Ухвала
від 17.01.2023 по справі 492/1058/22
АРЦИЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 492/1058/22

провадження № 2-о/492/17/23

УХВАЛА

про витребування доказів

17 січня 2023 року м. Арциз

Арцизький районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді Гусєвої Н.Д.,

при секретарі судового засідання Рябчук О.А.,

присяжних Канцир Д.П., Арікової Т.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання про витребування доказів по цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , за участю заінтересованих осіб: Комунального некомерційного підприємства «Арцизька центральна опорна лікарня» Арцизької міської ради, Виконавчого комітету Павлівської сільської ради, як органу опіки та піклування про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, -

встановив:

В провадженні Арцизького районного суду Одеської області знаходиться цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , за участю заінтересованих осіб: Комунального некомерційного підприємства «Арцизька центральна опорна лікарня» Арцизької міської ради, Виконавчого комітету Павлівської сільської ради, як органу опіки та піклування про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна.

Ухвалою суду від 29 листопада 2022 року відкрито окреме провадження за зазначеною заявою та призначено судове засідання з викликом учасників справи.

До суду від представника заявниці адвоката Сокерчака В.В. надійшло клопотання про витребування доказів, згідно якого просить суд витребувати від Комунального некомерційного підприємства «Арцизька центральна опорна лікарня» Арцизької міської ради, амбулаторну карту ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , посилаючись на те, що вказана інформація відноситься до конфіденційної та необхідна для призначення судово-психіатричної експертизи.

У судове засідання заявниця та її представник не з`явились, але від них до суду надійшли письмові заяви, в яких просили суд розглянути клопотання про витребування доказів без їхньої участі та задовольнити вищезазначене клопотання.

Представниця заінтересованої особи: Комунального некомерційного підприємства «Арцизька центральна опорна лікарня» Арцизької міської ради у судове засідання не з`явилась, однак від неї до суду надійшла заява, в якій просила про розгляд справи за її відсутності, проти задоволення заявлених вимог не заперечувала.

Представниця заінтересованої особи: Виконавчого комітету Павлівської сільської ради, як органу опіки та піклування, у судове засідання не з`явилась, однак від неї до суду надійшла заява, в якій просила суд розглянути клопотання про витребування доказів без її участі.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, судом, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши клопотання про витребування доказів, дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду (ч. 3 ст. 294 ЦПК України).

Згідно з п. 4 ч. 5 ст. 12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених ЦПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 13 ЦПК України збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених ЦПК України. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи у випадках, передбачених ЦПК України.

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 43 ЦПК України учасники справи мають право подавати клопотання.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Згідно з вимогами ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються, зокрема письмовими доказами.

Відповідно до ч. 2 ст. 214 ЦПК України головуючий відповідно до завдання цивільного судочинства спрямовує судовий розгляд на забезпечення повного, всебічного та об`єктивного з`ясування обставин справи.

Суд приймає до уваги, що заява про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна стосується захисту прав та інтересів особи, стосовно якої вирішується питання про визнання її недієздатною, та заявниця не має можливості самостійно отримати документи, які просить витребувати, а їх ненадання може утруднити розгляд справи по суті.

Враховуючи вищевикладене, беручи до уваги, що представником заявниці адвокатом Сокерчаком В.В. було заявлено обґрунтоване клопотання про витребування доказів, що при розгляді цивільної справи є обов`язковим, оскільки відсутність їх може утруднити розгляд справи по суті, беручи до уваги вимоги заяви, а також те, що обставини по наявній справі можна встановити зокрема при дослідженні документів, які наявні у медичній документації, які просить витребувати представник заявниці, з метою всебічного та повного з`ясування обставин по справі, визначення факту недієздатності фізичної особи, потреби у встановленні над нею опіки та призначення опікуна, суд, сприяючи учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених ЦПК України, прийшов до висновку про задоволення клопотання представника заявниці адвоката Сокерчака В.В. про витребування доказів, оскільки документи, які наявні в амбулаторній карті мають значення для встановлення обставин по справі.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 43, 76-84, 214, 247, 258-260, 353 ЦПК України, суд, -

постановив:

Клопотання представника заявниці ОСОБА_3 про витребування доказів задовольнити.

Витребувати від Комунального некомерційного підприємства «Арцизька центральна опорна лікарня» Арцизької міської ради (вул. Добровольського, буд. № 5, м. Арциз Болградського району Одеської області, 68404) амбулаторну карту ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Копію ухвали направити до Комунального некомерційного підприємства «Арцизька центральна опорна лікарня» Арцизької міської ради, яка має бути виконана в строк до 10 лютого 2023 року.

Роз`яснити,що відповіднодо ст.84ЦПК Українибудь-якаособа,у якоїзнаходиться доказ,повинна видатийого навимогу суду.Особи,які немають можливостіподати доказ,який витребуєсуд,або немають можливостіподати такийдоказ увстановлені строки,зобов`язаніповідомити проце судіз зазначеннямпричин протягомп`ятиднів здня врученняухвали.У разінеповідомлення судупро неможливістьподати докази,витребувані судом,а такожза неподаннятаких доказівз причин,визнаних судомнеповажними,суд застосовуєдо відповідноїособи заходипроцесуального примусу,передбачені цимКодексом.Притягнення виннихосіб довідповідальності незвільняє їхвід обов`язкуподати витребуванісудом докази.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

Арцизького районного суду Гусєва Н.Д.

Присяжні: Канцир Д.П.

Арікова Т.С.

СудАрцизький районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення17.01.2023
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу109637775
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —492/1058/22

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 17.11.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 05.04.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 17.01.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 17.01.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 29.11.2022

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні