Ухвала
від 23.01.2023 по справі 947/30662/21
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/813/4727/23

Справа № 947/30662/21

Головуючий у першій інстанції Калініченко Л. В.

Доповідач Назарова М. В.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

23.01.2023 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ: Назарової М.В. (суддя доповідач), Кострицького В.В., Лозко Ю.П.,

вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження

за апеляційноюскаргою Товаристваз обмеженоювідповідальністю «БІЗНЕСПРОФІБУД», яка підписана адвокатом Трифоновим Ернестом Геннадійовичем,

на рішення Київського районного суду м. Одесивід 08 грудня 2022 року

у цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «УКРФІНАНС ГРУП» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Товариства з обмеженою відповідальністю «БІЗНЕСПРОФІБУД», державного реєстратора Юридичного департаменту Одеської міської ради Тодорової Ірини Григорівни, приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу Дімітрової Тетяни Андріївни, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Товариство з обмеженою відповідальністю «Патронажна служба Джерело Життя», про скасування рішень державного реєстратора та витребування майна з чужого незаконного володіння,

в с т а н о в и в:

Рішенням Київського районного суду м. Одесивід 08 грудня 2022 року позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «УКРФІНАНС ГРУП» задоволено частково.

ОСОБА_4 від імені відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «БІЗНЕСПРОФІБУД» 16 січня 2023 року звернувся до суду з апеляційною скаргою.

Дана апеляційна скарга не може бути прийнята до розгляду апеляційним судом з наступних підстав.

Частиною 3статті 356 ЦК Українипередбачено, що апеляційна скарга підписується особою, яка її подає, або представником такої особи.

Згідно з пунктом 1 частини 4статті 356 ЦПК Українидо апеляційної скарги додаються довіреність або інший документ, що посвідчує повноваження представника, якщо апеляційна скарга подана представником і ці документи раніше не подавалися.

Відповідно до ч. 1ст. 60 ЦПК Українипредставником у суді може бути адвокат або законний представник.

Повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно доЗакону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність»(частина четвертастатті 62 ЦПК України).

Ордер - письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об`єднанням та повинен містити підпис адвоката. Рада адвокатів України затверджує типову форму ордера (частина другастатті 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»).

Відповідно до пункту 4 Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги, затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 12 квітня 2019 року № 41 (далі - Положення), ордер видається адвокатом, адвокатським бюро, адвокатським об`єднанням та повинен містити обов`язкові реквізити, передбачені цим Положенням.

Згідно з підпунктом 12.3 пункту 12 Положення ордер має містити посилання на договір про надання правової допомоги/доручення органу (установи), уповноважених законом на надання безоплатної правової допомоги, номер (у випадку наявності) та дату цього документа.

Велика Палата Верховного Суду в постанові від 01 липня 2020 року у справі № 320/5420/18 виклала правовий висновокпроте, що повноваження адвоката як представника сторони можуть бути підтверджені як оригіналом ордера або довіреністю (оригіналом) цієї сторони, що посвідчує такі повноваження, або їх копією, засвідченою у визначеному законом порядку, зокрема, особою, яка має повноваження на засвідчення копії.

Враховуючи імперативну вказівку цивільного процесуального законодавства, а також вищевказаний правовий висновок Верховного Суду, належним підтвердженням повноважень адвоката представляти інтереси особи в цивільному судочинстві єнаданняордеру, який видається на підставі договорупро надання правової допомогиабо довіреності, а також довіреність.

ОСОБА_4 до апеляційної скарги не долучено документи на підтвердження його повноважень як представника Товариства з обмеженою відповідальністю «БІЗНЕСПРОФІБУД» (довіреність, ордер).

З огляду на викладене, право адвоката Трифонова Е.Г. на підписання та подання апеляційної скаргияк представника Товариства з обмеженою відповідальністю «БІЗНЕСПРОФІБУД» не підтверджено.

Отже, апеляційна скарга підписана особою, яка не має право її підписувати.

Крім того, автором апеляційноїскарги зазначено також директораТовариства з обмеженою відповідальністю «БІЗНЕСПРОФІБУД» Кравцова О.В., однак відсутній підпис.

У відповідності до п. 1 ч. 5 ст. 357 ЦПК України апеляційна скарга не підлягає до розгляду і повертається судом апеляційної інстанціїтакож, якщо апеляційна скарга подана особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписана, або підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено.

Враховуючи відсутність доказів, що підтверджують повноваження Трифонова Е.Г. стосовно подання та підписання апеляційної скарги від імені Товариства з обмеженою відповідальністю «БІЗНЕСПРОФІБУД», та відсутність підпису самого директора Товариства з обмеженою відповідальністю «БІЗНЕСПРОФІБУД» Кравцова О.В, апеляційна скарга не може бути прийнята до розгляду і підлягає поверненню скаржнику з підстав, передбачених п. 1 ч. 5 ст. 357 ЦПК України.

Повернення апеляційної скарги не перешкоджає повторному зверненню з апеляційною скаргою у відповідності до вимогЦПК України.

На підставі викладеного та керуючись ст. 357 ЦПК України, апеляційний суд

у х в а л и в:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «БІЗНЕСПРОФІБУД», яка підписана адвокатом Трифоновим Ернестом Геннадійовичем, на рішення Київського районного суду м. Одеси від 08 грудня 2022 року повернути особі, яка її подала.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Судді: М.В. Назарова

В.В. Кострицький

Ю.П. Лозко

СудОдеський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення23.01.2023
Оприлюднено26.01.2023
Номер документу108567947
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: усунення перешкод у користуванні майном

Судовий реєстр по справі —947/30662/21

Постанова від 16.05.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Ухвала від 08.12.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Ухвала від 12.07.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Цюра Т. В.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кутурланова О. В.

Ухвала від 31.03.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кутурланова О. В.

Ухвала від 03.03.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Полікарпова О. М.

Ухвала від 23.01.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Назарова М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні