Ухвала
від 16.03.2023 по справі 644/523/23
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД


У Х В А Л А

16 березня 2023 року

м. Харків

справа № 644/523/23

провадження № 22-ц-вп/818/7/23

Суддя Харківського апеляційного суду Маміна О.В., розглянувши подання Голови Фрунзенського районного суду м. Харкова про направлення справи до Харківського апеляційного суду для визначення підсудності цивільної справи № 644/523/23 за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , зацікавлена особа: Опікунська рада адміністрації Індустріального району Харківської міської ради про призначення судово-психіатричної експертизи та призначення другого опікуна,-

в с т а н о в и в :

У лютому 2023 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , зацікавлена особа: Опікунська рада адміністрації Індустріального району Харківської міської ради звернулися до Орджонікідзевського районного суду м. Харкова з заявою про призначення судово-психіатричної експертизи та призначення другого опікуна.

Відповідно до розпорядження В.о. голови Орджонікідзевського районного суду м. Харкова від 02 лютого 2023 року справу передано до Фрунзенського районного суду м. Харкова.

06 лютого 2023 року справа за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , зацікавлена особа: Опікунська рада адміністрації Індустріального району Харківської міської ради про призначення судово-психіатричної експертизи та призначення другого опікуна надійшла до Фрунзенського районного суду м. Харкова.

15 березня 2023 року справа надійшла до Харківського апеляційного суду разом з поданням голови Фрунзенського районного суду м. Харкова про передачу цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , зацікавлена особа: Опікунська рада адміністрації Індустріального району Харківської міської ради про призначення судово-психіатричної експертизи та призначення другого опікуна на розгляд іншого суду.

В поданні зазначено, що відповідно до протоколу Фрунзенського районного суду м. Харкова від 03 березня 2023 року призначення зазначеної справи не відбулося, через нестачу потрібної кількості присяжних для розподілу справи.

Відповідно до пункту 1 частини 2, частини 4 статті 293ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи недієздатною у складі одного судді і двох присяжних.

Посилаючись на викладене, голова Фрунзенського районного суду м. Харкова просить вирішити питання щодо направлення вказаної справи до іншого суду.

Вивчивши матеріали заяви ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , зацікавлена особа: Опікунська рада адміністрації Індустріального району Харківської міської ради про призначення судово-психіатричної експертизи та призначення другого опікуна, суд приходить висновку про відсутність підстав для визначення підсудності відповідно до ст.26ЦПК України та повернення справи до суду першої інстанції, виходячи з наступного.

Відповідно до статті 26ЦПК України визначення підсудності ухвалою суду вищої інстанції можливо лише тільки у випадку коли у справі однією із сторін є суд або суддя суду, до підсудності якого віднесена ця справа за загальними правилами. Інших випадків визначення підсудності судом вищої інстанції процесуальним законом не передбачено.

Згідно з пунктом 2 частини 1 статті 31ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо після задоволення відводів (самовідводів) чи з інших підстав неможливо утворити новий склад суду для розгляду справи.

Виходячи з вищевикладеного суд приходить до висновку, що чинним процесуальним законодавством передбачено вирішення питання передачі цивільної справи з одного суду до іншого з підстав зазначених вище, без визначення підсудності судом вищої інстанції.

Враховуючи викладене, посилання суду першої інстанції на ч.1 ст.26 ЦПК України, як на підставу для визначення підсудності заяви ОСОБА_1 та ОСОБА_2 Харківським апеляційним судом, як судом вищої інстанції, є безпідставними.

Оскільки підстави для визначення підсудності згідно ст.26ЦПК України відсутні, матеріали цивільної справи №644/523/23 за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , зацікавлена особа: Опікунська рада адміністрації Індустріального району Харківської міської ради про призначення судово-психіатричної експертизи та призначення другого опікуна підлягають поверненню до Фрунзенського районного суду міста Харкова.

Керуючись ст.26,31 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Цивільну справу № №644/523/23 за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , зацікавлена особа: Опікунська рада адміністрації Індустріального району Харківської міської ради про призначення судово-психіатричної експертизи та призначення другого опікуна підлягають поверненню до Фрунзенського районного суду міста Харкова для продовження розгляду .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:О.В.Маміна

СудХарківський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення16.03.2023
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу109607386
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші справи

Судовий реєстр по справі —644/523/23

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Сілантьєва Е. Є.

Ухвала від 19.07.2023

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Сілантьєва Е. Є.

Ухвала від 30.06.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Семенова Я. Ю.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Семенова Я. Ю.

Ухвала від 16.06.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Семенова Я. Ю.

Ухвала від 19.05.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Клименко А. М.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Шарко О. П.

Ухвала від 16.03.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні