Рішення
від 30.08.2010 по справі 34/158
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

30.08.10 р. Справа № 34/158

Суддя господарського суд у Донецької області Кододов а О.В.

при секретарі судового зас ідання Прилуцьких М.І.

розглянув у відкритому суд овому засіданні господарськ ого суду справу

за позовом Комунального ко мерційного підприємства „Ма ріупольтепломережа”, м.Маріу поль

до відповідача: Суб' єкта підприємницької діяльності - фізичної особи ОСОБА_1, м. Маріуполь

про стягнення 7804,44грн.

За участю представників ст орін:

від позивача - Новикова Л.О. (за довіреністю)

від відповідача - не з'яви вся

СУТЬ СПОРУ:

Заявлено позов Комунальни м комерційним підприємством „Маріупольтепломережа”, м.М аріуполь до Суб' єкта підпр иємницької діяльності - фізи чної особи ОСОБА_1, м. Маріу поль про стягнення суми борг у в розмірі 3902,22грн. та пені в роз мірі 3902,22грн.

В обґрунтування своїх вимо г позивач посилається на те, щ о відповідно до умов укладен ого договору відповідач взяв на себе зобов' язання щодо о плати послуг за постачання т еплової енергії, однак у вста новлений строк їх не виконав у результаті чого за відпові дачем утворилася заборгован ість у розмірі 3902,22грн.

Відповідач у судове засіда ння не з' явився, відзив на по зовну заяву не надав.

Як вбачається із Свідоцтва про державну реєстрацію фіз ичної особи-підприємця (а.с. 9) м ісце проживання відповідача - Фізичної особи-підприємц я ОСОБА_1 зазначене наступ не: АДРЕСА_1. Крім того дан у адресу відповідач зазначив в договорі №124-02 від 01.09.2008р. на від пуск теплової енергії у п' я тому розділі „Юридичні адрес и”. Саме за цією адресою судом були надіслані ухвала про по рушення провадження у справі від 01.07.2010р. та ухвала про відкла дення розгляду справи від 27.07.20 10р.

Відтак відповідач був нале жним чином повідомлений про дату та час судового засідан ня, однак своїм правом на учас ть у судовому засіданні не ск ористався, свого представник а у судове засідання не напра вив.

Відповідно до положень ст .75 Господарського процесуал ьного кодексу України, спра ву розглянуто за наявними в ній матеріалами.

За клопотанням позивача сп рава слухалась без фіксації судового процесу технічними засобами.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, господ арський суд, встановив :

01 вересня 2008року між Комунал ьним комерційним підприємст вом Маріупольської міської р ади „Маріупольтепломережа” (Постачальник) та фізичною ос обою-підприємцем ОСОБА_1 ( Споживач) укладено договір № 124-02, за умовами якого Постачаль ник подає теплову енергію дo о б' єктів Споживача, у необхі дній йому кількості, а Спожив ач відповідно до умов укладе ного договору зобов' язуєть ся прийняти та оплатити тепл ову енергію за тарифами (ціна ми), в строки, передбачені дани м договором.

Відповідно до п. 3.1. Договору Постачальник зобов' язуєть ся забезпечувати безперебій не постачання теплової енерг ії об' єктів Споживача відпо відно до умов договору.

Споживач зобов' язується щомісячно оплачувати послуг и теплопостачання відповідн о до обсягів теплоспоживання . (п.3.2. Договору).

Пунктом 4.1. Договору встанов лено, що Споживач за отриману теплову енергію здійснює оп лату по фіксованим тарифам, я кі затверджені Маріупольськ им виконкомом міської ради, я кі встановлені із розрахунку споживання теплової енергії протягом всього опалювальн ого періоду. Оплата здійснює ться відповідно до виставлен их рахунків в строк, який не пе ревищує 5 банківських днів з м оменту отримання рахунку. Ра хунок вручається Постачальн иком під підпис уповноважені й особі або працівникам орга нізації Споживача. У разі нео тримання рахунку до 10-го числа місяця наступного за розрах унковим, Споживач зобов' яза ний самостійно отримати рах унок у Постачальника.

Вартість послуг в місяця ра зом із ПДВ складає 384,85грн.

Відповідно до п. 4.4. Договору у разі несплати рахунків у вс тановлений строк Споживачу - суб' єкту підприємницької д іяльності нараховується пе ня відповідно до закону Укра їни «Про відповідальність су б' єктів підприємницької ді яльності за несвоєчасне вне сення плати за спожиті комун альні послуги.» №686-ХІV від 20.05.1999р . у розмірі 1% за кожний день про строчення.

Постачальник зобов' язани й здійснювати перерахунок оп лати з урахуванням реально в иконаних зобов' язань по теп лопостачанню об' єктa на під ставі двостороннього акту. (п .4.5. Договору).

Згідно п. 4.6. Споживач зобов' язаний один раз на місяць нап равити свого представника дл я складання акту звірки за те плопостачання. У зв' язку із неявкою представника для зв ірки до оплати виставляються рахунки відповідно розрахун кам Постачальника.

З пункту 5.1. вбачається, що до говір укладено строком на 2 ро ки. Договір підписано обома с торонами.

Між тими ж сторонами було пі дписано дислокацію до догово ру, у якій зазначено об' єкт С поживача до якого Постачальн ик зобов' язується постачат и теплову енергію, а саме при міщення, яке знаходиться за а дресою: АДРЕСА_2

Факт подачі опалення до об' єкту Споживача, який знаходи ться за адресою пр-т Перемоги, 70 (кв. 3) підтверджуєт ься актом на включення центр ального опалення від 15.10.2009р.

За надані послуги теплопос тачання позивачем були виста влені до сплати акти-рахунки , а саме: акт-рахунок №10-431220/01 від 28. 10.2009р. на суму 12,39грн., №12-431220/01 від 24.12.2009р . на суму 1595,12грн., №01-431220/01 від 25.01.2010р. н а суму 625,93грн., №02-431220/01 від 23.02.2010р. на с уму 625,93грн., №03-431220/01 від 24.03.2010р. на сум у 625,93грн., №04-431220/01 від 26.04.2010р. на суму 39 3,76грн., №05-431220/01 від 25.05.2010р. на суму 22,62г рн. Зазначені акти-рахунки бу ли отримані відповідачем, що підтверджується реєстрами в ручення рахунків.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача господа рський суд дійшов висновку, щ о позовні вимоги обґрунтован і та підлягають задоволенню частково з огляду на наступн е.

Відповідно до ст. 11 Цивільно го кодексу України підстава ми виникнення цивільних пр ав та обов' язків є зокрема договори та інші правочин и.

Стаття 509 Цивільного кодек су України визначає, що зоб ов' язанням є правовідноше ння, в якому одна сторона (бо ржник) зобов' язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (пере дати майно, виконати робот у, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматись від певної дії, а кредитор має право вимагати від бор жника виконання його обов' язку.

Статтею 173 Господарського кодексу України визначено, що господарським визначаєт ься зобов' язання, що виник ає між суб' єктом господар ювання та іншим учасником відносин у сфері господарю вання з підстав, передбачен их господарським кодексом, в силу якого один суб' єкт (зобов' язана сторона, у том у числі боржник) зобов' яза ний вчинити певну дію госп одарського чи управлінсько -господарського характеру н а користь іншого суб' єкта (виконати роботи, передати майно, сплатити гроші, надат и інформацію тощо), або утри матись від певних дій, а інш ий суб' єкт (управлена стор она, у тому числі кредитор) м ає право вимагати від зобо в' язаної сторони виконан ня її обов' язку .

Як визначено положеннями 526 Цивільного кодексу Украї ни суб' єкти господарюванн я повинні виконувати госпо дарські зобов' язання нале жним чином відповідно до ум ов укладеного договору.

Положеннями частини першо ї статті 193 Господарського к одексу України визначено, щ о суб' єкти господарювання та інші учасники господарс ьких відносин повинні викон увати господарські зобов' язання належним чином відп овідно до закону, інших пра вових актів, договору.

У частині сьомій вказаної статті визначено, що одност ороння відмова від виконанн я зобов' язань, крім випадк ів, передбачених законом не допускається.

Аналогічні положення міст ить ст.525 Цивільного кодексу України.

Стаття 629 Цивільного кодекс у України зазначає те, що дого вір є обов'язковим для викона ння сторонами.

Відповідач свої зобов' яз ання стосовно оплати послуг теплопостачання належним чи ном не виконав, представлені йому послуги відповідно до д оговору №124-02 не оплатив, у зв' язку з чим за відповідачем ут ворилася заборгованість у ро змірі 3902,22грн., що підтверджуєт ься матеріалами справи.

Будь-яких документів у підт вердження відсутності забор гованості відповідачем нада но не було, таким чином вимоги позивача про стягнення забо ргованості у розмірі 3902,22грн. є доведеними, обґрунтованими матеріалами справи, а також т акими, що підлягають задовол енню.

Також позивача просить стя гнути з відповідача пеню у ро змірі 3902,22грн. на підставі п. 4.4 д оговору.

Суд вважає за необхідне зме ншити розмір пені заявлену п озивачем до стягнення на 50%, що складає 1951,11грн., виходячи з нас тупного.

Згідно з ч. 2 ст. 193 ГК України п орушення зобов'язань є підст авою для застосування господ арських санкцій, передбачени х цим Кодексом, іншими закона ми або договором.

Аналогічне положення міст иться у ст. 611 ЦК України, відпов ідно до якої у разі порушення зобов'язання настають право ві наслідки, встановлені дог овором або законом.

Відповідно до ст.ст. 546, 549 ЦК Ук раїни виконання зобов'язання може забезпечуватися, в тому числі неустойкою. Неустойко ю (штрафом, пенею) є грошова су ма або інше майно, які боржник повинен передати кредиторов і у разі порушення боржником зобов'язання.

Згідно з ч. 1 ст. 230 ГК України ш трафними санкціями у цьому К одексі визнаються господар ські санкції у вигляді грошо вої суми (неустойка, штраф, пен я), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплат ити у разі порушення ним прав ил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання госпо дарського зобов'язання.

Судом встановлено що, згідн о з п. 4.4 Договору за весь час не своєчасної оплати теплової енергії Споживачу нараховує ться пеня у розмірі 1% від суми простроченого платежу за ко жний день прострочення.

За висновком суду позивач н адав обґрунтований розрахун ок пені, який відповідає вимо гам Закону України "Про відпо відальність суб' єктів під приємницької діяльності за н есвоєчасне внесення плати за спожиті комунальні послуги" .

Однак згідно з положеннями Закону України "Про тимчасов у заборону стягнення пені з г ромадян України за несвоєчас не внесення оплати за житлов о-комунальні послуги" заборо нено нараховувати та стягува ти пеню з громадян України за несвоєчасну оплату житлово- комунальних послуг.

Пунктом п.3 ст. 83 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни передбачено, що господ арський суд, приймаючи рішен ня, має право зменшувати у вин яткових випадках розмір неус тойки (штрафу, пені), яка підля гає стягненню зі сторони, що п орушила зобов'язання.

Частина 1 статті 233 Господарс ького кодексу встановлює, що у разі якщо належні до сплати штрафні санкції надмірно ве ликі порівняно із збитками к редитора, суд має право зменш ити розмір санкцій. При цьому повинно бути взято до уваги: с тупінь виконання зобов'язанн я боржником; майновий стан ст орін, які беруть участь у зобо в'язанні; не лише майнові, але й інші інтереси сторін, що зас луговують на увагу.

Враховуючи, що відповідач є одночасно фізичною особою т а суб' єктом підприємницько ї діяльності, господарський суд користуючись правом, пер едбаченим ч.1 ст. 233 Го сподарського кодексу Україн и та п.3 ст. 83 Господарського про цесуального кодексу України , дійшов висновку щодо можлив ості зменшити розмір пені на 50% що складає 1951,11грн.

Судові витрати покладають ся на відповідача відповідно до ст. 49 ГПК України.

На підставі Цивільного код ексу України, Господарського кодексу України, та керуючис ь ст.ст. 33, 43, 49, ст.ст. 82-85 ГПК України , господарський суд,

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Комунально го комерційного підприємств а „Маріупольтепломережа”, м. Маріуполь до Суб' єкта підпр иємницької діяльності - фізи чної особи ОСОБА_1, м. Маріу поль про стягнення суми борг у в розмірі 3902,22грн. та пені в роз мірі 3902,22грн., задовольнити час тково.

Стягнути з Суб' єкта підпр иємницької діяльності - фізи чної особи ОСОБА_1 (АДРЕС А_1) на користь Комунального комерційного підприємства „ Маріупольтепломережа” (87518, м. М аріуполь, вул. Гризодубової, 1 р/р №26033480234100 в ПАО «До нгорбанк», МФО 334970, код ЄДРПОУ 337 60279) суму боргу у розмірі 3902,22грн., пеню в сумі 1951,11грн.

В іншій частині позовних ви мог відмовити.

Стягнути з Суб' єкта підпр иємницької діяльності - фізи чної особи ОСОБА_1 (АДРЕС А_1) на користь Комунального комерційного підприємства „ Маріупольтепломережа” (87518, м. М аріуполь, вул. Гризодубової, 1 р/р №26033480234100 в ПАО «До нгорбанк», МФО 334970, код ЄДРПОУ 337 60279) витрати по сплаті державно го мита в розмірі 102,00грн. та вит рати на інформаційно-технічн е забезпечення судового проц есу в розмірі 236,00грн.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги якщо апе ляційну скаргу не було подан о і може бути оскаржене через господарський суд Донецької області в апеляційному поря дку протягом десяти днів з дн я прийняття рішення. У разі по дання апеляційної скарги ріш ення, якщо його не скасовано, н абирає законної сили після р озгляду справи апеляційним г осподарським судом.

Видати накази після набран ня рішенням законної сили.

Суддя

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення30.08.2010
Оприлюднено09.09.2010
Номер документу10995896
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —34/158

Ухвала від 16.03.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Колоколов С.І.

Ухвала від 02.03.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Колоколов С.І.

Ухвала від 22.03.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Колоколов С.І.

Ухвала від 04.03.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Ухвала від 11.11.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Усенко Є.А.

Ухвала від 14.11.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Усенко Є.А.

Ухвала від 10.10.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Межевич М.В.

Ухвала від 10.10.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Межевич М.В.

Рішення від 30.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Рішення від 30.08.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кододова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні