Ухвала
від 30.06.2023 по справі 644/523/23
МОСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 644/523/23

Провадження № 2-о/643/202/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.06.2023 м. Харків

Суддя Московського районного суду м. Харкова Семенова Я.Ю., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа Опікунська рада адміністрації Індустріального району Харківської міської ради, про визнання особи недієздатною, встановлення опіки,

у с т а н о в и в :

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернулися до суду із заявою, в якій просять визнати недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та встановити над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіку.

Ухвалою Орджонікідзевського районного суду м. Харкова від 19 травня 2023 року цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа Опікунська рада адміністрації Індустріального району Харківської міської ради, про визнання особи недієздатною, встановлення опіки, передано до Московського районного суду м.Харкова.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями, справа №644/523/23 надійшла до провадження судді Московського районного суду м.Харкова Семенової Я.Ю.

Відповідно до протоколу автоматичного визначення присяжних від 12 червня 2023 року присяжними визначено ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

Ухвалою Московського районного суду м. Харкова від 16 червня 2023 року вказану цивільну справу прийнято до провадження, постановлено розгляд справи здійснювати за правилами окремого провадження, призначено справу до судового розгляду у відкритому судовому засіданні з викликом учасників справи.

Ухвалою Московського районного суду м. Харкова від 27 червня 2023 року визнано доцільною заміну присяжної ОСОБА_4 на іншого присяжного шляхом автоматичного визначення останніх автоматизованою системою документообігу суду.

Як убачається зі змісту протоколу щодо неможливості призначення присяжних на справу від 27 червня 2023 року, призначення присяжних не відбулося через нестачу потрібної кількості присяжних для розподілу справи, деталі наведені в лозі протоколу призначення.

За правилами п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи недієздатною.

Вимогами ч. 4ст.293 ЦПК Українизакріплено, що розгляд справ про визнання фізичної особи недієздатною проводиться судом у складі одного судді та двох присяжних.

Відповідно до ч. 1 ст.295ЦПК України заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікування у закладі з надання психіатричної допомоги за місцезнаходженням цього закладу.

Як убачається з матеріалів цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа Опікунська рада адміністрації Індустріального району Харківської міської ради, про визнання особи недієздатною, встановлення опіки, вона підсудна Орджонікідзевському районному суду м. Харкова.

Підставою надіслання вказаної цивільної справи Орджонікідзевським районним судом м.Харкова до Московського районного суду м. Харкова послугувала неможливість утворення складу суду, у зв`язку з відсутністю потрібної кількості присяжних.

Водночас,у Московськомурайонному судім.Харковатакож відсутняможливість утворитисклад суду,позаяк відсутняпотрібна кількістьприсяжних длярозподілу справи.

Правилами ст. 378 ЦПК України унормовано, що прийняте судом рішення з порушенням правил територіальної підсудності є підставою для його скасування судом апеляційної інстанції з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК Українисуд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

З огляду на викладене, беручи до уваги предмет заяви, обставини неможливості Московським районним судом м. Харкова утворити склад суду через нестачу потрібної кількості присяжних для розподілу справи, враховуючи відомості про місце проживання особи, стосовно якої ставиться питання про визнання її недієздатною, суд вважає за необхідне передати цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа Опікунська рада адміністрації Індустріального району Харківської міської ради, про визнання особи недієздатною, встановлення опіки, за підсудністю до Орджонікідзевського районного суду м. Харкова, до територіальної юрисдикції якого вона належить.

Керуючись ст. 31, 258-261, 295, 353, 354, 378 ЦПК України,

у х в а л и в :

Цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа Опікунська рада адміністрації Індустріального району Харківської міської ради, про визнання особи недієздатною, встановлення опіки передати на розгляд Орджонікідзевського районного суду м. Харкова.

Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою Цивільним процесуальним кодексом України підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої статті 31 ЦПК України, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Харківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складання судового рішення.

Суддя: Я.Ю. Семенова

Дата ухвалення рішення30.06.2023
Оприлюднено03.07.2023
Номер документу111903587
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —644/523/23

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Сілантьєва Е. Є.

Ухвала від 19.07.2023

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Сілантьєва Е. Є.

Ухвала від 30.06.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Семенова Я. Ю.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Семенова Я. Ю.

Ухвала від 16.06.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Семенова Я. Ю.

Ухвала від 19.05.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Клименко А. М.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Шарко О. П.

Ухвала від 16.03.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні