєм ця ОСОБА_4 б/н від 02.03.10 на ухва лу від 18.01.10 господарського суд у Вінницької області у справ і № 11/22-10 господарського суду Ві нницької області.

Головуючий

Є.Першиков

судді: Т.Данилова

О.Муравйов

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення02.04.2010
Оприлюднено20.08.2010
Номер документу10792481
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/22-10

Ухвала від 24.02.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Черленяк М.І.

Постанова від 30.09.2010

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Щепанська Г.А.

Ухвала від 23.09.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 16.09.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 31.08.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 02.04.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Першиков Є.В.

Рішення від 01.07.2010

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 20.05.2010

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 12.04.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Юрій Олексійович

Рішення від 03.03.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зражевський Юрій Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні