Ухвала
від 27.02.2023 по справі 734/212/21
КОЗЕЛЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/734/219/23 Справа № 734/212/21

У Х В А Л А

27 лютого 2023 рокусмт. Козелець

Козелецький районний суд Чернігівської області в складі:

головуючого судді Бараненка С.М.

за участю:

секретаря судових засідань Кучеренко Л.П.

прокурора Андрушко Н.В.

відповідача та представника відповідача адвоката Лугини О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання представника відповідача адвоката Лугини О.В. про закриття провадження у справі за позовом керівника Ніжинської місцевої прокуратури Чернігівської області в інтересах держави в особі Відділу освіти, культури і туризму, сім`ї, молоді та спорту Чернігівської районної державної адміністрації до ОСОБА_1 про стягнення шкоди в розмірі середнього місячного заробітку,-

в с т а н о в и в:

Під час розгляду справи за позовом керівника Ніжинської місцевої прокуратури Чернігівської області в інтересах держави в особі Відділу освіти, культури і туризму, сім`ї, молоді та спорту Чернігівської районної державної адміністрації до ОСОБА_1 про стягнення шкоди в розмірі середнього місячного заробітку, представником відповідача було заявлено клопотання про закриття провадження у справі, мотивуючи клопотання наступним.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімеиних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Таким чином, в порядку цивільного судочинства можуть розглядатися будь- які справи, у яких хоча б одна із сторін є фізичною особою, якщо їх вирішення не віднесено до інших видів судочинства, а предметом позову є цивільні права.

Відповідно до п. 12 ч. 1 ст. 20 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема справи у спорах між юридичною особою та її посадовою особою (у тому числі посадовою особою, повноваження якої припинені) про відшкодування збитків, заподіяних юридичній особі діями (бездіяльністю) такої посадової особи, за позовом власника (учасника, акціонера) такої юридичної особи, поданим в її інтересах.

Головний бухгалтер є посадовою особою юридичної особи.

Прокуратурою подано позов в інтересах держави в особі цієї юридичної особи про стягнення шкоди (збитків).

Згідно з правовим висновком Верховного Суду (постанова від 29.07.2021 у справі №495/5977/18) у подібній справі зазначений спір має розглядатись у порядку господарського судочинства.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Відповідач та представник в судовому засіданні клопотання підтримали.

Прокурор в судовому засіданні заперечував проти задоволення клопотання, як безпідставного та не обгрунтованого. Позов до відповідача подавався у зв`язку з порушенням законодавства про працю і тому підсудний Козелецькому районному суду.

Заслухавши думку учасників процесу та дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Згідно ч.1 ст. 2 ЦПК України - завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно ч.1 ст. 19 ЦПК України - суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Згідно п.1 ч.1 ст. 255 ЦПК України - суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Як вбачається з матеріалів справи та заявлених позовних вимог, справа підсудна Козелецькому районному суду і позов підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, так-як спір виник з трудових правовідносин, тому в задовленні клопотання представника відповідача про закриття провадження у справі, необхідно відмовити

Керуючисьст. 2, 19, 255, 259, 260 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

В задоволенні клопотання представника відповідача адвоката Лугини О.В. про закриття провадження у справі за позовом керівника Ніжинської місцевої прокуратури Чернігівської області в інтересах держави в особі Відділу освіти, культури і туризму, сім`ї, молоді та спорту Чернігівської районної державної адміністрації до ОСОБА_1 про стягнення шкоди в розмірі середнього місячного заробітку- відмовити.

Ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає . Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Козелецького районного суду

Чернігівської області Бараненко С.М.

СудКозелецький районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення27.02.2023
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу109236697
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин

Судовий реєстр по справі —734/212/21

Ухвала від 13.06.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Мамонова О. Є.

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Мамонова О. Є.

Рішення від 30.03.2023

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Бараненко С. М.

Рішення від 30.03.2023

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Бараненко С. М.

Ухвала від 27.02.2023

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Бараненко С. М.

Ухвала від 20.01.2022

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Бараненко С. М.

Ухвала від 22.06.2021

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Бузунко О. А.

Ухвала від 11.03.2021

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Бузунко О. А.

Ухвала від 28.01.2021

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Бузунко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні