Ухвала
від 17.02.2023 по справі 910/11486/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відмову у задоволенні заяви

про заміну сторони виконавчого провадження

17.02.2023Справа №910/11486/21

За заявоюНаціонального університету фізичного виховання і спорту Українипрозаміну сторони виконавчого провадженняу справі№910/11486/21за позовомФізичної особи-підприємця Соколова Володимира КостянтиновичадоНаціонального університету фізичного виховання і спорту Українипростягнення 65 471,99 грн. Суддя Бойко Р.В.

Представники учасників судового процесу у судове засідання, призначене на 14.02.2023, не з`явилися, у зв`язку з чим заяву про заміну сторони виконавчого провадження розглянуто в порядку письмового провадження, а тому згідно ч. 5 ст. 240 Господарського процесуального кодексу України датою постановення ухвали у даній справі є дата складення її повного тексту.

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду міста Києва перебувала справа №910/11486/21 за позовом Фізичної особи-підприємця Соколова Володимира Костянтиновича до Національного університету фізичного виховання і спорту України про стягнення 65 471,99 грн.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 23.06.2022, яке залишено без змін постановою Північного апеляційного господарського суду від 09.11.2022, у справі №910/11486/21 позов задоволено частково. Стягнуто з Національного університету фізичного виховання і спорту України на користь Фізичної особи-підприємця Соколова Володимира Костянтиновича суму основного боргу у розмірі 59 800,00 грн., пеню у розмірі 3 682,59 грн. та судовий збір у розмірі 2 201,02 грн.

14.12.2022 на виконання вказаного рішення та постанови Північного апеляційного господарського суду від 09.11.2022 у справі №910/11486/21 Господарським судом міста Києва було видано відповідні накази.

30.01.2023 через відділ діловодства суду від Національного університету фізичного виховання і спорту України надійшла заява про заміну сторони виконавчого провадження, у відповідності до якої заявник просить замінити боржника - Національний університет фізичного виховання і спорту України на Відокремлений структурний підрозділ "Олімпійський фаховий коледж імені Івана Піддубного Національного університету фізичного виховання і спорту України".

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 01.02.2023 призначено розгляд заяви Національного університету фізичного виховання і спорту України про заміну сторони виконавчого провадження на 14.02.2023; запропоновано Фізичній особі-підприємцю Соколову Володимиру Костянтиновичу та Відокремленому структурному підрозділу "Олімпійський фаховий коледж імені Івана Піддубного Національного університету фізичного виховання і спорту України" надати суду письмові пояснення по суті заяви Національного університету фізичного виховання і спорту України.

03.02.2023 у системі "Електронний суд" Фізичною особою-підприємцем Соколовим Володимиром Костянтинович сформовано пояснення по суті заяви про заміну сторони виконавчого провадження, в яких стягувач вказує на те, боржником є Національний університет фізичного виховання і спорту України і як юридична особа він не є припиненим та продовжує свою діяльність, а отже підстави для заміни боржника відсутні.

У своїх поясненнях стягувач просив розглядати заяву про заміну сторони виконавчого провадження без його участі.

09.02.2023 через відділ діловодства суду від Національного університету фізичного виховання і спорту України надійшли пояснення, в яких боржник зазначає, що на теперішній час стягнення з нього коштів на користь Фізичної особи-підприємця Соколова Володимира Костянтинович боргу є проблематичним, оскільки Національний університет фізичного виховання і спорту України є неприбутковим закладом освіти, що має статус бюджетної установи і кошти на його рахунках для погашення боргу відсутні.

Представники сторін та Відокремленого структурного підрозділу "Олімпійський фаховий коледж імені Івана Піддубного Національного університету фізичного виховання і спорту України" у судове засідання 14.02.2023 не з`явились, про призначене судове засідання були повідомлені належним чином, боржник та Відокремлений структурний підрозділ "Олімпійський фаховий коледж імені Івана Піддубного Національного університету фізичного виховання і спорту України" про причини неявки не повідомили.

Відповідно до ч. 3 ст. 334 Господарського процесуального кодексу України неявка учасників справи та інших осіб, не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Таким чином, суд дійшов висновку про наявність підстав для розгляду заяви про заміну сторони виконавчого провадження за наявними в матеріалах справи доказами з урахуванням строку розгляду відповідної заяви.

Відповідно до ч.ч. 4, 5 ст. 240 Господарського процесуального кодексу України у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення. Датою ухвалення рішення є дата його проголошення (незалежно від того, яке рішення проголошено - повне чи скорочене). Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Розглянувши заяву Національного університету фізичного виховання і спорту України про заміну сторони виконавчого провадження, суд дійшов висновку про відмову в її задоволенні з огляду на наступне.

Заява Національного університету фізичного виховання і спорту України про заміну сторони виконавчого провадження мотивована тим, що останній є неприбутковим закладом освіти, що має статус бюджетної установи і кошти на його рахунках для погашення боргу відсутні, а отже наявні підстави для заміни Національного університету фізичного виховання і спорту України на його Відокремлений структурний підрозділ "Олімпійський фаховий коледж імені Івана Піддубного Національного університету фізичного виховання і спорту України", оскільки відповідно до його положень він має окремі права фінансово-господарської діяльності, зокрема, право вести окремий баланс, відкривати реєстраційний рахунок в органах Державної казначейської служби України з правом мати код мережі, мати печатку та штамп.

За приписами ч.ч. 1 та 2 ст. 52 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав і обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні.

Процесуальне правонаступництво виникає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником) і відображає зв`язок матеріального і процесуального права, фактично, процесуальне правонаступництво слідує за матеріальним. У кожному конкретному випадку, для вирішення питань можливості правонаступництва, господарському суду слід аналізувати відповідні фактичні обставини, передбачені нормами матеріального права.

Відповідно до ч. 1 ст. 334 Господарського процесуального кодексу України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

За приписами статті 80, частин 1, 2 статті 96 Цивільного кодексу України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем в суді. Юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов`язаннями. Юридична особа відповідає за своїми зобов`язаннями усім належним їй майном.

Відповідно до частин 1 - 3 статті 95 Цивільного кодексу України філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Представництвом є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Згідно із частинами 1, 2 статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

Водночас за частиною 2 статті 52 Закону України "Про виконавче провадження" виконавець може звернути стягнення на кошти боржника - юридичної особи, розміщені на його рахунках і на рахунках, відкритих боржником-юридичною особою через свої філії, представництва та інші відокремлені підрозділи.

Таким чином, відокремлений підрозділ не є юридичною особою, однак наділяється майном юридичної особи, яка його створила, при цьому таке майно є власністю цієї юридичної особи незалежно від того, чи було воно відокремлене її структурним підрозділам, і на це майно може бути звернене стягнення як за борги філій, представництв, структурних підрозділів, так і за борги самої юридичної особи, що їх створила, враховуючи, що юридична особа відповідає за своїми зобов`язаннями усім належним їй майном. Факт наділення майном філії, представництва, структурного підрозділу пов`язується лише з веденням бухгалтерського обліку: майно враховується на окремих балансах останніх. (аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 03.11.2022 у справі №910/7047/18).

Отже, структурний підрозділ хоч і наділений майном Відокремленого структурного підрозділу "Олімпійський фаховий коледж імені Івана Піддубного Національного університету фізичного виховання і спорту України", однак не є юридичною особою та не може вважатись боржником у виконавчому провадженні (близька за змістом позиція викладена у постанові Верховного Суду від 01.06.2018 у справі №21/295-09).

З огляду на наведене, відсутні підстави для задоволення заяви Національного університету фізичного виховання і спорту України про заміну сторони виконавчого провадження.

Керуючись ст.ст. 233, 234, 334, 235, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд-

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні заяви Національного університету фізичного виховання і спорту України про заміну сторони виконавчого провадження.

Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання та у відповідності до положень ст.ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України може бути оскарження протягом десяти днів шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Північного апеляційного господарського суду.

Суддя Р.В. Бойко

Дата ухвалення рішення17.02.2023
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу109071227
СудочинствоГосподарське
Сутьзаміну сторони виконавчого провадження 17.02.2023Справа №910/11486/21 За заявоюНаціонального університету фізичного виховання і спорту Українипрозаміну сторони виконавчого провадженняу справі№910/11486/21за позовомФізичної особи-підприємця Соколова Володимира КостянтиновичадоНаціонального університету фізичного виховання і спорту Українипростягнення 65 471,99 грн.

Судовий реєстр по справі —910/11486/21

Ухвала від 17.02.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 01.02.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 23.01.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 20.12.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Губенко Н.М.

Ухвала від 22.11.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Шапран В.В.

Постанова від 09.11.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Шапран В.В.

Ухвала від 11.09.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Шапран В.В.

Рішення від 22.06.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 05.06.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 04.05.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні