Рішення
від 22.12.2022 по справі 494/347/20
БЕРЕЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Березівський районний суд Одеської області

22.12.2022

Справа № 494/347/20

Провадження № 2/494/57/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.12 2022 року м. Березівка

Березівський районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді:Римаря І.А

за участю: секретаря судового засідання Козубенко О.О.

представника позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу№ 494/347/20 за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 , державного реєстратора КП Новоселівської сільської ради «Регіональне бюро державної реєстрації» Маціборко Олександра Сергійовича про розірвання договору оренди землі та скасування державної реєстрації,

ВСТАНОВИВ:

В проваджені судді Березівського районного суду Одеської області Дєткова О.Я. перебувала на розгляді цивільна справа за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 , державного реєстратора КП Новоселівської сільської ради «Регіональне бюро державної реєстрації» Маціборко Олександра Сергійовича про визнання правочину недійсним.

Відповідно до розпорядження №416 від 14.12.2021 року щодо призначення повторного автоматизованого розподілу судових справ вбачається, що вказана справа підлягає повторному розподілу між суддями у зв`язку з відставкою судді Дєткова О.Я.

На підставі викладеного 14.12.2021 року канцелярією суду проведено повторний автоматизований розподіл даної судової справи та визначено суддю Березівського районного суду Одеської області Римар І.А.

Ухвалою суду від 04.01.2022 року справу прийнято до свого провадження та призначено до розгляду.

30.03.2022 року представником позивача подана заяву про зміну предмету позову, в якому останній просить розірвати договір оренди земельної ділянки та скасувати державну реєстрацію договору оренди (а.с.120).

У своїй заяві ОСОБА_5 посилається на те, що йому на праві власності належить земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер:5121281200:01:001:0903, площею 6, 2567 га за адресою: Одеська область Березівський район,с. Гуляївка. Державна реєстрація на вищевказану земельну ділянку проведена в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за номером 22428100 від 14.09.2017 р. Також 14.09.2017 року державним реєстратором Маціборко О.с проведено державну реєстрацію №22428185 на підставі виникнення іншого речового права: договору оренди землі, серія та номер б/н, виданий 13.09.2017 року. Як зазначає позивач, що договір оренди землі не викоується орендарем ОСОБА_4 , тобто жодного разу не було сплачено орендну плату за користування даною земельною ділянкою. Також вказує, що укладаючи договір він розраховував на вчасне і в повному обсязі отримання від відповідача орендної плати, однак орендна плата не сплачується. Тому на підставі викладеного просить суд задовольнити його позовну заяву та розірвати договір оренди землі і скасувати державну реєстрацію.

Відповіднодо наказу Березівськогорайонного судуОдеської області,постанови КабінетуМіністрів України№211від 11.03.2020року «Прозапобігання поширеннюна територіїУкраїни гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (з відповідними змінами), Постанови КМУ №392 від 20 травня 2020 року «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» ( з подальшими змінам) та відповідно до статті 29 Закону УкраїниПро захист населення від інфекційних хворобз метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, установлено з 12.03.2020 року до 31.12.2022 року на усій території України карантин. Згідно з рекомендаціями МОЗ України громадянам серед інших заходів запропоновано залишатися вдома, тримати дистанцію, дбати про власну безпеку.

Також указом Президента України №64/2022 від 24 лютого 2022 року в Україні введено воєнний стан, який продовжено до 19.02.2023 року.

У зв`язку з вищевказаними та за клопотанням сторін, справа неодноразово відкладалась.

Представник позивача у судовому засіданні 22.12.2022 року підтримав подані ОСОБА_5 позовні вимоги та просив задовольнити їх. Зазначив, що ОСОБА_5 дійсно не жодного разу не отримувала орендної плати за дану земельну ділянку з моменту підписання договору..

Представник відповідача у судовому засіданні позовні вимоги не визнав та під час розгляду справи заперечував проти задоволення позовної заяви, вважав її необґрунтованою та безпідставною. Вказав, що договір дійсно підписаний та за усною домовленістю сторін за вказану земельну ділянку було передано автомобіль, а тому просить відмовити у задоволенні вимог.

Державний реєстратор КП Новоселівської сільської ради «Регіональне бюро державної реєстрації» Маціборко О.С у судові засідання жодного разу не з`явився, хоча належним чином повідомлявся про день, час та місце розгляду справи. Причини неявки суду не повідомив.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, оцінивши і проаналізувавши докази, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Статтею 16 Цивільного кодексу України (далі ЦК України) передбачено, що кожна особа має право звернутись до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Згідно ч.1 ст.626 та ч.1 ст.627 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків; відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Вирішуючи питання про наявність чи відсутність підстав для дострокового розірвання спірного договору, суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 651 ЦК України розірваннядоговору допускаєтьсялише зазгодою сторін,якщо іншене встановленодоговором абозаконом. Договірможе бутирозірвано зарішенням судуна вимогуоднієї ізсторін уразі істотногопорушення договорудругою стороноюта вінших випадках,встановлених договоромабо законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Судом встановлено, що ОСОБА_5 належить земельна ділянка площею 6, 2567 га під кадастровим номером 5121281200:01:001:0903 (а.с.6).

13.09.2017 року укладено договір оренди землі, яким позивач надала в оренду відповідачу земельну ділянку площею 6,2567 га під кадастровим номером 5121281200:01:001:0903 (а.с.164-168).

Судом також встановлено, що пунктом 9 «Орендна плата» вказаного договору оренди землі передбачено, що орендна плата вноситься Орендарем у грошовій формі та розмірі 3% від нормативної грошової оцінки землі в рік.

Згідно ст.1 Закону України «Про оренду землі» вбачається, що оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності..

Відповідно до статті 13 Закону України «Про оренду землі»: Договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Статтею 21 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі.

За положеннямист. 24 Закону України «Про оренду землі»орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Відповідно до частини першоїстатті 32 Закону України «Про оренду землі»на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбаченихстаттями 24і25цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначенихЗемельним кодексом Українита іншими законами України.

В судовому засіданні представником позивача вказано, що орендарем взагалі не сплачувалася орендна плата з моменту підписання договору.

Доказів протилежного з боку представника відповідача не надано та неспростована твердження представника позивача, а навпаки зазначено, що дійсно орендна плата не здійснювалась.

Суд також вважає безпідставним твердження представника відповідача, що між сторонами є усна домовленість про отримання позивачем автомобілю за користування вищевказаної ділянки, оскільки це нічим не підтверджується та спростовується твердженням представника позивача.

Згідно зі статтями12,13 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін, при цьому суд розглядає цивільні справи не інакше як в межах заявлених вимог і на підставі наданих учасниками справи доказів.

При цьому, суд безпосередньо не повинен брати участі у зборі доказового матеріалу.

Відповідно дост. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановленихст. 82 цього Кодексу, тобто тягар доказування лежить на сторонах цивільно-правового спору.

Згідно зістаттями 76-79 ЦПК України, доказуванню підлягають обставини (факти), які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у учасників справи, виникає спір.

Доказування по цивільній справі, як і судове рішення не може ґрунтуватися на припущеннях ч.6 ст.81 ЦПК України.

За таких обставин, враховуючи несплату орендної плати з 13.09.2017 року по момент подачі позову 25.03.2020 року, які не спростовані відповідачем, -суд доходить висновку про задоволення вимог щодо розірвання договору оренди землі.

Оскільки договір оренди від 13.09.2017 року - розірвано судом, то підлягає задоволенню похідна вимога щодо скасування державної реєстрації вищевказаного договору.

Оцінюючи всі докази та обставини справи , суд вважає, що позивачем доведено позовні вимоги про розірвання договору оренди землі та скасування державної реєстрації його, а тому підлягають задоволенню вимоги позивача .

Відповідно до ст.77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встанленню при ухваленні судового рішення.

Керуючись ст.ст.12,13.81,89, 264 ЦПК України, ст.ст.4,6,16,651 ЦК України, суд ,-

ПОСТАНОВИВ :

Позов ОСОБА_3 до ОСОБА_4 , державного реєстратора КП Новоселівської сільської ради «Регіональне бюро державної реєстрації» Маціборко Олександра Сергійовича про розірвання договору оренди землі та скасування державної реєстрації - задовольнити.

Розірвати договір оренди землі від 13.09.2017 року між ОСОБА_4 та ОСОБА_5 щодо оренди земельної ділянки кадастровий номер 5121281200:01:001:0903, пл.6,2567 га.

Скасувати державну реєстрацію: номер запису про інше речове право: 22428185 від 14.09.2017 року, державний реєстратор: Маціборко Олександр Сергійович, Комунальне підприємство Новоселівської сільської ради «Регіональне бюро державної реєстрації» Одеська обл.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30 днів з моменту його проголошення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Якщо в судовому засіданні оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Відповідно до п.3Прикінцевих положень Цивільного процесуального кодексу України, під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином

Позивач - ОСОБА_5 . ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ).

Відповідач ОСОБА_4 ( АДРЕСА_2 )

Відповідач Державний реєстратор КП Новоселівської сільської ради «Регіональне бюро державної реєстрації» Маціборко Олександра Сергійовича(вул. Нова 77 а, с. Новоселівка Березівського району Одеської області, код ЄДРПОУ 04377960).

Повний текст рішення суду виготовлено та підписано, у зв`язку з постійним відключення електроенергії,- 27.12.2022 року.

Суддя І.А.Римар

Дата ухвалення рішення22.12.2022
Оприлюднено28.12.2022
Номер документу108095121
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання договору оренди землі та скасування державної реєстрації

Судовий реєстр по справі —494/347/20

Постанова від 08.05.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Базіль Л. В.

Постанова від 08.05.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Базіль Л. В.

Ухвала від 04.05.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Базіль Л. В.

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Базіль Л. В.

Ухвала від 17.04.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Базіль Л. В.

Ухвала від 16.03.2023

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Римар І. А.

Ухвала від 16.03.2023

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Панчишин А. Ю.

Рішення від 01.03.2023

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Панчишин А. Ю.

Ухвала від 06.02.2023

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Лебединський С. Й.

Рішення від 22.12.2022

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Римар І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні