Рішення
від 10.03.2023 по справі 559/2804/17
ДУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 559/2804/17

Провадження № 2/559/4/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 березня 2023 року м. Дубно Рівненської області

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

в складі головуючого судді Ралець Р.В.,

секретаря судового засідання Федорук О.О.,

представника ОСОБА_1 адвоката Пашкевич І.А.,

представника ОСОБА_2 адвоката Вишковської В.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дубно справу за позовом ОСОБА_3 , правонаступником якої є ОСОБА_1 , до Варковицької сільської ради, ОСОБА_2 про визнання права власності на земельну ділянку, припинення права власності на вказану земельну ділянку, виділення земельної ділянки в натурі та зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , правонаступником якої є ОСОБА_1 , третя особа без самостійних вимог: Варковицька сільська рада, про припинення права власності на житловий будинок, -

В С Т А Н О В И В:

Стислий викладпозиції сторін.

27.12.2017 до суду звернулась ОСОБА_3 з позовом, згідно якого, враховуючи заяву про зміну предмета позову, просить визнати за нею, право власності на земельну ділянку, площею 0,25 га, цільове призначення: для будівництва та обслуговування житлового будинку, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , у зв`язку із набуттям права власності на житловий будинок з погосподарськими будівлями, що знаходиться вказаною за адресою. Припинити право власності ОСОБА_2 на земельну ділянку, яка знаходиться на території с. Зелений Гай Дубенського району Рівненської області, загальною площею 0, 25 га, кадастровий номер: 5621680800:03:001:0058. Припинити право власності ОСОБА_2 на земельну ділянку, яка знаходиться на території с. Зелений Гай Дубенського району Рівненської області, загальною площею 0, 6 га, кадастровий номер: 5621680800:03:001:0059. Виділити їй в натурі земельну ділянку, площею 0, 25 га цільове призначення: для будівництва та обслуговування житлового будинку, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 для обслуговування житлового будинку з погосподарськими будівлями, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування заявлених вимог позивачка посилається на те, що їй на праві власності належить житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 24072255 від 10.07.2014 року. Право власності на зазначений житловий будинок вона отримала на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 10 липня 2014 року, після смерті мами ОСОБА_4 . Домоволодіння розташоване на земельній ділянці в АДРЕСА_1 , що перебувала у користуванні її батьків з моменту побудови. Вказане підтверджується архівною довідкою Державного архіву Рівненської області від 08 вересня 2014 року № 226/06-27, де зазначено, що в архівному фонді колгоспу імені Паризької комуни с. Варковичі Дубенського району в земельно-шнуровій книзі за 1953- 1955 роки є відомості, що ОСОБА_5 в с. Хомут (нині с. Зелений Гай) користувався земельною ділянкою площею 0.50 га. з них 0.10 га під будовами, станом на 22 лютого 1954 року. Потім вказана земельна ділянка перейшла у користування ОСОБА_4 , як останньому члену колгоспного двору та власнику домоволодіння, розташованого у АДРЕСА_1 , згідно свідоцтва про право особистої власності на домоволодіння, виданим 15 грудня 1986 року Виконавчим комітетом Дубнівської районної Ради народних депутатів.

У зв`язку із набуттям права власності на жилий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , до неї перейшло право користування і земельною ділянкою під будинком, тобто вона є законним землекористувачем земельної ділянки (присадибної), що знаходиться за вказаною адресою. Разом з тим, отримати свідоцтво про право на спадщину на вказану вище земельну ділянку, їй не вдалося, оскільки звернувшись до Варковицької сільської ради Дубенського району Рівненської області про передачу у власність земельної ділянки для обслуговування вищевказаного житлового будинку, 12 січня 2016 року вона отримала лист про відмову. У вказаному листі Варковицька сільська рада Дубенського району Рівненської області повідомила її, що передати у власність земельну ділянку за адресою: АДРЕСА_1 не можливо, через те, що починаючи з 01.10.1999 року така ділянка перебуває у приватній власності ОСОБА_2 .

Водночас, згідно ч. 2 ст. 1225 Цивільного кодексу України до спадкоємців житлового будинку, інших будівель та споруд переходить право власності або право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені. Аналогічні правові норми з цього приводу містяться і в ч. 1 ст. 377 Цивільного кодексу України та ст. 120 Земельного кодексу України. Отже, за загальним правилом, закріпленим у частині першій статті 120 Земельного кодексу України, особа, яка набула права власності на будівлю чи споруду стає власником або землекористувачем земельної ділянки на тих самих умовах, на яких вона належала попередньому власнику. Водночас, всупереч наведеному, рішенням № 34 від 18.06.1999 року Варковицька сільська рада передала у приватну власність гр. ОСОБА_2 земельну ділянку для обслуговування житлового будинку площею 0.25 га та для ведення особистого підсобного господарства площею 0.60 га в АДРЕСА_1 , чим було порушено її права та охоронювані законом інтереси, як спадкоємця оскільки передана у власність Відповідачу земельна ділянка включає в себе земельну ділянку, яка постійно перебувала у користуванні її батьків та необхідна для обслуговування будинку, речове право на яке зареєстроване на разі за нею.

Представником відповідача за первісним позовом ОСОБА_2 адвокатом Іваницькою Н.О. подано відзив, відповідно до якого просить відмовити ОСОБА_3 у задоволенні позову, оскільки вважає його необгрунтованим та безпідставним, таким що суперечить не лише процесуальним нормам чинного законодавства, але і передбаченним законодавчими актами нормам щодо користування, володіння, розпорядження земельним ділянками, зокрема їх надання (виділення) у власність, чи будь-яке інше право користування. Зазначає, що підстави та обставини справи, якими обґрунтовуються позовні вимоги ідентичні тим, що і в попередній справі, яка розглядалася вже усіма судовими інстанціям нашої держави за період 2013-2015 роки за позовом ОСОБА_3 , в задоволенні якого їй було повністю відмовлено. Зміна лише самих позовних вимог, не тягне за собою повної заміни предмета спору, адже визнання неправомірним та скасування рішення Варковицької сільської ради № 34 від 18.06.1999 року в частині передачі у приватну власність земельної ділянки ОСОБА_2 розміром 0.25 га, на якій розташоване домоволодіння по АДРЕСА_1 , визнання незаконним та скасування відповідного державного акту на право приватної власності на землю від 01.10.1999 р. згідно якого ОСОБА_2 була надана вище вказана ділянка, як наслідок зобов`язання останньою повернути її у власність Варковицької сільської ради, потягло б за собою автоматичне припинення права власності ОСОБА_2 на дану земельну ділянку.

Що стосується вимог позивачки, щодо визнання за нею право власності на земельну ділянку площею 0.25 га, для будівництва та обслуговування житлового будинку, що розташований за вищевказаною адресою та виділення їй в натурі даної земельної ділянки, не є можливим (не передбаченим жодним нормативно-правовим актом нашої держави), тому що згідно вимог ст. 122 Земельного кодексу України, такими повноваженнями наділені лише органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, але не органи судової влади.

Окрім того, ОСОБА_2 з 1989 року вільно та відкрито володів та користувався спірною земельною ділянкою, а житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 з 90-х років по сільській раді не обліковувався і використовувся як господарська будівля.

23.07.2018 представником ОСОБА_2 адвокатом Іваницькою Н.О. подано зустрічний позов до ОСОБА_3 , третя особа без самостійних вимог: Варковицька сільська рада, про припинення права власності на житловий будинок, у якому просить припинити право власності ОСОБА_3 на житловий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , в зв`язку з його знищенням. В обґрунтування своїх позовний вимог зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла бабуся позивача ОСОБА_6 . Після її смерті відкрилась спадщина на все належне їй майно, зокрема на житловий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . При житті, ІНФОРМАЦІЯ_2 , померла ОСОБА_6 заповіла вказаний будинок на ОСОБА_3 та її сестру ОСОБА_7 (тітка позивача). Батько позивача ОСОБА_8 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 . В 1996 році ОСОБА_9 , як одна із спадкоємиць по заповіту після смерті ОСОБА_6 особисто написала заяву на ім`я голови Варковицької сільської ради ОСОБА_10 , в якій просила частину спадщини у вигляді вказаного вище житлового будинку, переписати на свого племінника ОСОБА_2 . ОСОБА_3 після смерті мами вирішила спадщину не приймати, адже вказаний житловий будинок був вже дуже старий, більше схожий на сарай, ніж на повноцінний об`єкт нерухомості. В 1998 році вона отримала віл ОСОБА_2 грошові кошти в сумі 800 гривень за вказаний будинок, так як не мала наміру його успадковувати.

ОСОБА_2 з 1989 року вільно та відкрито володів та користувався спірною земельною ділянкою, а житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 з 90-х років по сільській раді не обліковувався і використовувся як господарська будівля. ОСОБА_2 збудував свій житловий будинок з господарськими будівлями (буд. АДРЕСА_2 ), приватизував належним чином для його обслуговування земельні ділянки.

ОСОБА_3 свідомо та заплановано не припиняла право власності на свій житловий будинок, що знаходиться за вищевказаною адресою, хоча ніколи там не проживала, ніколи ним не користувалась і не володіла. Фактично усі 30 років після смерті мами, вона знала, що цим будинком, як господарською будівлею користувався і володів ОСОБА_2 , проте ніколи навіть не цікавилась цим об`єктом нерухомості, його технічним станом, та й претензій аж до 2013 року по відношенню до ОСОБА_2 не мала.

Враховуючи заяву про зміну предмета позову, просить зобов`язати ОСОБА_3 знести належний їй на праві особистої власності житловий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та зареєстрований в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно під реєстраційним номером 111513256216.

Представником позивача ОСОБА_3 адвокатом Пашкевич І.А. подано відзив на зустрічну позовну заяву, згідно якого позовні вимоги не визнають та просять відмовити у їх задоволенні. Зазначають, що ОСОБА_2 чинить перешкоди у користуванні належним ОСОБА_3 житловим будинком,що знаходитьсяза адресою: АДРЕСА_1 ,на якийу 2013році зробленотехпаспорт тазареєстровано правовласності,оскільки приватизувавземельну ділянку,на якійзнаходиться вказанийбудинок тазвів паркан,що фізичноунеможливлює прохіддо нього.

Заяви (клопотання)сторін тапроцесуальні діїсуду усправі

Ухвалою Дубенського міськрайонного суду від 28 січня 2018 року відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання (в провадженні судді Жуковської О.Ю.).

Ухвалою суду від 01 серпня 2018 року прийнято зустрічну позовну заяву ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третьої особи: Варковицької сільської ради про припинення права власності на житловий будинок та об`єднано в одне провадження з позовом ОСОБА_3 до Варковицької сільської ради, ОСОБА_2 про визнання неправомірним та скасування в частині рішення, визнання недійсним в частині державного акту, витребування земельної ділянки (в провадженні судді Жуковської О.Ю.).

Ухвалою суду від 10 вересня 2018 року призначено по справі комплексну судову інженерно-технічну експертизу із земельно-технічних і будівельно-технічних питань. Провадження у справі зупинено (в провадженні судді Жуковської О.Ю.).

Згідно з протоколом повторного розподілу судової справи між суддями від 17.01.2019 справу передано до розгляду головуючому судді Ралець Р.В.

Ухвалою Дубенського міськрайонного суду від 23 січня 2019 року справу прийнято до провадження суддею Ралець Р.В.

Ухвалою суду від 13 лютого 2019 року поновлено підготовче провадження у справі.

Згідно ухвали суду від 13 червня 2019 року закрито підготовче провадження та призначено справу до розгляду по суті.

Ухвалою суду від 15 березня 2022 року зупинено провадження у справідо залучення до участі правонаступника спадкоємця ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Ухвалою судувід 10січня 2023рокупровадження у справі поновлено. Залучено до участі у справі за позовом ОСОБА_3 до Варковицької сільської ради, ОСОБА_2 про визнання права власності на земельну ділянку, припинення права власності на вказану земельну ділянку, виділення земельної ділянки в натурі та зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа без самостійних вимог: Варковицька сільська рада, про припинення права власності на житловий будинок, правонаступника спадкоємця ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 - ОСОБА_1 .

В судовому засіданні представник позивача за первісним позовом (відповідача за зустрічним позовом) ОСОБА_1 адвокат Пашкевич І.А. підтримала позовні вимоги з підстав зазначених у первісній позовній заяві, яку просила задовольнити в повному обсязі. Вимоги зустрічної позовної зави не визнала та просила відмовити у їх задоволенні.

У судовому засіданні представник відповідача за первісним позовом (позивача за зустрічним позовом) ОСОБА_2 адвокат Вишковська В.І. позовні вимоги за первісним позовом не визнала та просила відмовити у його задоволенні з підстав зазначених у запереченнях. Підтримала позовні вимоги за зустрічним позовом та просила їх задовольнити, враховуючи наведені у ньому підстави.

Представник відповідача за первісним позовом та третя особа за зустрічним Варковицька сільська рада Дубенського району Рівненської області подав до суду заяву про розгляд справи у відсутності представника Варковицької сільської ради (а.с. 203 т.1).

Фактичні обставини встановлені судом

Суд, заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, та оцінивши докази, дійшов такого висновку.

З матеріалівсправи вбачається,що усвідоцтві про народження ОСОБА_8 , яка після одруження змінила прізвище на « ОСОБА_11 », батьками зазначені: ОСОБА_5 та ОСОБА_4 (а.с. 7, 8 т.1).

Згідно Свідоцтва про право на спадщину за заповітом виданого 10 липня 2014 року державним нотаріусом Другої Дубенської державної нотаріальної контори Хомич О.С., ОСОБА_8 є спадкоємцем майна матері ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 . Спадщина на яку видано це свідоцтво складається з: житлового будинку з господарськими будівлями, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 11 т.1).

Про це ж свідчить витяг про реєстрацію в Спадковому реєстрі №37844565 від 10.07.2-14 (а.с. 12 т.1).

У технічному паспорті на індивідуальний житловий будинок на АДРЕСА_1 власником зазначена ОСОБА_3 (а.с. 13-16 т.1).

Як свідчить Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно №24072255 від 10.07.2014, ОСОБА_8 зазначена власником житлового будинку з господарськими будівлями, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 10 т.1).

В архівній довідці №226/06-27 виданій Державним архівом Рівненської області 08.09.2014 ОСОБА_3 зазначено, що в архівному фонді колгоспу імені Паризької комуни с.Варковичі Дубенського району в земельно-шнуровій книзі за 1953- 1955 роки є відомості, що ОСОБА_5 в с. Хомут (нині с. Зелений Гай) користувався земельною ділянкою площею 0.50 га, станом на 22 лютого 1954 року (а.с. 17, 18 т.1).

Згідно повідомлення Варковицької сільської ради Дубенського району Рівненської області №02-12/16 від 12.01.2016, ОСОБА_3 відмовлено у передачі у власність земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_1 для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (право власності на житловий будинок зареєстровано 10.07.2014), так як дана земельна ділянка не знаходиться в землях запасу Варковицької сільської ради, а перебуває у власності з 01.10.1999 року (а.с. 23 т.1).

Рішенням Варковицької сільської ради №34 від 18 червня 1999 року ОСОБА_2 передано у приватну власність земельні ділянки для обслуговування житлових будинків та для ведення особистого підсобного господарства площею 0, 85 га, з яких 0, 25 га для обслуговування житлового будинку та 0, 60 га для ведення особистого підсобного господарства (а.с. 24-25 т.1).

Згідно виписки із по господарської книги №902 від 03.09.2013, рішенням виконкому Варковицької сільської ради №29 від 26.08.2013 відкрито погосподарський №0999 в по господарській книзі №13 за типом об`єкта по господарського обліку під кодом 3 домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 . Власником будинку є ОСОБА_3 . Власником земельної ділянки на якій знаходиться житловий будинок є ОСОБА_2 (а.с. 27 т.1).

У Державному акті на право приватної власності на землю серії РВ01843 ОСОБА_2 зазначений власником земельної ділянки площею 0, 85 га, яка розташована на території с. Зелений Гай Дубенського району Рівненської області (а.с. 44 т.1).

Рішенням Дубенськогоміськрайонного судувід 28січня 2015року в задоволенні позову ОСОБА_3 до ОСОБА_2 , Варковецької сільської ради Дубенського району Рівненської області про визнання недійсним рішення сільської ради та державного акта на право приватної власності на землю - відмовлено, за пропуском строку позовної давності (а.с. 161-162 т.1).

Рішенням колегіїсуддів судовоїпалати зрозгляду цивільнихсправ апеляційногосуду Рівненськоїобласті від19березня 2015року,рішенням Дубенськогоміськрайонного судувід 28січня 2015року змінено.В задоволенні позову ОСОБА_3 до ОСОБА_2 , Варковецької сільської ради Дубенського району Рівненської області про визнання недійсним рішення сільської ради та державного акта на право приватної власності на землю відмовлено за безпідставністю.

Згідно ухвали колегії суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 29 липня 2015 року,касаційну скаргу ОСОБА_3 відхилено, рішення Дубенського міськрайонного суду від 28 січня 2015 року у незмінній частині та рішення апеляційного суду Рівненської області від 19 березня 2015 року залишено без змін (а.с. 163-164 т.1).

Відповідно до ч. 4 ст. 82 ЦПК України, обставини,встановлені рішеннямсуду угосподарській,цивільній абоадміністративній справі,що набралозаконної сили,не доказуютьсяпри розглядііншої справи,у якійберуть участьті саміособи абоособа,щодо якоївстановлено ціобставини,якщо іншене встановленозаконом.

Згідно висновку експерта №180425/4_ФМ від 12.11.2018, на земельній ділянці (кадастровий номер 5621680800030010058) розташований житловий будинок, технічні параметри якого наведені в технічному паспорті на індивідуальний житловий будинок, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , який виготовлений КП "Архітектор" Дубенської міської ради (інвентарна справа №11019) станом на 01.08.2013 року.

Можна розділити земельну ділянку, геометричні параметри якої утворені шляхом складання земельних ділянок з кадастровими номерами 5621680800030010058 та 5621680800030010059 таким чином, щоб виділити 0,25 га для обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, які розташовані в межах цих ділянок та належать ОСОБА_3 . Запропоновано два варіанти поділу земельної ділянки (а.с. 217-229 т.1).

Згідно висновку експерта №3.7-4/18 від 24.01.2019, технічний стан житлового будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , відповідно до вимог ДСТУ-Н Б В.1.2-18:2016 відноситься до категорії «4» - аварійний. Відповідно до вимог СОУ ЖКГ 75.11-35077234.0015:2009 за приблизною шкалою оцінки фізичного зносу, об`єкт дослідження в цілому оцінюється як «напридатний-85%». Житлового будинок за адресою: АДРЕСА_1 , відповідно до вимог ДСТУ-Н Б В.1.2-18:2016 є аварійним (а.с. 268-282 т.1).

ОСОБА_2 звертався злистом-вимогоюдо ОСОБА_3 про знесення житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 61 т. 2).

Відповідно до довідки Варковицької сільської ради №1416 від 30.11.2012 ОСОБА_4 була зареєстрована та проживала на день смерті ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) за адресою: АДРЕСА_1 . Проживала одиноко (а.с. 124 т. 2).

Згідно свідоцтва про право на спадщину за законом від 30 грудня 2022 року, спадкоємцем майна ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 є її син ОСОБА_1 . Спадщина на яку видано це свідоцтво складається з: житлового будинку з господарськими будівлями, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 223 т.1).

У Витязі з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 30.12.2022, ОСОБА_1 зазначений власником житлового будинку з господарськими будівлями, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 224 т.2).

Свідок ОСОБА_12 у судовому засіданні показав, що ОСОБА_2 передана у приватну власність земельна ділянка із земель запасу сільської ради.

Мотиви, з яких виходить суд та застосовані норми права

Надаючи оцінку правовідносинам, що склались між сторонами, суд зазначає наступне.

Згідно зі ст. 16 ЦК України, ст.4 ЦПК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відтак зазначена норма визначає об`єктом захисту порушене, невизнане або оспорене право чи цивільний інтерес. Порушення права пов`язано з позбавленням його володільця можливості здійснити (реалізувати) своє право повністю або частково. При оспоренні або невизнанні права виникає невизначеність у праві, викликане поведінкою іншої особи.

Згідно зі статтею 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю.

Відповідно дост. 14 Конституції Українита ч. 2ст. 1 Земельного Кодексу Україниправо власності на землю гарантується, це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до Закону.

Частиною 1статті 81 Земельного кодексу Українивстановлено, що громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі виділення в натурі.

Відповідно до частини одинадцятоїстатті 118 ЗК Україниу разі відмови органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування у передачі земельної ділянки у власність або залишення заяви без розгляду питання вирішується в судовому порядку.

Статтею 122 ЗК Українивизначені повноваження органів виконавчої влади щодо передачі у власність або користування земельних ділянок за межами та в межах населеного пункту, а саме: сільські, селищні, міські ради передають земельні ділянки у власність або у користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб.

Відповідно до ст.152 ЗК України держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю. Власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов`язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Аналіз наведених норм права дає підстави для висновку, що правом на звернення до суду за захистом наділена особа у разі порушення, невизнання або оспорювання її прав, свобод та інтересів, а тому суд повинен установити, чи були порушені або невизнані права, свободи чи інтереси особи, яка звернулася до суду за їх захистом, і залежно від установленого вирішити питання про задоволення позовних вимог або про відмову у їх задоволенні.

Згідно з пунктом «г» частини першої статті 81 Земельного кодексу України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Положеннями Земельного кодексу України (у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) встановлено, що набуття права власності на земельну ділянку та перехід права власності на земельну ділянку в порядку спадкування має місце за наявності наступних юридичних фактів у їх сукупності: ухвалення рішення компетентного органу про передачу у власність земельної ділянки спадкодавцю, укладення спадкодавцем правочинів щодо набуття права власності на земельні ділянки; виготовлення технічної документації на земельні ділянки; визначення меж земельної ділянки в натурі; погодження із суміжними землевласниками та землекористувачами; одержання у встановленому порядку державного акта на землю; реєстрація права власності на земельну ділянку. Якщо зазначені вимоги спадкодавцем не дотримано - право власності на конкретні земельні ділянки не виникає та відповідно до статті 1216 Цивільного кодексу не переходить до спадкоємців у порядку спадкування, за винятком встановлених випадків, на які поширюється дія пункту 1 розділу X «Перехідні положення» Земельного Кодексу України.

Суд враховує, що ОСОБА_3 , правонаступником якої є ОСОБА_1 , право власності на житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 отримала на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 10 липня 2014 року, після смерті мами ОСОБА_4 . Домоволодіння розташоване на земельній ділянці, права власності на яку у спадкодавця не було.

Враховуючи вимоги ст. 1218 ЦК України, успадкувати можна лише ті права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

ОСОБА_2 є власником земельної ділянки площею 0, 85 га, (0, 25 га для обслуговування житлового будинку та 0, 60 га для ведення особистого підсобного господарства) яка розташована на території с. Зелений Гай Дубенського району Рівненської області, згідно Державного акту на право приватної власності на землю серії РВ01843, виданого 01 жовтня 1999 року на підставі рішення Варковицької сільської ради №34 від 18 червня 1999 року, яке є чинним.

Відповідно до ч.1ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч. 4 ст. 82 ЦПК України, обставини,встановлені рішеннямсуду угосподарській,цивільній абоадміністративній справі,що набралозаконної сили,не доказуютьсяпри розглядііншої справи,у якійберуть участьті саміособи абоособа,щодо якоївстановлено ціобставини,якщо іншене встановленозаконом.

У частинах першій тадругій статті 89 ЦПК України визначено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Статтею 122 ЗК Українивизначені повноваження органів виконавчої влади щодо передачі у власність або користування земельних ділянок за межами та в межах населеного пункту, а саме: сільські, селищні, міські ради передають земельні ділянки у власність або у користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб.

Як зазначеноу постанові ВеликоїПалати ВерховногоСуду від15вересня 2020року усправі №469/1044/17(14-317цс19), підставою набуття земельної ділянки у власність із земель державної чи комунальної власності є відповідне рішення органу державної влади чи органу місцевого самоврядування, а не державний акт на право власності на земельну ділянку. Обраний позивачем спосіб захисту цивільного права, має призводити до захисту порушеного чи оспорюваного права або інтересу. Якщо таке право чи інтерес мають бути захищені лише певним способом, а той, який обрав позивач, може бути використаний для захисту інших прав або інтересів, а не тих, за захистом яких позивач звернувся до суду, суд визнає обраний позивачем спосіб захисту неналежним і відмовляє у позові (постанова Великої Палати Верховного Суду від 13 березня 2019 року у справі № 331/6927/16-ц (пункт 69)).

Позивач за первісним позовом свідомо не ставить питання про скасування рішення Варковицької сільської ради № 34 від 18.06.1999 року в частині передачі у приватну власність земельної ділянки ОСОБА_2 розміром 0.25 га, на якій розташоване домоволодіння по АДРЕСА_1 , оскільки цей спір уже вирішувався судом і позивачу було відмовлено.

Беручи до уваги вищевикладене, суд вважає, що правові підстави для задоволення позовних вимог за первісним позовом щодо визнання права власності на земельну ділянку площею 0.25 га, для будівництва та обслуговування житлового будинку, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , та виділення в натурі даної земельної ділянки, відсутні.

Що вимог зустрічної позовної заяви про зобов`язання ОСОБА_3 , правонаступником якої є ОСОБА_1 , знести житловий будинок, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , суд зазначає наступне.

Частиною першою статті 316 ЦК України передбачено, що правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном (стаття 317 ЦК України).

Статтею 319 ЦК України визначено, що власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. При здійсненнісвоїх правта виконанніобов`язківвласник зобов`язанийдодержуватися моральнихзасад суспільства. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав. Власність зобов`язує. Власник не може використовувати право власності на шкоду правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію та природні якості землі.

Відповідно до статті 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів, і вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом (стаття 328 ЦК України).

Суд враховує, що ОСОБА_3 , правонаступником якої є ОСОБА_1 , набула права власності на житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 , на законних підставах. ОСОБА_2 не доведено, що право власності на вказаний житловий будинок використовується його власником на шкоду правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршує екологічну ситуацію та природні якості землі.

Отже, суд вважає необхідним відмовити у задоволенні зустрічного позову про зобов`язання знести житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 .

Суд вважає за необхідне зазначити, що Європейський суд з прав людини вказав, що згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення (SERYAVIN AND OTHERS v. UKRAINE, № 4909/04, § 58, ЄСПЛ, від 10.02.2010)

Відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України, у зв`язку з відмовою у задоволенні первісного та зустрічного позову суд залишає судові витрати за сторонами.

Керуючись ст.ст. 12,13, 81, 258, 259, 263-265,354 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

У задоволенні первісного позову ОСОБА_3 , правонаступником якої є ОСОБА_1 , до Варковицької сільської ради, ОСОБА_2 про визнання права власності на земельну ділянку, припинення права власності на вказану земельну ділянку, виділення земельної ділянки в натурі відмовити за безпідставністю.

У задоволенні зустрічного позову ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , правонаступником якої є ОСОБА_1 , третя особа без самостійних вимог: Варковицька сільська рада, про припинення права власності на житловий будинок відмовити за безпідставністю.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до апеляційного суду Рівненської області протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 20.03.2023.

Сторони у справі:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 .

Варковицька сільська рада, місцезнаходження: вул. Шевченка, 15, с. Варковичі, Дубенського району, Рівненської області, код ЄДРПОУ 5621680800.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Суддя:

СудДубенський міськрайонний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення10.03.2023
Оприлюднено24.03.2023
Номер документу109726229
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —559/2804/17

Постанова від 24.05.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Вейтас І. В.

Рішення від 24.05.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Вейтас І. В.

Ухвала від 28.04.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Вейтас І. В.

Ухвала від 28.04.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Вейтас І. В.

Ухвала від 10.04.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Вейтас І. В.

Рішення від 10.03.2023

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

Рішення від 10.03.2023

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

Ухвала від 10.01.2023

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

Ухвала від 14.03.2022

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

Ухвала від 13.06.2019

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні