Ухвала
від 15.05.2023 по справі 734/212/21
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

15 травня 2023 року м. Чернігів

Унікальний номер справи № 734/212/21

Апеляційне провадження № 22-ц/4823/846/23

Чернігівський апеляційний суд у складі судді Мамонової О.Є., вивчив матеріали апеляційної скарги ОСОБА_1 на рішення Козелецького районного суду Чернігівської області від 30 березня 2023 року у справі за позовом керівника Ніжинської місцевої прокуратури Чернігівської області в інтересах держави в особі позивача Відділу освіти, сім`ї, молоді та спорту Чернігівської районної державної адміністрації до ОСОБА_1 про стягнення шкоди в розмірі середнього місячного заробітку,-

У С Т А Н О В И В :

Не погоджуючись з вказаним рішенням суду першої інстанції, ОСОБА_1 звернулася з апеляційною скаргою.

Разом з апеляційною скаргою заявником подано клопотання, в якому ОСОБА_1 просить звільнити її від сплати судового збору за подання апеляційної скарги на рішення Козелецького районного суду Чернігівської області від 30.03.2023 у зв`язку з тим, що сума судового збору, який ОСОБА_1 має сплатити при поданні апеляційної скарги, перевищує 5 відсотків розміру її річного доходу.

В обґрунтування клопотання ОСОБА_1 зазначає, що за подання апеляційної скарги вона має сплатити 3405 грн, ця сума перевищує 5 відсотків розміру її річного доходу, а це відповідно до ст. 8 Закону України «Про судовий збір» є підставою для зменшення розміру судового збору або звільнення від його сплати.

Проте, за даною апеляційною скаргою не може бути відкрито апеляційне провадження, враховуючи наступне.

Статтею 129 Конституції України визначено, що однією із основних засад судочинства є рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Відповідно до положень п. 3 ч. 4 ст. 356 ЦПК України до апеляційної скарги додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

В силу вимог ч. 1, 3 ст. 136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про судовий збір» враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Отже відповідно до положень ст. 8 Закону України «Про судовий збір» та ст. 136 ЦПК України єдиною підставою для звільнення від сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони.

Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно з ч. 3 ст. 12 ЦПК України повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

З урахуванням пункту 29 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 10 від 17.10.2014 «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» доказами, які підтверджують майновий стан сторони можуть бути, наприклад довідка про доходи, про склад сім`ї, про наявність на утриманні непрацездатних членів сім`ї, банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідка податкового органу про перелік розрахункових та інших рахунків, тощо.

Окрім того, незадовільний матеріальний стан залежить і від відсутності у особи депозитів, акцій, активів у фінансових установах, документів про відсутність доходів членів сім`ї, наявність або відсутність виплат соціальної допомоги, наявність або відсутність нерухомого майна та транспортних засобів (підтверджується витягами із відповідних державних реєстрів).

На підтвердження свого майнового стану ОСОБА_1 надано: копію довідки про доходи № 3008250282821014 ГУ ПФУ в Чернігівській області, про те, що вона перебуває на обліку в Бобровицькому об`єднаному управління ПФУ в Чернігівській області і отримує пенсію за віком, відповідно до якої за період з 01.01.2022 по 31.12.2022 їй нараховано 50 534,74 грн; відомості з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про джерела/суми виплачених доходів та утриманих податків станом на 03.05.2023, згідно до яких її дохід за 2022 рік склав 7028,84 грн.

Проте цих документів не достатньо для того щоб визначити й визнати майновий стан скаржника таким, щоб звільнити його від сплати судового збору. З цих документів також не можна визначити, що у скаржника не має інших доходів.

Інших будь-яких доказів, як то відомості про склад її сім`ї, наявність або відсутність нерухомого майна та транспортних засобів, вкладів у банках тощо, не надано.

Враховуючи вищевикладене, вважаю, що докази, надані заявником на підтвердження доводів про неможливість сплати судового збору, не дають достатньо підстав для вирішення питання про її звільнення від сплати судового збору за подання апеляційної скарги на рішення Козелецького районного суду Чернігівської області від 30.03. 2023.

Порядок оплати та розміри судових ставок визначено Законом України «Про судовий збір».

Відповідно до п.п. 6 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання апеляційної скарги на рішення суду ставка судового збору становить 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви.

При поданні позовної заяви позивачем сплачувався судовий збір у сумі 2270 грн.

Таким чином, заявнику необхідно сплатити судовий збір за подання апеляційної скарги на рішення суду в сумі 3405 грн (2270 грн х 150%) та надати суду оригінали документів про сплату вказаного платежу за наступними реквізитами:

- дата документа;

- отримувач коштів - УК у м. Чернігові/м. Чернігів/22030101;

- код отримувача (код за ЄДРПОУ) - 37972475;

- банк отримувача - Казначейство України (ЕАП);

- рахунок отримувача - UA798999980313111206080025739;

- код класифікації доходів бюджету - 22030101;

- призначення платежу: *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ) (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті); Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Чернігівський апеляційний суд.

За таких обставин, апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Козелецького районного суду Чернігівської області від 30.05.2023 належить залишити без руху, надавши заявнику строк для усунення вищезазначених недоліків, а саме для надання апеляційному суду доказів на підтвердження скрутного матеріального становища або оригіналу документу про сплату судового збору.

Керуючись ст. 136, 185, 356, 357 ч. 2 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Козелецького районного суду Чернігівської області від 30 березня 2023 року у справі за позовом керівника Ніжинської місцевої прокуратури Чернігівської області в інтересах держави в особі позивача Відділу освіти, сім`ї, молоді та спорту Чернігівської районної державної адміністрації до ОСОБА_1 про стягнення шкоди в розмірі середнього місячного заробітку - залишити без руху.

Запропонувати заявнику протягом десяти днів з моменту отримання копії даної ухвали усунути зазначені в ній недоліки.

Копію ухвали направити ОСОБА_1 та її представнику - адвокату Лугині Олексію Володимировичу.

Роз`яснити, що в разі невиконання вказаних вимог апеляційна скарга буде визнана неподаною та повернута заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів в частині визначення розміру судових витрат, в іншій частині ухвала оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Суддя О. Є. Мамонова

СудЧернігівський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення15.05.2023
Оприлюднено16.05.2023
Номер документу110836628
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин

Судовий реєстр по справі —734/212/21

Ухвала від 13.06.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Мамонова О. Є.

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Мамонова О. Є.

Рішення від 30.03.2023

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Бараненко С. М.

Рішення від 30.03.2023

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Бараненко С. М.

Ухвала від 27.02.2023

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Бараненко С. М.

Ухвала від 20.01.2022

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Бараненко С. М.

Ухвала від 22.06.2021

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Бузунко О. А.

Ухвала від 11.03.2021

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Бузунко О. А.

Ухвала від 28.01.2021

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Бузунко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні