Ухвала
від 22.03.2023 по справі 926/4252/21
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

22 березня 2023 року

м. Київ

cправа № 926/4252/21

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Сухового В. Г. (головуючий), Берднік І. С., Зуєва В. А.,

за участю секретаря судового засідання - Денисевича А. Ю.,

представників учасників справи:

Товариства з обмеженою відповідальністю "БУК ТБ" - Сидори І. Ю.,

Чернівецької міської ради - Юзьківа М. І.,

Департаменту урбаністики та архітектури Чернівецької міської ради - Юзьківа М. І.,

Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецстанок" - не з`явився,

розглянув у відкритому судовому засіданні заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "БУК ТБ" та Чернівецької міської ради

про затвердження мирової угоди

у справі № 926/4252/21

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "БУК ТБ" до Чернівецької міської ради за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Департаменту урбаністики та архітектури Чернівецької міської ради, Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецстанок", про визнання укладеним договору купівлі-продажу земельної ділянки,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "БУК ТБ" звернулось до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду з касаційною скаргою на постанову Західного апеляційного господарського суду від 22.09.2022 у справі № 926/4252/21.

Ухвалою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 03.01.2023 відкрито касаційне провадження у справі № 926/4252/21 за касаційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "БУК ТБ" на постанову Західного апеляційного господарського суду від 22.09.2022 з підстави, передбаченої пунктом 1 частини другої статті 287 ГПК України та призначено до розгляду касаційну скаргу у відкритому судовому засіданні на 15.02.2023 о 12:30 год. Витребувано матеріали справи № 926/4252/21 з Господарського суду Чернівецької області/Західного апеляційного господарського суду.

Ухвалою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 15.02.2023 розгляд касаційної скарги ТОВ "БУК ТБ" відкладено на 15.03.2023 14:30 год., у зв`язку з несвоєчасним надходження до суду касаційної інстанції матеріалів справи № 926/4252/21.

ТОВ "БУК ТБ" направлено до Верховного Суду (засобами поштового зв`язку 06.02.2023 та на електронну адресу суду касаційної інстанції 08.02.2023) заяву про затвердження мирової угоди від 31.01.2023, укладеної між ТОВ "БУК ТБ" та Чернівецькою міською радою, до якої додано зазначену мирову угоду.

У судовому засіданні представники сторін підтримали заяву про затвердження мирової угоди та просили затвердити мирову угоду від 31.01.2023, яка підписана уповноваженими представниками .

Дослідивши зміст мирової угоди від 31.01.2023 у справі № 926/4252/21, суд касаційної інстанції вважає, що наявні підстави для відмови у її затвердженні та продовженні судового розгляду справи з огляду на таке.

За змістом частини сьомої статті 46 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) сторони можуть примиритися шляхом укладення мирової угоди, на будь-якій стадії судового процесу.

Відповідно до статті 307 ГПК України у суді касаційної інстанції позивач має право відмовитися від позову, а сторони - укласти мирову угоду відповідно до загальних правил про ці процесуальні дії незалежно від того, хто подав касаційну скаргу. Якщо заява про відмову від позову чи мирова угода сторін відповідають вимогам статей 191, 192 цього Кодексу, суд визнає нечинними судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій та постановляє ухвалу про прийняття відмови позивача від позову або про затвердження мирової угоди сторін, якою одночасно закриває провадження у справі.

Положеннями частин першої та другої статті 192 ГПК України унормовано, що мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов`язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, якщо мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу.

Укладена сторонами мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією самою ухвалою одночасно закриває провадження у справі (частина четверта статті 192 ГПК України).

Суд постановляє ухвалу про відмову у затвердженні мирової угоди і продовжує судовий розгляд, якщо: 1) умови мирової угоди суперечать закону або порушують права чи охоронювані законом інтереси інших осіб, є невиконуваними; або 2) одну із сторін мирової угоди представляє її законний представник, дії якого суперечать інтересам особи, яку він представляє (частина п`ята статті 192 ГПК України).

Одним із загальних засад (принципів) господарського судочинства є диспозитивність, що відповідно до частини другої статті 14 ГПК України передбачає, в тому числі, право учасника справи розпоряджатись своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

За змістом пункту 1 Мирової угоди, поданої на затвердження до суду касаційної інстанції, вбачається, що предметом цієї угоди є врегулювання на підставі взаємних поступок спору у судовій справі господарського судочинства № 926/4251/21, який виник між сторонами щодо визнання укладеним договору купівлі продажу земельної ділянки.

Разом з тим, мирову угоду подано у справі № 926/4252/21, а отже пункт 1 цієї Угоди не відповідає положенням статті 14, частини першої статті 192 ГПК України.

Крім того, із тексту Мирової угоди вбачається, що спір у даній справі виник у зв`язку з невиконанням Відповідачем, за доводами Позивача, рішення 78 сесії VII скликання Чернівецької міської ради від 17.03.2020 № 2108 щодо продажу земельної ділянки площею 1,9690 га з кадастровим номером 7310136600:27:002:0116, розміщеної за адресою: місто Черкаси, вул. Зелена, 5, а тому, сторони дійшли згоди визнати укладеним договір купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення, площею 1,9690 га з кадастровим номером 7310136600:27:002:0116, шляхом придбання її у власність між ТОВ "БУК ТБ" та Чернівецькою міською радою, у редакції Договору купівлі-продажу земельної ділянки, який викладено нижче.

До того ж, за умовами пункту 1.1 вказаного Договору "ПРОДАВЕЦЬ" (Чернівецька міська рада), на підставі рішення 78 сесії Чернівецької міської ради VII скликання від 17.03.2020 № 2108, передає у власність - продає із земель комунальної власності, що знаходяться у віданні та розпорядженні Чернівецької міської ради, а "ПОКУПЕЦЬ" (ТОВ "БУК ТБ") набуває у власність - купує земельну ділянку площею 1,9690 га, згідно з планом зовнішніх меж земельної ділянки (план додається), кадастровий номер якої - 7310136600:27:002:0116, що розташована за адресою: Чернівецька область, місто Чернівці, вул. Зелена, 5 (п`ять), реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності - 2217271773101 (надалі - Земельна ділянка).

Положеннями частини першої та пункту 1 частини другої статті 11 Цивільного кодексу України унормовано, що цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню (стаття 657 Цивільного кодексу України)

Відповідно до частини першої статті 128 Земельного кодексу України продаж громадянам і юридичним особам земельних ділянок державної (крім земельних ділянок, на яких розташовані об`єкти, які підлягають приватизації) та комунальної власності для потреб, визначених цим Кодексом, провадиться місцевими державними адміністраціями, Радою міністрів Автономної Республіки Крим або органами місцевого самоврядування в межах їх повноважень.

Згідно з частиною другою статті 128 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи, зацікавлені у придбанні земельних ділянок у власність, подають заяву (клопотання) до відповідного органу виконавчої влади або сільської, селищної, міської ради чи державного органу приватизації. У заяві (клопотанні) зазначаються місце розташування земельної ділянки, її цільове призначення, розміри та площа, а також згода на укладення договору про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки. До заяви (клопотання) додаються: а) документ, що посвідчує право користування земельною ділянкою (у разі його наявності), та документи, що посвідчують право власності на нерухоме майно (будівлі та споруди), розташоване на цій земельній ділянці (у разі наявності на земельній ділянці будівель, споруд); б) копія установчих документів для юридичної особи, а для громадянина - копія документа, що посвідчує особу; г) копія свідоцтва про реєстрацію постійного представництва з правом ведення господарської діяльності на території України - для юридичних осіб, створених та зареєстрованих відповідно до законодавства іноземної держави.

Орган державної влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим або орган місцевого самоврядування у місячний строк розглядає заяву (клопотання) і приймає рішення про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (якщо такий проект відсутній) та/або про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки (крім земельних ділянок площею понад 50 гектарів для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд) чи про відмову в продажу із зазначенням обґрунтованих причин відмови (частина третя статті 128 Земельного кодексу України).

Відповідно до частини шостої статті 128 Земельного кодексу України рішення Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевої державної адміністрації, сільської, селищної, міської ради про продаж земельної ділянки є підставою для укладання договору купівлі-продажу земельної ділянки.

Договір купівлі-продажу земельної ділянки підлягає нотаріальному посвідченню (частина сьома вказаної норми).

Положеннями частини восьмої статті 128 Земельного кодексу України унормовано, що ціна земельної ділянки визначається за експертною грошовою оцінкою, що проводиться суб`єктами господарювання, які є суб`єктами оціночної діяльності у сфері оцінки земель відповідно до закону, на замовлення органів державної влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим або органів місцевого самоврядування. Ціна земельної ділянки площею понад 50 гектарів для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд визначається за нормативною грошовою оцінкою, вказаною в технічній документації. Фінансування робіт з проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки здійснюється за рахунок внесеного покупцем авансу, що не може бути більшим ніж 20 відсотків вартості земельної ділянки, визначеної за нормативною грошовою оцінкою земельної ділянки.

Аналіз наведених законодавчих положень дає підстави для висновку, що укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки здійснюється на підставі рішення уповноваженого органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування про продаж земельної ділянки за ціною, яка визначається за результатами проведеної експертної грошової оцінки земельної ділянки, що підлягає продажу.

Згідно з витягом із рішення Чернівецької міської ради 78 сесії VII скликання від 17.03.2020 № 2108 "Про розгляд звернень фізичних та юридичних осіб щодо надання дозволів на проведення експертних грошових оцінок земельних ділянок власникам об`єктів нерухомого майна, що розташоване на них" вирішено: включити земельну ділянку за адресою вул. Зелена, 5, площею 1,9690 га, з кадастровим номером 7310136600:27:002:0116 для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості (код 11.02) (нежитлові будівлі) до переліку земельних ділянок несільськогосподарського призначення, по яких проводитиметься експертна грошова оцінка з метою продажу власникам об`єктів нерухомого майна, що розташоване на них підстава: заява ТОВ "БУК ТБ", зареєстрована 09.01.2020 за № 04/01-08/1-99/0 (ЦНАП), витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 26.03.2014 № 19586329, Ухвала Господарського суду Чернівецької області від 12.06.2013 у справі №12/5027/230-6/2011, витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 20.11.2019 № НВ-7305010792019) (пункт 1);

уповноважити Департамент містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради в особі директора департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради укласти договір про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельних ділянок, зазначених в цьому рішенні (пункт 3);

Департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради виступити замовником на виконання робіт для надання послуг щодо визначення експертної грошової оцінки земельних ділянок, зазначених в цьому рішенні (пункт 4);

продати земельні ділянки за рахунок земель комунальної власності (пункт 5); організацію виконання цього рішення покласти на директора Департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради (пункт 6).

Таким чином, Чернівецька міська рада прийняла рішення від 17.03.2020 № 2108, згідно з яким вирішила замовити експертну грошову оцінку земельної ділянки комунальної власності за адресою вул. Зелена, 5, площею 1,9690 га, з кадастровим номером 7310136600:27:002:0116. Проте, рішення про продаж зазначеної земельної ділянки за ціною, визначеною у Звіті про експертну грошову оцінку вартості земельної ділянки несільськогосподарського призначення площею 1,9690 га, по вул. Зелена, 5, в місті Чернівці, яка надається у власність шляхом викупу ТОВ "БУК ТБ" (з кадастровим номером 7310136600:27:002:0116) від 21.10.2020, радою не приймалось.

Відповідно до пункту 3.4 Порядку проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок, затвердженого наказом Держкомзему України від 09.01.2003 № 2, термін чинності звіту становить один рік з дати оцінки.

Водночас, всупереч вимогам зазначеного Порядку, у мировій угоді використано експертну грошову оцінку за межами річного строку з дати оцінки.

Положеннями статті 132 Земельного кодексу України унормовано, що угоди про перехід права власності на земельні ділянки укладаються в письмовій формі та нотаріально посвідчуються (частина першої). Угоди повинні містити, зокрема, назву сторін; вид угоди; предмет угоди (земельна ділянка з визначенням місця розташування, площі, цільового призначення, складу угідь, правового режиму тощо); договірну ціну; права та обов`язки сторін; кадастровий номер земельної ділянки; момент переходу права власності на земельну ділянку.

Водночас, у матеріалах справи відсутні докази затвердження міською радою договірної ціни продажу земельної ділянки, оскільки у рішенні ради від 17.03.2020 № 2108 лише регламентовано порядок проведення оцінки земельної ділянки.

Отже, ціна договору є істотною умовою договору купівлі-продажу земельної ділянки, визначається, у порядку встановленому законодавством, але на момент звернення сторін з заявою про затвердження мирової угоди не є актуальною та такою, що визначена у встановленому законодавством порядку.

Також, у рішенні Чернівецької міської ради від 17.03.2020 № 2108 відсутнє доручення відповідальній особі на укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки з кадастровим номером 7310136600:27:002:0116.

З огляду на викладене, Верховний Суд дійшов висновку, що подана на затвердження мирова угода не відповідає вимогам статті 192 ГПК України як така, положення якої суперечать вимогам закону, що є підставою для відмови у її затвердженні та продовженні судового розгляду справи.

Керуючись статтями 192, 234, 235, 307, 314 Господарського процесуального кодексу України, Верховний Суд

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у затвердженні мирової угоди у справі № 926/4252/21 від 31.01.2023 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "БУК ТБ" до Чернівецької міської ради, за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Департаменту урбаністики та архітектури Чернівецької міської ради, Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецстанок", про визнання укладеним договору купівлі-продажу земельної ділянки та продовжити судовий розгляд справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає.

Головуючий В. Суховий

Судді: І. Берднік

В. Зуєв

Дата ухвалення рішення22.03.2023
Оприлюднено24.03.2023
Номер документу109747325
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання укладеним договору купівлі-продажу земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —926/4252/21

Ухвала від 29.03.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Суховий В.Г.

Ухвала від 22.03.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Суховий В.Г.

Ухвала від 22.03.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Суховий В.Г.

Ухвала від 20.03.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Суховий В.Г.

Ухвала від 20.03.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Суховий В.Г.

Ухвала від 16.03.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Суховий В.Г.

Ухвала від 15.03.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Суховий В.Г.

Ухвала від 15.02.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Суховий В.Г.

Ухвала від 03.01.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Суховий В.Г.

Ухвала від 02.01.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні