Постанова
від 22.03.2023 по справі 128/392/22
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 128/392/22

Провадження № 22-ц/801/213/2023

Категорія: 77

Головуючий у суді 1-ї інстанції Карпінська Ю. Ф.

Доповідач:Денишенко Т. О.

ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 березня 2023 рокуСправа № 128/392/22м. Вінниця

Вінницький апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати у цивільних справах:

судді-доповідача Денишенко Т. О.,

суддів Голоти Л. О., Медвецького С. К.,

за участі секретаря судового засідання Різник Д. С., особи, яка подала апеляцій-ну скаргу, позивачки ОСОБА_1 , її представника адвоката Деркача В. Г., представників відповідача Комунального некомерційного підприємства «Яку-шинецький центр первинної медико-санітарної допомоги» Якушинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області у порядку самопредстав-ництва ОСОБА_2 , адвоката Руденка О. С., розглянувши за правилами, встановленими для розгляду справи у порядку спрощеного позовного прова-дження, у відкритому судовому засіданні у м. Вінниці, в залі судових засідань апеляційного суду цивільну справу за позовом

ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підпри-

ємства «Якушинецький центр первинної медико-санітарної допомоги» Якуши-

нецької сільської ради Вінницького району Вінницької області про визнання

незаконним, скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі, стягнен-

ня середнього заробітку за час вимушеного прогулу,

за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Він-ницького районного суду Вінницької області від 14 листопада 2022 року, ухва-лене у приміщенні суду у м. Вінниці за головування судді Карпінської Ю. Ф., повний текст якого складений 18 листопада 2022 року,

В С Т А Н О В И В:

18 лютого 2022 року ОСОБА_1 звернулася у Вінницький районний суд Вінницької області із вищезазначеними позовними вимогами до Комуналь-ного некомерційного підприємства ( далі - КНП ) «Якушинецький центр пер-винної медико-санітарної допомоги» Якушинецької сільської ради Вінниць-кого району Вінницької області, посилаючись на наступні обставини. З 19 гру-дня 2012 року позивачка перебувала в трудових відносинах з відповідачем. 12 серпня 2021 року вона отримала попередження роботодавця про те, що у зв`яз-ку зі змінами у структурі підприємства для забезпечення відповідної чисельнос-ті штату працівників, на підставі Статуту підприємства, наказу від 09 серпня 2021 року № 47, протоколу про внесення змін до штатного розпису у зв`язку зі скороченням посад (професій) заплановано майбутнє її вивільнення згідно з пунктом першим частини першої статті 40 КЗпП України. 12 жовтня 2021 року наказом від 11 жовтня 2021 року № 293-к/тр ОСОБА_1 звільнена з поса-ди заступника головного лікаря з економічних питань на підставі пункту пер-шого частини першої статті 40 КЗпП України. Позивачка вважає своє звільнен-ня з роботи незаконним, оскільки їй не були запропоновані інші вакантні поса-ди з аналогічними ( схожими ) посадовими обов`язками з урахуванням її освіти, кваліфікації, досвіду та стажу роботи, не враховане її переважне право на зали-шення на роботі, не отримано згоду на звільнення профспілкового комітету. За-значаючи про дев`ятирічний стаж своєї роботи у відповідача, наявність вищої освіти, неодноразові підвищення кваліфікації, професійну компетентність, по-зитивну характеристику, наявність на утриманні двох неповнолітніх дітей та відсутність інших у сім`ї працівників із самостійним заробітком, ОСОБА_1 просила суд визнати протиправним та скасувати наказ відповідача від 11 жовтня 2021 року № 293-к/тр про звільнення її з роботи, поновити її на посаді заступника головного лікаря з економічних питань або на іншій рівнозначній посаді з 12 жовтня 2021 року, стягнути з відповідача на її користь середній заробіток за час вимушеного прогулу з 12 жовтня 2021 року по день набрання рішенням суду законної сили, а також стягнути її витрати на професійну прав-ничу допомогу у сумі 6000,00 гривень.

Разом з позовною заявою позивачкою, її представником адвокатом Бал-таком О. О. подана заява про поновлення строку звернення до суду, оскільки 11 жовтня 2021 року ОСОБА_1 звернулася до роботодавця із проханням про залишення на роботі. Однак, позитивного вирішення її заяви не відбулося. Далі, лише 31 грудня 2021 року відповідачу вручене звернення адвоката з кло-потанням надати документи стосовно скорочення посади ОСОБА_1 , на що відповідь отримана 19 січня 2022 року та ще через місяць 18 лютого 2022 року у суд поданий цей позов. ОСОБА_1 вважає, що перебіг місячного строку на звернення у суд слід рахувати саме з дати отримання нею 19 січня 2022 року від роботодавця повного пакета документів, необхідних для подання позову.

Рішенням Вінницького районного суду Вінницької області від 14 листопа-да 2022 року у задоволенні позову ОСОБА_1 відмовлено.

Не погоджуючись із рішенням суду першої інстанції, ОСОБА_1 ос-каржує його в апеляційному порядку, просить дане рішення скасувати, ухвали-ти нове рішення про задоволення позовних вимог у повному обсязі. Скаржниця вважає рішення суду однобічним, ухваленим із порушенням норм матеріально-го та процесуального права, загальних засад цивільного судочинства, побудова-ним на припущеннях, численних протиріччях.

Відповідач скористався визначеним цивільним процесуальним законом, за-безпеченим ухвалою апеляційного суду від 19 грудня 2022 року правом на по-дання відзиву на апеляційну скаргу позивачки, де зазначено про незаконність, необгрунтованість її вимог та викладене прохання про залишення скарги без задоволення, а оскаржуваного рішення без змін.

У зв`язку із задоволенням відводу представника відповідача судді - допові-дача Копаничук С. Г., після часткової зміни колегіального складу суду, визна-ченого автоматизованим розподілом судової справи між суддями для перегляду справи в апеляційному порядку, 16 лютого 2023 року відповідачем подане до-повнення до відзиву на апеляційну скаргу. Натомість 09 березня 2023 року скаржницею у якості додатку до апеляційної скарги подані пояснення. Згідно із нормами статей 126, 364 ЦПК України зазначені процесуальні документи під-лягають залишенню без розгляду як такі, що подані суду після закінчення про-цесуальних строків, визначених для вчинення відповідних дій.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення та заперечення на апеля-ційну скаргу відповідно позивачки, її представника адвоката Деркача В. Г., представників відповідача КНП «Якушинецький центр первинної медико-сані-тарної допомоги» Якушинецької сільської ради у порядку самопредставництва Козинець Д. О., адвоката Руденка О. С., дослідивши матеріали справи, проана-лізувавши наявні у ній докази у їх сукупності, перевіривши законність, обґрун-тованість оскаржуваного судового рішення у межах доводів та вимог апеляцій-ної скарги, апеляційний суд дійшов висновку, що апеляційна скарга ОСОБА_1 задоволенню не підлягає.

Згідно з нормами статті 263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунту-ватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Закон-ним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права з до-триманням норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені у судовому засіданні.

Оскаржуване рішення суду першої інстанції у цілому є об`єктивним, за-конним та належно обгрунтованим, таким, що відповідає нормам матеріального права, які регулюють виниклі та наявні правовідносини між сторонами у спра-ві.

У даній справі мають місце наступні фактичні обставини.

Позивачка ОСОБА_1 перебувала у трудових відносинах із КНП «Якушинецький центр первинної медико-санітарної допомоги» Якушинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області з 19 грудня 2012 року до 12 жовтня 2021 року, вона одружена, має двох дітей: доньку ОСОБА_3 , яка у липні 2022 року досягла повноліття, та неповнолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Медичної освіти ОСОБА_1 не має.

Згідно із нормами статті 62, частини четвертої статті 63, частини третьої статті 64 Господарського кодексу України, на підставі пункту першого частини першої статті 40 КЗпП України у жовтні 2021 року було заплановане скорочен-ня штату та чисельності працівників підприємства, у тому числі посади заступ-ника головного лікаря з економічних питань. Листом профспілкового комітету підприємства від 16 травня 2022 року № 3 керівника відповідача повідомлено, що ОСОБА_1 не була членом первинної профспілкової організації під-приємства, відповідно профспілкових внесків не сплачувала.

Скорочення штату працівників КНП «Якушинецький центр первинної медико-санітарної допомоги» Якушинецької сільської ради є наслідком змін адміністративно-територіального устрою в області, реорганізації закладів охо-рони здоров`я, що підтверджується доданими до матеріалів справи актами при-йому - передачі майна іншим територіальним громадам у грудні 2020 року. Ураховуючи економічне обгрунтування своєї діяльності у медичній галузі, відповідач прийняв рішення про скорочення чисельності та штату працівників. При цьому належить мати на увазі, що частиною третьою статті 64 ГК України визначена самостійність підприємства у визначенні своєї організаційної струк-тури, встановленні чисельності працівників, визначенні штатного розпису. Час-тиною другою статті 65 цього Кодексу передбачене право власника щодо здійс-нення управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до Статуту підприємства. Тобто питання визначення струк-тури підприємства, організації виробництва і праці, скорочення чисельності, штату працівників відносяться до виключної компетенції власника такого під-приємства або уповноваженого ним органу і є складовою права на управління діяльністю підприємства.

Згідно із Статутом КНП «Якушинецький центр первинної медико-санітар-ної допомоги» Якушинецької сільської ради, затвердженим рішенням 10 сесії 8 скликання Якушинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області від 30 липня 2021 року № 415, це заклад охорони здоров`я, комунальне унітарне некомерційне підприємство, що надає первинну медичну допомогу населенню, здійснює управління його медичним обслуговуванням, вживає захо-дів із профілактики захворювань населення та підтримання громадського здо-ров`я. Відповідач є правонаступником усього майна, прав та обов`язків КНП «Вінницький центр первинної медико-санітарної допомоги» Вінницької міської ради; відповідно до рішення від 30 липня 2021 року № 415 майно, що перебува-ло на балансі КНП «Вінницький центр первинної медико-санітарної допомоги» Вінницької міської ради, передане у комунальну власність Якушинецької тери-торіальної громади, яку представляє Якушинецька сільська рада Вінницького району Вінницької області.

Наказом від 09 серпня 2021 року № 47 «Про внесення змін до штатного розпису у зв`язку зі скороченням посад ( професій ) та створення комісії» з 13 жовтня 2021 року зі штатного розпису підприємства скорочено ряд посад ( про-фесій ), зокрема, посада заступника головного лікаря з економічних питань. На-казом від 11 серпня 2021 року № 49 затверджений штатний розпис у новій ре-дакції, введений у дію з 13 жовтня 2021 року, затверджений Органом управ-ління згідно зі Статутом підприємства.

12 серпня 2021 року наказом відповідача № 275-к/тр «Про попередження про заплановане звільнення та зміну істотних умов праці» старшому інспектору з кадрів ОСОБА_5 доручено під підпис попередити визначених у наказі працівників про наступне вивільнення 12 жовтня 2021 року по пункту першому частини першої статті 40 КЗпП України, згідно із чинним законодавством Укра-їни, не пізніше ніж за 2 (два) місяці підготувати письмові повідомлення про наступне вивільнення, зокрема, заступника головного лікаря з економічних пи-тань ( 1,0 посада ) адміністративно-управлінської частини ОСОБА_1 . Да-ний наказ виконаний в установленому порядку, ОСОБА_1 була попере-джена про майбутнє вивільнення згідно з пунктом першим частини першої статті 40 КЗпП України, яке відбудеться 12 жовтня 2021 року. Роботодавець у такому повідомленні вказав: «Щодо пропозиції вакантних посад ( за наявності ) буде повідомлено додатково». Про ознайомлення із попередженням про нас-тупне звільнення позивачка проставила власноручний запис, вказавши, що про-сить скоротити її як посадову особу та виплатити вихідну допомогу.

Відповідно до наказу від 11 жовтня 2021 року № 293-к/тр «Про звільнення ОСОБА_6 » позивачка звільнена з посади заступника головного лікаря з економічних питань адміністративно-управлінської частини ( як посадову осо-бу, про що вона зазначала у повідомленні про наступне вивільнення ) за скоро-ченням штату працівників по пункту першому частини першої статті 40 КЗпП України 12 жовтня 2021 року з виплатою передбачених трудовим законодав-ством компенсацій, вихідної допомоги відповідно до норм статті 44 КЗпП України.

Із заяви ОСОБА_1 від 11 жовтня 2021 року № 164, адресованої на ім`я керівника відповідача, убачається, що вона просилапри їїзвільненні заско-роченнямштату працівниківпо пунктупершому частинипершої статті40КЗпП України12жовтня 2021року виплатитиїй вихіднудопомогу у розмірі тримісячного середнього заробітку у зв`язку з невиконанням власником або уповноваженим ним органом трудового законодавства, умов колективного до-говору. Така вимога позивачки не була задоволена через її безпідставність. 10 листопада 2021 року відповідачем на звернення позивачки надана відповідь про те, що однорідних професій і посад при її вивільненні не було, усі виплати щодо неї проведені відповідно до виданого наказу про звільнення.

Відмовляючи у задоволенні позову ОСОБА_1 , керуючись нормами статей 43 Конституції України, частиною першою статті 21, пунктом першим частини першої, частиною другою статті 40 КЗпП України, суд першої інстанції підкреслив, що звільнення з підстав, зазначених у пунктах першому, другому, шостому частини першої статті 40 КЗпП України, допускається, якщо неможли-во перевести працівника за його згодою на іншу роботу. Суд констатував, що з економічного обґрунтування скорочення чисельності та штату працівників від-повідача слідує, що таке скорочення зумовлене зменшенням чисельності лікарів загальної практики та обсягу надання медичних послуг у зв`язку зі зменшенням кількості декларацій, що відповідно зменшило дохід підприємства. Із введеного у дію з 13 жовтня 2021 року штатного розпису убачається відсутність посади заступника головного лікаря з економічних питань. Відповідно до довідок від-повідача, доданих до справи у томі 2 на аркушах справи 37, 38, вакантні посади у структурних підрозділах адміністративно-господарської частини, бухгал-терського обліку та звітності підприємства станом на 10 серпня, 13 жовтня 2021 року відсутні.

Вирішуючи дану справу, суд першої інстанції узяв до уваги правові вис-новки, викладені у постанові Верховного Суду від 26 червня 2019 року у справі № 641/ 5330/16-ц,щодо обов`язку з`ясовувати, зокрема, наявність дійсних змін у відповідача в організації виробництва і праці, скорочення чисельності або штату працівників, чи додержано власником або уповноваженим ним органом норм законодавства, що регулюють вивільнення працівника, які є докази щодо змін в організації виробництва і праці, про те, що власник або уповноважений ним орган не мав можливості перевести працівника з його згоди на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, чи не користувався вивільню-ваний працівник переважним правом на залишення на роботі та чи попереджав-ся він за два місяці про наступне вивільнення. Суд з`ясував, що зміна в орга-нізації виробництва і праці КНП «Якушинецький центр первинної медико-сані-тарної допомоги» Якушинецької сільської ради, скорочення чисельності штату працівників зумовлені тим, що станом на 01 липня 2021 року у порівнянні з пе-ріодом минулого року відбулося зменшення чисельності лікарів загальної прак-тики - сімейних лікарів з 43 ставок у липні 2020 року до 17,5 ставок у липні 2021 року, відбулося зменшення обсягу надання медичних послуг у зв`язку зі зменшенням кількості декларацій з 63223 ставок у липні 2020 року до 29673 ставок у липні 2021 року, що зменшило дохід підприємства до 46, 93% доходу відповідного періоду попереднього року. З метою оптимізації витрат на органі-заційну структуру підприємства, у зв`язку з відсутністю навантаження та необ-хідністю проведення змін в організації праці шляхом зміни штатного розпису ( за рахунок скорочення певних посад та зменшення кількості штатних одиниць за певними посадами ) було прийнято рішення про скорочення штату праців-ників.

Станом на 25 лютого 2021 року на підприємстві діяв затверджений нака-зом від 25 лютого 2021 року № 19 штатний розпис на 234,5 штатних одиниць із зарплатним фондом 1670750,00 гривень, серед них 12,5 штатних одиниць адміністративно-управлінської частини, у тому числі заступника головного лікаря з економічних питань, господарсько-обслуговуючий персонал - 5 штат-них одиниць, відділ бухгалтерського обліку, звітності та економіки - 6 штатних одиниць ( т. 1, а. с. 98).

Після звільнення 12 жовтня року позивачки з 13 жовтня 2021 року на підприємстві діяв штатний розпис, затверджений наказом від 11 серпня 2021 року № 49 із загальною кількістю 95,5 штатних одиниць і фондом заробітної плати 731000,00 гривень, серед них адміністративно-управлінська частина, що об`єднала адміністративно-управлінські та господарсько-обслуговуючі посади, становить 10 штатних одиниць, відділ бухгалтерського обліку та звітності - 5 штатних одиниць ( т. 1, а. с. 223-225 ). Викладене та підтверджене доказами у справі свідчить, що у відповідача дійсно мали місце змінив організації виробництва і праці, скорочення чисельності та штату працівників.

Суд дійшов висновку, що відповідачем у цій справі дотримано вимог трудового законодавства щодо порядку звільнення працівника на підставі пункту першого частини першої статті 40 КЗпП України.

Апеляційний суд, з огляду на викладене, убачає доцільним зауважити, що, ураховуючи особистий запис ОСОБА_1 від 12 серпня 2021 року у пові-домленні про наступне вивільнення на підставі пункту першого частини першої статті 40 КЗпП України ( т. 1, а. с. 18 ), зміст її власної заяви від 11 жовтня 2021 року на ім`я директора КНП «Якушинецький центр первинної медико-санітарної допомоги» Якушинецької сільської ради, зареєтрованої відповідачем за № 164 ( т. 1, а. с. 21 ), де позивачка вдруге просила при звільненні її із зай-маної посади за скороченням штату працівників по пункту першому частини першої статті 40 КЗпП України виплатити вихідну допомогу у розмірі тримі-сячного середнього заробітку у зв`язку з невиконанням роботодавцем трудо-вого законодавства, умов колективного або трудового договору, належить мати на увазі, що ОСОБА_1 просила скоротити її як посадову особу, випла-тити вихідну допомогу. Як наслідок, вона не зверталася у суд з позовом про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного про-гулу з дати звільнення 12 жовтня 2021 року аж до 18 лютого 2022 року, тобто, понад чотири місяці, зі значним пропуском місячного строку, встановленого частиною другою статті 233 КЗпП України. Це є свідченням того, що у сторони трудового договору, у даному випадку позивачки, була певна позиція стосовно подальших дій у зв`язку із звільненням з роботи. Разом із тим, відповідно до частини першої Прикінцевих положень глави ХІХ КЗпП України застосувати у вирішенні цієї справи очевидно та свідомо пропущений позивачкою установле-ний законом місячний строк звернення до суду наразі неможливо, оскільки під час дії карантину, введеного постановою Кабінету Міністрів України від 11 бе-резня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України гос-трої респіраторної хвороби covid-19, спричиненої коронавірусом sars-СoV-2», строки, визначеністаттею 233 цього Кодексу,продовжуються настрок діїта-когокарантину.

Апеляційний суд підкреслює, що суд першої інстанції в оскаржуваному рішенні надав правильну та об`єктивну оцінку усім доводам позивачки щодо неправомірного, на її думку, звільнення з посади заступника головного лікаря з економічних питань адміністративно-управлінської частини підприємства.

Судом установлено, що адміністрацією КНП «Якушинецький центр пер-винної медико-санітарної допомоги» Якушинецької сільської ради листом від 13 липня 2021 року № 257 було повідомлено первинну профспілкову організа-цію про намір скоротити чисельність та штат працівників. 23 липня 2021 року первинна профспілкова організація з обгрунтуванням свого рішення відповідно до статті 42 КЗпП України надала лист № 11 про погодження скорочення посад, зазначених у даному листі, погодила заплановане скорочення, зокрема, 1,0 по-сади заступника головного лікаря з економічних питань. Тому посилання позивачки на неотримання відповідачем згоди профспілкового комітету на її звільнення є необґрунтованим.

Відповідно до частини третьої статті 49-2КЗпП України одночасно з попередженням про звільнення у зв`язку зі змінами в організації виробництва і праці власник або уповноважений ним орган пропонує працівникові іншу ро-боту на тому самому підприємстві, в установі, організації, крім випадків, перед-бачених цим Кодексом. При відсутності роботи за відповідною професією чи спеціальністю, а також у разі відмови працівника від переведення на іншу робо-ту на тому самому підприємстві, в установі, організації працівник, на власний розсуд, звертається за допомогою до державної служби зайнятості або праце-влаштовується самостійно.

Судом урахованіправові висновкиВерховного суду,викладені упостано-вахвід 09серпня 2017року усправі №6-1264цс17,від 29січня 2020року усправі № 761/41149/16-ц щодо обов`язку роботодавця з працевлаштування по-передженого про звільнення у зв`язку із скороченням штату працівника, маючи на увазі необхідність запропонувати вивільнюваному працівнику таку посаду ( роботу ), яка б узгоджувалася з посадовою інструкцією такої посади, відпові-дала б освіті, кваліфікації, досвіду працівника. Як зазначалося вище, у повідом-ленні про майбутнє вивільнення позивачки вказано, що за наявності пропозиції вакантних посад будуть повідомлені додатково. На заяву ОСОБА_1 від 10 листопада 2021 року роботодавець їй повідомив про відсутність на підпри-ємстві однорідних посад та професій. Така ситуація у структурних підрозділах адміністративно-господарської частини та бухгалтерського обліку і звітності підтверджується довідками, наданими до матеріалів справи як станом на 10 серпня, так і станом на 13 жовтня 2021 року. Тобто відповідачем не порушені вимоги частини третьої статті 49-2 КЗпП України.

Детально, об`єктивно та конструктивно суд першої інстанції перевірив до-тримання відповідачем вимог статті 49-2 КЗпП України. Відповідно до право-вих висновків, викладених у постановах Верховного Суду від 19 серпня 2020 року у справі № 334/4326/17, від 09 грудня 2021 року № 646/2661/20, суд зазна-чив, що ОСОБА_1 працювала на посаді заступника головного лікаря з економічних питань яка була єдиною такою посадою, тому підстав для застосу-вання переважного права залишення її на роботі на відповідній скорочуваній посаді не було.

У зв`язку з безпідставністю позовних вимог ОСОБА_1 щодо визнан-ня протиправним, скасування наказу КНП «Якушинецький центр первинної ме-дико-санітарної допомоги» Якушинецької сільської ради від 11 жовтня 2021 ро-ку № 293-к/тр «Про звільнення ОСОБА_6 », поновлення її на посаді заступника головного лікаря з економічних питань або іншій рівнозначній по-саді з 12 жовтня 2021 року, не підлягає задоволенню й вимога ОСОБА_1 про стягнення на її користь середнього заробітку за час вимушеного прогулу, яка є похідною від первинних вимог.

Посилання позивачки в апеляційній скарзі на її право на захист від неза-конного звільнення обгрунтоване наявністю у неї переважного права на зали-шення на роботі, непереведенням її на іншу роботу у даному випадку не можна визнати об`єктивним та доведеним, оскільки судом першої інстанції дана ре-тельна оцінка цим доводам, вони не знайшли свого законного підтвердження усупереч твердженням скаржниці, які носять узагальнений, неконкретизований характер, безвідносно до ситуації, що мала місце у відповідача як комунального некомерційного підприємства, яке здійснює господарську некомерційну діяль-ність, спрямовану на досягнення соціальних результатів без мети одержання прибутку. Як зазначалося вище, скаржниця не має медичної освіти, а метою підприємства, звідки вона звільнена з роботи, є надання первинної медичної до-помоги, здійснення управління медичним обслуговуванням населення, яке по-стійно проживає ( перебуває ) на території Якушинецької територіальної грома-ди, а також вжиття заходів з профілактики захворювань населення, підтримки громадського здоров`я. Відповідно до мети створення у Статуті КНП «Якуши-нецький центр первинної медико-санітарної допомоги» Якушинецької сільської ради визначений чималий перелік предмета діяльності підприємства, що базу-ється на медичній практиці з надання первинної, інших видів медичної допомо-ги населенню. Належить констатувати, що звільнення ОСОБА_1 прове-дене з чітким дотриманням норм трудового законодавства та установленого за-коном порядку, на законних для того підставах. Претензії скаржниці щодо звільнення з метою її працевлаштування зайнятих посад фахівця з публічних за-купівель, головного бухгалтера, інших посад у бухгалтерії, недоцільності посади заступника головного лікаря з господарської частини та необгрунто-ваність преміювання окремих працівників підприємства, урешті зазначення про незаконність наказу щодо звільнення її з роботи через не проведення конкурсу для обрання на посаду керівника відповідача є такими, що суперечать положен-ням Статуту КНП «Якушинецький центр первинної медико-санітарної допомо-ги» Якушинецької сільської ради у частині визначених його прав та обов`язків, порядку управління підприємством, повноважень трудового колективу, загалом такі претензії виходять за межі заявлених позовних вимог. При цьому ОСОБА_1 не урахувала норми статей 12, 13 ЦПК України щодо здійс-нення судочинства на засадах змагальності сторін, рівності прав учасників справи, обов`язку кожної сторони довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, у межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом ви-падках. Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випад-ків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздат-ними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предме-та спору на власний розсуд. Як наслідок, зазначені доводи апеляційної скарги не тягнуть задоволення позову про визнання протиправним, скасування наказу про звільнення з роботи, поновлення скаржниці на роботі.

Нормами статті 235 КЗпП Українивизначено, що підставою для поновлен-ня працівника на роботі є його звільнення без законних підстав. Тому поновле-но на роботі може бути лише працівника, якого звільнено незаконно, з пору-шенням процедури звільнення чи за межами підстав, передбачених законом або договором чи за відсутності підстав для звільнення. У разі якщо працівника звільнено обґрунтовано, з додержанням процедури звільнення, підстав для його поновлення на роботі немає.

Пунктом першим статті 6 Конвенції про захист прав людини і осново-положних свобод, яка відповідно до норм частини першої статті 9 Конституції України ратифікована Законом України від 07 липня 1997 року «Про ратифі-кацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод» 1950 року, Першого протоколу та протоколів №№ 2, 4, 7, 11 Конвенції» і є частиною на-ціонального законодавства України, установлено, що кожен при вирішенні пи-тання щодо його цивільних прав та обов`язків має право на справедливий і від-критий розгляд упродовж розумного строку незалежним і безстороннім вста-новленим законом судом.

Отже Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод та Про-токоли до неї є частиною національного законодавства України відповідно до статті 9 Конституції України як чинний міжнародний договір, згода на обов-язковість якого надана Верховною Радою України. Окрім того стаття 17 Закону України № 3477-ІУ «Про виконання рішень та застосування практики Євро-пейського суду з прав людини» ( з подальшими змінами ) передбачає застосу-вання судами Конвенції та практики Європейського суду з прав людини як дже-рела права, а стаття 18 цього Закону визначає порядок посилання на Конвенцію та практику Суду.

Європейський суд з прав людини вказав, що пункт перший статті 6 Кон-венції про захист прав людини і основоположних свобод зобов`язує суди давати обґрунтування своїх рішень, але це не може сприйматися як вимога надавати детальну відповідь на кожен аргумент. Межі цього обов`язку можуть бути різ-ними залежно від характеру рішення. Крім того необхідно брати до уваги, між іншим, різноманітність аргументів, які сторона може представити в суд, та від-мінності, які існують у державах-учасницях, з огляду на положення законодав-ства, традиції, юридичні висновки, викладення та формулювання рішень. Таким чином питання, чи виконав суд свій обов`язок стосовно подання обґрунтування, що випливає зі статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, може бути визначене тільки у світлі конкретних обставин справи ( Проніна проти України, № 63566/00, § 23, Європейський суд з прав людини, від 18 липня 2006 року ).

Оскаржуване рішення суду першої інстанції відповідає критерію його обґрунтованості.

Дослідивши доводи апеляційної скарги, належить констатувати, що вони не спростовують правильність, обґрунтованість і об`єктивність ухваленого су-дом оскаржуваного рішення, тому колегія суддів не знаходить достатніх та за-конних підстав для задоволення апеляційної скарги.

Статтею 367 ЦПК України визначені межі розгляду справи апеляційним судом, який переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказа-ми, перевіряє законність, обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Статтею 375 ЦПК України встановлено, що суд апеляційної інстанції зали-шає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матері-ального та процесуального права.

Керуючись нормамистатей 367,368,374,376,381-384,389-391ЦПК України,апеляційний суду складі колегії суддів судової палати у цивільних справах -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення.

Рішення Вінницького районного суду Вінницької області від 14 листопада 2022 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Якушинецький центр первинної медико-санітарної допомоги Якушинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області про визнання незаконним, скасування наказу про звільнен-ня, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу - залишити без змін.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття, од-нак вона може бути оскаржена у касаційному порядку до Верховного Суду про-тягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст цієї постанови складений 27 березня 2023 року.

Суддя-доповідач Т. О. Денишенко

Судді Л. О. Голота

С. К. Медвецький

Дата ухвалення рішення22.03.2023
Оприлюднено29.03.2023
Номер документу109809532
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —128/392/22

Постанова від 16.08.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Ухвала від 26.04.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Постанова від 22.03.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Денишенко Т. О.

Постанова від 22.03.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Денишенко Т. О.

Ухвала від 13.02.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Денишенко Т. О.

Ухвала від 02.02.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Копаничук С. Г.

Ухвала від 28.12.2022

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Копаничук С. Г.

Ухвала від 19.12.2022

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Копаничук С. Г.

Рішення від 14.11.2022

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Карпінська Ю. Ф.

Рішення від 14.11.2022

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Карпінська Ю. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні