Ухвала
від 27.03.2023 по справі 576/1209/22
СУМСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа №576/1209/22 Головуючий у суді у 1 інстанції - Колодяжний А. О.Номер провадження 22-ц/816/569/23 Суддя-доповідач - Собина О. І. Категорія - 11

У Х В А Л А

27 березня 2023 року м. Суми

Сумський апеляційний суд у складі судді

Собина О. І., розглянувши апеляційну скаргу ОСОБА_1 та її представника - адвоката Мороко Сергія Олеговича на рішення Глухівського міськрайонного суду Сумської області від 02 лютого 2023 року в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Затишний дім», про усунення перешкод у користуванні підвалом та стягнення моральної шкоди,

в с т а н о в и в:

Звертаючись з апеляційною скаргою на судове рішення позивачка заявила клопотання про звільнення від сплати судового збору, мотивоване важким майновим станом.

Відповідно до частин 1, 3 статті 136 ЦПКУкраїни суд,враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Також,вимогами статті8Закону України«Про судовийзбір» передбачено,що враховуючимайновий стансторони,суд можесвоєю ухвалоюза їїклопотанням відстрочитиабо розстрочитисплату судовогозбору напевний строк,але недовше ніждо ухваленнясудового рішенняу справіза такихумов: 1)розмір судовогозбору перевищує5відсотків розмірурічного доходупозивача фізичної особиза попереднійкалендарний рік;або 2)позивачами є: а)військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; г)члени малозабезпеченоїчи багатодітноїсім`ї; ґ)особа,яка дієв інтересахмалолітніх чинеповнолітніх осібта осіб,які визнанісудом недієздатнимичи дієздатністьяких обмежена;або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Таким чином, єдиною підставою для відстрочення, розстрочення, зменшення або звільнення від сплати судового збору є майновий стан сторони.

Заявляючи клопотання про звільнення від сплати судового збору заявниця надала до суду відомості про доходи з Державного реєстру фізичних осіб платників податків за попередній 2022 рік, розмір яких становить 16703,10 грн.

Проте з матеріалів справ вбачається, що заявниця також отримує пенсію, однак довідку про розмір пенсії отриманої за 2022 рік вона до апеляційного суду не подала.

Враховуючи, що для вирішення питання про звільнення від сплати судового збору відповідно до вимог статті 8 Закону України «Про судовий збір» апеляційному суду необхідно оцінити співвідношення розміру судового збору, що підлягає оплаті, з доходом заявниці за попередній рік, клопотання про звільнення від сплати судового збору задоволенню не підлягає, оскільки повних відомостей про доходи заявниця до суду не подала.

При цьому, суд роз`яснює заявниці про її право повторно звернутись із заявою про звільнення від сплати судового збору та надати належні та допустимі докази про свій майновий стан за весь попередній календарний рік, зокрема, довідку з управління Пенсійного фонду України про отриману пенсію або сплатити судовий збір за подання апеляційної скарги.

Щодо розміру судового збору, то він розраховується наступним чином.

Як передбачено п. 6 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», за подання до суду апеляційної скарги на рішення суду; заяви про приєднання до апеляційної скарги на рішення суду; апеляційної скарги на судовий наказ, заяви про перегляд судового рішення у зв`язку з нововиявленими обставинами судовий збір сплачується в сумі 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

За змістомч.1,п.1ч.2ст.4Закону України«Про судовийзбір» заподання досуду позовноїзаяви майновогохарактеру фізичноюособою сплачуєтьсясудовий збірза ставкою-1відсоток цінипозову,але неменше 0,4розміру прожитковогомінімуму дляпрацездатних осібта не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду.

Враховуючи, що позивачка оспорює рішення суду в частині вирішення майнової вимоги (про відшкодування моральної шкоди), відповідно за подання апеляційної скарги підлягає сплаті судовий збір у розмірі 1488,60 грн (2481 грн х 0,4 х 150%).

Реквізити для сплати судового збору:

Отримувач коштів - ГУК Сум.обл /Сумська МТГ/22030101

Код отримувача (код за ЄДРПОУ) - 37970404

Банк отримувача - Казначейство України (ел. адм. подат.)

Код банку отримавача (МФО) 899998

Рахунок отримувача (IBAN) UA598999980313171206080018540

Код класифікації доходів бюджету 22030101

Призначення платежу *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), на рішення від
(Дата оскаржуваного рішення) по справі
(Номер справи), Сумський апеляційний суд (назва суду, де розглядається справа).

При заповненні платіжного документа у графі «Код платника» платником судового збору юридичною особою зазначається код ЄДРПОУ, а платником фізичною особою ідентифікаційний код, а при його відсутності, у зв`язку з релігійними переконаннями, зазначаються його паспортні дані.

Частиною другою статті 357 ЦПК України передбачено, що у разі, якщо апеляційна скарга оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 356 цього Кодексу, застосовуються положення статті 185цього Кодексу.

Згідно з частиною першою ст.185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Роз`яснити особі, яка подала апеляційну скаргу, якщо увстановлений судомстрок небудуть виконанівимоги ухвалисуду щодосплати судовогозбору,апеляційна скаргавважатиметься неподаноюта будеповернута.

Керуючись ст.8Закону України«Про судовийзбір»,ст.136,ч.3ст.357 ЦПК України, апеляційний суд

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору за подання апеляційної скарги на рішення Глухівського міськрайонного суду Сумської області від 02 лютого 2023 року відмовити.

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 та її представника - адвоката Мороко Сергія Олеговича на рішення Глухівського міськрайонного суду Сумської області від 02 лютого 2023 року залишити без руху.

Запропонувати ОСОБА_1 у строк не більше десяти днів з дня вручення копії цієї ухвали сплатити судовий збір за подання апеляційної скарги у розмірі1488,60 грн, доказ оплати судового збору у зазначеному розмірі надати до Сумського апеляційного суду.

У разі невиконання у встановлений строк вимог цієї ухвали апеляційна скарга вважатиметься неподаною та буде повернута заявнику.

Копію ухвали направити ОСОБА_1 на адресу, зазначену у апеляційній скарзі.

Суддя Сумського апеляційного суду О.І. Собина

Дата ухвалення рішення27.03.2023
Оприлюднено28.03.2023
Номер документу109799941
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод у користуванні підвалом та стягнення моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —576/1209/22

Постанова від 06.06.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Постанова від 06.06.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 27.03.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Рішення від 02.02.2023

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Колодяжний А. О.

Рішення від 02.02.2023

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Колодяжний А. О.

Ухвала від 10.01.2023

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Колодяжний А. О.

Ухвала від 05.01.2023

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Колодяжний А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні