Ухвала
від 25.04.2023 по справі 644/523/23
ФРУНЗЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 644/523/23

Провадження № 2-о/645/51/23

У Х В А Л А

іменем України

25 квітня 2023 року м. Харків

Суддя Фрунзенського районного суду м.Харкова Шарко О.П., розглянувши матеірали заяви ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа : Опікунська рада адміністрації Індустріального району Харківської міської ради, про призначення судово-психіатричної експертизи, визнання недієздатним та призначення другого опікуна,

ВСТАНОВИВ:

Заявники ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернулисядо Орджонікідзевськогорайонного судум.Харковаз заявою,заінтересована особа:Опікунська радаадміністрації Індустріальногорайону Харківськоїміської ради,про призначеннясудово-психіатричноїекспертизи, визнання недієздатним, призначення опікуна,

Відповідно до розпорядження В.о. голови Орджонікідзевського районного суду м. Харкова від 02 лютого 2023 року справу передано до Фрунзенського районного суду м. Харкова, як найбільш територіально наближеному суду, в обгрунтування розпорядження зазначено, що в Орджонікідзевському районному суд м.Харкова відсутні присяжні, як перебувають у розподілі в автоматизованій системі документообігу суду через закінчення їх повноважень, справу на

06лютого 2023року цивільнасправа зазаявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,заінтересована особа:Опікунська радаадміністрації Індустріальногорайону Харківськоїміської радипро призначеннясудово-психіатричноїекспертизи, визнаннянедієздатним та призначення другого опікуна надійшла до Фрунзенського районного суду м. Харкова.

Голова Фрунзенського районного суду м.Харкова звернувся з поданням до Харківського апеляційного суду про передачу зазначеної цивільної справи на розгляд іншого суду, в поданні зазначено, що відповідно до протоколу Фрунзенського районного суду м. Харкова від 03 березня 2023 року призначення зазначеної справи не відбулося, через нестачу потрібної кількості присяжних для розподілу справи.

Ухвалою Харківського апеляційного суду від 16 березня 2023 року цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа: Опікунська рада адміністрації Індустріального району Харківської міської ради про призначення судово-психіатричної експертизи та призначення другого опікуна повернута до Фрунзенського районного суду м.Харкова. В обгрунтування повернення справи зазначено, що чинним процесуальним законодавством передбачено вирішення питання передачі цивільної справи з одного суду до іншого з підстав зазначених вище, без визначення підсудності судом вищої інстанції.

Відповідно до протоколу передачі судової справи раніше визначеному суду від 03.04.2023 року справа передана в провадження судді Фрунзенського районного суду м.Харкова Шарка О.П, призначення присяжних знову не відбулося у зв`язку з тим, що не вистачає потрібної кількості присяжних для розподілу справи.

Відповідно до ч.1ст. 293 ЦПК України, вказана справа розглядається судом в складі одного суді та двох присяжних.

Таким чином, у зв`язку з неможливістю призначення присяжних, не можливо утворити склад суду у Фрунзенському районному суді м.Харкова для розгляду справи

Відповідно дост. 295 ЦПК України, заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у закладі з надання психіатричної допомоги - за місцезнаходженням цього закладу.

Як вбачається з матеріалів справи, заява підсудна саме Орджонікідзевському районному суду м.Харкова.

Надсилаючи вказану справу до Фрунзенського районного суду м.Харкова, Орджонікідзевський районний суд м.Харкова посилається на неможливість утворення складу суду у зв`язку з відсутністю потрібної кількості присяжних, однак, як вже зазначалося, у Фрунзенському районному суді м.Харкова його також неможливо утворити.

Відповідно до вимогст. 378 ЦПК Україниприйняте судом рішення з порушенням правил територіальної підсудності є підставою для його скасування судом апеляційної інстанції з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю.

Відповідно до вимог п.1 ч.1ст. 31 ЦПК Українисуд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне передати справу за підсудністю Орджонікідзевському районному суду м.Харкова.

Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою ЦПК України підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення (ч. 3 ст. 31 ЦПК України).

Керуючисьст.ст.31,187,260,353,354,378 ЦПК України,-

У Х В А Л И В:

Матеріали справи № 644/523/23 за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа : Опікунська рада адміністрації Індустріального району Харківської міської ради, про призначення судово-психіатричної експертизи, визнання недієздатним та призначення другого опікуна передати Орджонікідзевському районному суду м.Харкова - за підсудністю.

Роз`яснити учасникам справи, що передача справи, з підстав зазначених вище в ухвалі, здійснюється не пізніше п`яти днів після закінчення строку на оскарження ухвали суду, а в разі подання скарги не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення. Учасник справи, якому ухвала суду не були вручені у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя

СудФрунзенський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення25.04.2023
Оприлюднено26.04.2023
Номер документу110413919
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Інші справи окремого провадження

Судовий реєстр по справі —644/523/23

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Сілантьєва Е. Є.

Ухвала від 19.07.2023

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Сілантьєва Е. Є.

Ухвала від 30.06.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Семенова Я. Ю.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Семенова Я. Ю.

Ухвала від 16.06.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Семенова Я. Ю.

Ухвала від 19.05.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Клименко А. М.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Шарко О. П.

Ухвала від 16.03.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні