Ухвала
від 07.02.2023 по справі 940/749/20
ТЕТІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

07.02.2023 Справа № 940/749/20

Провадження по справі № 2/940/3/23

У Х В А Л А

Іменем України

07 лютого 2023 року Тетіївський районний суд Київської області в складі :

головуючого судді :Косович Т.П.

при секретарі : Козуб І.С.

з участю прокурора: Защитинської Т.І.

адвоката: Безуглої І.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Тетієві цивільну справу за позовом першого заступника керівника Білоцерківської окружної прокуратури в інтересах держави в особі: Київської обласної державної адміністрації, державного підприємства «Спеціалізоване лісогосподарське підприємство «Київоблагроліс» до Білоцерківської районної державної адміністрації, ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Головне управління Держгеокадастру в Київській області, Теліжинецька сільська рада Тетіївського району Київської області, про визнання незаконним та скасування розпорядження, визнання недійсним договору оренди,

встановив:

Білоцерківська окружна прокуратура в інтересах держави в особі Київської обласної державної адміністрації та державного підприємства «Спеціалізоване лісогосподарське підприємство «Київоблагроліс» звернулася до суду з позовом, в якому просить визнати незаконним та скасувати розпорядження Тетіївської районної державної адміністрації № 1002 від 29.12.2012 року «Про надання гр. ОСОБА_1 земельної ділянки в користування на умовах оренди, яка розташована на території Теліжинецької сільської ради за межами населеного пункту, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва», та визнати недійсним договір оренди землі б/н від 29.12.2012 року, укладений між Тетіївською районною державною адміністрацією та ОСОБА_1 на земельну ділянку площею 0,5496 га, яка розташована на території Теліжинецької сільської ради та скасувати його державну реєстрацію за № 3983782, посилаючись на те, що дана земельна ділянка перебуває в постійному користуванні державного підприємства «Спеціалізоване лісогосподарське підприємство «Київоблагроліс» та відноситься до земель лісового фонду.

В судовому засіданні прокурор Тетіївського відділу Білоцерківської окружної прокуратури Защитинська Т.І. заявила клопотання про залучення до участі в справі правонаступника третьої особи Теліжинецької сільської ради Тетіївського району Київської області Тетіївської міської ради.

Відповідач ОСОБА_1 та його представник адвокат Безугла І.С. проти заявленого клопотання не заперечують.

Представники позивачів Київської обласної державної адмністрації та державного підприємства «Спеціалізоване лісогосподарське підприємство «Київоблагроліс» в судове засідання не прибули, до суду надіслали заяви про проведення розгляду справи без їх участі, позовні вимоги підтримують в повному обсязі.

Представник відповідача Білоцерківської районної державної адміністрації в судове засідання не прибув, про час та місце слухання справи повідомлений належним чином.

Представник третьої особи Головного управління Держгеокадастру в Київській області в судове засідання не прибув, про час та місце слухання справи повідомлений належним чином.

Суд, дослідивши заявлене клопотання та матеріали справи, прийшов висновку про його задоволення, виходячи з наступних підстав.

Відповідност.2ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Згідно ч. 1ст. 104 ЦК Україниюридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Статтею 55 ЦПК Українипередбачено, що у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Відповідно до п. 6-1 Прикінцевих та перехідних положень ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України закінчення повноважень сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів, а також реорганізація сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів як юридичних осіб у зв`язку із змінами в адміністративно-територіальному устрої України здійснюються з урахуванням таких положень , зокрема, у день набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною територіальною громадою, територія якої затверджена Кабінетом Міністрів України (далі - сформована територіальна громада), припиняються повноваження сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів, обраних територіальними громадами, територія яких включена до території сформованої територіальної громади (далі - розформовані територіальні громади). Сформована територіальна громада є правонаступником усього майна, прав та обов`язків розформованої територіальної громади.

Ч. 3 ст. 8 ЗУ «Про добровільне об`єднання територіальних громад» визначено, що об`єднана територіальна громада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків територіальних громад, що об`єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об`єднаною територіальною громадою.

Судом встановлено, що Теліжинецька сільська рада Тетіївського району Київської області припинена як юридична особа, правонаступником всьогоїї майна,прав таобов`язків є Тетіївська міська рада, що підтверджується інформацією Тетіївської міської ради № 243-09/65 від 11.01.2023 року, тому необхідним є залучити до участі в справі правонаступника третьої особи Теліжинецької сільської ради Тетіївського району Київської області Тетіївську міську раду.

Керуючись ст.ст. 55, 260, 261 ЦПК України суд,

ухвалив:

Залучити до участі в справі за позовом першого заступника керівника Білоцерківської окружної прокуратури в інтересах держави в особі: Київської обласної державної адміністрації, державного підприємства «Спеціалізоване лісогосподарське підприємство «Київоблагроліс» до Білоцерківської районної державної адміністрації, ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Головне управління Держгеокадастру в Київській області, Теліжинецька сільська рада Тетіївського району Київської області, про визнання незаконним та скасування розпорядження, визнання недійсним договору оренди, правонаступника третьої особи Теліжинецької сільської ради Тетіївського району Київської області Тетіївську міську раду, код ЄДРПОУ 42096329, юридична адреса: м. Тетіїв, вул. Януша Острозького, 5 Білоцерківського району Київської області.

Копію ухвали направити Тетіївській міській раді.

Судове засідання відкласти на 10 годину 15 березня 2023 року.

В судове засідання викликати сторони, третіх осіб.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Т.П.Косович

СудТетіївський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення07.02.2023
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу108814849
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —940/749/20

Ухвала від 19.07.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Поліщук Наталія Валеріївна

Ухвала від 19.07.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Поліщук Наталія Валеріївна

Рішення від 01.06.2023

Цивільне

Тетіївський районний суд Київської області

Косович Т. П.

Рішення від 01.06.2023

Цивільне

Тетіївський районний суд Київської області

Косович Т. П.

Ухвала від 07.02.2023

Цивільне

Тетіївський районний суд Київської області

Косович Т. П.

Ухвала від 26.09.2022

Цивільне

Тетіївський районний суд Київської області

Косович Т. П.

Ухвала від 06.12.2021

Цивільне

Тетіївський районний суд Київської області

Косович Т. П.

Ухвала від 05.11.2021

Цивільне

Тетіївський районний суд Київської області

Косович Т. П.

Ухвала від 06.10.2021

Цивільне

Тетіївський районний суд Київської області

Косович Т. П.

Ухвала від 01.04.2021

Цивільне

Тетіївський районний суд Київської області

Косович Т. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні