Ухвала
від 17.02.2023 по справі 642/716/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

17.02.2023

Справа № 642/716/23

Провадження № 2/642/232/23

У ХВАЛ А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17лютого 2023року суддяЛенінського районногосудум.ХарковаГрінчукО.П.,розглянувши позовнузаяву ОСОБА_1 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Котлова 106», ОСОБА_2 , про відшкодування матеріальної та моральної шкоди,

в с т а н о в и в:

До суду надійшла вказана позовна заява, в якій позивач просив стягнути з відповідачів завдану матеріальну шкоду внаслідок залиття квартири у розмірі 115195 грн., та 20000 грн. моральної шкоди.

Вивчивши матеріали позовної заяви, вважаю, що її слід залишити без руху, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 5ст. 175 ЦПК України,позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

У відповідності до ч.5 ст. 177 ЦПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всінаявні в нього докази,що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Згідно положеньст.391 ЦК Українивласник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Зазначена норма матеріального права визначає право власника, у тому числі житлового приміщення або будинку, вимагати будь-яких усунень свого порушеного права. Визначальним для захисту права на підставі цієї норми права є наявність у позивача права власності та встановлення судом наявності перешкод у користуванні власником своєю власністю.

Право власності на нерухомість виникає в момент його державної реєстрації.

Відповідно доЗакону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень"державна реєстрація речових прав на нерухоме майно є офіційним визнанням і підтвердженням державою факту набуття прав на нерухомість, його зміни або припинення шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Однак, позивачем надано копію договору купівлі-продажу квартири від 19.12.2013 та витяг з державного реєстру прав власності на нерухоме майно станом на 19.12.2013 та 24.12.2015, проте позивачем не надано такого витягу про належне йому право власності на квартиру станом на день звернення до суду із вказаною позовною заявою, враховуючи, що з дати видання останнього витягу з державного реєстру речових прав на нерухоме майно минуло близько 8 років.

Крім того, відсутні і такі відомості щодо належності відповідачу ОСОБА_2 квартири АДРЕСА_1 .

Вказані недоліки унеможливлюють відкриття провадження у справі та потребують усунення.

Від змісту позовної заяви залежать дії судді при вирішенні питання про відкриття провадження у справі і проведення подальших підготовчих дій для розгляду справи у судовому засіданні та при її розгляді по суті, у тому числі і про її судову юрисдикцію та підсудність, про визначення обставин, що мають значення для її вирішення, про залучення в процес інших осіб, дослідження доказів тощо.

Від змісту позовної заяви залежить позиція відповідача, котрий, як і позивач, має право на судовий захист, а для реалізації цього права має бути обізнаний з тим, які вимоги до нього заявлені, з яких підстав і якими доказами це підтверджується.

Прецедентна практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що реалізуючи п.1ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободщодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду кожна держава-учасник цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух.

З цього приводу прецедентними є рішення Європейського суду з прав людини у справах «Осман проти Сполученого королівства» від 28.10.1998 року та «Круз проти Польщі» від 19 червня 2001 року. У вказаних Рішеннях зазначено, що право на суд не є абсолютним. Воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за самою своєю природою потребує регулювання з боку держави.

Відповідно до ч.1 ст.185 ЦПК Українисуддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст.175, 177 ЦПК України, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

На підставі викладеного, позовну заяву потрібно залишити без руху та надати позивачу строк для усунення зазначених недоліків протягом п`яти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Роз`яснити позивачу, що невиконання вимог ухвали суду у встановлений строк є підставою вважати позовну заяву неподаною та такою, що підлягає поверненню позивачеві.

Керуючись ст.ст. 175, 177, 185 ЦПК України, суддя,-

у х в а л и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 доОб`єднання співвласниківбагатоквартирного будинку«Котлова 106», ОСОБА_2 ,про відшкодуванняматеріальної таморальної шкоди - залишити без руху та надати позивачу строк протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали для усунення недоліків.

Роз`яснити позивачу, що невиконання вимог ухвали суду у встановлений строк є підставою вважати позовну заяву неподаною та такою, що підлягає поверненню позивачеві.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

Дата ухвалення рішення17.02.2023
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу109051561
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —642/716/23

Рішення від 02.10.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Грінчук О. П.

Ухвала від 19.07.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Грінчук О. П.

Рішення від 10.07.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Грінчук О. П.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Грінчук О. П.

Ухвала від 04.04.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Грінчук О. П.

Ухвала від 17.02.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Грінчук О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні