Ухвала
від 22.11.2022 по справі 761/8718/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/8718/21

Провадження № 2/761/3101/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 листопада 2022 року Шевченківський районний суд міста Києва у складі:

головуючого судді Сіромашенко Н.В.,

за участю секретаря Ярової К.В.,

представників відповідачів Остащенко О.М., Джумурат В.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Києві клопотання представника ТОВ «Фінансова компанія «Авістар» про забезпечення судових витрат-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом ТОВ «ФК «Авістар», Приватного нотаріуса Верповської Олени Володимирівни, Приватного нотаріуса Мурської Наталії Василівни, Товариства з обмеженою відповідальністю «Далінг», 3-і особи: Начальник Святошинського районного відділу державної виконавчої служби міста Києва Головного територіального управління юстиції в м. Києві Макаренко Яна Анатоліївна, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3, Всеукраїнська громадська організація «Фінансова грамота України» про витребування майна з чужого незаконного володіння та скасування записів про державну реєстрацію права власності.

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 06.03.2021 було відкрито провадження у справі та визначено розгляд справи проводити в порядку загального позовного провадження.

У подальшому, до суду надійшло клопотання від представника ТОВ «ФК «Авістар» - адвоката Остащенко О.М. про забезпечення судових витрат, посилаючись на завідому безпідставність заявленого позову, оскільки позивач у справі не є та не був власником квартири, що має вирішальне значення для прийняття рішення у справах про повернення майна

В судовому засіданні представник відповідача ТОВ «ФК «Авістар» підтримала клопотання та просила задовольнити.

Представник ТОВ «Далінг» проти задоволення клопотання не заперечував.

Інші учасники справи не з`явилися, сповіщені належним чином, про причини неявки суд не повідомляли.

Суд, вислухавши представників відповідачів, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного.

Частиною 1 статті 135 ЦПК України визначено, що суд може зобов`язати сторони внести на депозитний рахунок суду попередньо визначену суму судових витрат, пов`язаних з розглядом справи або певною процесуальною дією, про що постановляє ухвалу (забезпечення судових витрат).

Відповідно до ч. 4 ст. 135 ЦПК України як захід забезпечення судових витрат суд з урахуванням конкретних обставин справи має право, за клопотанням відповідача, зобов`язати позивача внести на депозитний рахунок суду грошову суму для забезпечення можливого відшкодування майбутніх витрат відповідача на професійну правничу допомогу та інших витрат, які має понести відповідач у зв`язку із розглядом справи (забезпечення витрат на професійну правничу допомогу).

Таке забезпечення судових витрат застосовується, якщо: 1) позов має ознаки завідомо безпідставного або інші ознаки зловживання правом на позов; або 2) позивач не має зареєстрованого в установленому законом порядку місця проживання (перебування) чи місцезнаходження на території України та майна, що знаходиться на території України, в розмірі, достатньому для відшкодування судових витрат відповідача у випадку відмови у позові.

Таке забезпечення судових витрат також може бути застосоване, якщо суду надані докази того, що майновий стан позивача або його дії щодо відчуження майна чи інші дії можуть ускладнити або зробити неможливим виконання рішення суду про відшкодування судових витрат відповідача у випадку відмови у позові.

Таким чином, забезпечення судових витрат, відповідно до положень ч.1 ст.135 ЦПК України, є правом, а не обов`язком суду. Разом з тим, п.2 та п.3 ч.4 ст.135 ЦПК України містить вичерпний перелік підстав, за умови наявності яких, суд має право за клопотанням відповідача зобов`язати позивача внести на депозитний рахунок суду грошову суму для забезпечення можливого відшкодування майбутніх витрат відповідача на професійну правничу допомогу та інших витрат, які має понести відповідач у зв`язку із розглядом справи (забезпечення витрат на професійну правничу допомогу).

З врахуванням вказаних умов для забезпечення судових витрат суд не вбачає необхідності у зобов`язанні позивача вносити на депозитний рахунок суду грошову суму для забезпечення можливого відшкодування майбутніх витрат відповідача у зв`язку із розглядом справи, оскільки на даний час у суду відсутні підстави вважати, що поданий позивачем позов має ознаки завідомо безпідставного,

Керуючись ст. ст. 135,268, 353 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання представника ТОВ «Фінансова компанія «Авістар» про забезпечення судових витрат відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Н.В. Сіромашенко

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.11.2022
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу108909427
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі)

Судовий реєстр по справі —761/8718/21

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулейков Ігор Юрійович

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулейков Ігор Юрійович

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Борисова Олена Василівна

Постанова від 03.10.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Борисова Олена Василівна

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Борисова Олена Василівна

Ухвала від 16.06.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Борисова Олена Василівна

Ухвала від 02.06.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Борисова Олена Василівна

Рішення від 16.03.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сіромашенко Н. В.

Ухвала від 19.01.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сіромашенко Н. В.

Рішення від 19.01.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сіромашенко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні