Ухвала
від 03.01.2023 по справі 142/452/22
ПІЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про продовження строку підготовчого провадження

Єдиний унікальнийномер 142/452/22

Номер провадження 2/142/68/23

03 січня 2023 року смт. Піщанка

Піщанський районний суд Вінницької області

В складі:

Головуючого судді Нестерука В.В.,

за участю секретаря судового засідання Яворської О.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в смт. Піщанка Вінницької області в порядку загального позовного провадження

цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Студенянської сільської ради Піщанського району Вінницької області про визнання права власності на майно, яке входить до складу спадщини,-

ВСТАНОВИВ:

24 жовтня 2022 року до Піщанського районного суду Вінницької області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Студенянської сільської ради Піщанського району Вінницької області про визнання права власності на майно, яке входить до складу спадщини, встановлення факту родинних відносин.

У вказаній позовній заяві позивач просить суд встановити факт,який маєюридичне значення,а самете,що ОСОБА_2 ,який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 тапомер ІНФОРМАЦІЯ_2 ,є дядькомпо лініїматері ОСОБА_1 ,яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_3 ,визнати правовласності ОСОБА_1 на майно,яке входитьдо складуспадщини,яка відкриласьпісля смерті ОСОБА_2 ,який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 ,в наслідокспадкування зазаконом,до складуякої входитьземельна ділянкадля веденнятоварного сільськогосподарськоговиробництва площею2,1845га,яка розташованана територіїСтуденянської сільськоїради Піщанськогорайону Вінницькоїобласті,кадастровий номер0523281600:01:001:0033,що підтверджуєтьсяДержавним актомна правовласності наземельну ділянкусерії ВН№ 089520,виданим Піщанськоюрайонною державноюадміністрацією 28жовтня 2008року,та земельнаділянка,для веденнятоварного сільськогосподарськоговиробництва площею2,1844га,яка розташованана територіїСтуденянської сільськоїради Піщанськогорайону Вінницькоїобласті,кадастровий номер0523281600:01:001:0043,що підтверджуєтьсяДержавним актомна правовласності наземельну ділянкусерії ВН№ 089519,виданим Піщанськоюрайонною державноюадміністрацією 28жовтня 2008року.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 24 жовтня 2022 року дану позовну заяву було передано для розгляду судді Нестеруку В.В.

Ухвалою суду від 28 жовтня 2022 року позовну заяву ОСОБА_1 до Студенянської сільської ради про визнання права власності на майно, яке входить до складу спадщини, встановлення факту родинних відносин залишено без руху, запропоновано позивачу усунути недоліки, які вказані в ухвалі суду, в строк не пізніше 10 днів з дня отримання копії ухвали.

07 листопада 2022 року на адресу суду від представника позивача ОСОБА_1 адвоката Близнюка В.В. на виконання вимог ухвали суду надійшла заява про приєднання доказу, до якої додано витяг із технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок.

Ухвалою суду від 09 листопада 2022 року в даній справі було відкрито провадження, розгляд справи вирішено здійснювати в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 24 листопада 2022 року на 11 годину 30 хвилин.

24 листопада 2022 року дану цивільну справу було знято з розгляду до 14 години 30 хвилин 20 грудня 2022 року у зв`язку з відсутністю в приміщенні суду електропостачання через планові стабілізаційні та аварійні відключення електропостачання.

20 грудня 2022 року підготовче засідання в даній цивільній справі за клопотанням представника позивача було відкладено на 11 годину 00 хвилин 03 січня 2023 року.

Позивач ОСОБА_1 та її представник адвокат Близнюк В.В. в підготовче засідання 03 січня 2023 року не з`явились, проте від представника позивача на адресу суду надійшло клопотання про проведення даного підготовчого засідання без їхньої з позивачем участі.

Відповідач Студеянська сільська рада Вінницької області в підготовче засідання 03 січня 2023 року повноважного представника не направив, проте на адресу суду від представника відповідача, який діє на підставі довіреності Каневської Л.В. надійшов відзив на позовну заяву, в якій представник позивача просить розгляд справи проводити без її участі.

Враховуючи, що сторони не прибули в підготовче засідання, суд, вважає за можливе, здійснювати судовий розгляд у підготовчому засіданні без здійснення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України.

Оглянувши позовну заяву та додані до неї матеріали, виходячи з предмету спору, змісту позовної заяви, доданих до неї матеріалів, враховуючи докази, які підлягають дослідженню, суд приходить до висновку про відсутність підстав для ухвалення рішення в даному підготовчому засіданні виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

В ч. 1 ст. 189 ЦПК України передбачено, що завданнями підготовчого провадження є, в тому числі, остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Відповідно ст.80 ЦПК України, достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Згідно п. 4 ч. 2 ст. 43 ЦПК України, учасники справи зобов`язані подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази.

В частині 1 ст. 81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч. 5 ст. 81 ЦПК України, докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

В частині 1 ст. 83 ЦПК Укрїни передбачено, що сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

Згідно положень ч. 2 ст. 13 ЦПК України збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 87 ЦПК України суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

В пунктах 7 та 10 ч. 2 ст. 197 ЦПК України передбачено, що в підготовчому засіданні суд, в тому числі, вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання, а також вирішує заяви та клопотання учасників справи.

Як вбачається з документів, які долучені до позовної заяви, на обгрунтування своїх позовних вимог позивачем надано постанову державного нотаріуса Піщанської державної нотаріальної контори Шигиди І.В. про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 12 жовтня 2021 року, якою позивачу ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, яка відкрилася після смерті троюрідного брата ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , у зв`язку з тим, що нею не подано документи, що підтверджують спорідненя між спадкодавцем та заявником.

Згідно положень п. 3 ч. 1 ст. 34 Закону України "Про нотаріат" серед нотаріальних дій, які вчинаються нотаріусами, нотаріуси вчиняють такі нотаріальні дії, зазначено видачу свідоцтв про право на спадщину.

З положень п.п. 2.1 п. 2 Глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України № 296/5 від 22 лютого 2012 року слідує, що підставі поданої (або такої, що надійшла поштою) першою заяви (повідомлення, телеграми) заяви про видачу свідоцтва про право на спадщину нотаріусом за місцем відкриття спадщини заводиться спадкова справа.

Як вбачається з матеріалів, долучених до позовної заяви, а саме копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 Багрій ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт. Пщанка Піщанського району Вінницької області.

Крім того, на обгрунтування позовних вимог, до позовної заяви позивачем долучено копію рішення Піщанського районного суду Вінницької області від 10 квітня 2009 року, яким за ОСОБА_2 взнано право власності на спадщину, яка відкрилась після смерті його дружини - ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , в тому числі на земельну частку (пай) на території Кукулівської сільської ради, площею 2,80 в умовних кадастрових гектарах, згідно сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ВН № 0249693, виданого 21 березня 1997 року Піщанською районною державною адміністрацією, а також надано копію державного акту на право власності на земемльну ділянку серії ВН 089519, виданого 28 жовтня 2004 року Піщанською районною державною адміністрацією, який підтверджує, що ОСОБА_4 є власником земельної ділянки, площею 2,1844 га на території Кукулівської сільської ради Піщанського району Вінницької області, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 0523281600:01:001:0043.

Відповідно до до ч. 8 ст. 8 Закону України "Про нотаріат", документи надаються нотаріусом протягом десяти робочих днів на обґрунтовану письмову вимогу суду, прокуратури, органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування у зв`язку з кримінальним провадженням, цивільними, господарськими, адміністративними справами, справами про адміністративні правопорушення, що знаходяться в провадженні цих органів, з обов`язковим зазначенням номера справи та прикладенням гербової печатки відповідного органу, а також на обґрунтовану письмову вимогу державного виконавця, приватного виконавця за виконавчим провадженням з обов`язковим зазначенням номера виконавчого провадження та реквізитів виконавчого документа, на підставі якого здійснюється виконавче провадження Національному агентству з питань запобігання корупції на його письмовий запит, здійснений з метою виконання повноважень, визначених Законом України "Про запобігання корупції".

Відповідно до п. 3.3. Розділу 3 Положення про Спадковий реєстр, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 07.07.2011 року N 1810/5, реєстратор видає зі Спадкового реєстру інформаційну довідку про наявність (відсутність) посвідченого заповіту, спадкового договору, заведеної спадкової справи та виданого свідоцтва про право на спадщину на письмовий запит, складений за формою, наведеною в додатку 10 суду, прокуратури, органів дізнання і досудового слідства у зв`язку з цивільними, господарськими, адміністративними або кримінальними справами, справами про адміністративні правопорушення, що перебувають у провадженні зазначених органів. У такому запиті, скріпленому гербовою печаткою відповідного органу, обов`язково зазначається номер справи.

Враховуючи вищевикладене, беручи до уваги, що у сторін відсутня можливість самостійно надати суду доказ - спадкову справу, з метою, справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду і вирішення справи з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, ухвалення законного та обгрунтованого рішення, суд вважає за необхідне витребувати у державного нотаріуса Піщанської державної нотаріальної контори належним чином засвідчену копію спадкової справизаведеної післясмерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт. Пщанка Піщанського району Вінницької області, та Витяг (інформаційну довідку) зі Спадкового реєстру про наявність (відсутність) посвідченого заповіту, спадкового договору, заведеної спадкової справи та виданого свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт. Пщанка Піщанського району Вінницької області, а також витребувати копію спадкової справи заведеної після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , та Витяг (інформаційну довідку) зі Спадкового реєстру про наявність (відсутність) посвідченого заповіту, спадкового договору, заведеної спадкової справи та виданого свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 .

В частині 3 ст. 189 ЦПК України зазначено, що підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Згідно ч. 2 ст. 196 ЦПК України дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій.

Підготовче провадження в даній цивільній справі розпочалося відкриттям провадження 09 листопада 2022 року та встановлений процесуальним законом строк в 60 днів для його проведення закінчується 08 січня 2023 року.

На підставі вищевикладеного, суд приходить до висновку, що відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 198 ЦПК України, у підготовчому засіданні по даній справі слід оголосити перерву у зв`язку з витребуванням додаткових доказів та з метою забезпечення належної підготовки справи для розгляду по суті продовжити строк підготовчого провадження на тридцять днів.

Керуючись ст. ст. 13, 43, 48, 49, 51, 178, 189, 196, 197, 198, 223, ч. 2 ст. 247, 259-261 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Продовжити строкпідготовчого провадженняв цивільнійсправі запозовом ОСОБА_1 до Студенянської сільської ради Піщанського району Вінницької області про визнання права власності на майно, яке входить до складу спадщини, на тридцять днів.

В підготовчому засіданні в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Студенянськоїсільської радиПіщанського районуВінницької областіпро визнанняправа власностіна майно,яке входитьдо складу спадщини оголосити перерву до 10 години 00 хвилин 23 січня 2023 року.

Витребувати у державногонотаріуса Піщанської державноїнотаріальної конториЦентрально-Західногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції(м.Хмельницький)Шигиди І.В.належним чиномзасвідчену копію спадкової справи заведеної після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт. Пщанка Піщанського району Вінницької області, та Витяг (інформаційну довідку) зі Спадкового реєстру про наявність (відсутність) посвідченого заповіту, спадкового договору, заведеної спадкової справи та виданого свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт. Піщанка Піщанського району Вінницької області.

Витребувати у державногонотаріуса Піщанської державноїнотаріальної конториЦентрально-Західногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції(м.Хмельницький)Шигиди І.В.належним чиномзасвідчену копію спадкової справи заведеної після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , та Витяг (інформаційну довідку) зі Спадкового реєстру про наявність (відсутність) посвідченого заповіту, спадкового договору, заведеної спадкової справи та виданого свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Копію ухвали направити державному нотаріусу Піщанської державної нотаріальної контори Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) Шигиді І.В., що знаходиться за адресою вул. Вишнева, 5, смт.Піщанка Тульчинського району Вінницької області, для виконання.

Витребувані документи надати до Піщанського районного суду Вінницької області за адресою: смт. Піщанка, вул. Вишнева, 5, до початку наступного підготовчого засідання 23 січня 2023 року.

Роз`яснити, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин, протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Попередити відповідальних осіб, що відповідно до ч. 1 ст. 146 ЦПК України, у разі неподання письмових, речових чи електронних доказів, що витребувані судом, без поважних причин або без повідомлення причин їх неподання суд може постановити ухвалу про тимчасове вилучення цих доказів державним виконавцем для дослідження судом. Згідно положень п. 3 ч. 1 ст. 148 ЦПК України, у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі до від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

У разі неподання письмових, речових чи електронних доказів, що витребувані судом, без поважних причин або без повідомлення причин їх неподання суд може постановити ухвалу про тимчасове вилучення цих доказів державним виконавцем для дослідження судом.

Про дату, час та місце наступного підготовчого засідання повідомити учасників справи.

Роз`яснити, що отримати інформацію щодо справи, що розглядається можна на веб-сторінці Піщанського районного суду на веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: https://court.gov.ua/fair/sud0219.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення03.01.2023
Оприлюднено04.01.2023
Номер документу108229423
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на майно, яке входить до складу спадщини

Судовий реєстр по справі —142/452/22

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Нестерук В. В.

Ухвала від 12.05.2023

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Нестерук В. В.

Ухвала від 07.04.2023

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Нестерук В. В.

Ухвала від 03.01.2023

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Нестерук В. В.

Ухвала від 09.11.2022

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Нестерук В. В.

Ухвала від 28.10.2022

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Нестерук В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні