Рішення
від 02.02.2023 по справі 576/1209/22
ГЛУХІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 576/1209/22

Провадження № 2/576/13/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМУКРАЇНИ

02 лютого 2023 року Глухівський міськрайонний суд Сумської області в складі:

головуючого судді Колодяжного А.О.,

з участю секретаря судового засідання Опанасенко Т.В.,

позивача ОСОБА_1 , її представника ОСОБА_2 ,

першого відповідача та представника другого відповідача ОСОБА_3 ,

розглянувши в порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань суду в м. Глухівцивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Затишний дім», про усунення перешкод у користуванні підвалом та стягнення моральної шкоди, -

встановив:

26.08.2022 р. ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_3 , об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Затишний дім», у якому просила зобов`язати відповідачів усунути перешкоди у користуванні підвалом, який розташований в АДРЕСА_1 шляхом надання їй ключів від вхідних дверей підвалу та відновлення зруйнованої загорожі і стягнути з кожного відповідача по 10000 грн. моральної шкоди (а.с.1-2).

Позов мотивований тим, що позивач з 08.10.1996 р. є власником квартири АДРЕСА_2 та проживає в ній разом із сином. Будинок складається із трьох квартир, одна з яких належить позивачу, друга відповідачу, а третя належала померлому ОСОБА_4

ІНФОРМАЦІЯ_1 відповідач ОСОБА_3 , який одночасно є головою об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Затишний дім», у зв`язку із передачею підвального приміщення в оренду підприємцю, виніс з підвалу особисті речі позивача, залишивши там лише консервацію та картоплю. В подальшому ОСОБА_3 замінив двері, не надавши позивачу ключа, демонтував частину огорожі та заклав вентиляційні вікна. Цим ОСОБА_3 позбавив позивача можливості користуватись спільним підвальним приміщенням та завдав моральної шкоди.

У зв`язку із скрутним матеріальним становищем позивач просила також звільнити її від сплати судового збору (а.с.18).

13.09.2022 р., суд відкрив провадження у справі та з урахування обставин справи вирішив розглянути справу у порядку загального позовного провадження (а.с.22).

03.10.2022 р. до суду надійшов відзив від відповідача ОСОБА_3 , у якому він проти позову заперечував та зазначив, що наведені у позові обставини не відповідають дійсності. Зокрема, він зазначив, що у 2018 році власниками квартир будинку АДРЕСА_1 було утворене об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Затишний дім» (далі ОСББ), головою якого обрано його. 25.02.2019 р. рішенням ОСББ йому надано повноваження зберігати ключі від вхідних дверей підвалу будинку та забезпечувати доступ співвласників до підвалу у разі необхідності. Також вирішено провести реконструкцію підвалу. 06.10.2020 р. рішенням ОСББ було вирішено передати підвальне приміщення в оренду підприємцю, однак це рішення не було реалізоване і відповідний договір не укладався. Після початку війни, 27.02.2022 р. підвал використовувався для укриття, і там зробили прибирання. Оскільки у підвалі знаходились цінні речі співвласників будинку (чайник, обігрівач, тощо), то підвал почали закривати на замок. Ключ від вхідних дверей знаходився в нього, про що обізнана позивач. При необхідності, позивач може безперешкодно потрапити до підвалу і жодних перешкод у користуванні підвалом, він позивачу не чинив (а.с.35-38).

12.10.2022 р. до суду надійшла відповідь на відзив, у якій позивач зазначила, що наполягає на задоволенні позову в повному обсязі (а.с.66).

20.10.2022 р. суд закрив підготовче судове засідання. Сторони, під час підготовчого засідання будь-яких клопотань не заявляли та нових доказів не долучали і не заперечували проти закриття підготовчого судового засідання (а.с.70).

Дослідивши матеріали справи, заслухавши сторін та їх представників, оцінивши зібрані по справі докази у їх сукупності, суд дійшов наступних висновків.

Судом встановлено, що позивач є власником квартири АДРЕСА_2 (а.с.5).

Відповідно до технічної документації, будинок АДРЕСА_1 складається з трьох квартир та має також підвальне приміщення, позначене на плані літерами «Пд» (а.с.6-13).

Також, з матеріалів справи слідує, що мешканцями житлового будинку АДРЕСА_1 було створено об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Затишний дім» (далі ОСББ) та 29.12.2018 р. затверджено статут цієї організації (а.с.49).

Сторонами не заперечується тієї обставини, що головою ОСББ є ОСОБА_3 .

Також сторонами не заперечувався й той факт, що ОСББ фактично не надає послуг щодо утримання будинку АДРЕСА_1 та прибудинкової території цього будинку.

З протоколу № 2 від 25.02.2019 р. слідує, що зборами ОСББ прийнято рішення про надання голові ОСББ ОСОБА_3 повноваження зберігати у себе ключі від вхідних дверей підвального приміщення та забезпечувати доступ до нього в разі необхідності співвласників будинку у його присутності з 9 ранку до 18 години (а.с.40-42).

Позивач ОСОБА_1 у судовому засіданні й у позові зазначала, що відповідачі порушують її право вільно користуватись підвальний приміщенням. Зокрема, сам факт того, що їй не надано комплекту ключів обмежує її право на вільне користування спільним майном. Крім того, вона має постійні конфлікти із ОСОБА_3 і побоюється звертатись до нього, щоб він відкривав їй підвал.

Відповідач ОСОБА_3 , який одночасно є і головою ОСББ, зазначив, що рішення про такий порядок користування підвалом, було прийнято ОСББ. Також зберігання ключів від підвалу саме в нього обумовлено й тим, що у підвалі є цінні речі і він повинен бути зачинений, а раніше він взагалі не закривався.

Вирішуючи даний спір, суд виходить із наступного.

Статями 317, 319 ЦК України передбачено, що власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Частиною 2 ст. 382 та ч. 1 ст. 369 ЦК України передбачено, що усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників. Співвласники майна, що є у спільній сумісній власності володіють і користуються ним спільно, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

Згідно із ч. 1 ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. При цьому відповідно ст. 391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Пунктом 3 розділу III статуту ОСББ передбачено, що до виключної компетенції загальних зборів належать, зокрема, визначення обмежень на користування спільним майном.

Таким чином статутом визначена можливість запровадження обмежень на користування спільним майном, однак конкретні підстави для такого не зазначені.

Як встановлено вище 25.02.2019 р. зборами ОСББ прийнято рішення про надання голові ОСББ ОСОБА_3 повноваження зберігати у себе ключі від вхідних дверей підвального приміщення та забезпечувати доступ до нього в разі необхідності співвласників будинку у його присутності з 9 ранку до 18 години.

Відповідно п. 1 ч. 1 ст. 6, п. 1 ч. 2 ст. 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» співвласники мають право вільно користуватися спільним майном багатоквартирного будинку з урахуванням умов і обмежень, встановлених законом або рішенням співвласників. До повноважень зборів співвласників належить прийняття рішень з усіх питань управління багатоквартирним будинком у тому числі про розпорядження спільним майном багатоквартирного будинку, встановлення, зміну та скасування обмежень на користування ним.

Згідно абз. 3, 9 ч. 9 ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» передбачено, що до виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься питання про використання спільного майна та визначення обмежень на користування спільним майном.

Таким чином, Законами України визначено право загальних зборів співвласників встановлювати обмеження на користування спільним майном багатоквартирного будинку.

Разом з тим, таке обмеження у здійсненні права користування спільним майном має бути виправданим, оскільки на конституційному та законодавчому рівні гарантовано непорушність права власності.

На переконання суду, сам факт того, що позивач повинен звертатись за ключами у певний час доби, вже накладає обмеження на вільне користування підвальним приміщенням.

Відповідачами не було надано конкретних доказів того, що позивач у минулому залишала відкритим підвальне приміщення, щоб встановити для неї такі обмеження.

Також відповідачами не було приведено серйозних аргументів з приводу того, що у даній ситуації, коли багатоквартирний будинок складається всього із трьох квартир, надання ключів від підвалу позивачу створить якісь проблеми.

З огляду на це, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог щодо усунення позивачу перешкод у користуванні спільним майном шляхом зобов`язання ОСББ надати позивачу ключі від підвального приміщення, оскільки невиправдані обмеження були накладені відповідно до рішення саме цього відповідача.

Щодо вимоги про відновлення зруйнованої загорожі, то у зв`язку із неконкретністю позовних вимог в цій частині, суд відмовляє у їх задоволенні.

Також суд не знаходить підстав для задоволення вимог про стягнення моральної шкоди, оскільки позивач взагалі не обґрунтував вимоги в цій частині та не надав жодних доказів.

Крім того, з другого відповідача на користь позивача підлягають стягненню й документально підтверджені витрати по оплаті судового збору пропорційно до задоволених вимог.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 11-13, 263-265 ЦПК України, суд, -

вирішив:

Позов ОСОБА_1 задовольнити частково.

Зобов`язати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Затишний дім» надати ОСОБА_1 ключі від вхідних дверей підвалу будинку АДРЕСА_1 .

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Стягнути з об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Затишний дім» на користь ОСОБА_1 992 грн. 40 коп. витрат по оплаті судового збору.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до Сумського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня отримання копії рішення. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя А.О. Колодяжний

Повний текст рішення складений та підписаний 09.02.2023 р.

Дата ухвалення рішення02.02.2023
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу108869692
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод у користуванні підвалом та стягнення моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —576/1209/22

Постанова від 06.06.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Постанова від 06.06.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 27.03.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Рішення від 02.02.2023

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Колодяжний А. О.

Рішення від 02.02.2023

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Колодяжний А. О.

Ухвала від 10.01.2023

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Колодяжний А. О.

Ухвала від 05.01.2023

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Колодяжний А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні