Ухвала
від 28.02.2023 по справі 380/18802/22
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа №380/18802/22

провадження № П/380/18956/22

У Х В А Л А

з питань заміни відповідача

28 лютого 2023 року

Львівський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Костецького Н.В., розглянувши в порядку письмового провадження клопотання позивача та представника відповідача про заміну відповідача на належного в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в особі Львівського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області, третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Головне управління статистики у Львівській області, про визнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити дії,-

встановив:

у провадженні Львівського окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа №380/18802/22 за позовом ОСОБА_1 до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в особі Львівського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області, третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Головне управління статистики у Львівській області, про визнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити дії.

Ухвалою судді від 30.12.2022 року відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

24.01.2023 представником Львівського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області подано до суду клопотання про заміну сторони, згідно якого просить суд замінити відповідача - Львівське відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області на належного відповідача Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області. Клопотання обґрунтоване тим, що відповідно до абз. 1 ч. 3 ст. 8 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області є робочим органом виконавчої дирекції Фонду та є юридичною особою, а Львівське відділення Управління виконавчої дирекції Фонду є відокремленим підрозділом без статусу юридичної особи.

30.01.2023 позивачем подано до суду клопотання про внесення змін до своїх позовних вимог в частині належного відповідача у зв`язку із наявністю клопотання про заміну відповідача.

Розглянувши вказані клопотання сторін, оцінивши матеріали справи, суд зазначає наступне.

Відповідно до положень статті 46 КАС України, сторонами в адміністративному процесі є позивач та відповідач. Відповідачем в адміністративній справі є суб`єкт владних повноважень, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Згідно вимог частини 3, 4, 5 статті 48 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. У разі відмови у задоволенні позову до такого відповідача понесені позивачем витрати відносяться на рахунок держави.

Під час вирішення питання про залучення співвідповідача чи заміну належного відповідача суд враховує, зокрема, чи знав або чи міг знати позивач до подання позову у справі про підставу для залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Виходячи із положень статті 48 КАС України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд з власної ініціативи до ухвалення рішення у справі за згодою позивача вправі замінити первісного відповідача належним відповідачем. При цьому, у разі незгоди на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача.

Згідно частини 1 статті 4 КАС України, відповідачем є суб`єкт владних повноважень, а у випадках, визначених законом, й інші особи, до яких звернена вимога позивача; суб`єкт владних повноважень - орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадова чи службова особа, інший суб`єкт при здійсненні ними публічно-владних управлінських функцій на підставі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, або наданні адміністративних послуг.

Судом встановлено, що відповідно до змісту позовної заяви, позивачем заявлено позовні вимоги до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в особі Львівського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області.

Відповідно до ч. 3 ст. 8 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» (в редакції Закону № 1774-VIII від 06.12.2016, чинній на момент звернення позивача до суду) Робочими органами виконавчої дирекції Фонду є її управління в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, що створюються за рішенням правління Фонду на підставі затвердженої ним структури органів Фонду. Управління виконавчої дирекції Фонду є юридичними особами, мають самостійні кошториси, печатки із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням, а також мають відділення в районах і містах обласного значення. Відділення управлінь виконавчої дирекції Фонду є відокремленими підрозділами робочих органів виконавчої дирекції Фонду, що створюються за рішенням правління Фонду без статусу юридичної особи. Робочі органи виконавчої дирекції Фонду та їх відділення провадять свою діяльність від імені виконавчої дирекції Фонду в межах та порядку, визначених цим Законом, статутом Фонду, типовим положенням про робочі органи виконавчої дирекції Фонду та їх відділення, що затверджується правлінням Фонду, та положенням, затвердженим директором виконавчої дирекції Фонду.

З поданого позивачем клопотання судом встановлено, що позивач не заперечує проти заміни відповідача на належного.

За наведених обставин, суд встановив, що Львівське відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області не є юридичною особою, та, відповідно не може бути належним відповідачем, внаслідок чого клопотання представником Львівського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області подано до суду клопотання про заміну сторони підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 52, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

у х в а л и в:

клопотання представника Львівського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області подано до суду клопотання про заміну сторони задовольнити.

Замінити відповідача у справі №380/18802/22 Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в особі Львівського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області на належного відповідача - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області (вул. Героїв УПА, 73, корп. 8, м. Львів, код ЄДРПОУ 41322361).

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

Ухвала може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені статями 292-297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст ухвали виготовлено 28.02.2023 року.

Суддя Костецький Н.В.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.02.2023
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу109249303
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо управління, нагляду, контролю та інших владних управлінських функцій (призначення, перерахунку та здійснення страхових виплат) у сфері відповідних видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з них загальнообов’язкового державного соціального страхування, у тому числі від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності

Судовий реєстр по справі —380/18802/22

Ухвала від 26.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Постанова від 13.03.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Курилець Андрій Романович

Ухвала від 05.03.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Курилець Андрій Романович

Ухвала від 05.03.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Курилець Андрій Романович

Ухвала від 24.01.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Курилець Андрій Романович

Рішення від 28.12.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Костецький Назар Володимирович

Ухвала від 27.12.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Костецький Назар Володимирович

Ухвала від 21.07.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Костецький Назар Володимирович

Ухвала від 20.06.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Костецький Назар Володимирович

Ухвала від 12.05.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Костецький Назар Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні