Ухвала
від 10.01.2023 по справі 335/12286/21
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1 УХВАЛА ІМЕНЕМ УКРАЇНИСправа № 335/12286/21 6/335/9/2023

10 січня 2023 року м. Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м.Запоріжжя в складі: головуючої судді Апаллонової Ю.В., за участю секретаря судового засідання Товстоус Т.В., заявника (позивача) ОСОБА_1 , представника заявника (позивача) ОСОБА_2 , представника відповідача ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Запоріжжя заяву ОСОБА_1 про розстрочення виконання постанови Запорізького апеляційного суду від 22.11.2022 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Установи «Агенція регіонального розвитку Запорізької області» про стягнення заборгованості по авансовим підзвітним сумам,

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2022 року ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про розстрочення виконання рішення суду, в якій зазначав таке.

17 червня 2022 року Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя ухвалив рішення у справі №335/12286/21 за позовом ОСОБА_1 до Установи «Агенція регіонального розвитку Запорізької області» про стягнення заборгованості по авансовим і підзвітним сумам. 22 листопада 2022 року Постановою Запорізького апеляційного суду апеляційну скаргу Установи «Агенція регіонального розвитку Запорізької області» було задоволено та рішення Орджонікідзевського суду м. Запоріжжя по справі від 17.06.2022р. скасовано. Згідно Постанови Запорізького апеляційного суду Позивач має сплатити на користь Установи судові витрати в сумі 21862,00 грн. Сплата судових витрат ним виконується. 30 листопада 2022р. на користь Відповідача було сплачено суму у розмірі 5000,00 грн (квитанція 0.0.2759335726.1), та 01.12.2022р. суму у мірі 2000,00 грн.(квитанція 0.0.2760611129.1 ). Залишок виконання складає 14862,00 грн. Позивач повідомляє та демонструє, що має намір повністю та добровільно сплатити судові витрати. Однак, після введення воєнного стану в Україні на підставі Указу Президента України від 24.02.2022р. №64/2022, йогофінансовий стан суттєво погіршився. У зв`язку з тяжким становищем для всього бізнес-середовища в Україні й, зокрема, в м. Запоріжжі, яке знаходиться в прифронтовій зоні та тривалий час входить до Переліку територіальних громад, що розташовані в районі ведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні рванні), затвердженому Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України №75 від 25.04.2022р. (із змінами), підприємство, на якому він працює, наразі не надає послуг та не веде свою господарську діяльність. В результаті, з початку військової агресії російської федерації проти України, він не отримує заробітну плату та не має інших джерел доходів. Так, враховуючи, що заявник не має доходів, має на утриманні неповнолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , просив розстрочити виконання рішення суду, оскільки він не має змоги виконати рішення суду одразу в повному обсязі щоб це не ускладнило майновий стан його та родини. Виконання рішення одразу і в повному обсязі поставить заявника у дуже скрутне матеріальне становище, що завдасть шкоду членам сім`ї, а тому просив розстрочити виконання Постанови Запорізького апеляційного суду від 22.11.2022 року про стягнення з ОСОБА_1 на користь Установи «Агенція регіонального розвитку Запорізької області» судових витрат на суму 14862,00 грн на один рік, до 22.11.2023 року рівними частинами, згідно зазначеного графіку по 1351,09 грн. щомісячно.

В судовому засіданні заявник та його представник підтримали заяву. Заявник зазначив, що наразі перебуває за межами України, статусу біженця не набув, знаходиться у відпустці без збереження заробітної плати, але має намір виконати рішення суду. Вказав також, що дійсно ним було сплачено на виконання рішення суду 7000 грн. та сплачено ще судовий збір за подання касаційної скарги, проте він фінансово не взмозі одноразово сплатити суму заборгованості, що залишилася до сплати, а тому просить розтрочити виконання судового рішення.

Представник заінтересованої особи (відповідача ) проти задоволення заяви заперечує і просить відмовити у її задоволенні, вказавши, що ОСОБА_1 дійсно було сплачено 7000 грн. на погашення заборгованості у добровільному порядку, проте у подальшому було сплачено судовий збір за подання касаційної скарги приблизно 1700 грн., а тому вважає, що є недоведеним ускладення майнового стану позивача. Також зазначив, що у разі якщо суд вирішить розстрочити виконання рішення суду вважає за необхідне розстрочити його на менший термін, зокрема на три місяці.

Вислухавши пояснення учасника судового процесу, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява про розстрочку виконання рішення суду підлягає задоволенню частково.

Судом встановлено, що 17 червня 2022 року Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя ухвалив рішення у справі №335/12286/21 за позовом ОСОБА_1 до Установи «Агенція регіонального розвитку Запорізької області» про стягнення заборгованості по авансовим і підзвітним сумам.

Постановою Запорізького апеляційного суду від 22.11.2022 року апеляційну скаргу Установи «Агенція регіонального розвитку Запорізької області» було задоволено та рішення Орджонікідзевського суду м. Запоріжжя по справі від 17.06.2022р. скасовано та постановлено нове рішення про відмову ОСОБА_1 у позові. Стягнуто з ОСОБА_1 на користь Установи «Агенція регіонального розвитку Запорізької області» судові витрати в сумі 21862,00 грн.

Постанова Запорізької області набрала законної сили 22.11.2022 року, відповідачу видано виконавчий лист по справі 20.12.2022 року.

Сторонам не оспорюється і підтверджено належними доказами, те що на виконання постанови Запорізького апеляційного суду від 22.11.2022 року ОСОБА_1 добровільно перераховано Установі « Агенція регіонального розвитку Запорізької області» 30 листопада 2022р. суму у розмірі 5000,00 грн (квитанція 0.0.2759335726.1), та 01.12.2022р. суму у мірі 2000,00 грн.(квитанція 0.0.2760611129.1 ).

Отже, ОСОБА_1 добровільно частково виконано судове рішення. Залишок виконання складає 14862,00 грн.

Позивач повідомляє та демонструє, що має намір повністю та добровільно сплатити судові витрати.

Розстрочка виконання рішення суду - це розподіл виконання рішення на частини, що підлягають виконанню протягом певного періоду часу або через певні періоди часу, що призводять до перенесення строку виконання рішення на пізніші періоди, зокрема, полягає в розподілі належних до сплати сум платежу на певні частини із встановленням конкретного строку для виконання кожної з визначених частин рішення. При розгляді заяв щодо розстрочки виконання рішення суд виходить з міркувань доцільності та об`єктивності необхідності надання саме таких строків відтермінування виконання рішення в цілому; наявність підстав для відтермінування має бути доведена боржником. Строки такого відтермінування знаходяться у прямій залежності від обставин, що викликають необхідність надання такого додаткового строку до повного виконання рішення суду.

Надання строку для розстрочки виконання рішення суд не може створювати занадто або безпідставно привілейовані умови для боржника, розстрочка має бути компромісом між заінтересованими сторонами.

Відповідно до положень ч.1ст.435 ЦПК Україниза заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання.

Підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення або розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим ( ч.3ст.435 ЦПК України).

Частини четверта та п`ятастатті 435 ЦПК українипередбачають, що вирішуючи питання про відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення, суд також враховує: ступінь вини відповідача у виникненні спору; щодо фізичної особи - тяжке захворювання її самої або членів її сім`ї, її матеріальний стан; стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

Розстрочка та відстрочення виконання судового рішення не може перевищувати одного року з дня ухвалення такого рішення, ухвали, постанови.

Право сторони звернутися із заявою про відстрочку або розстрочку виконання рішення суду передбачене такожстаттею 33Закону України «Про виконавче провадження», згідно з якою сторони мають право звернутися до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції, із заявою про відстрочку або розстрочку виконання рішення за наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим (хвороба сторони виконавчого провадження, відрядження сторони виконавчого провадження, стихійне лихо тощо).

Тобто,закон непередбачає конкретногопереліку обставин,які єпідставою длярозстрочення виконаннярішення суду,а лишевстановлює критерії для їх визначення, надаючи суду можливість у кожному конкретному випадку вирішувати питання про їх наявність з урахуванням усіх обставин справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 18 ЦПК України, судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 має на утриманні неповнолітню дитину ОСОБА_4 (свідоцтво про народження серія НОМЕР_1 ), на даний час з 25.05.2022 перебуває у відпустці без збереження заробітної плати (довідка ТОВ «Запорізький Експоцентр» від 01.12.2022 №01/12). У судовому засідання заявник також повідомив суду, що знаходиться за межами України, проте не зареєстрований у іншій країні, як переміщена особа.

Зазначені обставини свідчать, що заявник знаходиться у такому матеріальному стані, яке не дозволяє йому одночасно сплатити увесь розмір заборгованості, але від виконання рішення суду не ухиляється, має намір його виконувати.

З огляду на те, що заявник, вже почав виконувати рішення суду, що підтверджує бажання останнього та реальну можливість на сплату боргу частинами протягом певного періоду та на переконання суду, обставини, на які вказує ОСОБА_1 у заяві про розстрочення виконання судового рішення, мають особливий характер, а заявник має намір виконати та сплатити заборгованість, тому враховуючи матеріальне становище ОСОБА_1 , який не має змоги виконати рішення суду одразу в повному обсязі, щоб це не ускладнило його майновий стан та його родини, виконання такого слід розстрочити.

Щодо запропонованого відповідачем розміру щомісячних платежів та строку їх виплати, суд вважає, що економічне становище та фінансові можливості заявника, з огляду на розмір внесення ним судового збору за подання касаційної скарги на судове рішення, що не заперечується ним у судовому засіданні, тих обставин, що надання строку для розстрочки виконання рішення суд не може створювати занадто або безпідставно привілейовані умови для боржника, розстрочка має бути компромісом між заінтересованими сторонами, а тому вважає за можливе заяву ОСОБА_1 задовольнити частково та розстрочити виконання судового рішення строком на 6 місяців, рівними платежами щомісяця по 2477,00 грн, починаючи з дати набрання ухвалою щодо розстрочки виконання рішення законної сили.

Керуючись ст.ст.260,261,435 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 про розстрочення виконання постанови Запорізького апеляційного суду від 22.11.2022 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Установи «Агенція регіонального розвитку Запорізької області» про стягнення заборгованості по авансовим підзвітним сумам, задовольнити частково.

Розстрочити виконання постанови Запорізького апеляційного суду від 22 листопада 2022 року по справі 335/12286/21 про стягнення з ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 ) на користь установи «Агенція регіонального розвитку Запорізької області» (ЄДРПОУ 40833539, адреса: 69107, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 164) заборгованості по оплаті судових витрат, що залишилася після часткової сплати,в розмірі 14862,00 (чотирнадцять тисяч вісімсот шістдесят дві) грн. 00 коп.. шляхом погашення заборгованості рівними платежами щомісяця по 2477,00 грн.(дві тисячі чотириста сімдесят сім гривень) протягом 6 (шести) місяців, починаючи з дати набрання ухвалою щодо розстрочки виконання рішення законної сили.

В іншій частини заявлених вимогвідмовити.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Запорізького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складання, має правона поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційнаскарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Вступна та резолютивна частина ухвали суду виготовлена у нарадчій кімнаті та проголошена у судовому засіданні 10.01.2023 року.

Повна ухвала складена 13.01.2023 .

Суддя: Ю.В. Апаллонова

Дата ухвалення рішення10.01.2023
Оприлюднено16.01.2023
Номер документу108373333
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по авансовим підзвітним сумам

Судовий реєстр по справі —335/12286/21

Ухвала від 10.01.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Апаллонова Ю. В.

Ухвала від 10.01.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Апаллонова Ю. В.

Ухвала від 28.12.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулейков Ігор Юрійович

Ухвала від 07.12.2022

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Апаллонова Ю. В.

Постанова від 22.11.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Ухвала від 15.11.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Ухвала від 09.11.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Ухвала від 04.09.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Ухвала від 04.09.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Ухвала від 14.08.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні