Ухвала
від 05.04.2023 по справі 492/1058/22
АРЦИЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 492/1058/22

провадження № 2-о/492/17/23

У Х В А Л А

про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи

05 квітня 2023 року м.Арциз

Арцизький районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді Гусєвої Н.Д.,

при секретарі судового засідання Гамурар І.О.,

присяжних Канцир Д.П., Арікової Т.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання заявниці ОСОБА_1 про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , за участю заінтересованих осіб: Комунального некомерційного підприємства «Арцизька центральна опорна лікарня» Арцизької міської ради, Виконавчого комітету Павлівської сільської ради, як органу опіки та піклування, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, -

встановив:

Заявниця звернулася до суду із зазначеною заявою, посилаючись на те, що її донька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом з дитинства та в силу свого хронічного психічного захворювання ОСОБА_2 не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує як медичного нагляду та лікування так і постійної сторонньої допомоги і контролю, внаслідок чого перебуває на обліку у лікаря-психіатра у зв`язку з чим виникла необхідність визнання ОСОБА_2 недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна.

У вказаній заяві заявницею заявлено клопотання про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи, на вирішення якої поставити питання: чи хворіє ОСОБА_2 на психічну хворобу? чи розуміє ОСОБА_2 в силу свого психічного розладу здоров`я значення своїх дій та чи може керувати ними? чи потребує ОСОБА_2 опіки? чи дозволяє психічний стан ОСОБА_2 з`явитися в судове засідання та особисто дати пояснення по суті справи? Проведення амбулаторної судово-психологічної експертизи обґрунтовано необхідністю встановлення ОСОБА_2 психічного стану, який має значення для судового розгляду справи.

У судове засідання заявниця та її представник, представниця заінтересованої особи: Виконавчого комітету Павлівської сільської ради, як органу опіки та піклування, не з`явились, але до суду від них надійшли письмові заяви, в яких просили суд розглянути клопотання про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи без їхньої участі та задовольнити вищезазначене клопотання.

Представниця заінтересованої особи: Комунального некомерційного підприємства «Арцизька центральна опорна лікарня» Арцизької міської ради у судове засідання не з`явилась, однак до суду від неї надійшла заява, в якій просила про розгляд справи за її відсутності.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, судом, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, розглянувши клопотання про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи, дослідивши матеріали цивільної справи, прийшов до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однією із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Згідно з вимогами ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза в цивільних справах призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Відповідно до роз`яснень, що викладені у п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1972 року № 3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Як вбачається з матеріалів справи ОСОБА_2 є інвалідом з дитинства, що підтверджується посвідченням серії НОМЕР_1 , виданим Аризьким УСЗН 15 липня 2014 року (а.с. 6).

Відповідно до довідки № 17 від 19 серпня 2022 року, виданої Комунальним некомерційним підприємством «Арцизька центральна опорна лікарня» Арцизької міської ради, ОСОБА_2 перебуває на психіатричному обліку в КНП «Арцизька ЦОЛ» з 2012 року, діагноз: Помірна розумова відсталість, дизартрія (а. с. 8).

Судом встановлено, що є достатні підстави вважати, що ОСОБА_2 має психічний розлад здоров`я, тому для вирішення питання про те, чи може вона розуміти свої дії і керувати ними вимагає спеціальних знань в області психіатрії, для правильного вирішення питання щодо її недієздатності суд вважає за необхідне призначити амбулаторну судово-психіатричну експертизу у зв`язку з чим клопотання підлягає задоволенню.

Згідно з положеннями ст. 7 Закону України «Про судову експертизу» виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

Суд, з урахуванням обставин справи, вважає доцільним доручити проведення амбулаторної судово-психіатричної експертизи експертам Одеської філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» (місцезнаходження: вул. Ак. Воробйова, буд. № 9, м. Одеса, 65006).

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Оскільки для проведення амбулаторної судово-психіатричної експертизи необхідний значний проміжок часу, а також враховуючи те, що зазначена експертиза буде проводитися також на підставі матеріалів наявної цивільної справи, суд дійшов висновку, що на час проведення вказаної експертизи провадження у справі слід зупинити, направивши експертам матеріали наявної цивільної справи.

Керуючись ст. ст. 105, 211, 247, 258-260, 298, 353 ЦПК України, суд, -

постановив:

Клопотання заявниці ОСОБА_1 про призначення у справі амбулаторної судово-психіатричної експертизи задовольнити.

Призначити відносно ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 ) амбулаторну судово-психіатричну експертизу для встановлення її психічного стану.

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

1) Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічну хворобу?

2) Чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в силу свого психічного розладу здоров`я значення своїх дій та чи може керувати ними?

3) Чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіки?

4) Чи дозволяє психічний стан ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з`явитися в судове засідання та особисто дати пояснення по суті справи?

Проведення амбулаторної судово-психіатричної експертизи доручити експертам Одеській філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» (вул. Ак. Воробйова, буд. № 9, м. Одеса, 65006), попередивши експертів про кримінальну відповідальність, передбачену ст. ст. 384, 385 КК України.

Зобов`язати ОСОБА_1 доставити в експертну установу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та на вимогу експертів надати необхідні документи.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Копію ухвали для виконання надіслати до Одеської філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України».

Для проведення амбулаторної судово-психіатричної експертизи направити до Одеської філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» матеріали цивільної справи 492/1058/22, медичну документацію ОСОБА_2 .

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Одеського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому наявної ухвали суду.

Суддя

Арцизького районного суду Гусєва Н.Д.

Присяжні: Канцир Д.П.

Арікова Т.С.

СудАрцизький районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення05.04.2023
Оприлюднено27.04.2023
Номер документу110444151
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —492/1058/22

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 17.11.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 05.04.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 17.01.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 17.01.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 29.11.2022

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні