Рішення
від 01.03.2023 по справі 557/585/22
ГОЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №557/585/22

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 березня 2023 року смт.Гоща

Гощанський районний суд Рівненської області в складі:

головуючого судді Пацка Д.В.

секретар судового засідання Довгалець Н.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Гоща в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Лендком Симонів», Товариство з обмеженою відповідальністю «Селянське Агро» про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до Гощанського районного суду Рівненської області з позовом доТовариства з обмеженою відповідальністю «Лендком Симонів», Товариство з обмеженою відповідальністю «Селянське Агро» про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним.

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, 12.06.2014 року між ОСОБА_1 та Товариства з обмеженою відповідальністю «Лендком Симонів» укладено договір оренди земельної частки (паю), строком дії 7 років, до 2021 включно.

Зазначає, що відповідно до п. 2 договору передала, а Товариство з обмеженою відповідальністю «Лендком Симонів» прийняло в оренду земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства розміром 2,97 га, яка розміщена на території Воскодавської сільської ради.

Зазначає, що з інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав не нерухоме майно за №31768584, стало відомо, що 11.08.2014 договір оренди землі представником ТОВ «Лендком Симонів» передало в суборенду земельну ділянку кадастровий номер 5621281500:02:006:0100 Товариству з обмеженою відповідальністю «Селянське Агро».

Отже, відповідачі з метою неповернення їй вказаної земельної ділянки після закінчення строку договору оренди, умисно уклали між собою незаконний договір суборенди та зареєстрували його, чим порушили п.«а», «д» ч.1 ст. 211 ЗК України та права на розпорядження своїм власним майном.

Вважаючи договір суборенди земельної ділянки, укладеним між відповідачами з явними порушеннями, просить визнати недійсним договір суборенди земельної ділянки кадастровий номер 5621281500:02:006:0100, укладений між ТзОВ «Лендком Симонів» та ТзОВ «Селянське Агро», зареєстрований в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно від 2014 р. та скасувати його державну реєстрацію.

Відповідачі на позовну заяву із запереченнями щодо наведених позивачем обставин та правових підстав позову не надали.

Ухвалою судді Гощанського районного суду Рівненської області від 27 червня 2022 року вказану вище позовну заяву прийнято до розгляду та відкрите провадження у справі, розгляд справи постановлено здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою судді Гощанського районного суду Рівненської області від 04.08.2023 року, вирішено залучити Товариство з обмеженою відповідальністю «Селянське Агро» код ЄДРПОУ 39758250 (місцезнаходження: вул. Нова, с. Черниця, Рівненського району Рівненської області, 34754) у якості співвідповідача за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Лендком Симонів» про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним.

Ухвалою судді Гощанського районного суду Рівненської області від 15.02.2023 року, підготовче провадження закрито та призначено справу до судового розгляду по суті.

Інші процесуальні дії по справі судом не здійснювалися.

В судове засідання ОСОБА_1 не з`явилась, в заяві поданій 01.03.2023 позовні вимоги підтримала повністю та просить їх задовольнити, вказує, що не заперечує проти заочного розгляду справи.

Представник відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Лендком Симонів» в судове засідання не з`явився, хоча про день та час розгляду справи був повідомлений належним чином у передбаченому законом порядку. Про причини неявки суд не повідомив.

Представник відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю «Селянське Агро» в судове засідання не з`явивсь, хоча про день та час розгляду справи був повідомлений належним чином у передбаченому законом порядку. Про причини неявки суд не повідомив.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Відповідно до ч. 4ст. 248 ЦПК України, у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Суд, виконуючи вимогист. 280 ЦПК, враховуючи, що відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, не з`явився в судове засідання без поважних причин та без повідомлення причин, не подав відзив та позивач не заперечує проти заочного вирішення справи, ухвалив провести заочний розгляд справи.

Суд, з`ясувавши фактичні обставини у справі, на які позивач посилається, як на підставу своїх вимог, дослідивши та оцінивши докази по справі, проаналізувавши норми матеріального права, які регулюють спірні правовідносини, вважає, що позов слід задовольнити зважаючи на таке.

Частиною другоюстатті 792 Цивільного кодексу України(далі -ЦК України) встановлено, що відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Згідно із частиною першоюстатті 93 Земельного кодексу України(далі -ЗК України) право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності (стаття 1 Закону України «Про оренду землі»).

Відповідно достатті 13 Закону України «Про оренду землі»договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Встановлено, що ОСОБА_1 на праві особистої приватної власності належить земельна ділянка для ведення особистого селянського господарства на території Воскодавської сільської ради, площею 3.100 га, що стверджується Деражвним актом серії ЯГ №074446.

Судом встановлено, що 12.06.2014 року між ОСОБА_1 та Товариства з обмеженою відповідальністю «Лендком Симонів» укладено договір оренди земельної частки (паю), строком дії 7 років, до 2021 включно (дата державної реєстрації 11.08.2014).

Відповідно до п. 2 договору, ОСОБА_1 передала, а ТзОВ «Лендком Симонів» прийняло в оренду земельну ділянку кадастровий номер 5621281500:02:006:0100 для ведення особистого селянського господарства розміром 2,97 га, яка розміщена на території Воскодавської сільської ради.

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права, встановлено, що 15.05.2019 (зареєстровано 29.05.2019) договір оренди землі представником ТОВ «Лендком Симонів» передало в суборенду земельну ділянку кадастровий номер 5621281500:02:006:0100 Товариству з обмеженою відповідальністю «Селянське Агро», дата закінчення дії 28.08.2021.

05.08.2021 внесено зміни виконавчим комітетом Корецької міської ради ОСОБА_2 , індексний номер рішення 59773693, на підставі додаткової угоди від 10.04.2019, автоматично продовженою дію договору оренди земельної ділянки кадастровий номер 5621281500:02:006:0100 між ТзОВ «Лендком Симонів» та ОСОБА_1 , дата закінчення 10.07.2028.

Між сторонами виникли відносини, які регулюються Цивільним кодексом України, ЗУ «Про оренду землі».

Статтею 41 Конституції Українивизначено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Частиною першою статті 3 ЦК України встановлено, що загальними засадами цивільного законодавства є: неприпустимість позбавлення права власності, крім випадків, встановленихКонституцією України та законом; свобода договору; судовий захист цивільного права та інтересу; справедливість, добросовісність та розумність.

Звертаючись до суду із вказаним позовом, ОСОБА_1 посилалась на те, що спірна земельну ділянка належить їй на праві власності, а після закінчення договору оренди, укладеного між нею та ТзОВ «Лендком Симонів», останнє її не повернуло та продовжує її використання, що є порушенням положень Закону України «Про оренду землі» .

Відповідно до частини першої статті 317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Частинами першою-другою статті 319 ЦК України передбачено, що власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. При здійсненні своїх прав та виконанні обов`язків власник зобов`язаний додержуватися моральних засад суспільства.

Згідно з частиною першою статті 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до частини першої статті 407 ЦК України право користування чужою земельною ділянкою встановлюється договором між власником земельної ділянки і особою, яка виявила бажання користуватися цією земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (далі - землекористувач).

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків (частина перша статті 626 ЦК України).

Відповідно до статті 125 ЗК України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Статтею 13 Закону України «Про оренду землі»визначено, що договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до статті 31 ЗУ «Про оренду землі» договір оренди землі припиняється в разі закінчення строку, на який його було укладено.

По закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов`язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі) (частина перша статті 33 Закону України «Про оренду землі»).

Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов`язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі. До листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі орендар додає проект додаткової угоди (частини друга та третя статті 33 Закону України «Про оренду землі»).

При поновленні договору оренди землі його умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі недосягнення домовленості щодо орендної плати та інших істотних умов договору переважне право орендаря на укладення договору оренди землі припиняється (частина четверта статті 33 Закону України «Про оренду землі»).

Орендодавець у місячний термін розглядає надісланий орендарем лист-повідомлення з проектом додаткової угоди, перевіряє його на відповідність вимогам закону, узгоджує з орендарем (за необхідності) істотні умови договору і, за відсутності заперечень, приймає рішення про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної та комунальної власності), укладає з орендарем додаткову угоду про поновлення договору оренди землі. За наявності заперечень орендодавця щодо поновлення договору оренди землі орендарю направляється лист-повідомлення про прийняте орендодавцем рішення (частина п`ята статті 33 Закону України «Про оренду землі»).

У разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі, такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором (частина шоста статті 33 Закону України «Про оренду землі»).

Додаткова угода до договору оренди землі про його поновлення має бути укладена сторонами у місячний строк в обов`язковому порядку. Відмова, а також наявне зволікання в укладенні додаткової угоди до договору оренди землі може бути оскаржено в суді (частини вісім та дев`ять статті 33 Закону України «Про оренду землі»).

У разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов`язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором. Орендар не має права утримувати земельну ділянку для задоволення своїх вимог до орендодавця (частина 1 статті 34 Закону України «Про оренду землі»).

Таким чином, для поновлення договору оренди землі з підстав, передбачених частиною шостою статті 33 Закону України «Про оренду землі», необхідна наявність таких юридичних фактів: орендар належно виконує свої обов`язки за договором оренди;до закінчення строку дії договору він повідомив орендодавця в установлені строки про свій намір скористатися переважним правом на укладення договору на новий строк;до листа-повідомлення орендар додав проект додаткової угоди, продовжує користуватись виділеною земельною ділянкою; орендодавець письмово не повідомив орендаря про відмову в поновленні договору оренди.

Наведене відповідає правовій позиції, викладеній у постанові Великої Палати Верховного Суду від 10 квітня 2018 року у справі № 594/376/17-ц (провадження 14-65цс18).

Пунктом 8 договору оренди землі від 12.06.2014 року передбачено, що договір укладено на 7 років. Після закінчення строку договору орендар має переважне право на поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію.

Разом із тим, матеріали справи не містять доказів надіслання орендарем повідомлення про намір продовжити дію договору оренди землі орендодавцю разом із додатковою угодою, відсутні докази укладення між сторонами відповідної додаткової угоди, як і не містять доказів оскарження орендарем не укладення такої.

З наведеного вбачається, що ТОВ «Лендком Симонів» не було виконано свого обов`язку щодо повідомлення орендодавця про намір скористатися переважним правом щодо продовження договору оренди всупереч умовам договору оренди землі та частини шостої статті 33 Закону України «Про оренду землі».

Відсутність заперечення орендодавця протягом місяця з дня закінчення дії договору оренди землі щодо користування орендарем спірною земельною ділянкою, з урахуванням невиконання ТзОВ «Лендком Симонів» приписів частини шостої статті 33 Закону України «Про оренду землі» та умов договору про оренду земельної ділянки, не може бути підставою для того, щоб вважати, що такий договір укладено на новий строк й на тих же умовах.

Відповідно до пункту 37 вказаного договору оренди землі дія договору оренди припиняється у разі, серед іншого, закінчення строку, на який його було укладено.

Враховуючи наведені норми законодавства, суд приходить до висновку, що договір оренди є припиненим.

Положеннями статті 15 ЦК України передбачено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Статтею 16 ЦК Українивизначено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Частиною другою вказаної статті передбачені способи захисту цивільних прав та інтересів. Серед іншого, вказана норма містить вказівку, що суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

Відтак суд вважає за можливе захистити порушене право позивача шляхом зобов`язання орендаря ТзОВ «Лендком Симонів» повернути земельну ділянку.

Правилами статті 8 Закону України «Про оренду землі» визначено, що орендована земельна ділянка або її частина може передаватися орендарем у суборенду без зміни цільового призначення, якщо це передбачено договором оренди або за письмовою згодою орендодавця. Якщо протягом одного місяця орендодавець не надішле письмового повідомлення щодо своєї згоди чи заперечення, орендована земельна ділянка або її частина може бути передана в суборенду. Умови договору суборенди земельної ділянки повинні обмежуватися умовами договору оренди земельної ділянки і не суперечити йому. Строк суборенди не може перевищувати строку, визначеного договором оренди землі. У разі припинення договору оренди чинність договору суборенди земельної ділянки припиняється.

Відповідно до частини першої статті 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою-третьою, п`ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Згідно зі статтею 203 ЦК України зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам; особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності; волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі; правочин має вчинятися у формі, встановленій законом; правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

При цьому правом оспорювати правочин і вимагати проведення реституції ЦК України наділяє не лише сторону (сторони) правочину, але й інших, третіх осіб, що не є сторонами правочину, визначаючи їх статус як «заінтересовані особи» (статті 215, 216 ЦК України).

Визнання угоди недійсною є одним зі способів захисту прав на землю, передбаченим частиною третьою статті 152 ЗК України.

Оскільки, договір оренди земельної ділянки від 10.07.2014 року припинений, то у ТОВ «Лендком Симонів» було відсутнє право оренди вказаної земельної ділянки у порядку, визначеному чинним законодавством, а тому останнє не мало повноважень для укладення договору суборенди даної земельної ділянки.

Таким чином, позовні вимоги є законними, обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до вимог ч. 1ст. 139 КАС Українипозивач не ставить вимогу про стягнення понесених ним судових витрат, а тому суд відносить вказані витрати на її рахунок.

На підставі викладеного керуючись ст. ст. 3, 317, 319, 321, 407 ЦК України, ст.ст. 125 ЗК України, ЗУ «Про оренду землі», ст. ст. 12, 81, 82, 137, 141, 258, 263-265, 274-279, 280-282, 354, 355 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Лендком Симонів», Товариства з обмеженою відповідальністю «Селянське Агро» про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним, задовольнити повністю.

Визнати недійсним договір суборенди землі серії: ЛС-СА-В/2019, виданий 15.05.2019 (рішення про державну реєстрацію прийняте 29.05.2019), укладений між Товариства з обмеженою відповідальністю «Лендком Симонів» та Товариство з обмеженою відповідальністю «Селянське Агро» щодо суборенди земельної ділянки кадастровий номер 5621281500:02:006:0100, площею 2,97 га яка належить на праві власності ОСОБА_1 .

Зобов`язати відповідачів - Товариство з обмеженою відповідальністю «Лендком Симонів» (ЄДРПОУ 36913953), Товариство з обмеженою відповідальністю «Селянське Агро» (ЄДРПОУ 39758250) повернути земельну ділянку площею 2,97 га кадастровий номер 5621281500:02:006:0100, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , жительці АДРЕСА_1 .

Заочне рішення суду може бути переглянуто Гощанським районним судом Рівненської області за письмовою заявою відповідача поданою протягом тридцяти днів з дня отримання копії рішення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Рішення може бути оскаржене сторонами в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду через Звенигородський районний суд Черкаської області шляхом подання в 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Ознайомитись з повним текстом судового рішенням, в електронній формі, сторони можуть за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua/.

Повне судове рішення виготовлено 10.03.2023.

С у д д я Д.В. Пацко

СудГощанський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення01.03.2023
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу109642589
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо припинення права оренди

Судовий реєстр по справі —557/585/22

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Пацко Д. В.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Пацко Д. В.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Пацко Д. В.

Ухвала від 15.06.2023

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Пацко Д. В.

Ухвала від 15.06.2023

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Пацко Д. В.

Ухвала від 17.05.2023

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Пацко Д. В.

Рішення від 01.03.2023

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Пацко Д. В.

Ухвала від 15.02.2023

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Пацко Д. В.

Ухвала від 03.08.2022

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Пацко Д. В.

Ухвала від 26.06.2022

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Пацко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні